Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er blemmer på tungen?

Blemmer på tungen oppstår som små sår eller blemmer som utvikler seg på tungen. Disse blemmene kan forårsake ubehag og smerte, noe som gjør det vanskelig å spise og snakke normalt.

Kvinde med blist på tungen

Definisjon og symptomer

Blemmer på tungen viser seg som små, smertefulle hevelser. De kan være hvite eller røde og opptrer ofte i klynger. Symptomer på disse irriterende små lesjonene inkluderer smerte, spesielt når man spiser eller snakker.

Mange opplever også en brennende følelse eller ubehag i munnen.

Tungen kan føles øm og kan bli litt hoven. Noen har bare noen få blemmer om gangen, mens andre kan ha mange, noe som gjør daglige aktiviteter som å spise og snakke utfordrende.

Disse symptomene kan være tegn på stress, vitaminmangel, allergier eller andre miljøfaktorer som påvirker munnhelsen.

Årsaker til blemmer på tungen

Stress og mangel på essensielle vitaminer fører ofte til utvikling av blemmer på tungen. Hormonelle forandringer, som de som skjer under graviditet, menstruasjonssykluser eller overgangsalder, påvirker også munnhelsen.

Disse forholdene gjør tungen mer mottakelig for blemmer.

Sterk eller svært sur mat og allergiske reaksjoner på visse matvarer kan også utløse dannelsen av små, smertefulle blemmer. Et svekket immunsystem, autoimmune sykdommer som cøliaki, og virusinfeksjoner som vannkopper eller hånd-, fot- og munnsykdom kan også være årsaken.

God munnhygiene er avgjørende for å minimere risikoen for disse smertefulle blemmene.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Forebygging og naturlige behandlinger

Å forebygge blemmer på tungen er viktig for å unngå ubehag og smerte. Munnhygiene spiller en viktig rolle i å forhindre blemmer på tungen. Naturlige midler som å skylle munnen med saltvann kan bidra til å redusere betennelse og fremskynde helingsprosessen.

Forstå utløsningsfaktorer

Blemmer på tungen kan skyldes mange forskjellige ting. Det er viktig å kjenne til faktorene som kan utløse dem for bedre å kunne forebygge dem.

 • Stress spiller en betydelig rolle i utviklingen av blemmer. Når kroppen er stresset, svekkes immunsystemet, noe som gjør det lettere for blemmer å oppstå.
 • Mangel på vitaminer som B12 og jern kan også føre til blemmer. Et sunt og variert kosthold hjelper til med å forebygge dem.
 • Allergiske reaksjoner på visse matvarer eller tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat kan irritere slimhinnene og forårsake blemmer.
 • Hormonelle forandringer, spesielt hos kvinner under menstruasjon eller graviditet, endrer kroppens balanse og kan utløse blemmer.
 • Skader på slimhinnene forårsaket av utilsiktet biting eller hard tannbørsting skaper små sår der blemmer lett kan utvikle seg.
 • Virusinfeksjoner som forkjølelsessår kan også være en hyppig årsak til blemmer på tungen. Disse typer infeksjoner angriper slimhinnene direkte.

Å unngå sterk mat og sure drikker reduserer risikoen for irritasjon i munnen. Alkoholforbruk bør også begrenses for å unngå ytterligere irritasjon av munnhulen. Å forstå disse utløsningsfaktorene gjør det mulig for deg å bedre beskytte munnhelsen din og potensielt redusere antallet blemmer du opplever.

Munnhygiene og forebyggende tiltak

Munnhygiene spiller en avgjørende rolle i å forebygge blemmer på tungen. Skånsom børsting og bruk av tannkrem uten skummemidler kan bidra til å forhindre blemmer. Å unngå sterk eller sur mat og drikke kan også hjelpe til med å forhindre utviklingen av blemmer. Regelmessig bruk av bakteriedrepende klorheksidin kan være et effektivt forebyggende tiltak mot blemmer. Stress bør unngås, da det kan bidra til utviklingen av blemmer på tungen.

 • Bruk myke tannbørster for skånsom rengjøring
 • Bruk alkoholfritt munnvann
 • Korrekt ernæring med tilstrekkelig inntak av vitaminer og mineraler
 • Hyppig utskifting av tannbørstehoder og opprettholdelse av ren tannbørste
 • Redusert inntak av sukkerholdige matvarer og drikker, inkludert brus og godteri

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Naturlige midler

Blemmer på tungen kan behandles ved hjelp av naturlige metoder, inkludert å unngå sterk eller sur mat og bruke smertelindrende gel. Skånsom børsting og moderat inntak av sterk eller sur mat kan også bidra til å forebygge blemmer. Andre naturlige midler inkluderer:

1. Unngå skummemidler i tannkrem

2. Redusere inntak av sure drikker

3. Påføre is eller kalde kompresser for å lindre smerte

4. Skylle med saltvann for å redusere betennelse

5. Vurdere kosttilskudd som vitamin B12 eller jern for generell munnhygiene

Det er viktig å merke seg at effektiviteten av disse naturlige midlene kan variere fra person til person, og det anbefales alltid å søke råd fra helsepersonell hvis symptomene vedvarer eller forverres.


Medisinske behandlinger

Når tungen utvikler blemmer, kan medisinske behandlinger være en effektiv løsning. Munnskyll og smertestillende midler kan lindre ubehag. Legen kan også foreskrive medisin for å redusere betennelse og fremskynde helingsprosessen.

Reseptfrie legemidler

Når man opplever blemmer på tungen, kan smertestillende midler som ibuprofen og paracetamol bidra til å lindre smerten. En annen effektiv behandling er bruk av munn gel, munnskyll eller munnspray som inneholder hyaluronsyre. Disse medisinene kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Når man velger reseptfrie legemidler, er det viktig å følge doserings- og bruksanvisningene for best effekt.

Konsultere en lege

Når blemmer på tungen forårsaker vedvarende ubehag eller forstyrrer dagliglivet, er det viktig å konsultere en lege. Legen kan evaluere symptomene, utføre en grundig undersøkelse av munnen og diskutere potensielle behandlingsalternativer. Det er også viktig å informere legen om eventuelle underliggende helseproblemer, da dette kan påvirke valget av behandling.

Behandlingsalternativer hos legen

Legen kan anbefale munnskyll med bakteriedrepende klorheksidin for å redusere risikoen for infeksjon og lindre ubehaget fra blemmer på tungen. Dette kan fås reseptfritt på apoteket. I tillegg kan legen anbefale smertelindrende gel for å lindre smerten mens blemmene gror. Det er viktig å følge legens instruksjoner nøye for å få den mest effektive behandlingen. Legen kan også gi råd om eventuelle underliggende årsaker til blemmer på tungen, som mulig glutenintoleranse eller jernmangel, som kan hjelpe til med å forebygge fremtidige utbrudd.

Under en konsultasjon vil legen også vurdere behovet for ytterligere tester eller oppfølging, spesielt hvis blemmene er hyppige eller vedvarende. Legen kan diskutere alternativer som blodprøver for å sjekke jernnivåene eller tester for andre potensielle helseproblemer, noe som kan være avgjørende for å sikre en passende behandlingsplan.


Når man skal søke medisinsk hjelp

Hvis du opplever svært smertefulle blemmer, blemmer som ikke forsvinner etter to uker, blemmer som ledsages av feber eller generelt dårlig helse, eller hvis du har tilbakevendende blemmer på tungen, bør du søke medisinsk hjelp uten å nøle.

Lær mer om behandlingsalternativer og forebygging for å sikre optimal munnhygiene.

Alvorlige blemmer symptomer

Alvorlige blemmer kan forårsake ekstrem smerte og ubehag i munnen. Blemmer som ikke leges innen to uker kan være et tegn på underliggende helseproblemer og bør undersøkes av en lege. Hvis du opplever feber, svimmelhet eller generell ubehag i forbindelse med blemmer i munnen, er det viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart. Alvorlige blemmer kan være et symptom på mer alvorlige underliggende helseproblemer. Derfor er det viktig å være oppmerksom på disse symptomene og søke medisinsk hjelp hvis de oppstår.

Behandlingsvalg hos legen

Når blemmer på tungen forårsaker betydelig smerte eller varer lenger enn ti dager, bør du søke medisinsk hjelp. Hos legen kan behandlingsalternativene inkludere reseptbelagte legemidler.

Legen kan også vurdere å foreskrive munnskyll eller smertestillende midler for å lindre ubehaget. I sjeldne tilfeller kan en biopsi være nødvendig for å bekrefte diagnosen, spesielt hvis sårene ikke leges som forventet.

I tillegg kan legen anbefale ytterligere tester for å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer som kan bidra til hyppige utbrudd av blemmer.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Konklusjon

Blemmer på tungen kan være forårsaket av ulike faktorer som stress, vitaminmangel, allergier og miljøpåvirkninger. For å forebygge blemmer er det viktig å unngå stress, bruke tannkrem uten skummemidler og opprettholde god munnhygiene.

Behandlingsalternativene inkluderer smertelindrende gel, mild kost og bakteriedrepende munnvann. Hvis symptomene vedvarer, konsulter en lege for ytterligere behandlingsalternativer.

Ved å velge sunne vaner og gjennomføre forebyggende tiltak kan du bidra til å minimere forekomsten av blemmer på tungen.


FAQ


Hvorfor får man blemmer på tungen?

Blemmer på tungen kan oppstå av ulike årsaker, som infeksjoner, stress, hormonelle forandringer under puberteten eller graviditeten, og noen ganger på grunn av reaksjoner på visse medisiner som antibiotika.


Er blemmer på tungen og vondt i halsen relatert?

Ja, blemmer på tungen kan noen ganger være ledsaget av vondt i halsen, spesielt hvis blemmene skyldes en viral eller bakteriell infeksjon.


Hvordan behandler man blemmer på tungen?

Behandling av blemmer på tungen kan inkludere lindrende midler, god munnhygiene, å unngå krydret og sur mat, og i noen tilfeller medisiner foreskrevet av din tannlege eller lege.


Kan barn få blemmer på tungen?

Ja, barn kan også få blemmer på tungen. Det er viktig å overvåke frekvensen og søke råd fra en tannlege eller lege for passende behandling.


Hva betyr det hvis man har mange små blemmer på tungen?

Å ha mange små blemmer på tungen kan være et tegn på en spesifikk type blemmer kjent som herpetiforme sår. Det er best å konsultere en tannlege eller lege for en nøyaktig diagnose og behandlingsalternativer.


Når forsvinner en blemme?

De fleste blemmer på tungen forsvinner av seg selv innen en uke til ti dager. Det er viktig å unngå irriterende stoffer som krydret mat og opprettholde god munnhygiene for å fremskynde helingsprosessen.


Kilder:

medicalnewstoday.com

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram