Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Kviser er en plagsom og temmelig ubehagelig hudlidelse som ofte rammer unge i tenårene. For de aller fleste forsvinner kvisene igjen etter noen år, men noen blir dessverre aldri kvitt kvisene, selv om det er lenge siden de var tenåringer.

LES OGSÅ: Effektiv behandling av kviser – Klikk her

Kviser er hormonelt betinget

Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse, og det er derfor de fleste har størst problemer med kviser i puberteten. Når kroppen danner ekstra mange hormoner, dannes det også ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertelen, som så blir tette fordi talgen ikke klarer å komme ut til overflaten og ut. Dersom det så kommer bakterier ned i talgkjertelen eller hårsekken – og det kan det være vanskelig å unngå – oppstår det en betennelse, og det blir til en kvise.

En typisk kvise er rød, hoven og fylt med gult puss. Noen får en enkelt kvise i ny og ne, mens andre blir hardt angrepet og får store, ømme kviser i ansiktet og på kroppen. Det er skikkelig ubehagelig, så derfor er det verdt å undersøke både hvordan du kan behandle og hvordan du kan forebygge.

SE MER: Tetreolje mot kviser – se produktene her


Video: Effektiv behandling av kviser og uren hud

Fremgangsmåte

  1. Fordel såpen på kvisene i ansiktet
  2. Masser lett.
  3. Skyll ansiktet med lunkent vann.
  4. Gjenta morgen og kveld.
  5. Påfør deretter så Face Tonic og Face Cream for å gi huden ekstra pleie.

Face Wash fra Australian Bodycare er en mild og antiseptisk ansiktsvask med tetreolje som fjerner urenheter og holder huden sunn. Face Wash opprettholder hudens naturlige fuktbalanse.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken australian bodycareResultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken australian bodycare

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Du kan ha kviser over hele kroppen

Det første kviseangrepet er ofte én enkel kvise i ansiktet. Hvis du er heldig, er det sånn det fortsetter: med en kvise nå og da. Men hvis du er blant de uheldige, får du ikke bare kviser i ansiktet. De dukker også opp rundt omkring på kroppen. Det er svært ubehagelig, både kosmetisk og psykisk, men på ingen måte unormalt.

Kviser er i høy grad arvelig betinget, så hvis mor eller far har slitt med kviser, er det større sannsynlighet for at også du blir rammet. Vi vet ikke hvorfor, men dessverre er det sånn.


Kviser i ansiktet

Kviser i ansiktet er veldig synlige. Du kan dekke dem til med en dekkstift og foundation, og hvis du bruker vannbaserte produkter er ikke det noe problem. Men det er vanskelig å skjule dem helt, og nettopp derfor er det ekstra plagsomt med kviser i ansiktet. 

Kviser i pannen

Kvisene dukker gjerne opp der huden har størst tendens til å bli fet. Det er i den såkalte T-sonen, som strekker seg som en T fra pannen, ned over nesen og til haken.

LES OGSÅ: Kviser i pannen 

Kviser på nesa

Hvis du har tendenser til kviser og uren hud, vil nesa være et at de stedene som blir angrepet av de små, sorte hudormene, som også kalles komedoner. De kommer her fordi nesa og områdene på siden av nesa har en tendens til å bli fete i løpet av dagen. I tillegg til de små hudormene, er det også helt normalt å ha skikkelige kviser på nesa, som dessverre er et svært synlig sted.

LES OGSÅ: 10 gode råd mot uren hud i ansiktet

Kviser på haken

T-sonen strekker seg fra pannen, ned over nesa og slutter på haken. Her har huden en tendens til å bli ekstra fet, så her dukker kvisene gjerne opp.

Kviser i resten av ansiktet og hodebunnen

Selv om mange har flest kviser i pannen, på nesa og haken, er det på ingen måte unormalt å også få kviser på kinnet, i tinningene og i ørene. Du kan også får kviser på halsen, i nakken og i hodebunnen. Hodebunnen er ofte fet, og det gir gode forutsetninger for utviklingen av kviser.

LES OGSÅ: Unngå kviser i hodebunnen– Sånn behandler du kvisene

LES OGSÅ: Unngå uren hud – Sånn gjør du det


Kviser på kroppen

Kviser kan dukke opp over alt på kroppen: på ryggen, på brystet, på armene, i armhulene, på skuldrene, på lårene og på rumpa. Men du kan selvfølgelig også få en kvise på underarmen eller leggen eller et helt annet sted. Det er, kort sagt, knapt et sted på kroppen som ikke kan by på en kvise.

Kviser kommer som regel der vi har flest talgkjertler. Det er blant annet i ansiktet, på ryggen, på brystet og på rumpa. Men siden vi har talgkjertler over hele kroppen, kan kvisene også dukke opp over hele kroppen.

Alle som har prøvd å ha kviser vet akkurat hvor plagsomt det er. Det er ubehagelig, fordi man føler at kvisene lyser lang vei og at alle kan se dem. For noen mennesker innebærer det at de unngår enkelte situasjoner. Det kan være for eksempel en tur i svømmehallen eller på stranden. Og da er ikke kvisene lenger bare en hudlidelse, men kan også gi problemer med selvbildet. Derfor er det verdt å gjøre alt som er mulig for å bekjempe de irriterende og plagsomme kvisene.

Kviser på ryggen

Har du problemer med kviser i ansiktet, kan du også finne kviser på ryggen. Her har huden en tendens til å bli fet, og store deler av dagen kommer det heller ikke særlig mye luft inn til huden.

Noen mennesker, spesielt menn, kan oppleve at mens de stort sett er kvitt kvisene i ansiktet, fortsetter de å ha kviser på ryggen i langt id. Det er irriterende, men dessverre ikke uvanlig.

Les mer: Sånn blir du kvitt kviser på ryggen 

Kviser, uren hud og hudormer på ryggen
3 produkter med naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, uren hud og hudormer på ryggen - 3 produkter med naturlig tetreolje

Kviser på armene

Kviser på overarmene dukker gjerne opp hos folk som sliter med kviser og uren hud. Men det er ikke bare overarmene som blir angrepet av kviser. Du kan også finne en kvise på underarmen, selv om de er mindre vanlige der.

Kviser på bena

Kvisemønsteret på bena følger i store trekk kvisemønsteret på armene: Det er spesielt lårene som er utsatt, mens leggene i mindre grad er plaget. Men du kan selvfølgelig få en irriterende kvise på leggen, eller til og med på skinnebenet.

Kviser i armhulene

Armhulene er på ingen måte kvisefrie områder. Også her kan du fort få en øm og rød kvise. Hvis du i tillegg barberer deg under armene, kan du risikere å få et inngrodd hår. Hvis det går infeksjon i hårsekken, kan det hele utvikle seg til en kvise eller byll. Hvis du er i tvil om det er en kvise eller en byll, bør du la fastlegen din ta en titt på den.

Kviser på og i rumpa

Hvis du er skikkelig uheldig, finnes det dessverre ingen steder på kroppen der du kan være sikker på å slippe unna kviser. Rumpa står nemlig også på listen over steder der det gjerne dukker opp kviser.

Uansett hvor kvisene er, er den bakenforliggende årsaken den samme: En overproduksjon av fett i hudens porer som tetter dem, og så oppstår det en betennelsestilstand.

LES OGSÅ: Kviser på rumpa – Bli kvitt rumpekvisene

Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen
3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Kviser, støt og uren hud på rumpa og ryggen - 3 produkter mot kviser og uren hud på rumpa og ryggen

Kviser i skrittet og på kjønnsleppene

Siden det også sitter talgkjertler og hårsekker i skrittet og på kjønnsleppene, kan det faktisk oppstå kviser der også. Det er ubehagelig og smertefullt, men altså ikke unormalt. Hvis du er i tvil om hva det er, bør du ta en tur til legen for å forsikre deg om at det ikke er en kjønnssykdom eller noe annet. Les mer om kviser på kjønnsleppene her.

Kviser under huden

Det er ikke bare hudoverflaten i ansiktet og på kroppen som kan bli angrepet av kviser. Kviser kan også forekomme under huden.

Hvis du opplever en liten, rød og kanskje litt øm kul på huden, kan det være en kvise som ikke er helt ferdigutviklet ennå. Den vil etter hvert komme opp til overflaten og ut. Men talgkjertler kan også briste under huden, og da er det snakk om en kvise under huden. Den vil føles som en liten, hard knute under huden, og kalles også en cyste.


Effektiv behandling av kviser

Kviser er en hudlidelse som rammer mange mennesker, og spesielt unge tenåringer.

De fleste er villige til å gjøre nesten hva som helst for å bli kvitt kvisene.

Det har mange firmaer oppdaget, og derfor finnes det en overflod av produkter på markedet som lover deg ren og fin hud på et blunk.

Det finnes ingen mirakelkurer

Men dessverre finnes det ingen mirakelkurer som virker på kort tid. Så det gjelder å sjekke nøye før du kjøper noe, for du kan fort kjøpe deg fattig på produkter uten at du kommer til så se noen særlig effekt.

Uansett hvilken behandling du velger, må du væpne deg med en stor porsjon tålmodighet. Du må regne med å bruke minst 6-8 uker før du kan se en forskjell. Og husk at du må følge behandlingen til punkt og prikke hvis du skal ha håp om å få en effekt.

En kur med piller eller krem

Hvis du er skikkelig hardt angrepet av kviser, er det aller beste rådet å oppsøke en hudlege. Han eller hun kan skrive ut en reseptpliktig krem/salve eller piller mot kvisene. Det er hormonbehandlinger, og vil i de vanskeligste tilfellene trolig være den rette behandlingen. Ved betennelsestilstander med cyster og byller, kan det bli nødvendig å behandle med antibiotika.

For kvinner er behandling med p-piller en mulighet. Siden kviser er hormonelt betinget, kan behandling med hormonpreparater i mange tilfeller gi god effekt.

Det finnes også mange forskjellige kremer mot kviser og salver som kan kjøpes uten resept. Noen virker, mens andre ikke har den helt store effekten. Og noe virker på den ene, mens det slett ikke hjelper en annen. Så få gode råd på apoteket før du kjøper noe. Eller spør legen din før du shopper i vei.

Sørg for å rense huden din

Huden din har en tendens til å bli fet når du har kviser. Derfor er det viktig at du vasker og renser huden din morgen og kveld for å fjerne overflødig fett og bakterier fra huden. Men du må ikke skrubbe og rense altfor voldsomt. Det hjelper ikke mot kvisene. Tvert imot kan de irritere huden og tørke den ut.

Selv om huden er fet, må du passe på så du ikke tørker den ut. Da vil nemlig huden reagere med å produsere enda mer fett. Så når du har vasket og renset huden med produkter som er spesielt egnet til en hud med kviser, må du sørger for å tilføre huden fukt, Bruk en god fuktighetskrem som er laget spesielt til hud med kviser. God hygiene og de riktige produktene er med andre ord den mest effektive metoden for å fjerne uren hud og kviser.


Effektiv forebygging av kviser

Hvis kvisene først er på plass, er det vel verdt å prøve å behandle dem. Men det vil være enda bedre hvis du kan forebygge flere kviseangrep.

Det er forskjellige ting du kan gjøre for å forebygge kviser. Prøv deg frem og se hva som virker for deg. Det handler først og fremst om å leve sunt og pleie seg selv og huden sin, og det er jo en bra ting å gjøre uansett.

Kost og livsstil

Vi hører ofte at man får kviser av å spise fet mat, godteri, chips, cola, sjokolade og den slags. Men det foreligge ingen undersøkelser som kan påvise en direkte sammenheng mellom kviser og kostholdet.

Men det finnes undersøkelser som viser at det kan være en viss sammenheng mellom å innta magre meieriprodukter (melk og ost) og kviser. Men generelt er det trolig ikke kosten som bestemmer om du får kviser eller ikke. Det er derimot hormoner og en genetisk disponering for å få kviser.

Det tyder på at stress kan ha en innflytelse på forekomsten av kviser, siden stress kan påvirke hormonbalansen.

