Når og hvor lenge varer overgangsalderen, og hva er symptomene?
Overgangsalderen kan for mange være en voldsom inngang til en helt ny periode i livet, og derfor er det viktig å vite hva du egentlig driver på med.
For når kommer du egentlig i overgangsalderen, hva er symptomene og hvor lenge varer overgangsalderen?
Dette er spørsmål mange stiller seg selv. Alt det får du svar på i denne artikkelen, som gir deg innsikt i alle overgangsalderens avkroker – helt fra hjelp til tørre slimhinner til hvilke symptomer du skal følge med på.
Innhold på siden
Hva er overgangsalder?
Overgangsalderen er et uttrykk for en periode da kroppen opplever store hormonelle endringer. For begge parter skjer det et betydelig fall i hormonnivåene.
I denne perioden danner kvinner mindre av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, mens menn gradvis danner mindre av det mannlige kjønnshormonet testosteron.
Overgangsalder for kvinner
Kvinnens overgangsalder kalles også for klimakteriet. I den perioden faller fruktbarheten, siden kvinnens eggstokker blir mindre og mindre mottakelige for de hormonene som styrer modningen av eggene. Det begynner å bli få egg igjen, og eggløsningens funksjon endres.
Når du går inn i overgangsalderen, er det primært hormonene progesteron og østrogen som påvirkes. Progesteron gjør livmoren klar til å ta imot et befruktet egg, og det hormonet forsvinner først. Deretter forsvinner stille og rolig det kvinnelige hormonet østrogen idet overgangsalderen setter inn.
Overgangsalderen foregår i forbindelse med kvinnens menopause. Det innebærer at menstruasjonsblødningene avtar, at det blir lengre mellom dem og at de til slutt opphører fullt og helt.
Menopausen er altså kvinnens aller siste menstruasjon. Derfor henger overgangsalderen og menstruasjonen også uløselig sammen.
Mange kvinner opplever uregelmessig menstruasjon i starten av overgangsalderen sin. Frem til menstruasjonen opphører helt, kan det oppstår småblødninger i forbindelse med overgangsalderen, på samme måte som du kan oppleve hyppigere menstruasjoner og andre blødningsforstyrrelser, helt til menstruasjonen stopper helt.
HOPP TIL: Symptomer og tegn på overgangsalder for kvinner
Overgangsalder for menn
Også menn kommer i overgangsalderen, selv om det er flere plager forbundet med den kvinnelige overgangsalderen. For en god del menn merker rett og slett ikke at de går inn i overgangsalderen, fordi det ikke foregår på samme tydelige måte som for kvinner.
Likevel betegnes mannens overgangsalder som andropause, som innebærer at testiklene begynner å fungere på litt lavere intensitet. Det vil si at de danner mindre testosteron enn tidligere.
Men testosteronproduksjonen stopper ikke på samme plutselige måte som kvinner østrogenproduksjon, så menn opplever i stedet et gradvist fall i det mannlige kjønnshormon.
HOPP TIL: Symptomer og tegn på overgangsalder for menn
Hvor lenge varer overgangsalderen?
En ting er sikker: Overgangsalderen kommer, før eller senere. Det er mer usikkert hvor lenge denne perioden varer, for det nemlig kun en periode.
Lengden på perioden varierer fra person til person. Mens noen er i overgangsalderen i et par år, kan andre være der i fem år, og noen er der faktisk i over 10 år.
Det finnes derfor ikke noe egentlig svar på hvor lenge overgangsalderen varer, siden det er så individuelt.
Når starter overgangsalderen og når slutter overgangsalderen?
Overgangsalderen starter gjerne når du er et sted mellom 45 og 55 år gammel. I gjennomsnitt starter kvinners overgangsalder når de er 52 år gamle. Men det betyr ikke at du ikke kan komme i overgangsalderen både tidligere og senere.
Hos enkelte kan overgangsperioden starter allerede mot slutten av 20-årene, mens andre først opplever menopausen når de er i 60-årene.
Det er stor forskjell på når overgangsalderen starter, men den vil i mange tilfeller altså inntreffe i 45-55 års alder.
Når den slutter, avhenger derfor også av når den startet. Hvis du kom i overgangsalderen som 45-åring, kan den slutte når du er 55 år, men den kan også slutte når du er 48 år eller 50 år.
Det finnes helt enkelt inne noe entydig svar på når overgangsalderen din slutter.
Hvordan føles overgangsalderen? Symptomer og tegn på overgangsalder for kvinner
Felles for både kvinner og menn i overgangsalderen er at perioden kan være forbundet med fysiske og psykiske forandringer. Mens noe er svært plaget av forandringene, er det andre som knapt merker fallet i hormonnivået.
Men hvordan vet du om du er i overgangsalderen? Kroppen sender noen forskjellige signaler: Hetetokter, tørre slimhinner, hodepine og ømme bryster er bare noen av kroppens signaler i overgangsalderen.
Her kan du få et overblikk over de vanligste tegnene på at du er i overgangsalderen.
Det finnes nemlig flere overgangsplager du kan holde øye med.
Hetetokter
Et av de vanligste symptomene på overgangsalder, er hetetokter. En plutselig varme sprer seg i ansiktet og ut mot overkroppen. Hetetoktene kan for noen kvinner også følges av hjertebank.
Hetetoktene oppstår fordi hormonnivået i kroppen daler, samtidig med at hjernens kontrollsenter for kroppstemperatur endres. Denne delen av hjernen kalles hypotalamus, og den aktiverer svettekjertlene i høyere grad når du er i overgangsalderen.
Hetetokter kan føles pinlige, siden du blir overveldet av en voldsom varme som får ansiktet til å rødme samtidig som du må kaste jakken eller genseren. Men hvor lenge varer hetetoktene i overgangsalderen?
De ubehagelige hetetoktene fortsetter gjerne i tre-fire år etter at menstruasjonen din stoppet helt.
Søvnproblemer
Trøtthet og overgangsalder henger sammen. Et annet ubehagelig problem ved overgangsalderen er nemlig søvnproblemer. Du våkner oftere, og sover lettere og på langt nær så tungt som du har gjort før. Det kan gjøre deg trøtt og irritabel i hverdagen, og den manglende søvnen kan gi mindre overskudd.
Søvnproblemene kan også oppstå i forbindelse med hetetoktene, der du svetter mye og plutselig, og det kan gjøre det vanskelig å få en god natts søvn.
Svimmelhet og hodepine
Mange kvinner opplever også svimmelhet i overgangsalderen. Hjernen får hele tiden kjemiske meldinger, og når hormonnivået svinger, påvirker det disse signalene.
Samtidig er overgangsalderen forbundet med økte nivåer av insulin og kortisol.
Alt sammen påvirker blodtrykket ditt, som kan gjøre deg svimmel og forårsake hodepine.
Vektøkning
Har du plutselig begynt å gå opp i vekt, uten at du spiser vesentlig annerledes enn normalt? Det kan være et tegn på overgangsalderen. Mange opplever en vektøkning i overgangsalderen.
Årsaken er de hormonelle endringer kroppen din går gjennom.
Når hormonet progesteron forsvinner før østrogen, får mange kvinner for mye østradiol i kroppen, sett i forhold til resten av hormonene i kroppen. Østradiol er en «farlig» form for østrogen, for den får kroppen din til å lagre fett - midt på magen. Og fettcellene lager en østradiol-produksjon som innebærer at du får enda mer fett.
Det er derfor mange kvinner sliter med å komme fettet til livs når de først har gått opp i vekt.
Tørre slimhinner
Tørre slimhinner i nese, øyne eller skjede er et vanlig symptom på overgangsalder. Det kan blant annet gjøre det vanskelig å sette inn kontaktlinser og gjøre sex til en smertefull opplevelse. Og spesielt tørre slimhinner i skjeden er for mange et vanlig problem.
Østrogenproduksjonen i eggstokkene skiller ut utflod som gjør slimhinnene og skjeden fuktig. Men når østrogenproduksjonen faller markant, innebærer det også at slimhinnene i skjeden tørker ut og blir tynnere og mer sårbare.
Det kan være en plage i hverdagens gjøremål, men spesielt i forbindelse med samleie kan tørrhet i skjeden gi smerter og risiko for rifter.
LES OGSÅ: Behandling av tørre slimhinner i skjeden
Hårtap
Hårtap er et plagsomt symptom for kvinner i overgangsalderen. Opptil så mye som hver tredje kvinne opplever hårtap i overgangsalderen.
Håret begynner å tynnes ut på toppen og sidene av hodet, mens den fremre hårgrensen vanligvis består – i motsetning til hos menn.
Hårtapet hos kvinner kan skyldes den plutselig ubalansen i hormonnivået.
Ledd- og muskelsmerter
Opplever du at leddene og musklene dine er blitt ømmere når du beveger deg? Leddsmerter er et tegn på overgangsalderen, siden hormoner er et unikt smøremiddel til muskler og ledd.
