Hva er blærekatarr?
Blærekatarr, også kalt cystitis, urinveisinfeksjon, blærebetennelse eller honeymoon syndrome, er en urinveisinfeksjon som oftest oppstår hos kvinner Sykdommen skyldes i de aller fleste tilfeller at det kommer mage-tarm-bakterier i urinen. Det resulterer deretter i betennelse i urinblæren, fordi det er kommet bakterier inn i blæren via urinrøret.
Bakteriene trives godt i den kroppsvarme urinen, så når de er kommet inn i blæren vil de raskt formere seg. Etter hvert blir det til en betennelse i slimhinnen, som blir rød og irritert. Det får hele blæren til å bli irritert, så den begynner å trekke seg sammen selv om den ikke er full.
Blærekatarr er ikke en seksuelt overførbar sykdom – men sex kan føre til at du får blærekatarr.
Det er ikke farlig å ha blærekatarr, og hos friske kvinner går sykdommen ofte over av seg selv uten behandling. Men blærekatarr kan være forbundet med svie, smerte og i noen tilfeller feber, så derfor kan det være aktuelt å kontakte lege for å få behandling mot blærekatarren. Legen vil så utskrive antibiotika som behandling.
429,00 kr
Hva er symptomene på blærekatarr?
Hvis du har hatt blærekatarr er du garantert godt kjent med symptomene. Og det er slett ikke umulig at du har hatt det – 50 prosent av kvinner vil nemlig oppleve å få blærekatarr i løpet av livet.
Vanlige symptomer på blærekatarr:
- Svie ved vannlating
- Hyppig trang til vannlating
- Det kan være vanskelig å tømme blæren helt
- Grumset urin som kan lukte vondt
- Smerter i underlivet
- Feber og generell dårlig form
- Blod i urinen
Du trenger ikke å ha alle symptomene for å ha blærekatarr. Noen vil ha flere symptomer, men andre kun opplever at det svir ved vannlating.
De vanligste tegnene på at du har blærekatarr er at du føler at du må tisse hele tiden, og at du opplever svie og smerter når du tisser.
Disse symptomene skal du være spesielt oppmerksomme på
Hvis du må tisse oftere enn du pleier, og hvis du samtidig opplever at det gjør vondt og svir når du tisser, er det mulig at du har en urinveisinfeksjon. Hvis du opplever stort ubehag, er det en god idé å oppsøke fastlegen din. Men blærekatarr går som regel over av seg selv.
Hvis du får høy feber og vondt i korsryggen kan det ha utviklet seg til nyrebekkenbetennelse, og da bør du oppsøke lege.
Hvem får blærekatarr
Det er vanligvis kvinner som får blærekatarr, men både menn, kvinner og barn kan bli rammet. Vær likevel oppmerksom på at det føles annerledes, og det kan gi forskjellige symptomer.
50 prosent av kvinner vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve blærekatarr, og det tallet er betydelig lavere for både menn og barn. 30-44 prosent av alle kvinner som har hatt en urinveisinfeksjon vil dessuten få det igjen – gjerne i løpet av tre måneder.
Hvorfor får kvinner oftere blærekatarr enn menn?
Det finnes det et helt naturlig svar på. Årsaken er at kvinner urinrør er svært kort (4-5 cm), samtidig som det er kortere avstand mellom endetarmsåpningen og urinrøret enn det er hos menn.
Siden menns urinrør er mye lengre (14-15 cm) enn kvinners, er det svært sjelden bakteriene finner veien helt opp i urinblæren.
Hvorfor får man blærekatarr?
Det kan være mange grunner til at du utvikler blærekatarr, men i de aller fleste tilfellene skyldes det at det kommer mage-tarm-bakterier i urinen – som oftest kolibakterier.
Som sagt finnes det mange årsaker til blærekatarr.
Noen vanlige årsaker til blærekatarr hos kvinner:
- Når blæren ikke blir helt tømt når du tisser. Ta deg god tid når du tisser for å sikre at blæren mest mulig tømt.