Hudpleie kan forebygge kviser

En fet hud med kviser krever kjærlig pleie hver morgen og kveld. Det gir du den ved å vaske og rense huden din med produkter som er spesielt beregnet til nettopp en hud med kviser. Når du vasker og renser, avfetter du huden. Derfor er det viktig at du etterpå tilfører fukt med en god fuktighetskrem som er beregnet til hud med kviser. Selv om huden føles fet, skal den likevel ha ekstra fukt. Hvis ikke vil huden selv begynne å produsere mer fett for å kompensere for at huden føles uttørket.

Hvis du bruker sminke, bør du bruke vannbaserte produkter. De er bedre for en fet hud enn produkter som er oljebaserte.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

7 myter: Det visste du ikke om kviser

Myte 1: Kviser kan smitte

De bakteriene som finnes i uren hud, er ikke bakterier som smitter. Du blir altså ikke smittet av andres kviser – og du kan ikke smitte andre med dine kviser.


Myte 2: Kviser kan behandles med tannkrem

Tannkrem nevnes ofte i forbindelse med kviser. Men du skal ikke bruke tannkrem mot kviser. Tannkremen inneholder slipemidler og andre ingredienser som ikke er bra for huden din, og det er ikke noe som tilsier at tannkrem har noen som helst effekt mot kviser. Så bruk tannkremen i munnen og finn en god krem til huden din.


Myte 3: Sitron er et godt middel mot kviser

Det sies at sitronsaft er et effektivt middel mot kviser, siden sitronen tørker ut kvisene. Det finnes det ingen beviser for, men sitronsaft er i hvert fall såpass harmløst at det ikke er det verste du kan teste hvis du vil prøve deg med alternative midler.


Myte 4: Solarium er bra mot kviser

Solarium er aldri bra – heller ikke mot kviser. Det kan ha en viss uttørkende effekt på kvisene dine å oppholde seg i solen i moderate mengder. Men for mye sol er verken effektivt mot kvisene dine eller bra for huden din.


Myte 5: Du kan få kviser av å onanere

Du kan ikke få kviser av å onanere. Myten har muligens dukket opp fordi så mange får kviser i tenårene – som er nettopp den perioden da de også begynner å utforske egen kropp, blant annet med onani.


Myte 6: Foundation og sminke kan gi kviser

Moderne sminke er frikjent som den store synderen i forbindelse med kviser. Hvis du sørger for å bruke gode, vannbaserte produkter, ikke de oljebaserte produktene, skal verken foundation eller sminke ha noen effekt på hvor mange kviser du får eller ikke får.


Myte 7: Du kan få kviser av melk

Det finnes undersøkelser som tyder på at fettfattige meieriprodukter som melk og ost kan ha en tendens til å gi flere kviser. Men hvis du bestemmer deg for å droppe meieriproduktene, må du huske å få i deg kalk på andre måter.


FAQ om kviser

Hvordan blir man raskt kvitt kviser?

Det finnes dessverre ingen mirakelkurer som fjerner kviser. Men du kan bruke en dekkstift eller foundation hvis du vil skjule kvisene.

Les også avsnittet om effektiv behandling av kviser


Hvorfor får man kviser?

Kviser er en hormonelt betinget hudlidelse, forårsaket av en overproduksjon av hormoner. Det betyr at det dannes ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertelen, som så blir tette fordi talgen ikke klarer å komme ut til overflaten og ut. Hvis det kommer bakterier ned i talgkjertelen eller hårsekken, oppstår det en betennelse, og så har du en kvise.


Er vann bra mot kviser?

Det er sunt for kroppen å drikke mye vann. Vann, sunt kosthold og trening øker kroppens blodomløp, og det bidrar til å gi en sunn hud. I tillegg er det bra å vaske huden med vann og en vaskekrem morgen og kveld.


Er fuktighetskrem bra mot kviser?

Selv om huden er fet og kvisete, skal den likevel ha ekstra fukt. Hvis ikke vil huden selv begynne å produsere mer fett. Igjen er det viktig at du bruker et produkt som er spesielt godt egnet til en uren hud med kviser.


