Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kløe – og hvem får kløe?

Kløe er ikke en sykdom. Det er et symptom på noe annet. Derfor er det utrolig viktig at man alltid finner årsaken til kløen for å unngå å bare behandle symptomene.

Klikk nedenfor og les mer om de vanligste formene for kløe og hvordan du blir kvitt dem.

Kløe i skjeden

Kløe i skrittet

Analkløe

Kløende hodebunn

Kløe ved endetarmen

Det kan være forskjellige årsaker til kløe, alt fra en mindre allergisk reaksjon til en alvorlig sykdom. Hos leger er derfor kløe et svært vanlig symptom som pasienter ofte støter på.


Kløende hud

Når det klør, får vi sterk trang til å klore eller klø på huden. Dette har vi alle opplevd, og det er en helt naturlig reaksjon.

Kløen oppstår når stoffer som blant annet histamin stimulerer nervecellene i huden. Hudkløe kalles pruritus på latin. Det kan forekomme ett enkelt sted på kroppen eller over det hele.

Omfanget, forløpet og varigheten avhenger helt av hva som utløste kløen.

Alle kan få kløe, både unge og gamle, kvinner og menn. Men man ser en tendens til at forekomsten av kløe stiger med alderen.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Forskjellige typer kløe

Vi har alle prøvd å ha kløe. Det klør et sted på kroppen, vi klør litt, og så er det over. Bare tanken på kløe kan faktisk få oss til å føle at det klør. Det å se en annen klø seg, kan også gi oss selv trang til å klø.

Det er helt naturlig og harmløst.

Kløe ett sted eller over hele kroppen

Kløe kan oppstå over hele kroppen, fra topp til tå. Det kan klø et bestemt sted i hodebunnen, i ansiktet, på halsen, på hendene, under armene, i skrittet, i underlivet, i endetarmen, på bena, mellom tærne og under føttene.

Kort sagt: Det kan klø over alt – og det kan også klø over hele kroppen samtidig. Noen ganger klør det et bestemt sted, uten at man kan se noe på huden.

Andre ganger er det tydelige, røde nupper, utslett, blemmer, flass, små hevelser i huden, tørr hud, sprukken hud eller andre former for hudirritasjon.

Kløe på ryggen

Kløe kan ha mange årsaker, og kløe på ryggen blir gjerne vurdert sammen med øvrige symptomer for å finne årsaken. Det er en god idé å være oppmerksom hvis det hele tiden klør på ryggen din, samtidig som du ellers er sunn og frisk.

Det kan for eksempel skyldes hudparasitten skabb, men kan også være en allergisk reaksjon eller kontakteksem. Kløe er en advarsel fra kroppen din om at et eller annet er galt eller at det er noe kroppen din ikke tåler.

Hvis du sover i nattøy, kan det være smart å sjekke om det er det som irriterer huden din.

Kløe på ryggen kan skyldes ytre faktorer, men kan også være tegn på mer alvorlige sykdommer.

Hvis ryggen din klør om natten eller hvis kløen er tilnærmet konstant, er det lurt å oppsøke lege, siden det kan skyldes forskjellige former for hudkreft.

Kløe uten utslett

I mange tilfeller ser vi kløe sammen med en form for utslett eller en allergisk reaksjon. Men noen ganger oppstår det kløe i huden uten et medfølgende utslett, og huden ser helt normal ut.

Kløe på kroppen uten utslett kan enkelt og greit handle om at huden er tørr eller irritert, men det kan også være et symptom på mer alvorlige sykdommer. Kløe kan nemlig skyldes alt fra toksiner på huden til lever- og nyresykdom og hudkreft.

Den vanligste årsaken til kløe i huden uten utslett er tørr hud. Hvis du ikke har røde nupper eller andre endringer i huden, er det sannsynlig at problemet er tørr hud.

Det vil en god fuktighetskrem fikse, men hvis du har ekstremt tørr hud kan det også være et tegn på dermatitis. Derfor kan det i noen tilfeller være nødvendig å oppsøke lege.

Tørr hud og kløe på kroppen uten utslett kan ramme alle – uavhengig av kjønn og alder – men når du blir eldre, blir også huden din tynnere og tørrere, og da stiger risikoen for kløe.

Selv om tørr hud er den vanligste årsaken til kløe uten utslett, kan kløen ha andre og mer alvorlige årsaker.

Kløe i huden uten utslett kan også være relatert til nervelidelser forårsaket av diabetes, nerver i klemme eller helvetesild, som også kan gi alvorlig hudkløe.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Kløe på halsen

Det kan være mange årsaker til at du opplever kløe på halsen. Kløe på halsen skyldes gjerne en allergisk reaksjon på parfyme, såpe, mat, medisin, kosmetikk eller smykker. Men det kan også komme av lus, psoriasis, seboreisk eksem og kontakteksem. Samtidig kan hudproblemer som akne, eksem og barneeksem også skape kløe. 

Mange kvinner kan oppleve et tørt og kløende eksem på halsen i forbindelse med graviditet, noe som kan skyldes barneeksem. Barneeksem er på samme måte svært vanlig blant barn og unge mellom 0 og 15 år.

Som nevnt kan kløe på halsen også skyldes kontakteksem – både allergisk og ikke-allergisk – og i begge tilfeller er de typiske symptomene kløe og rødme, fulgt av flass.

Kløe under armene

Kløe under armene kan ha mange forskjellige årsaker, og kan være alt fra en allergisk reaksjon på parfyme (for eksempel fra deodorant) til sopp i huden. Candida er en gjærsopp som lever på oss alle, men noen ganger kan soppen gi en kløende infeksjon som kalles candidiasis. Candidiasis under armene gir som regel et rødt, flatt utslett med skarpe grenser.

Kløe under armene vil i de aller fleste tilfellene handle om eksem eller sopp i huden.

Barbering under armene kan også forårsake irritasjon og kløe, og noen ganger kan du også få røde nupper. Dette kalles barberingsnupper og barberingsutslett. Barberingsutslett oppstår på grunn av bakterieinfeksjon og påfølgende betennelse i en hårsekk. Resultatet er røde nupper og kløe.

Kløe i ansiktet

Kløe i ansiktet kan komme av flere ting, og vil som regel oppleves i forbindelse med et utslett. Kløe i ansiktet kan også skyldes sopp, som gjerne blir forvekslet med et utslett eller eksem. De vanligste årsakene til kløe i ansiktet er ringormflasseksem, barneeksem, kontakteksem, «den femte barnesykdommen», barnesår og rosacea.

Hvis du opplever rødme, kløe, flass eller lignende irritasjoner i ansiktet, bør du oppsøke lege, siden årsaken kan være flere forskjellige hudsykdommer. Noen av disse er smittsomme, mens andre er følgesykdommer til andre sykdommer. Hvis du opplever mer rødme i ansiktet enn normalt, kan det også være et av de tidlige symptomene på rosacea, som gjerne rammer aldersgruppen 30-50 år.

Sett til kløende og svært tørr hud i ansiktet
3 fuktgivende produkter: ansiktsrens, Squalane Serum og krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til kløende og svært tørr hud i ansiktet - 3 fuktgivende produkter: ansiktsrens, Squalane Serum og krem

Kløe under føttene

Kløe under føttene har flere forskjellige årsaker, der leverlidelse er én. Kløe ved leverlidelse er et symptom på helt eller delvis lukket avløp fra leveren gjennom gallegangssystemet, og det kan blant annet vise seg ved kløe i håndflatene og på fotsålene. Kløen kan lindres ved bruk av forskjellige legemidler, men det aller viktigste er å få påvist årsaken til kløen. Da kan du behandle den eventuelle sykdommen som forårsaker kløen.

Kløe under føttene kan også være et tidlig tegn på diabetes.

Kløende føtter er sjelden farlig, da det som regel skyldes en sopp, en allergisk reaksjon, psoriasis, skabb eller noe annet som kan behandles. Samtidig er det alltid smart å oppsøke lege, siden kløen kan skyldes sykdom.

Kløe på beina

Hvis du opplever gjentakende kløe på beina, kan det ha flere årsaker. Det kan være et tegn på allergi, eksem eller utslett. Det kan også være et tidlig tegn på diabetes type 2 eller skabb. Men det kan også skyldes for lite trening eller for stillesittende arbeid, noe som kan gi uro og kløe på beina. Kløe på beina kan også komme av barbering eller tørr hud, og begge deler kan behandles med en god fuktighetskrem.

De mest vanlige årsakene til kløe er tørr hud, keratose polaris, akne, follikulitt, kliner urticaria, jok kløe, Stasis dermatitis, restløs leg, sukkersyke og åreknuter.

Kløe under huden

Hvis du opplever kløe under huden kan det ha flere årsaker, og det kan være vanskelig å fastlegge årsaken, siden ikke nødvendigvis er røde nupper, eksem eller utslett på huden. Kløe på hun kan være helt ufarlig, men kan også skyldes mer alvorlige og underliggende sykdommer.

En hyppig årsak til kløe under huden er skabb, også kalt scabies. En nylig oppstått kløe vil i mange tilfeller være skabb. Ved skabb vil kløen være verst om natten. Middens innganger i huden finnes gjerne på fingrene, håndleddet, albuen og andre steder med tynn hud, som på penis, testikler eller rundt brystvortene. 


Forskjellige symptomer.

Kløen kan oppleves lett og kun litt plagsom. Det kan også føles som om huden brenner. Det prikker, svir, klør og gjør vondt. Kløe er også et vidt begrep. Det oppleves forskjellig fra person til person, siden vi har forskjellige smerteterskler og fordi omfanget og symptomene er så forskjellige.

Det viktigste er uansett å få undersøkt kløen hvis den har et omfang og en varighet som strekker seg utover den vanlige kløen vi alle kjenner til. Årsakene er vidt forskjellige, så det er nødvendig å la legen ta en nærmere titt på huden og symptomene dine.


Hva er årsaken til kløe?

Kløe er et svært utbredt symptom. Så vanlig at det er symptom ved 2 prosent av alle konsultasjoner hos fastlegene. Kløe kan se ut på mange måter og forekommer i mange grader. Det er derfor et svært vidt begrep med mange forskjellige årsaker. Noen ganger kan man finne årsaken til kløen. Andre ganger kan det være vanskelig å finne den nøyaktige grunnen.


Hvorfor klør huden min?

Først og fremst må man skille mellom indre og ytre årsaker. I listen nedenfor sees noen av de mest vanlige årsakene. Men listen er langt fra uttømmende, siden det kan være så mange årsaker til kløe.

Indre årsaker

 • Hudsykdommer/-lidelser som elveblest, atopisk eksem (astmaeksem), helvetesild og psoriasis.
 • Sopp.
 • Høyfeber.
 • Tørrhet i huden.
 • Hormonelle endringer, for eksempel i forbindelse med graviditet.
 • Sykdommer som brennkopper og meslinger.
 • Sykdommer som diabetes, kreft, nyresykdommer, skrumplever, gallegangssykdommer, lymfekjertelsykdommer, blodsykdommer, HIV og stoffskiftesykdommer.

Mange hudsykdommer og allergiske sykdommer vil gi kløe i huden, men årsaken kan også være langt mer alvorlige sykdommer, som blant annet kreft. Tørr hud er en svært vanlig årsak til kløe i huden. Det finner vi særlig hos eldre, og i Norge også mer i vinterhalvåret, da luftfuktigheten er lav og klimaet er kaldt og tørt.

For lite væske kan også gi tørr hud. Det er et problem vi ser spesielt blant eldre, som har lett for å miste tørsten, og derfor glemmer å drikke nok vann.

Ytre årsaker

 • Kontakt med nikkel, parfyme, gummi, såpe og annet.
 • Kontakt med pelsdyr.
 • Mat, som for eksempel frukt, nøtter og egg.
 • Hudlidelser, som barberingsutslett og flass.
 • Medisin, både vanlige medisiner, naturlegemidler og rusmidler, som kokain.
 • Stikk fra bier, veps, mygg, hestebrems, maur og andre insekter.
 • Hodelus, skabb, midd, veggedyr og annet.

I noen tilfeller er det helt åpenbart hva som forårsaker kløen. Hvis det for eksempel klør i hodebunnen, er det naturlig å sjekke for lus – og hvis det finnes lus, så vet man hva som forårsaker kløen. Hvis du er blitt stukket av veps, mygg eller et annet insekt, er det heller ikke vanskelig å finne årsaken til kløen.

LES OGSÅ: Hvorfor klør myggstikk?

Spot stick mot kviser og uren hud
Hjelper mot kviser og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 109,00 kr
Salgspris Fra 109,00 kr Vanlig pris 329,00 kr
Spot stick mot kviser og uren hud - Hjelper mot kviser og uren hud

Hvis du er allergisk og tar på for eksempel et dyr med pels, kan det gi elveblest med kløe. Enkelte drikke- og matvarer kan også utløse en allergisk reaksjon. Det samme kan kontakt med stoffer som for eksempel nikkel, parfyme, vaskemidler eller såpe.

Barbering kan gi barberingsutslett med kløende nupper på huden. Flass kan også gi kløe i hodebunnen, og hvis det er tilfelle, bør du se nærmere etter en sjampo mot kløende hodebunn. Legen vil gjerne starte med å lete etter en lokal årsak til kløen, som for eksempel kontakteksem eller en allergisk reaksjon.

Deretter vil vedkommende undersøke om det skyldes en hudlidelse, som for eksempel atopisk eksem. Og så skal det selvfølgelig slås fast at det ikke ligger en alvorlig sykdom til grunn for kløen. I mange tilfeller er den alvorlige sykdommen kanskje allerede kjent, og så er kløen en plage som kommer på toppen av alt det andre.

Kløe om natten

Hvis det plutselig begynner å klø på kroppen om kvelden og særlig natten, og personen ellers er frisk og rask, kan det være snakk om skabb, forårsaket av en midd. Kontakteksem eller en allergisk reaksjon som følge av kontakt med noen som utløser reaksjonen, er en hyppig årsak til kløe.

Kløe og diabetes

Kløe over hele kroppen eller kløe i huden på bestemte områder (ben, føtter, hender osv.) kan være et tidlig tegn på diabetes. Hvis du opplever kløe i huden på armene, bena eller føttene, kan det være et av de aller tidligste tegnene på at du kanskje har diabetes type 2. Den typen diabetes utvikler seg sakte, og mange oppdager det først når det er for sent.

Kløen kan være forårsaket av manglende blodomløp, tørr hud og en rekke andre symptomer på diabetes som skyldes for høyt blodsukker. Dårlig blodomløp forårsaker innsnevring og herding av blodkar, og derfor kan du oppleve merkbar kløe på hudoverflaten i forbindelse med diabetes.

Kløe i huden rundt kroppens fuktige steder – armhuler, mellom tærne, under brystene eller i skrittet – kan også være et tegn på diabetes, siden det overflødige sukkeret fra blodet avleires ved urinrøret når du tisser, samt på huden når du svetter.

Hvis du opplever andre symptomer på diabetes, som uttalt tørste, hyppig vannlating, sår som ikke vil gro, kvalme, hodepine, tretthet, sanse- og/eller synsforstyrrelser før du oppsøke lege, da dette kan være et tegn på at du har diabetes.


Hvordan behandle man kløe?

Du trenger ikke oppsøke lege hvis du vet hvorfor du klør. Det gjelder for eksempel hvis kløen skyldes lus, insektstikk eller barberingsutslett. Hvis du derimot ikke vet hvorfor det klør, og det fortsetter å klø veldig, bør du alltid oppsøke fastlegen for å finne årsaken.

Hvis du samtidig får andre symptomer, som hevelser i ansiktet, feber, pusteproblemer, svimmelhet eller andre alvorlige plager, skal du øyeblikkelig oppsøke lege. Det er viktig å finne årsaken til kløen før behandlingen starter.

Der kan være mange forskjellige årsaker – noen er alvorlige, men de aller fleste er heldigvis ikke det. Men det er viktig å kjenne årsaken. Først da er det mulig å finne den rette behandlingen.

Kløe skal behandles.

Uansett hva årsaken er til kløen, er det forskjellige faktorer som kan forverre kløen. Hvis du for eksempel har en betennelse i huden, vil kløen bli verre. Hvis du er plaget av kløe, kan du oppleve at den blir verre hvis du befinner deg i miljøer som enten er tørr, veldig varme eller veldig kalde. I perioder da du er stresset eller på annet vis psykisk påvirket, kan du også oppleve at kløen din blir forverret.

Mild kløe er plagsomt, men til å leve med hvis den blir behandlet. Men alvorlige tilfeller av kløe kan være så ødeleggende for livskvaliteten at det nesten er uutholdelig. Hvis det klør overalt, og kløen også sørger for at du ikke får sove om natten, er det en alvorlig lidelse som skal tas alvorlig.

Krem mot kløende hud

Tørr hud er en hyppig årsak til hudkløe. I Norge ser vi det særlig om vinteren, når luften er kald og tørr. Det beste middelet mot tørr hud, er en fet og pleiende kløestillende krem. Du bør også unngå lange, varme bad og overdreven bruk av såpe og parfymerte produkter. Når du bruker såpe, bør du bruke en god såpe mot kløe.