- Tørkeretning. Kvinner kan forebygge blærekatarr ved å tørke seg fra urinrøret og mot endetarmen.
- Samleie og analsex (og dårlig hygiene i etterkant).
- Honeymoon cystitis betyr blærekatarr etter hyppig samleie.
- Sten i urinveiene, som fremmer veksten av bakterier.
- Anatomiske forhold, som utposninger eller dobbeltanlegg av urinveier som medfører rest-urin i urinveiene.
- Hormonelle endringer, som overgangsalder, betyr mindre østrogen, som er hormonet som vedlikeholder slimhinner, urinrør og skjede.
- Blærekateter. Barrieren mellom hud og blære brytes når man har blærekateter.
Verdt å vite om blærekatarr hos kvinner
Siden kvinner har et kortere urinrør enn menn, er det som oftest kvinner som rammes av blærekatarr. Siden urinrøret er så kort, er det mulig å forebygge blærekatarr og andre infeksjoner ved å sørge for god hygiene.
Forebygg blærekatarr med god hygiene:
- Sørg for å vaske deg med produkter som er spesielt utviklet til intimpleie. Hos Australian Bodycare finner du produkter som er spesielt utviklet for å opprettholde en god intimhygiene hos kvinner
- Tiss etter sex – helst i løpet av 15 minutter etter avsluttet samleie.
- Kan du ane at det er en blærekatarr på vei? Så bør du drikke masse vann eller eventuelt tranebærsaft uten sukker.
- Gå på toalettet når du føler behovet, og sørg for å tømme blæren så godt du kan.
- Vask deg gjerne før sex og skift truse hver dag. Du kan vaske deg daglig med Femi Daily fra Australian Bodycare, som skånsomt og effektivt renser, samtidig som pH-verdien bevares.
- Tørk deg i riktig retning når du har vært på toalettet. Tørk deg fra urinrøret og bakover.
- Rens kroppen innenfra ved å drikke masse vann. Da blir blæren skylt igjennom, og eventuelle bakterier skylles ut.
- Unngå trekk eller å sitte på noe kaldt. Sørg for å være varmt kledd nedentil. Det sies at du er mer utsatt for å få blærekatarr hvis du bli kald på lårene eller rumpa, men sammenhengen er ikke dokumentert.
- Ved analsex bør dere bruke kondom, og skifte den hvis dere fortsetter med sex andre steder enn i endetarmsåpningen. På den måten blir ikke bakteriene med rundt.
Virker tranebærsaft mot blærekatarr?
Hvis du noen gang har hatt blærekatarr, har du sikkert hørt kjerringrådet om å drikke tranebærsaft for å behandle urinveisinfeksjonen. Og det er faktisk både riktig og feil.
Tranebærsaft inneholder blant annet antioksidanter som kan forhindre at bakteriene setter seg fast i slimhinnen. Men det er helt avgjørende at du drikker tranebærsaft uten sukker. Hvis du får for mye sukker i urinen kan det nemlig bidra til å øke bakterieveksten i blæren.
Men tranebær er ingen mirakelkur mot blærekatarr. Tranebær virker nemlig kun mot rundt halvparten av de bakteriene som kan gi blærekatarr. Derfor virker ikke tranebær for alle.
I tillegg ser man på tranebær mer som et forebyggende middel enn som et behandlende middel.
Blærekatarr hos menn er sjelden, men ikke umulig
Selv om det stort sett er kvinner som får blærekatarr, kan også menn få urinveisinfeksjoner.
Når menn får urinveisinfeksjoner deles de inn i 2 kategorier:
- Nedre urinveisbetennelse, som rammer blæren og urinrøret
- Øvre urinveisbetennelse, som rammer nyrebekkenet og nyrene.
I de fleste tilfeller skyldes urinveisbetennelse hos menn at bakterier fra egen tarm sprer seg opp i blæren via urinrøret.
En ukomplisert urinveisbetennelse kalles en blærekatarr hos menn, og den minner mye om blærekatarr hos kvinner.
Kompliserte urinveisbetennelser hos menn er derimot en betennelse der det er forhold i eller utenfor urinveiene som kan påvirke sykdomsforløpet i en mer langvarig og alvorlig retning.
Urinveisbetennelse er likevel en relativt sjelden tilstand for menn, og den rammer heller ikke menn i en bestemt alder.
Symptomer på blærekatarr hos menn:
- Det svir når du tisser
- Du føler at du skal tisse oftere, og du har en sterkere trang til å late vannet
- Smerter over kjønnsbenet
- Feber og/eller blod i urinen
Behandlingen er den sammen som hos kvinner, og består av en antibiotikakur du får utskrevet på resept fra fastlegen din.
Årsaker til at menn får blærekatarr:
- Forstørret prostata
- Dårlig tømming av blæren
- Det går for lang tid mellom hver gang du tømmer blæren
- Du drikker for lite væske
- Betennelse i prostata
- Nyresten og blæresten
- Skader i nerveforbindelsene i de nedre urinveiene
- Svulster i prostata, nyre eller blære
- Misdannelser i urinveiene
- Refluks, altså at urinen renner fra blæren og tilbake til urinlederne
- Forsnevringer i urinrøret
- Kateter i urinblæren
- Fistel
- Utposninger på blæren
- Sykdom og annet som svekker immunforsvaret
Blærekatarr hos barn
Urinveisinfeksjon (blærekatarr) hos barn er en infeksjon i urinrør, blære og i noen tilfeller også urinledere og nyrer. Symptomer på blærekatarr hos barn varierer i høy grad etter hvor gammelt barnet er.
Hos små barn vil symptomer ofte være feber, irritabilitet, dårlig allmenntilstand, oppkast og/eller vekttap.
Symptomer hos større barn vil være smerter ved vannlating, hyppig vannlating, kvalme, oppkast, magesmerter og/eller feber.
Det kan være vanskelig å diagnostisere barn ut fra symptomer
Det kan være vanskelig å stille diagnose på et barn med blærekatarr kun ut fra symptomene. Derfor er det ofte nødvendig med en urinprøve, og i noen tilfeller også en blodprøve.
Avhengig av om det er snakk om øvre eller nedre urinveisinfeksjon, er det forskjell på diagnose og behandling. Ved nyrebekkenbetennelse skal det for eksempel gjennomføres ultralyd, røntgen eller eventuelt en isotopundersøkelse ved vannlating.
På den måten får man sjekket om infeksjonen skyldes en medfødt misdannelse som gjør barnet mer tilbøyelig for å få urinveisinfeksjoner.
Blærekatarr hos gravide er veldig vanlig
Det er svært vanlig å utvikle blærekatarr, eller såkalt urinveisinfeksjon, når man er gravid. Det er for eksempel flere gravide enn ikke-gravide som utvikler infeksjon i urinveiene.
Av den grunn undersøkes alle gravide også for bakterier i urinen, selv om de ikke har symptomer.
Symptomene på og behandlingen av urinveisinfeksjoner hos gravide er i stor grad de samme som hos ikke-gravide kvinner. Hvis du er gravid skal du være spesielt oppmerksom på feber og smerter i sidene. Det er symptomer på blærekatarr.
Hvis du er gravid og opplever flere kynnere enn vanlig, kan det være et tegn på at du har blærekatarr eller nyrebekkenbetennelse, som også gir feber og smerter i sidene.
Forebygging og behandling av blærekatarr
Legen vil behandle blærekatarr med antibiotika når det er klarlagt at symptomene du har skyldes bakterier.
I mange tilfeller vil blærekatarren gå over av seg selv hvis du passer på hygienen og sørger for å drikke rikelig med væske.
Vi anbefaler at du bruker Intim Wash, Femigel og Femi Daily fra Australian Bodycare for å opprettholde en god og sunn hygiene i intimområdet ditt. Når hygienen er god, forebygger du nemlig effektivt tilstander som nettopp blærekatarr.
