Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Behandling av blemmer i munnen

Det beste er selvfølgelig å forebygge blemmer i munnen. Det krever at du vet hva som utløser nye utbrudd. Og det er ikke alltid like enkelt å skjønne. Men hvis du (likevel) har fått blemmer i munnen, er det godt å vite hvordan du kan behandle dem, så du i det minste kan bli kvitt dem så fort som mulig.

Så spørsmålet er: Hvordan fjerner man blemmer i munnen? Når du har fått blemmer i munnen, handler det om å bli kvitt dem så fort som mulig - og å fjerne eller redusere smerten og ubehaget så godt som mulig frem til de er helt borte. Det handler altså både om heling og smertelindring.

5 metoder for behandling av blemmer i munnen

Det er flere forskjellige muligheter for å fjerne blemmer i munnen.

 1. Du kan bruke en munnskyll. Munnskyllevæsker med klorheksidin har samtidig den store ulempen at de misfarger tennene etter lengre tids bruk.
 2. Du kan bruke en lokalbedøvende salve på stedet. Det demper smertene, men gjør ikke noe for å fremme helingen av blemmene.
 3. Du kan bruke antibiotika i tablettform, oppløst i vann, som munnskyll. Men antibiotika krever resept fra legen eller tannlegen din.
 4. Du kan drikke kjølige drikker og legge is på stedet, men det lindrer kun kortvarig, og det heler ikke blemmene.
 5. Du kan bruke tetreolje, som er et naturmiddel som er kjent for sin gunstige effekt mot irritasjon, svie og mange andre problemer, blant annet utløst av bakterier. Bruk en munngel med tetreolje. Trykk litt gel ut på fingeren og påfør direkte på blemmen 1-4 ganger om dagen. Det smaker ikke spesielt godt, men hold ut. Smaken forsvinner raskt, og oljen roer ned blemmen.

Det er med andre ord en smakssak om du foretrekker å vente på at blemmene dine skal forsvinne av seg selv, om du foretrekker behandling med midler som inneholder kjemi og medisin, eller om du vil bruke naturlige midler i behandlingen av blemmene dine. Det er for øvrig alltid smart å ta turen til fastlegen din i forbindelse med behandlingen.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hva er blemmer i munnen?

Blemmer i munnen er små, irriterende og smertefulle nupper eller sår som mange av oss innimellom får i munnhulen, på tungen eller på innsiden av leppene. De er hvite eller gulaktige, og er noen ganger omkranset av en rød, litt hoven ring.

Mange av oss har prøvd å ha blemmer i munnen. Noen har prøvd én gang, men mange opplever det flere ganger. Heldigvis smitter ikke blemmer, de er ikke farlige, og de går før eller senere bort av seg selv. Men de er smertefulle og ubehagelige mens de er der. Mange opplever det som en brennende følelse på stedet. Alt etter hvor i munnen de sitter og hvor store de er, kan det være ekstra ubehagelig å snakke og spise når man har blemmer i munnen.

Blemmer i munnen skal ikke forveksles med forkjølelsessår, som også svir og er ubehagelig. Forskjellen ligger i at forkjølelsessår er et smittsomt virus, og det er ikke blemmer. Og mens blemmene sitter inne i munnen, sitter forkjølelsessår utenfor munnen/på leppene.

Blemmer i munnen må heller ikke forveksles med munnbetennelse. Ved munnbetennelse kan det oppstå blemmer i munnen, men årsaken er ikke den samme som ved blemmer i munnen.

Blemmer i munnen er harmløst og går over av seg selv. Men du kan behandle blemmene dine for å redusere smerten og ubehaget, og ikke minst bli kvitt dem fortere. Men hvis de ikke er borte i løpet av en ukes tid eller to, bør du la fastlegen eller tannlegen din se på dem. I sjeldne tilfeller kan blemmer i munnen være et symptom på andre sykdommer eller lidelser.


Alle kan få blemmer i munnen

Blemmer i munnen er en svært vanlig munnlidelse. Derfor er dette noe leger, og ikke minst tannleger, ofte støter på.

Alle kan få blemmer i munnen, både voksne og barn. Men det er som oftest kvinner som får det. Det sies at rundt 20 % av befolkningen i perioder lider av blemmer i munnen. De fleste får heldigvis kun blemmer av og til, mens noen få er plaget av blemmer nesten hele tiden.

Tendensen til å utvikle blemmer i munnen er arvelig. I tillegg kan stress, enkelte matvarer og allergier også være utløsende årsaker. For øvrig får røykere litt sjeldnere blemmer i munnen enn ikke-røykere.

Symptomer: Hvordan ser blemmer i munnen ut?

 1. Størrelse:Blemmene er ganske små, runde sår eller nupper. De er vanligvis 5-10 mm i diameter.
 2. Farge:Blemmene kan være hvite eller gulaktige, og vil ofte være omkranset av en rød kant som kan være litt hoven.
 3. Smerte:Blemmer er smertefulle og plagsomme, og de kan bli enda vondere når du skal snakke eller spise.
 4. Plassering i munnen:Blemmer sitter inne i munnen – i munnhulen, på kinnet, innsiden av leppene og/eller på tungen.
 5. Hyppighet:Noen får ofte blemmer i munnen, men de fleste får dem heldigvis kun en sjelden gang. Rundt 20 % av befolkningen kjenner til problemet med blemmer i munnen.
 6. Varighet:Noen blir kvitt blemmene sine i løpet av noen dager, mens utbruddet hos andre kan vare i opptil et par uker.

Hvorfor får man blemmer i munnen?

Blemmer i munnen er noe mange har opplevd minst én gang. For andre er det dessverre et stadig tilbakevendende og ubehagelig problem.

Man vet ikke nøyaktig hvorfor man får blemmer i munnen – eller hvorfor noen mennesker er mer utsatt for det enn andre. Men vi vet at det er arvelig, og vi kjenner en rekker faktorer som kan være medvirkende til å utløse et utbrudd.

Typiske årsaker til blemmer i munnen

 1. En skade i munnhulen, fordi du har bitt deg i tungen eller kinnet, stukket deg med gaffel eller pusset litt for hardt med tannbørsten.
 2. Stress påvirker immunforsvaret, og et nedsatt immunforsvar kan gjøre deg mer utsatt for å få blemmer i munnen.
 3. Enkelte matvarer, som sterk mat, kaffe, sjokolade, nøtter, tomater, jordbær og ost kan hos noen personer utløse blemmer i munnen.
 4. Hormonelle forandringer, for eksempel under menstruasjon eller graviditet, kan hos noen kvinner utløse blemmer i munnen – eller bety at de har færre blemmer enn ellers.
 5. Vitaminmangel eller jernmangel kan være årsaken til blemmer i munnen.
 6. Enkelte legemidler, som smertestillende midler med Ibuprofen, eller medisin mot høyt blodtrykk, kan hos noen mennesker utløse blemmer i munnen.
 7. Tannpasta med skummiddelet natriumlaurylsulfat kan hos noen mennesker gi økt tendens til blemmer i munnen.
 8. Regulering, tannfyllinger eller protester som ikke sitter riktig, og som derfor irriterer munnen, kan gi blemmer.

Det kan altså være mange forskjellige årsaker til at du får blemmer i munnen. Hvis du ofte sliter med blemmer i munnen, kan det være en god idé å snakke med fastlegen eller tannlegen om det. Kanskje du lider av vitamin- eller jernmangel, og så kan problemet enkelt løses med et vitamin- eller jerntilskudd. Hvis du mistenker at blemmene dine kommer av at du er stresset, er dette kanskje en god anledning til å gjøre noe med det som utløser stresset ditt. Hvis du ikke umiddelbart klarer å finne en årsak til blemmeutbruddet i munnen, kan du alltids prøve å skifte til en annen tannpasta uten natriumlaurylsulfat for å se om kanskje det hjelper.

Selv om blemmer i munnen er en ufarlig lidelse, er den plagsom og smertefull. Derfor er det lett å finne mange gode grunner til å prøve å unngå nye utbrudd hvis du kan.


Barn med blemmer i munnen

Både voksne og barn kan få blemmer i munnen, så hvis du oppdager blemmer i munnen til barnet ditt, er det godt å vite at det er harmløst. Men det er selvfølgelig både smertefullt og ubehagelig for barnet, og derfor bør det behandles.

Årsakene til blemmer i munnen hos barn er som regel de samme som hos voksne (se ovenfor). En enkel blemme er trolig nettopp det: én blemme. Flere blemmer sammen kan være tegn på noe annet. Hvis det er tilfelle bør du la en lege se nærmere på det, da det kan være tegn på for eksempel hånd-, fot- og munnsykdom, munnbetennelse eller noe helt annet. Det kan være vanskelig å avgjøre selv, så derfor er det smart å ta en snakk med legen. Det samme gjelder hvis blemmen eller blemmene ikke har forsvunnet etter en ukes tid (med eller uten behandling).


FAQ om blemmer i munnen

Hvorfor får man blemmer i munnen?

Det kan være mange forskjellige årsaker til at man får blemmer i munnen, blant annet at man har stukket seg med en gaffel i munnen, har bitt seg i tungen eller kinnet, har pusset litt for hardt med tannbørsten, er stresset, lider av vitamin- eller jernmangel, har spist enkelte matvarer, er plaget av reguleringen, tannfyllingen eller protesen, eller bruker en tannpasta med skummiddelet natriumlaurylsulfat.


Hvordan fjerner man blemmer i munnen?

Blemmer i munnen kan reduseres og smertene kan lindres med forskjellige midler, som munnskyllevæske og salve. I tillegg vil midler som inneholder australsk tetreolje også virke effektivt mot blemmer i munnen.


Hva gjør man med blemmer i munnen?

Blemmer i munnen er smertefulle og ubehagelige, men du kan heldigvis gjøre mye selv for å bli kvitt dem. Du kan blant annet bruke munnskyllevæske eller salve, men også midler som inneholder australsk tetreolje er kjent for å virke effektivt mot blemmer i munnen. For å unngå blemmer i munnen kan du sørge for å styrke immunforsvaret ditt, unngå stress, få i deg nok vitaminer og skifte ut tannpastaen din med en som ikke inneholder skummiddelet natriumlaurylsulfat, som er kjent for å gi blemmer i munnen hos noen mennesker.


Hva forårsaker blemmer i munnen?

Vi kjenner ikke den nøyaktige årsaken til blemmer i munnen, men vi vet at noen utløsende faktorer kan være stress, vitamin- og jernmangel, enkelte matvarer, visse typer medisin og hormonelle forandringer. I tillegg kan du få blemmer i munnen fordi du har stukket deg med en gaffel i munnen, har bitt deg i tungen eller kinnet, har pusset litt for hardt med tannbørsten eller har regulering, tannfylling eller protese som ikke sitter riktig. Noen kan også få blemmer av tannpasta som inneholder skummiddelet natriumlaurylsulfat. Tendensen til å utvikle blemmer i munnen er i tillegg arvelig.


Hvem kan få blemmer i munnen?

Alle kan få blemmer i munnen, både voksne og barn. Det sies at rundt 20 % av befolkningen i perioder lider av blemmer i munnen. Noen får bare én blemme én gang, mens andre opplever det med jevne mellomrom. Noen få er konstant plaget av blemmer i munnen. Tendensen til å utvikle blemmer i munnen er arvelig, så hvis begge foreldrene er plaget med blemmer i munnen, vil trolig barnet oppleve det samme.


Hvordan ser blemmer i munnen ut?

Blemmer i munnen er små, runde nupper eller sår som er hvite eller gulaktige, og ser omkranset av en rødlig ring. En blemme er vanligvis 5-10 mm i diameter. Blemmer i munnen er smertefullt og ubehagelig. Blemmer sitter alltid inne i munnen – i munnhulen, på kinnet, innsiden av leppene og/eller på tungen.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram