Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er forkjølelsessår – og hvem kan få det?

Alle kan få forkjølelsessår, og størstedelen av den voksne befolkningen i Norge ( ca. 80 %) har allerede herpesvirus i kroppen. Barn kan også få forkjølelsessår, og herpesviruset kommer faktisk ofte inn i kroppen som barn, typisk i alderen 1-5 år.

Forkjølelsessår er en svært smittsom hud- og slimhinnesykdom som skyldes infeksjon med herpes simplex-virus (HSV). Forkjølelsessår skyldes infeksjon med herpes type 1, også kjent som HSV-1 eller herpes labialis. Det er denne typen herpes som kan forårsake infeksjon på og rundt leppene, men også i munnen, halsen, nakken, øynene, nesen og haken.

Forkjølelsessår er svært smittsomt og smitter ved direkte kontakt med hud eller slimhinner. Når du har hatt et herpesutbrudd, vil herpesviruset ligge i dvale i nervesystemet resten av livet. Viruset kan så "vekkes" noen få eller mange ganger i løpet av livet og resultere i nye herpesutbrudd. Det finnes dessverre ingen kur eller vaksine mot herpesvirus, men man kan være bevisst på hva man kan gjøre for å forebygge nye utbrudd og behandle symptomene ved utbrudd, og man bør selvfølgelig passe på å ikke overføre smitten til andre.

I tillegg til herpes labialis er genital herpes også en svært vanlig herpessykdom. Den er også kjent som HSV-2, eller genital herpes, og forårsaker infeksjon i hud og slimhinner på og rundt kjønnsorganene. Til slutt har vi herpes zoster, som er den latinske betegnelsen for helvetesild, et svært smertefullt hudutslett.

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Hva er symptomene på forkjølelsessår?

Symptomene på forkjølelsessår er de samme uansett hvor de oppstår: små, klare væskeblærer (blemmer) i huden eller slimhinnene. Dette kan være på og rundt leppene, i munnen, halsen, haken, nesen og øynene. Blemmene vil være ømme og smertefulle. Det vil føles som om de brenner og svir. Blemmene blir til sår og deretter til skorper som faller av i løpet av noen dager.

Det tar litt tid før huden blir normal og fin igjen, ettersom sårene må gro og skorperne må falle av.

Du blir aldri kvitt herpesviruset, men hyppigheten av utbrudd varierer sterkt. For de heldige skjer det bare noen få ganger i livet, mens andre stadig plages av nye og plagsomme herpesutbrudd.

Det kan være mange ulike årsaker til nye utbrudd, blant annet stress, svekket immunforsvar (for eksempel forkjølelse eller influensa), feber, sterkt sollys og, for kvinner, menstruasjon.

Den første infeksjonen og de følgende utbruddene

Den første infeksjonen med HSV-1 kalles primærinfeksjon. Den første infeksjonen er vanligvis den verste, og i tillegg til blemmer kan den gi sår og blemmer i munnen, feber, hodepine og smerter i kroppen, dvs. influensalignende symptomer. Den første infeksjonen kan vare i opptil 14 dager.

Senere utbrudd varer vanligvis kortere, kanskje 2-7 dager, og er mye mildere. Ofte er det eneste merkbare tegnet på utbruddet et synlig og ubehagelig forkjølelsessår eller forkjølelsessår på eller rundt leppene eller andre steder i ansiktet eller på halsen.

De fleste kjenner igjen utbruddet litt før forkjølelsessåret blir synlig ved at det prikker, svir og stikker i huden. Hvis du har vært der før, vet du hva som kommer. Ofte kommer forkjølelsessåret i løpet av noen få timer. Det er viktig å få behandling med en gang, slik at du kan minimere omfanget av utbruddet.

De fleste forbinder forkjølelsessår med synlige blemmer og sår på og rundt leppene. I 9 av 10 tilfeller er det her man finner forkjølelsessår.

Du kan ha en enkelt blemme på leppen, men du kan også ha en stor klynge av blemmer. Det er selvsagt mer smertefullt, voldsomt og synlig å ha mange blemmer enn bare én. Begge deler er imidlertid like normalt.

Forkjølelsessår i munnen og halsen

Herpesviruset HSV-1 kan også angripe munnen (munnhule, tannkjøtt og gane), tungen og ned i halsen. Akkurat som på leppene er symptomene her smertefulle blemmer og blærer. Forkjølelsessår finnes imidlertid oftest utenfor munnen på leppene, så de fleste blemmer i munnen skyldes ikke forkjølelsessår, men noe annet.

Forkjølelsessår på nesen og haken

Forkjølelsessår kan spre seg til huden på haken eller på toppen av nesen eller inn i nesen, der det også er slimhinner. Igjen er symptomene væskefylte blemmer, ofte i små eller store klynger.

Forkjølelsessår i øynene

Herpesvirus HSV-1 kan også angripe øyet (hornhinnen og andre deler av øyet), og symptomene er typisk røde øyne, smerter, ubehag og tåkesyn. I verste fall kan dette føre til hornhinnebetennelse, noe som kan føre til synsforstyrrelser eller blindhet.


Hvordan smitter forkjølelsessår?

Herpes og forkjølelsessår er svært smittsomme. Mange har blitt smittet av herpesviruset allerede som barn. Typisk har dette skjedd ved at en voksen med forkjølelsessår har kysset barnet. Det kan også ha skjedd ved at en voksen med forkjølelsessår har plukket i såret og deretter berørt barnet med viruset på fingrene.

Forkjølelsessår smitter ved direkte kontakt gjennom slimhinner eller sprekker i huden. Du kan bli smittet både når herpes er i utbrudd og når herpes er "sovende". Smitterisikoen er imidlertid størst når det er blemmer og sår. I hvileperioden skal ikke smitterisikoen være særlig høy.

Det er viktig å være ekstra nøye med håndvask når du har et forkjølelsessårutbrudd. Hvis du glemmer å vaske hendene etter å ha tatt på et forkjølelsessår på for eksempel leppene og deretter tar deg i øyet, nesen eller haken, risikerer du å spre smitten til disse områdene.

Forkjølelsessår kan ikke smitte gjennom blod. Du kan heller ikke bli smittet ved å dele håndkle eller drikke av samme glass som en som har forkjølelsessår. Det må være direkte kontakt mellom hud og slimhinner.

Barn og voksne med atopisk eksem (også kjent som barneeksem) har et dårlig immunforsvar mot virus og bakterier. De kan derfor være spesielt utsatt for forkjølelsessår.

Forkjølelsessår på leppene

Når du har et utbrudd av forkjølelsessår på leppene, bør du unngå å kysse for å unngå å spre smitten. Og hvis du ikke har forkjølelsessår selv, bør du selvsagt unngå å kysse noen med utbrudd av forkjølelsessår, slik at du ikke risikerer å bli smittet.

Du bør også unngå oralsex når du har et utbrudd av forkjølelsessår, da du kan overføre smitten til kjønnsorganene. Og du bør unngå å ha oralsex med noen som har herpes på kjønnsorganene. Ellers risikerer du å bli smittet med herpes, noe som kan føre til forkjølelsessår.

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Forkjølelsessår i munnen og halsen

Forkjølelsessår kan spre seg til munnen. Typisk har du blitt smittet - og kan føre smitten videre - på samme måte som forkjølelsessår på leppene: gjennom kyssing og berøring.

Forkjølelsessår i halsen kan forårsakes av oralsex med en mann som har genital herpes.

Forkjølelsessår på nesen og haken

Hvis du får et forkjølelsessår på nesen, på innsiden av nesen eller på haken, skyldes det som regel at du har fått et forkjølelsessår på leppene, glemt å vaske hendene og deretter tatt deg på nesen eller huden på nesen eller haken.

Det viktigste for å unngå smitte er å være ekstra nøye med å vaske hendene når du har et utbrudd av forkjølelsessår.

Forkjølelsessår i øynene

Forkjølelsessår i øynene oppstår vanligvis fordi du har tatt deg i øyet etter å ha fått et forkjølelsessår på leppene - og glemt å vaske hendene på forhånd.


Forkjølelsessår behandling

Som nevnt kan forkjølelsessår og andre typer herpes ikke kureres, da det ennå ikke finnes noen behandling eller vaksine mot herpes, men symptomene kan behandles.

Den vanligste behandlingen er å bruke en forkjølelsessårsalve eller -krem som inneholder Aciclovir. Det er viktig å påføre salven så snart du kjenner at et utbrudd er på vei. Hvis du har hatt forkjølelsessår noen ganger, vil du merke symptomene i form av prikking, svie og ømhet i leppen. Ved å starte behandlingen tidlig kan du minimere utbruddet.