I tillegg til å drikke masse væske og sørge for god hygiene, kan du også bruke reseptfrie, smertestillende medisiner. Det er selvfølgelig ikke like effektivt som antibiotika, og det er viktig at du oppsøker lege hvis du ikke blir kvitt symptomene.
Hva kan jeg gjøre selv?
Hvis du har blærekatarr bør du drikke rikelig med væske (uten sukker), ta reseptfrie, smertestillende medisiner og sørge for en god intimhygiene.
Behandling med antibiotika
Hvis det ikke holder å drikke rikelig med væske, kan det bli nødvendig med en antibiotikakur.
Først må du ringe fastlegen din. Du skal mest sannsynlig enten ha med deg en urinprøve eller avlegge en urinprøve hos legen. Deretter tester legen urinens innhold av hvite blodlegemer, blod eller nitritt – og ut fra det kan legen stort sett fortelle deg med det samme om du har blærekatarr eller ikke.
Ofte vil legen likevel sende urinen til nærmere undersøkelse ved en mikrobiologisk avdeling, så det blir enklere å velge den riktige typen antibiotika.
Hvis du har blærekatarr vil legen enten sette deg på en penicillinkur eller starte behandling med sulfonamider.
FAQ - Ofte stilte spørsmål
Hvorfor får man blærekatarr?
Blærekatarr hos kvinner oppstår gjerne fordi det kommer bakterier (som oftest mage-tarm-bakterier) opp i urinblæren via urinrøret.
Det kan skje i forbindelse med samleie, analsex, når du tørker deg, via hormonelle forandringer (overgangsalder) eller hvis du ikke tømmer blæren skikkelig.
Hvordan føles blærekatarr?
Hvis du har blærekatarr, svir det når du tisser. Dessuten føler du oftere og sterkere trang til å gå på toalettet. Samtidig føles det som om det er vanskelig å tømme blæren helt.
Hos noen kan betennelsen også gi smerter i underlivet, feber og dårlig allmenntilstand.
Hva hjelper mot blærekatarr?
Du kan selv behandle blærekatarr ved å holde god hygiene, drikke rikelig med væske (uten sukker) og ta reseptfrie, smertestillende medisiner.
Hvis blærekatarren ikke går bort av seg selv, må den behandles med antibiotika. Det får du resept på hos legen etter at vedkommende har stilt korrekt diagnose.
Hvor lenge varer blærekatarr?
Som regel går blærekatarr over i løpet av et par dager. Det er likevel alltid en god idé å kontakte fastlegen din, for å få vite om du trenger antibiotika eller ikke.
Dersom symptomene vedvarer i mer enn et par dager, kan det bety at betennelsen har spredd seg til nyrene og er på vei til å bli en nyrebekkenbetennelse. Det skjer svært sjeldent.
Hvordan unngår man blærekatarr?
Du kan stort sett unngå blærekatarr med god hygiene.
Vask deg med gode intimpleieprodukter, tiss etter samleie, tørk vekk fra skjeden og mot endetarmen når du har vært på toalettet, bruk kondom ved analsex (og da den av hvis dere fortsetter med sex andre steder) og bruk god tid når du tisser, så blæren tømmes helt.
Kan blærekatarr drikkes bort?
Både ja og nei. I mange tilfeller kan du drikke vekk blærekatarren din ved å innta masse væske. Det kan fungere, siden væsken skyller vekk bakteriene i blæren.
For noen gir det også effekt å drikke tranebærsaft (uten sukker), men det virker ikke mot alle bakterier. Det er alltid lurt å kontakte fastlegen din når du tror du har blærekatarr.
Smitter blærekatarr?
Blærekatarr smitter ikke.
Blærekatarr kommer av at de bakteriene vi har i tarmen eller rundt urinrørets åpning, så det er ikke snakk om smitt. Du kan med andre ord ikke få blærekatarr av å ha samleie med en som har det.