SE MER: Problemer med kløe – Bruk denne såpe til kroppen

I mange tilfeller kan problemet med kløe bli løst av en god fuktighetskrem. Velg en krem uten parfyme, siden det er mildest mot huden. Du kan få mange forskjellige kremer på apoteket og i helsekostbutikkene hvis du foretrekker en krem med naturlig innhold. Aloe veratetreolje, propolis og saltlake er blant de kløestillende midlene som er kjent for å hjelpe mot kløe og andre hudlidelser.

Dessuten virker de mot bakterier, noe som kan være nyttig hvis du har klødd hull på huden.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Medisin mot kløe

I noen tilfeller kan det være nødvendig å supplere krembehandlingen med en medisinsk tablettbehandling. Det gjelder spesielt i de tilfellene der kløen skyldes elveblest, høyfeber og lignende. Her er ofte antihistaminer effektive. I andre tilfeller vil en salve eller krem har større effekt. Det gjelder for eksempel når det er snakk om atopisk eksemsopp  eller psoriasis. Det vil gjerne være snakk om midler som inneholder binyrebarkhormon.

Andre midler mot kløe

Avkjøling av huden hjelper mot kløe. Det kan du gjøre med en kald dusj eller en pose frosne erter (godt pakket inn for å unngå frostskader), hvis du ikke har liggende en gelpose som er spesielt laget til det. Hvis det klør på kroppen når du svetter, kan det hjelpe å raskt skifte klær eller skynde deg i dusjen etter at du har trent. Stress kan påvirke utviklingen av kløe. Så vurder om det er noe du kan gjøre for å slappe mer av og finne en bedre balanse.


FAQ om kløe

Hva er årsaken til kløe over hele kroppen?

Det kan være mange forskjellig grunner til kløe over hele kroppen. Hvis kløen fortsetter, må du ta kontakt med fastlegen din for å finne årsaken, og på den måten unngå at det kun er symptomene som behandles.


Hvordan stopper man kløe i underlivet?

Kløe i underlivet kan være forårsaket av en sopp, og det kan man behandle med stikkpiller eller krem. Det kan også skyldes herpes eller en annen kjønnssykdom. Her er behandlingen salve eller tabletter. Det kan også skyldes andre sykdommer. 

LES MER: Kløe i skjeden – sånn blir du kvitt det


Hva er kløe et symptom på?

Kløe kan være et symptom på alt fra en mindre allergisk reaksjon til en alvorlig sykdom. I mange tilfeller skyldes likevel kløe bare at huden er tørr, og det kan fikses med en god fuktighetskrem. Hvis du er i tvil om hvorfor du klør – eller om kløen er både voldsom og vedvarende – bør du oppsøke fastlegen din.


Kan kløe være kreft?

Kløe kan være et tegn på kreft, men i de aller fleste tilfellene skyldes det heldigvis noe langt mindre alvorlig. Samtidig er det alltid lurt å bli undersøk av en lege som kan fastslå årsaken til kløen din.


Kan kløe være psykisk?

Kløe kan være psykisk betinget, og kan utløses av for eksempel stress eller depresjon. Omvendt kan voldsom, smertefull og langvarig kløe også gi depresjon og stress.


Kan støvmidd gi kløe?

Kløe er et av de typiske symptomene på allergi mot støvmidd. Kløen skyldes da en allergisk reaksjon.


Kan stress gi kløe?

Stress kan forverre kløen din, og stress kan også utløse kløe.


Kan penicillin gi kløe?

Penicillin og flere andre former for medisin kan forårsake kløe. Så hvis du tar penicillin og får kløe, er det absolutt mulig at medisinen forårsaker kløen.


Kan kløe være et tegn på graviditet?

Hormonforandringer, for eksempel under en graviditet, kan være årsak til kløe. Spesielt mot slutten av graviditeten kan du oppleve såkalt graviditetskløe.


Hvorfor klør det i endetarmen?

Kløe i endetarmen kan skyldes infeksjon, sopp, hudirritasjon, kjønnssykdom, hemorroider  eller noe helt annet. I sjeldne tilfeller kan årsaken være mer alvorlig. Men det kan også skyldes en hudirritasjon, for eksempel på grunn av toalettpapiret eller et parfymert vaskemiddel.


Hvorfor klør det i underlivet?

Kløe i underlivet kan blant annet komme av sopp, herpes, andre kjønnssykdommer eller andre sykdommer. Du bør snakke med fastlegen din for å finne årsaken.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram