Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er hemoroider?

Hemoroider er noe de fleste har hørt om – og kanskje også hatt det litt moro med – men hva vil det egentlig si å ha hemoroider? Kort fortalt er hemoroider blodfylte utposninger av slimhinnen i endetarmen. Man kan si at det er en form for åreknuter i endetarmen (det betyr at blodårene har blitt utvidet og derfor buler ut fra slimhudens vegg). Hemoroider oppstår når slimhinnen i endetarmen blir tynn og svak. Dermed kan blodåren under slimhinnen begynne å pose ut og til slutt ende med å bevege seg ut av endetarmsåpningen.

Hemoroider er en godartet og ufarlig lidelse, som dog kan medføre betydelige plager som svie, kløe, irritasjon, smerter og kanskje blødning ved toalettbesøk.

Mulighetene for behandling er heldigvis gode; som oftest består behandlingen av krem, eventuelt kombinert med stikkpiller. I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med et kirurgisk inngrep for å fjerne hemoroidene.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Hvem kan få hemoroider?

Alle kan i prinsippet få hemoroider. Det er en veldig utbredt lidelse, som man erfarer at en tredjedel av den norske befolkning har stiftet bekjentskap med, enten en enkelt gang eller flere ganger som et tilbakevendende problem.

Hemoroider er hovedsakelig noe som rammer voksne, og man mener således at halvdelen av alle nordmenn over 50 år har eller har hatt hemoroider. Sannsynligheten for å få hemoroider stiger med alderen. Når yngre får hemoroider, er det særlig ofte kvinner som blir rammet i forbindelse med graviditet og fødsel. Det skyldes at det her er et forsterket trykk på venene. Det samme er tilfellet når man for eksempel har forstoppelse og derfor må presse ekstra mye ved toalettbesøk, når man løfter noe tungt eller generelt har tungt fysisk arbeide. Kvinner, som har født mange barn, har også en økt risiko for å få hemoroider.

Hva er symptomene på hemoroider?

De fleste oppdager at de har fått hemoroider fordi de plutselig opplever svie, kløe, irritasjon og/eller smerter ved endetarmsåpningen – oftest i forbindelse med toalettbesøk. For mange vil det også være vanskelig å holde seg ren etter toalettbesøk.

Noen oppdager hemoroidene fordi det er litt blod på toalettpapiret når de tørker seg etter toalettbesøk. Går det hull på en hemoroide, vil det oppleves langt mer voldsomt med blod i hele toalettskålen ved toalettbesøk. En hemoroide kan sammenlignes med en ballong, dog fylt med blod i stedet for luft. Går det hull på en hemoroide, vil det kun være blødning, inntil hemoroiden er tømt for blod. Men det ser voldsomt ut, og er det første gang det skjer, får man seg litt av en forskrekkelse.

Er det snakk om innvendige hemoroider, kan de ikke umiddelbart ses eller føles. Utvendige hemoroider kan derimot tydelig ses som synlige utposninger ved endetarmsåpningen, og du kan merke dem hvis du kjenner etter. I mange tilfeller er det mulig å stoppe utposningene inn i endetarmen igjen etter toalettbesøk.

Leger deler hemoroider inn i fire kategorier eller grader alt etter hvor store og hvor plagsomme utposningene er:

  1. Innvendige hemoroider som blør, men ikke er synlige eller buler ut.
  2. Innvendige hemoroider, som kun buler ut når du presser ved toalettbesøk, og som deretter glir tilbake av seg selv.
  3. Utvendige hemoroider, som er synlige og buler ut, og som skal proppes på plass etter toalettbesøk.
  4. Utvendige hemoroider, som konstant buler ut, og som ikke kan skubbes på plass.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen


Behandling av hemoroider

Det er ubehagelig å ha hemoroider, men heldigvis er det gode muligheter for behandling. Behandlingen avhenger i høy grad av om hemoroidene er relativt små eller store og sjenerende.

Små, innvendige hemoroider

Små, innvendige hemoroider, som for eksempel er oppstått på grunn av forstoppelse, vil i mange tilfeller kunne behandles utelukkende ved å få bedre fart på avføringen, slik at den igjen blir bløt og regelmessig. Det kan ofte oppnås ved å drikke rikelig med vann og spise en fiberrik kost. Fibre kan du blant annet få gjennom rugbrød, grovt brød, havregryn og frukt. Du kan eventuelt supplere med et fiberprodukt som Husk. En akutt forstoppelse kan dessuten behandles med et avføringsmiddel, som du kan få reseptfritt på apoteket.

På lengre sikt kan hemoroider som oppstår på grunn av forstoppelse, ofte forebygges ved å drikke rikelig med vann/væske, trene og spise en sunn og fiberrik kost.

Større, utvendige hemoroider

Er hemoroidene blitt større, og opplever du plager som smerte, svie og kløe, vil behandlingen typisk være en krem, som du kan få uten resept på apoteket. Kremen smøres direkte på hemoroidene og virker lokalbedøvende og smertestillende.

Utover de tradisjonelle legemidlene, som kan fås på apoteket, finnes det også midler som effektivt forebygger og behandler endetarmsplager som kløe, irritasjon og andre plager ved hemoroider. Fra Australian Bodycare kan du for eksempel få en gel med innhold av australsk Tea Tree Oil, som motvirker kløe, svie og irritasjon, og som derfor med fordel kan brukes til pleie og lindring av plager ved endetarmsåpningen.

Opplever du en plutselig smerte (oftest i forbindelse med toalettbesøk), skyldes det sannsynligvis en stor hemoroide som har glidd ut av endetarmsåpningen. Ofte kan du selv skubbe den på plass igjen, så den ikke sitter fast og gjør vondt. Kan du ikke selv gjøre det, vil legen din kunne gjøre det for deg.

Er du i tvil – oppsøk en lege

Opplever du plager som smerte, svie og kløe ved endetarmsåpningen, eller er det plutselig blod på toalettpapiret eller i toalettskålen etter toalettbesøk, er det sannsynligvis tale om hemoroider. Men symptomene kan også skyldes andre sykdommer eller lidelser, og derfor bør du la en lege se på det.

Legen vil typisk kunne avgjøre om det er tale om hemoroider, bare ved å se området. Utover det vil han/hun eventuelt føle etter med en finger i endetarmsåpningen.

Legen din vil typisk foreslå behandling med en krem eller salve mot hemoroider, eventuelt supplert med stikkpiller. Kun i sjeldne tilfeller er hemoroidene så store og så plagsomme, at det vil være nødvendig med et kirurgisk inngrep for å fjerne dem.

Kirurgisk behandling av hemoroider

I langt de fleste tilfellene vil hemoroider kunne behandles effektivt med en krem. I sjeldnere tilfeller kan det være nødvendig å foreta et kirurgisk inngrep for å komme hemoroidene til livs.

Noen ganger vil det bety at legen lager et lite snitt i hemoroiden for å tømme den for blod. Dette foregår under lokalbedøvelse. I andre tilfeller, og hvis hemoroiden er litt større, kan metoden være en strikk som plasseres stramt rundt hemoroiden. Dette vil stoppe blodforsyningen til hemoroiden, som deretter vil visne og falle av. Det er den minst generende kirurgiske behandlingen, og den utføres ambulant og uten bedøvelse.

Er det snakk om større og veldig generende hemoroider, kan det være nødvendig å fjerne dem ved et operativt inngrep. Inngrepet kan foregå med enten lokalbedøvelse eller narkose alt ettersom hvor hemoroidene sitter, og hvor store de er.

Hemoroider, som har blitt borte – med eller uten behandling – kan i noen tilfeller etterlate små løse hudlapper, også kalt marisker. De er ufarlige, blør ikke og gir ikke smerter, men de innebærer dessverre at det kan være vanskeligere å holde seg ren i området etter toalettbesøk. Er de veldig plagsomme, kan de fjernes ved en mindre operasjon.


Krem til bruk ved hemoroider

I langt de fleste tilfeller vil hemoroider kunne behandles effektivt med en krem, som du kan få uten resept på apoteket. Kremen vil dels virke lokalbedøvende og smertestillende og dels redusere størrelsen på hemoroiden ved å få blodårene til å trekke seg sammen.

Skyldes hemoroidene forstoppelse, er det viktig å gjøre noe ved forstoppelsen. Det kan du gjøre på kort sikt med et avføringsmiddel og på lengre sikt ved å spise mer fiber, drikke mer væske og trene mer – alt sammen ting som er med på å holde tarmene i gang.

Her og nå er det dog for de fleste nødvendig å få en gel som kan brukes ved hemoroider, som kan fjerne plagsom og uutholdelig kløe, svie og smerte. Du kan få en krem på apoteket eller i helsekostbutikken hvis du foretrekker et produkt med et mer naturlig innhold. Det får du for eksempel i Australian Bodycares gel med Tea Tree Oil, som er velegnet til pleie av plager som svie, kløe og irritasjon ved endetarmsåpningen. Produkter med innhold av Tea Tree Oil er kjent for å virke effektivt mot kløe og irritasjon og kan derfor med fordel brukes ved endetarmsplager ved endetarmsåpningen.

Hva er årsakene til at man får hemoroider?

Hemoroider oppstår typisk som følge av forstoppelse eller i forbindelse med graviditet eller fødsel. Gjentatte tunge løft og generelt tungt arbeide kan også være skyld i utviklingen av hemoroider. Når det er et ekstra kraftig trykk på venene, kan det føre til at presset på tarmslimhinnen i endetarmen får blodårene til å pose ut. Da har man fått hemoroider.

Hemoroider oppstår når støttevevet omkring blodårene i endetarmen blir overbelastet og svakt. Det kan skje blant annet i forbindelse med graviditet, fødsel og forstoppelse, men det skjer også generelt med alderen. Derfor stiger risikoen for å få hemoroider jo eldre vi blir.

Mens det kan være vanskelig å gjøre så mye ved risikoen for å utvikle hemoroider under graviditet og fødsel, kan man imidlertid tenke over sine toalettvaner og tunge løft.

Har du tendens til å få hemoroider, og har du arbeide med tunge løft og langvarig stående arbeide, kan det være en god idé å gjøre noe for å endre på arbeidsforholdene.

Sliter du ofte med forstoppelse og hard avføring, bør du kikke på hva du spiser. En mer fiberrik kost med mer rugbrød, grovt brød, havregryn og frukt, rikelig inntak av vann/væske og regelmessig mosjon vil holde magen i gang og sørge for en bløtere avføring, slik at du lettere unngår forstoppelse.

Det handler også om gode toalettvaner. Du skal gå på toalettet, når du må og ikke utsette trangen. Når du sitter på toalettet, skal du unngå å presse i lang tid. Du bør heller ikke sitte der lenge, lese avisen eller sjekke mobilen.


FAQ om hemoroider

Hva er hemoroider?

Hemoroider er en form for åreknuter i endetarmen, dvs. blodfylte utposninger av slimhinnen i endetarmen. Man kan ha små, innvendige hemoroider, som sitter inne i endetarmen, og større, utvendige hemoroider, som beveger seg ut av endetarmsåpningen. Det er ubehagelig og plagsomt å ha hemoroider, men det er heldigvis en ufarlig lidelse.

Hvorfor får man hemoroider?

Hemoroider oppstår, når tarmslimhinnen i endetarmen blir belastet og dermed tynn og svak. Det betyr at blodåren under slimhinnen begynner å pose ut, og til slutt kan den ende med å bevege seg ut av endetarmsåpningen. Hemoroider oppstår ofte som følge av forstoppelse eller i forbindelse med graviditet eller fødsel. Tunge løft kan også være skyld i hemoroider.

Hvordan ser hemoroider ut?

Hemoroider er små runde, blodfylte utposninger av slimhinnen i endetarmen. De kan variere mye i størrelse og være mer eller mindre blodfylte. Du kan ha små, innvendige hemoroider i endetarmen som du ikke ser, og du kan ha store, utvendige hemoroider som er synlige fordi de har beveget seg ut av endetarmsåpningen.

Hvordan får man hemoroider?

Hemoroider oppstår typisk på grunn av forstoppelse eller i forbindelse med graviditet eller fødsel. De oppstår når det er et ekstra kraftig trykk på venene i endetarmen. Så blir støttevevet omkring blodårene i endetarmen overbelastet og svakt, og det kan få blodårene til å pose ut – da har det oppstått en hemoroide.

Hvordan føles hemoroider?

Hemoroider er veldig plagsomt og kan medføre kløe, svie, smerte og irritasjon i området omkring endetarmen. Utover det kan hemoroider blø, enten sivende eller nye, hvis det går hull på en.

Når forsvinner hemoroider?

Små, innvendige hemoroider kan noen ganger forsvinne av seg selv, særlig hvis de har oppstått på grunn av forstoppelse, og du raskt får gjort noe ved forstoppelsen. Større hemoroider som er synlige, vil derimot sjeldent forsvinne av seg selv. De skal behandles med en krem som får hemoroidene til å svinne inn, og som virker mot plager som kløe, svie og irritasjon.

Kan hemoroider forsvinne av seg selv?

Små, innvendige hemoroider kan i noen tilfeller forsvinne av seg selv hvis du bruker et avføringsmiddel mot forstoppelse og/eller går over til en mer fiberrik kost. Større hemoroider som er synlige, bør du derimot ikke forvente forsvinner av seg selv. De skal behandles med en krem.

Hva gjør man med hemoroider?

Har du fått hemoroider, skal de behandles med en spesiell krem som får dem til å svinne inn og som tar vekk kløen, svien og irritasjonen. Utover det skal du være ekstra oppmerksom på å gjøre deg ren etter toalettbesøk, da det kan være vanskelig når man har hemoroider. Har du tendens til forstoppelse, bør du spise en mer fiberrik kost, sørge for å drikke rikelig med væske og trene regelmessig.

Hvorfor klør hemoroider?

Hemoroider klør, og det skyldes primært, at det kan være veldig vanskelig å holde seg helt ren i endetarmsområdet når man har hemoroider. Derfor er det viktig å behandle hemoroidene med en krem, som dels får hemoroidene til å svinne inn, og dels bekjemper kløen, svien og irritasjonen.

Hvordan behandler man hemoroider?

Langt de fleste hemoroider kan behandles med en krem som får hemoroidene til å svinne inn, og som motvirker kløe og irritasjon. Med en mer fiberrik kost kan du forebygge forstoppelse, som er en hyppig årsak til hemoroider. I noen tilfeller kan det være nødvendig å supplere med stikkpiller. Og i sjeldne tilfeller, og ved større hemoroider, kan det være nødvendig å fjerne hemoroidene ved et kirurgisk inngrep.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram