Hvordan fjerner man hudormer?
Innhold på siden
Hva er hudormer – og hvem får hudormer?
Hudormer er de små svarte eller hvite prikkene som de fleste av oss har opplevd, hovedsakelig i ansiktet. Hudormer er forårsaket av en tilstoppet talgkjertel, som vanligvis oppstår på grunn av økt talgproduksjon - og det følger vanligvis en økt hormonproduksjon. Det er spesielt i puberteten at det er en økning i hormonproduksjonen, og derfor er det spesielt unge mennesker i puberteten (av begge kjønn) som har problemer med hudormer. Men alle voksne kan få hudormer. En enkelt nå og da eller mange hele tiden.
Hvordan kan man behandle hudormer?
Hudormer har ingenting å gjøre med mangel på renslighet eller dårlig hygiene. Det er utelukkende hormonproduksjon som spiller en rolle i utviklingen av hudormer. God renslighet og hygiene og god hudpleie er imidlertid viktige verktøy når du prøver å bli kvitt hudormer.
Grundig og skånsom vask og rensing av huden er det viktigste våpenet i kampen mot hudormer. Det er viktig å fjerne overflødig olje, smuss og eventuell sminke fra huden hver morgen og hver kveld. I Face-serien finner du en mild og hudvennlig ansiktsvask og skintonic som både forebygger og virker effektivt mot hudormer og uren hud.
Produktene mot hudormer inneholder tea tree-olje, som motvirker bakterier samtidig som den pleier og beskytter huden. Det finnes også en mild og fuktighetsgivende ansiktskrem i samme serie. Det er veldig viktig at du husker å fukte huden etter vask og rens med en såpe mot hudormer. Ellers risikerer du at huden selv begynner å produsere for mye olje (talg).
Det er ikke bare ansiktshuden som trenger pleie. For kroppen finner du Body Wash, bodylotion og Body cream i Body-serien. En gang i blant, kanskje en gang i uken, kan du bruke en eksfolierende krem for ansikt og kropp. Men vær forsiktig så du ikke skrubber huden for hardt, og husk å bruke en god, nærende dagkrem etterpå.
Kan man klemme hudormer?
Det er veldig fristende å klemme ut hudormer. De hvite hudormene er under huden, så ikke prøv å klemme dem ut selv. Du bør søke hjelp fra en kosmetolog eller legen din hvis de plager deg. Generelt er det ikke en god idé å klemme ut hudormer og kviser.
Som regel er det ingen bakterier i en hudorm. Men hvis du pirker i en hudorm, kan bakterier komme inn i talgkjertelen og hudormen kan utvikle seg til en kvise. Hvis du pirker på en kvise, risikerer du å ødelegge huden og infisere stedet.
Du kan imidlertid klemme ut hudormer forsiktig hvis de er lette å klemme ut og du er forsiktig så du ikke skjærer eller får arr i huden. Du kan bruke et rent papir/lommetørkle slik at du ikke overfører bakterier fra fingrene til huden. '
Det finnes også en spesiell hudormefjerner som du kan bruke. Det kalles også et komedonespyd. Du kan kjøpe det på apoteket eller på apoteket.
Hvordan ser hudormer ut?
Ikke alle har kviser, men de fleste har på et eller annet tidspunkt opplevd en hudorm eller to på nesen eller et annet sted i ansiktet. Hudormer skyldes utelukkende en tilstoppet talgkjertel, og det er derfor de er vanligst der vi har flest talgkjertler.
Vi har talgkjertler over hele kroppen, bortsett fra håndflatene og fotsålene, men det er spesielt mange i ansiktet, på ryggen og brystet. I ansiktet er de vanligst på pannen, nesen, sidene av nesen og haken.
Men du kan også ha hudormer på resten av ansiktet og over hele kroppen.
Hvite og sorte hudormer
Hudormer kalles også komedoner. Det finnes to forskjellige typer hudormer: hudormer og whiteheads.
Sorte hudormer kalles også blackheads eller åpne hudormer. De vises rundt ansiktet og kroppen som små svarte prikker, ofte i klynger. De er på hudnivå og kan derfor ikke føles, bare sees.
Whiteheads kalles også milia, eller lukkede hudormer. De kan være vanskelige å se på grunn av sin hvite farge, men du kan vanligvis kjenne dem som en liten kul eller en liten hard ujevnhet på huden. De finnes ofte under øynene, i pannen og på kinnene.
Hvordan kan man forebygge, at man får hudormer?
Det kan være vanskelig å unngå hudormer fullstendig, siden de er en hormonell hudtilstand. Det beste du kan gjøre for å forebygge hudormer er å rengjøre og pleie huden din grundig. Sørg for at du får en god rutine med å vaske og rense huden grundig, men skånsomt, morgen og kveld. Husk å bruke en god hudormkrem for å bli kvitt hudormer.
Når du renser huden din, fjerner du overflødig olje fra huden din. Derfor er det viktig at du også husker å fukte huden din med ansiktskrem og kroppskrem.
Et sunt kosthold og en sunn livsstil med trening og ingen stress kan ha en gunstig og forebyggende effekt på hudens tilstand, og dermed også på tendensen til å utvikle hudormer. Lys og luft til huden er også bra.
Hvorfor får man hudormer?
Både hvite og svarte hudormer oppstår når talg og døde hudceller hoper seg opp i en talgkjertel og tetter den til. Hvis noe av det tette talget kommer til overflaten av huden, kommer det i kontakt med oksygen, noe som gir svarte hudormer sin svarte farge.
Hvis det tilstoppede talget derimot blir fanget under hudoverflaten og ikke kan unnslippe, dannes en liten hvit, hard kul og en hvit hudorm.
Økt talgproduksjon er vanligvis forårsaket av en overproduksjon av hormoner på grunn av hormonell ubalanse. Dette skjer i puberteten, men kan også forekomme på andre tidspunkter, for eksempel når du slutter med p-piller, under graviditet eller i forbindelse med stress (hos begge kjønn). Så hudormer er en hormonell hudtilstand.
Tendensen til å utvikle hudormer kan imidlertid også være arvelig, og blant annet stress påvirker også hormonproduksjonen og dermed hudtilstanden vår.
Også les: Hva er kviser?