Når hormonproduksjonen faller får verken ledd eller muskler den nødvendige oljen til tannhjulet – og så blir det vanskeligere å bevege seg på samme måte som før.
Symptomer og tegn på overgangsalder for menn
Selv om mange menn ikke har den sammen opplevelsen av symptomer på tap av testosteron i overgangsalderen som det kvinner har på østrogentap, og derfor heller ikke aner at de faktisk er i overgangsalderen, er det likevel noen symptomer og tegn som viser at du som mann er i overgangsalderen.
Hetetokter
Akkurat som for kvinner, kan også menn oppleve hetetokter som et symptom på overgangsalderen. Hetetoktene kan følges av en følelse av hjerteflimmer, og dessuten gi dårlig søvnkvalitet eller rett og slett søvnmangel.
Humørsvingninger
Det mannlige kjønnshormonet testosteron har en avgjørende effekt på humøret – det bidrar nemlig til å regulere det. Når hormonene daler, kan derfor humøret gjøre det samme. I alvorlige tilfeller kan det gi både depresjon og generell mistrivsel.
Når testosteronnivået i blodet faller, kan menn bli mer lettrørte enn vanlig. Og derfor kan overgangsalderen innebære et skifte i både kropp og sinn.
Nedsatt sexlyst
Et annet tegn på at overgangsalderen er i gang, kan være nedsatt sexlyst. Når mengden mannlig kjønnshormon senkes, opplever mange menn at de mister «driven». Det er fordi testosteronnivået spiller en viktig rolle for menns lyst på samleie.
Sløvhet og trøtthet
Har du fått mindre og mindre energi til selv de vanlige gjøremålene i hverdagen? Så kan det være et symptom på overgangsalderen. I tillegg til at den fallende testosteronproduksjonen er en stor årsak til det lave energinivået, spiller også dårligere søvnkvalitet en stor rolle for den økende trøttheten.
Mer magefett
Fett rundt magen kan i mange tilfeller være et tegn på et fall i nivået av det mannlige kjønnshormonet. Derfor sliter mange menn med en tønnelignende fasong når de kommer i overgangsalderen. Fettet har nemlig lett for å sette seg godt fast rundt magen. I tillegg kan overgangsalderen gi væske i kroppen.
Overgangsalder for røykere og astmapasienter
En ny europeisk studie som bruker data fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet i Danmark, slår fast at lungene svekkes så markant at det tilsvarer å røyke 20 sigaretter i 10 år.
Dermed kan overgangsalderen tære hardt på lungene til røykere, kols- eller astmapasienter, siden lungekapasiteten deres allerede er svekket. Derfor er det smart å holde seg unna både aktiv og passiv røyking, samt alle andre former for luftforurensende partikler.
Kan man bli gravid i overgangsalderen?
I overgangsalderen synker kvinners eggproduksjon, og eggløsningene blir uregelmessige. Det betyr også at det blir stadig vanskeligere å bli gravid. Men du kan faktisk bli gravid selv om du er i overgangsalderen.
Men sjansene faller dramatisk, nettopp fordi det finnes færre egg som kan befruktes.
Frem til menopausen, der menstruasjonen stopper helt, er det derfor fortsatt en anelse eggproduksjon.
Men når menstruasjonen stopper helt, er det fordi det ikke er flere egg i eggstokkene - og så kan du ikke lenger bli gravid.
Sånn behandler du plagene i overgangsalderen
Rundt en tredel av alle kvinner i overgangsalderen har så uttalte plager at det påvirker hverdagen i høy grad. Og mange av dem lider i stillhet. Men det er det ingen grunn til. For du kan faktisk få masse hjelp. Les mer om behandlingsmulighetene for de vanligste plagene i overgangsalderen.
Behandle hetetoktene i overgangsalderen
Opptil 75 % av alle kvinner opplever hetetokter i overgangsalderen. Noen har det verre enn andre. I dag kan hetetoktene behandles på forskjellige måter. Du bør kontakte fastlegen din for å høre om mulige behandlinger.
Hetetoktene kan blant annet takles med hormonbehandling, for å gjenopprette det manglede hormonnivået, og det er gjerne det legen vil foreslå. Da vil legen skrive ut østrogen i pilleform.
Mange kvinner ønsker ikke å fylle kroppen med hormoner, siden det kan ha bivirkninger. Hvis du er blant dem, finnes det andre alternativer som kan hjelpe mot de plagsomme hetetoktene.
Du kan for eksempel få hjelp fra rødkløver. Rødkløveren er en liten urteplante med rosa blomst som kan være effektiv mot hetetoktene. Det er ikke selve planten, men et gjæret ekstrakt fra planten som sies å ha en positiv effekt på symptomene.
Du kan få rødkløverekstrakt som saft i de aller fleste helsekostforretninger – og den kan du blande med juice eller annet.
Korriger tørre slimhinner i overgangsalderen
Tørre slimhinner, spesielt i skjeden, kan være så plagsomt i overgangsalderen at det for mange reduserer livskvaliteten og trivselen.
Hvis du har tørre slimhinner i skjeden er det ingen grunn til å la det være ubehandlet.
Gå til fastlegen din og finn ut hvordan du kan få den riktige behandlingen. På samme måte som ved hetetokter, er hormonbehandling en god løsning. Ved tørrhet i skjeden vil legen lokalbehandle med hormoner, så du får noe av østrogenproduksjonen og dermed fuktigheten tilbake i skjeden.
Det er med andre ord alltid smart å snakke med fastlegen, men du kan også gjøre mye selv for å hjelpe de tørre slimhinnene i skjeden hvis du ikke ønsker hormonbehandling.
Australian Bodycare har utviklet naturlige produkter som nettopp setter fokus på å motvirke tørrhet i det intime området ved de ytre kjønnsdelene. Femigel og Femi daily supplerer hverandre i kampen mot intim tørrhet, kløe og irritasjon.
Femigel
Femigel er kuren til deg som allerede har et eksisterende ubehag med irritasjon, tørrhet og kløe fra det intime området. Det er en naturlig gel som passer til den sarte huden i intimområdet. Gelen har i et klinisk forsøk vist at hele 95 prosent av kvinnene i forsøket ble kvitt irritasjon og tørrhet i det intime området.
Det kommer spesielt av det høye innholdet av tetreolje, som med sine unike egenskaper virker kjølende, lindrende og beroligende på den irriterte huden.
Samtidig er gelen en effektiv bakteriehemmer, samtidig som den bevarer den naturlige bakteriefloraen.
Femi daily
Femi daily støtter Femigel ved å virke forebyggende på tørrhet, kløe og irritasjon. Femigel er en slags førstehjelp til et allerede eksisterende problem med tørrhet, mens Femi daily tar over på daglig basis. Gelen hemmer, på samme måte som Femigel, bakteriene og bevarer hudens naturlige fuktnivå så den ikke tørker ut og skaper ubehag. Begge gelene er for øvrig dermatologisk testet og pH-regulerte, så du kan bruke dem selv om du har sensitiv hud.
Gelenes lette konsistens absorberes raskt uten å bli klissete. Hvis du har kraftige plage kan du bruke Femigel to ganger om dagen. Smør den lett rundt skjedeåpningen. Ved mildere plager holder det å smøre med gel én gang hver tredje dag. Smør med Femi daily rundt skjedeåpningen hver dag, så får du hjelp til å gjenopprette den riktige fuktbalansen.
Få tilbake energien og humøret med riktig livsstil
Både menn og kvinner plages med nedsatt humør og energinivå i overgangsalderen. Men det er faktisk noe de selv kan gjøre for å få fart på energien og humøret igjen. Sitter du for mye i løpet av dagen, og består kostholdet av litt for mye blodige biffer og rødvin? Så bør du ta en grundig titt på livsstilen din.
Et riktig kosthold kan nemlig bidra til å redusere overgangsplagene betydelig.
Spis masse langsomme, sunne karbohydrater. Det betyr at du skal erstatte alle de usunne hvite variantene med mørkt brød, pasta og ris. Bruk alltid grovmel når du baker – selv i kaker. Selv om frukt smaker deilig søtt, bør du prøve å spise mer grønt enn frukt. Ta også et kosttilskudd med sunne fettstoffer.
Når du er i overgangsalderen har kroppen din spesielt behov for omega 3 og 6, som er essensielle fettsyrer for kroppen din.
Innfør også massevis av mørke bær, nøtter, fisk, fullkorn, gulrøtter og grønne grønnsaker i kostholdet. De er alle smekkfulle av antioksidanter, som hjelper med å bremse de frie radikalene som fremskynder kroppens aldringsprosess.
Tren, og vær generelt mer aktiv hver dag. Ta sykkelen til jobb eller gi hunden en ekstra luftetur. Og så bør du dempe inntaket av alkohol og kaffe. Hvorfor?
Menn kan for eksempel selv øke testosteronproduksjonen sin ved å trene. Og ved å innta mindre alkohol og kaffe, som går inn og binder testosteronet til cellene dine, kan du føre mer av hormonet ut i blodsystemet – og på den måten få tilbake mer av energien og driven.