Er badstue bra mot kviser?

Badstue og varme dampbad evnes ofte som en effektiv kur mot kviser. Men du skal ikke satse på den helt store effekten etter en tur i badstua. Høy varme kan derimot irritere huden din, noe som kan forverre akne.


Er akne og kviser det samme?

Ord som akne, kviser og uren hud brukes om hverandre. Men der alle kan få en enkel kvise i ny og ne, er akne en tydelig hudlidelse. Alvorlige tilfeller av akne krever behandling hos hudlege med reseptbelagte kremer mot akne.


Hvorfor får voksne kviser?

Kviser er hormonelt betinget. Derfor dukker de spesielt opp hos tenåringer, siden puberteten byr på voldsomme hormonforandringer. Men kviser kan også komme senere i livet, også da på grunn av hormonelle endringer. Det kan skje i forbindelse med graviditet, men også ha andre årsaker. Også menn kan få kviser som voksne.


Skal man klemme ut kviser?

Det kan være vanskelig å la kvisene være i fred. Men prøv alt du kan, for du risikerer å få arr når du klemmer og ødelegger huden. Hvis du ikke klarer å la være, kan det være en god idé å bruke litt papir mellom fingrene og huden for å unngå at du ødelegger huden – samt at du slipper å overføre bakterier fra fingrene til huden.


Kan proteinpulver gi kviser?

Det kan se ut til at proteinpulver kan gi flere kviser. Årsaken er at proteinpulver ofte er melkebasert, og det finnes indikasjoner på at fettfattige melkeprodukter kan gi flere kviser.


Kan små barn få kviser?

Barn kan få en og annen kvise, men det vanlige er at det kun rammer fra tenårene og oppover.


Kan sol fjerne kviser?

Sol kan ha en viss uttørkende effekt på kviser. Men for mye sol er verken effektivt mot kvisene dine eller bra for huden din i det hele tatt. I moderate mengder kan det likevel være godt å få sol på huden.


Kan svette gi kviser?

Du får ikke flere kviser fordi du svetter. Men husk å skifte til tørt tøy og vask og rens huden din godt.


Hvorfor får man innvendige kviser?

Innvendige kviser, eller kviser under huden, oppstår på samme måte som utvendige kviser. Men det er ofte snakk om en kvise som ikke er ferdig utviklet ennå, og som derfor ikke har funnet veien opp til hudoverflaten.


Når får man kviser?

De fleste får kviser i tenårene – og for de aller fleste forsvinner de igjen etter noen år. Men man kan få kviser gjennom hele livet, og noen blir faktisk aldri kvitt kviseplagen, selv om det er lenge siden de forlot de unge tenårene.


Når forsvinner kvisene?

For de aller fleste forsvinner kvisene litt etter litt av seg selv når puberteten er overstått. Men for andre blir kvisene med som en plage gjennom hele livet.


Kan man få kviser av chips?

Det finnes ingen beviser for at chips og fet mat gir flere kviser. Men på generell basis er det ikke sunt å spise for mye av den slags.


Hvordan blir man raskt kvitt kviser?

Det finnes dessverre ingen mirakelkurer som fjerner kviser. Men du kan bruke en dekkstift eller foundation hvis du vil skjule kvisene.


Kan man få kviser av nøtter?

Det foreligger ikke egentlige beviser for at det er smart å holde litt igjen med nøtter hvis du har tendens til kviser. Men prøv deg frem og se om nøtter gir deg flere eller færre kviser – eller om du merker en forskjell i det hele tatt.


Kan man få kviser av stress?

Stress påvirker hormonbalansen, og dermed kan det stemme at stress også har en effekt på forekomsten av kviser, siden de er hormonelt betinget.


Kan man få kviser av tørr hud?

En hud med kviser er gjerne en fet hud, men det er absolutt mulig å få kviser selv om du har tørr hud. Og selv om du har kviser og fet hud, må du like fullt tilføre fukt til huden i form av en god fuktighetskrem. Hvis ikke blir huden tørr, og så begynner den på egen hånd å produsere mer fett, og det er ikke bra med tanke på kviser.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram