Munnskyll – ditt beste supplement for en sunn munn

Profesjonelt oppdatert: 7/11/2022

Det finnes flere gode grunner til at mange bruker munnskyll som en del av deres daglige munnpleierutine. 

Men hvorfor kan det være smart? 

Her kan du lese mer om hva munnskyllevann egentlig her, hvilke fordeler du kan få glede av og hvordan du velger riktig munnskyll. 

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Anne, Varde apotek
Anne har en MSc i farmasi fra Syddansk Universitet og har arbeidet som farmasøyt ved Varde apotek i flere år. Her gir hun råd til både kunder og leger om korrekt bruk av medisinske produkter.

Hva er munnskyll?

Munnskyll er en væske som er beregnet til å skylle munnen med. Akkurat sånn navnet antyder. Derfor skal væsken ikke svelges, men spyttes ut igjen. 

Munnskyll kan inneholde forskjellige ingredienser som hjelper deg med en god munnhygiene – og kan derfor fungere som supplement til tannpussing. 

Munnskyll & Munnskyllevann

Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

139,00 kr

Når skal du bruke munnskyll? 

Mange bruker munnskyll for å bli kvitt dårlig ånde. Men det finnes mange andre gode grunner til å bruke munnskyll. 

Væsken kan blant annet hjelpe med å: 

  • fjerne plakk og motarbeide dannelse av ny plakk
  • rense munnen
  • motarbeide dårlig ånde og smak i munnen 
  • beskytte mot karies og tannkjøttbetennelse (og i forlengelsen av det: periodontitt). 

Bruk munnskyll som supplement – aldri alene 

Selv om munnskyll har mange gode egenskaper som kan hjelpe deg med å holde munnen din sunn og ren, kan væsken aldri erstatte vanlig munnhygiene med en tannbørste.

Pussing av tennene er den viktigste metoden for å holde munnen sunn. Det beste er å pusse tennene to ganger om dagen og å bruke tanntråd mellom tennene der hvor tannbørsten ikke kommer til. 

Munnskyllevann skal kun sees som et supplement for å opprettholde den sunne hygienen i munnen, men den kan ikke gjøre jobben alene. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje

Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen

399,00 kr 469,00 kr

Hvilket munnskyll skal du bruke? 

Det finnes flere forskjellige typer munnskyllevann på markedet, og det er lurt å tenke over hvilket munnskyll du bruker for å supplere munnhygienen din. 

Det finnes blant annet munnskyll med: 

  • Klorheksidin 
  • Tetreolje 

Hvorfor skal du bruke munnskyll med klorheksidin? 

Er visdomstennene dine trukket, eller har tannlegen gjort en rotfylling på deg? 

Hvis du har vært gjennom en større behandling eller operasjon, kan munnskyll med klorheksidin være et godt valg for deg. 

Klorheksidin hjelper til med å desinfisere sår hvis du er blitt operert i munnen. Etter større behandlinger og operasjoner kan munnen mange ganger føles så øm at det er smertefullt å pusse med tannbørsten. Her kan munnskyll med klorheksidin fungere som en god erstatning – i hvert fall i en periode. 

For det er viktig at du ikke dropper tannpussen og i stedet begynner å bruke munnskyll. 

Du bør kun bruke den som erstatning frem til du kan pusse vanlig med børste igjen. Og du må aldri skylle munnen med klorheksidin i mer enn to-tre uker. Den typen munnskyll er ikke egnet til daglig bruk. 

Hvis du bruker munnskyllevannet over lengre tid, vil den rote til den naturlige bakteriefloraen i munnen din. Hvis du ikke holder deg innenfor de anbefalte to-tre ukene, kan munnskyllevannet misfarge tennene dine og påvirke smakssansen din. 

De naturlige bakteriene i munnen er avgjørende for at du kan smake maten, og hvis du «ødelegger» dem, kan det forstyrre smakssansen din. 

Hvorfor velge munnskyll med tetreolje?

Sliter du med dårlig ånde og fæl smak i munnen? Eller har du ømt og blødende tannkjøtt?

Munnskyll med tetreolje fra Australian Bodycare hjelper effektivt med å hemme bakterier og sikre deg et sunt miljø i munnen. Munnskyllevannet er godt egnet til å lindre ømme gommer og blødende tannkjøtt, samtidig som det motvirker sopp på tungen

Når du skyller munnen, får du en ren og frisk følelse i munnen og kan vinke farvel til dårlig smak og ånde. 

Tetreolje er en spesiell olje som i over 1000 år har vært brukt i australsk folkemedisin – takket være de effektive egenskapene mot bakterier. Derfor er oljen også spesielt godt egnet til å sikre deg en sunn munnhygiene.

Munnskyll & Munnskyllevann

Munnskyll med Tea Tree Oil for en sund mundhygiejne

139,00 kr

 

Hvordan inngår munnskyll i en god og sunn munnpleierutine? Trinn for trinn-guide 

Munnskyll kan ikke være eneste element i munnpleierutinen din, og det kan på ingen måte erstatte daglig tannpuss. Men hvordan skal du bruke munnskyll i den daglige munnpleien din? 

Sånn bruker du munnskyllevann i den daglige rutinen din:

  1. Puss tennene dine grundig to ganger om dagen. Bruk for eksempel tetreolje-tannpasta som virker bakteriehemmende og motvirker ømt tannkjøtt og plakkbelegg. 
  2. Bruk tanntråd mellom tennene dine for å fjerne matrester og skitt som du ikke kommer frem til med tannbørsten. 
  3. Avslutt munnpleien med munnskyll som du gurgler rundt i munnen i ca. 1 minutt og spytter ut igjen. Vent gjerne litt med å skylle munnen med munnskyllevann etter tannpussen, så du ikke skyller vekk de gode effektene av tannpastaen før de har rukket å virke. 
  4. Suppler med en tungeskraper som kan skrape tungen helt fri for bakterier hvis du sliter med dårlig ånde. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje

Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen

399,00 kr 469,00 kr