Hvis du starter behandlingen tidlig, kan du minimere omfanget og varigheten av utbruddet. Du kan til og med være så heldig at du unngår at det oppstår blemmer i det hele tatt.

I tillegg til krem/salve finnes det små plaster som behandler forkjølelsessåret og kan bidra til å skjule det.

Ved spesielt alvorlige tilfeller av forkjølelsessår eller hyppig tilbakevendende utbrudd kan du prøve en tablettbehandling. Du trenger en resept fra legen din. En tablettkur kan ikke kurere forkjølelsessår, men kan føre til at du får færre og mildere utbrudd.

Tea Tree Oil

Hvis du opplever en prikkende og stikkende følelse i huden, kan en spot stick med tea tree oil effektivt lindre denne følelsen. I tillegg til å bruke en Spot Stick kan du bruke en ansiktsvask som inneholder tea tree-olje som et forebyggende tiltak. Husk å ikke pirke i forkjølelsessåret, da du kan spre infeksjonen til andre steder på kroppen og risikere å infisere såret med bakterier.

LES MER: Tea Tree Oil og forkjølelsessår

Spot stick mot kviser og uren hud
Hjelper mot kviser og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 109,00 kr
Salgspris Fra 109,00 kr Vanlig pris 329,00 kr
Spot stick mot kviser og uren hud - Hjelper mot kviser og uren hud

Hvordan kan man forebygge forkjølelsessår?

Hvis du ikke har forkjølelsessår selv, handler det om å unngå å bli smittet. Det kan du gjøre ved å unngå å kysse noen som har forkjølelsessår hvis du ikke har det selv. Og ved å ikke ha oralsex med noen som har genital herpes.

Hvis du allerede har herpesviruset HSV-1 i kroppen, handler det om å forebygge nye utbrudd av forkjølelsessår. Årsakene til slike utbrudd kan være mange, blant annet stress, et svekket immunforsvar (for eksempel etter en forkjølelse eller influensa), feber, sykdom, ekstrem kulde, sterkt sollys og, når det gjelder kvinner, menstruasjon.

Dessverre kan du ikke gjøre så mye med de fleste av disse årsakene. Du kan imidlertid prøve å unngå stress, gjøre det du kan for å unngå å bli forkjølet og syk, og unngå ekstrem kulde og sollys.

Det handler blant annet om å styrke immunforsvaret. Det kan du gjøre ved å leve og spise sunt, drikke rikelig med vann, få nok søvn, trene og unngå stressende situasjoner.

De færreste av oss lever sunt hele tiden og spiser nok grønnsaker. Derfor kan du selvfølgelig gjøre en ekstra innsats for å huske å spise sunne grønnsaker. I tillegg kan du vurdere å ta et ekstra vitamintilskudd. Vitamin B, C og D nevnes som spesielt viktige i denne sammenhengen.

Sørg for å ta godt vare på leppene og huden rundt munnen med en god leppepomade og fuktighetskrem. Sprukne og tørre lepper gir lettere tilgang til et nytt utbrudd av forkjølelsessår. Finn en god leppepomade - det er verdt investeringen. Ansiktskrem og ansiktsbalsam med tea tree-olje holder leppene i god stand.

Til slutt er det viktig med god håndhygiene når du har forkjølelsessår - ellers risikerer du å smitte deg selv andre steder i ansiktet eller smitte andre. Så når du har plukket et forkjølelsessår på leppen eller smurt salve på et sår, er det svært viktig å huske å vaske hendene etterpå.

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper

FAQ om forkølelsessår

Når smitter forkjølelsessår?

Hvis du har herpes labialis i kroppen, kan du i prinsippet alltid smitte andre med forkjølelsessår. Risikoen er imidlertid klart størst hvis du har et herpesutbrudd med blemmer som sprekker og væskende sår. Mellom utbruddene er smitterisikoen svært liten.


Hvor lenge smitter forkjølelsessår?

I prinsippet kan du alltid smitte andre med forkjølelsessår hvis du har herpesvirus i kroppen. Men i virkeligheten er smitterisikoen størst når du har et herpesutbrudd med blemmer som sprekker og sår som siver.


Hvordan smitter forkjølelsessår?

Forkjølelsessår smitter ved direkte kontakt gjennom slimhinner eller sprekker i huden. Det må med andre ord være kontakt mellom hud og/eller slimhinner. Vanligvis smitter forkjølelsessår ved kyssing eller berøring. Det smitter ikke ved at man for eksempel deler glass eller håndkle med en som er smittet.


Hvordan unngår man forkjølelsessår?

Har du først fått herpesviruset i kroppen, blir du aldri kvitt det igjen. Hyppigheten av forkjølelsessårutbrudd varierer imidlertid sterkt. Når du først har fått et utbrudd av forkjølelsessår, bør du smøre deg med forkjølelsessårkrem/salve eller bruke andre alternative midler mot forkjølelsessår så snart som mulig.


Hvordan ser forkjølelsessår ut?

Forkjølelsessår viser seg som små, klare, væskefylte blemmer i huden på og rundt leppene eller andre steder, for eksempel på nesen eller haken. Blemmene er ømme og smertefulle. Blemmene blir senere til sår og deretter til skorper som faller av.


Når kan man kysse etter forkjølelsessår?

Det er lurt å unngå kyssing og direkte berøring av munnen ved utbrudd av forkjølelsessår. Viruset finnes først og fremst i væsken i såret, så unngå å kysse før såret har tørket helt ut og det ikke er noen sprekker. Hvis personen du vil kysse, allerede har herpesvirus i kroppen, er det ingen fare.


Kan man få forkjølelsessår inne i munnen?

Herpesviruset HSV-1, kjent som herpes labialis, kan også forårsake forkjølelsessår/blemmer inne i munnen (i munnhulen, i ganen og på tannkjøttet).


Hvordan oppstår forkjølelsessår?

Forkjølelsessår skyldes infeksjon med herpesviruset HSV-1. Når du først har fått viruset i kroppen, blir du aldri kvitt det. Det varierer imidlertid sterkt fra person til person hvor ofte man får utbrudd i form av forkjølelsessår.


Er herpes og forkjølelsessår det samme?

Forkjølelsessår skyldes infeksjon med herpesviruset HSV-1. Forkjølelsessår er altså herpes. Det finnes også herpesviruset HSV-2, også kjent som herpes genitalis eller genital herpes. Når folk snakker om herpes, refererer de ofte til genital herpes.


Kan forkjølelsessår smitte til skrittet?

Forkjølelsessår kan smitte til kjønnsorganene - og omvendt. Så hvis du har et herpesutbrudd, må du huske å vaske hendene etter at du har tatt på et område med utbrudd. I tillegg bør du unngå å ta på kjønnsorganene med munnen.


Kan man få forkjølelsessår av stress?

Stress er en av faktorene som kan utløse et herpesutbrudd hvis du allerede har herpesvirus i kroppen.


Kan man få forkjølelsessår i nesen?

Nesen er et av de stedene du kan få forkjølelsessår, selv om det er vanligst å få det rundt munnen. Men nesen er spesielt utsatt fordi den har slimhinner. Du kan få forkjølelsessår både på innsiden og utsiden av nesen.


Kan man få forkjølelsessår på haken?

Forkjølelsessår kan spre seg helt ned til haken. Behandlingen er den samme som for forkjølelsessår på leppene. Det vil vanligvis være en forkjølelsessårkrem/salve, men det finnes også andre alternativer.


Kan man få forkjølelsessår på tungen?

 Du kan få forkjølelsessår på tungen og andre steder i munnen, selv om det er vanligst å få forkjølelsessår på og rundt leppene.


Kan man forebygge forkjølelsessår?

Det beste du kan gjøre for å forebygge forkjølelsessår er å leve og spise sunt, drikke rikelig med vann, få nok søvn, trene og unngå stress. Dette vil styrke immunforsvaret ditt, som er den beste forebyggingen. I tillegg er det viktig å alltid vaske hendene etter at du har tatt på et forkjølelsessår.


Skal man klemme forkjølelsessår?

Ikke pirk i et forkjølelsessår. Det hjelper ikke på helingsprosessen. Tvert imot risikerer du å infisere blemmen med bakterier og forårsake en hudinfeksjon. Og det vil se mye verre ut og ta lengre tid å lege.


Kan man bade med forkjølelsessår?

Du kan godt bade med forkjølelsessår. De smitter bare ved direkte kontakt gjennom slimhinner eller sprekker i huden. Dette skjer vanligvis ved kyssing eller berøring. Forkjølelsessår smitter ikke ved bading i svømmebasseng eller på felles badeplasser.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram