Gode råd mot kløende myggstikk
Innhold på siden
Mygg hører sammen med varme
En deilig, varm sommerdag er blitt til en lun og lekker sommerkveld og -natt. Alt er egentlig helt perfekt, hvis det ikke var for de små, men vanvittig irriterende myggene som er overalt i luften.
De fleste av oss kan nok kjenne seg igjen i denne situasjonen. Både på sommerdager og på ferier under varmere himmelstrøk. Og mygg er en plage overalt – uavhengig av breddegrad og lengdegrad.
Hvorfor klør myggstikk?
Mygg lever av nektar fra plantene. De spiser altså ikke blod. Faktisk er det kun hunmyggen som stikker. Det gjør den for å suge blod som hun trenger for å kunne utvikle eggene sine.
Når myggen stikker, spruter den samtidig inn et spyttaktig, kjemisk stoff for å holde blodet flytende. Og det er det stoffet som vi klør av. Kroppen reagerer mot stikket og danner en slags betennelsestilstand.
Myggen sprøyter med andre ord ikke inn en gift, slik for eksempel vepsen gjør.
Det er kroppens immunsystem som reagerer på myggstikket. Så reaksjonen din på et myggstikk sier faktisk mye om immunsystemet ditt. Det er også forskjell på myggarter. Enkelte mygg gir en mer voldsom reaksjon enn andre mygg.
Myten om mygg og blodtype
Mygg bryr seg ikke filla om blodtypen din. I mange år har det gått vandrerhistorier om at mygg foretrekker bestemte blodtyper. Men det er faktisk noen lukter og duftstoffer som mygg liker bedre enn andre, blant annet svette.
Det er kanskje derfor det kan virke som om barn får flere myggstikk enn voksne. De dundrer jo rundt selv om det er varmt, og de blir både varme og svette av det.
Unngå myggstikk – hvis du kan
I kampen mot mygg har de fleste av oss prøvd seg med sitronduftende mygglys – i håp om at vi skal få ha plassen på terrassen for oss selv i den varme sommernatten. Men mygglys er bortkastede penger. De virker rett og slett ikke, og varmen fra lysene kan til og med lokke til seg enda flere mygg.
Men det er noe du kan gjøre for å unngå myggstikk, eller i det minste redusere risikoen for å få myggstikk.
Mygg foretrekker varme og fuktige omgivelser. Derfor har mange opplevd å bli mange myggstikk rikere etter å ha tilbragt en ellers fin sommerferie i naturen med skog og innsjøer. Men du skal holde deg unna innsjøer, elver, bekker og myrer hvis du kan.
Myggen stikker primært rundt soloppgang og solnedgang, så du kan forebygge myggstikk ved å bruke lange bukser og overdeler med lange ermer når du oppholder deg utendørs om kvelden. Du kan også prøve å sove under et myggnett. Det er kanskje spesielt viktig hvis du reiser i områder der myggen kan være smittebærere av farlige sykdommer.
Bruk myggmidler
Det finnes flere typer myggmidler du kan kjøpe på apoteket. De finnes som spray, stift til myggstikk og lotion eller balsam. I tillegg finnes det naturlige oljer, som for eksempel tetreolje. Felles for alle midlene er at de inneholder dufter som myggen ikke liker.
Det får ikke myggen til å forsvinne helt fra området, for de oppdager først duften når de er temmelig tett på huden din, men hele poenget er jo at de ikke skal sette seg på nettopp deg. Det er jo nettopp det vi vil unngå.
Det er lett å forveksle de forskjellige myggmidlene med hverandre, men noen virker forebyggende mot å få myggstikk, mens andre virker lindrende mot kløe hvis du er blitt stukket. Så det er viktig å sørge for at du får det rette myggmiddelet.
Noen hevder at inntak av B-vitamin reduserer faren for å bli stukket av mygg. Det finnes ingen vitenskapelige beviser for påstanden, men det er jo bare bra hvis du opplever at det virker for deg. Persille, hvitløk, hylleblomst, en lime med nellikspiker i eller en solid gin & tonic skal etter sigende også kunne skremme bort myggen, men heller ikke her finnes det vitenskapelige beviser å lene seg på.
Behandling av kløe fra myggstikk – Sånn behandler du dine kløende myggstikk
Det beste – og mest effektive – rådet mot myggstikk, er å la dem være i fred. Hvis du bare hadde klart å la være å klø, ville ikke myggstikkene vært så ille. Men alle som har prøvd å ha myggstikk, vet også at det er mye enklere sagt enn gjort. Det er nærmest umulig å la være å klø, så det rådet kan ikke brukes til noe som helst.
Det er mulig å holde ut ett myggstikk, men hvis du får mange, er det nesten nødvendig å finne et middel mot myggstikk, som kan dempe kløen.
Gamle kjerringråd mot myggstikk
Det finnes et hav av gamle kjerringråd om hva som kan lindre kløen fra myggstikkene. Det handler om alt fra varmt vann, såpe, tannkrem, eddik, honning, te, ammoniakk, basilikum, agurk, løk, sitronsaft og bananskall til hjemmelagde blandinger av bakepulver og vann, Aspirin og vann eller salt og vann.
Et gammelt kjerringråd anbefaler også å legge spytt på myggstikket. For mange er det en helt automatisk reaksjon når noe svir eller klør. Det kan hende det er noe i spyttet vårt som kan ha en lett lindrende effekt på kløen, men det er på ingen måte dokumentert.
Mange av rådene er fra den tiden da det ikke fantes hjelp mot verdens mange plager, så derfor var folk nødt til å ty til naturen egne produkter for å finne en løsning.
Generelt kan vi si at det ikke finnes vitenskapelige beviser for at de mange forskjellige rådene hjelper mot myggstikk, men det er slett ikke umulig at noen av dem har en effekt. De naturlige produktene er i utgangspunktet helt harmløse å bruke, men vær forsiktig med å eksperimenter med altfor mange remedier direkte på huden din. Tannkrem, neglelagg, ammoniakk og flere andre ting er ikke skapt til å bli brukt på huden, så de kan gjøre mer skade enn nytte.
Medisinske midler mot myggstikk
På apoteket kan du kjøpe et lokalbedøvende og kløstillende middel som kan lindre ubehaget fra myggstikkene. Middelet kan komme i form av en krem, en stift eller piller. Hvis du er voldsomt plaget av myggstikkene dine, er der verdt å prøve noe for å dempe kløen.
For mange er det god hjelp i å ta en pille som inneholder antihistaminer. Hvis du vet at du blir skikkelig plaget av myggstikk, kan det være en god idé å ha en sånn pakke liggende. Det er de samme pillene som brukes mot allergier.
I spesielt alvorlige tilfeller, der du har hovne og betente myggstikk og er alvorlig plaget, kan løsningen være en innsprøytning med binyrebarkhormon. Men da må du en tur til legen først.
Naturmidler mot kløende myggstikk
Her hjemme kan du kjøpe flere forskjellige midler mot myggstikk, og alle inneholder kjemiske stoffer. I utlandet kan du kjøpe enda flere og ikke minst sterkere produkter, både forebyggende for å unngå myggstikk, og lindrende for å dempe kløen. Mange av midlene kan være greie å bruke, selv om de ikke er godkjent her hjemme. Men andre midler kan fort være altfor sterke.
Hvis du foretrekker å bruke naturmidler mot kløen, kan du for eksempel bruke en krem med tetreolje. Tetreolje virker lindrende mot kløen, men kan også brukes forebyggende for å unngå myggstikk. Det er helt åpenbart at myggen ikke liker duften fra oljene.
Eterisk olje mot mygg, som tetreolje og lavendelolje, virker begge bakteriedrepende og kan hjelpe med å dempe hevelsen, kløen og smerten. Dette er rene naturmidler, så de er ikke skadelige i bruk. Hvis du velger å bruke den rene oljen, er det viktig at du følger veiledningen i pakningsvedlegget og fortynner oljen slik det er beskrevet der. Du kan bruke oljene forebyggende og smøre den på de mest utsatte stedene, som ankler, ben armer, nakke og ansikt.
Hvis skaden er skjedd, og du er blitt stukket, kan du påføre litt av den fortynnede oljen direkte på myggstikkene.
Det finnes også en Spot Stick med tetreolje fra Australian Bodycare som er fin å ha med i lommen. Spot Stick er antibakteriell og forebygger risikoen for bakterier i myggstikket. Dessuten hjelper dem med å redusere irritasjon og kløe, så man ikke er så tilbøyelig til å klø direkte på myggstikket.
Allergiske reaksjoner på myggstikk
Når vi blir stukket av mygg, blir huden hoven, varm og rød og det klør forferdelig! Men hvis det ser enda mer voldsomt ut enn normalt, kan det skyldes en allergisk reaksjon.
Hvis du får en allergisk reaksjon av myggstikket, er årsaken av kroppen din har dannet antistoffer mot det proteinstoffet som finnes i myggens spytt. Allergien vil typisk forverre de vanlige symptomene, som kløe, rød hud og hovenhet.
Ved mer alvorlige allergiske reaksjoner kan det for eksempel oppstå blåmerker rundt myggstikket, elveblest over hele kroppen, hovne lymfeknuter og i svært sjeldne tilfeller kan man få et anafylaktisk sjokk, der det forekommer en voldsom hevelse som i verste fall kan blokkere luftveiene.
Det er sjelden at noen reagerer voldsomt allergisk på myggstikk, men hvis det skjer er det viktig at du raskt oppsøker lege. Løsningen kan være behandling med piller med antihistaminer eller kanskje en innsprøytning med binyrebarkhormon.
Du kan bli testet for allergi mot myggstikk, men det er en ganske sjelden test, siden de fleste ikke er voldsomt allergiske mot myggstikk. Myggallergitesten er heller ikke spesielt god, siden den ikke kan teste for alle myggarter. Det finnes ingen vaksine mot myggstikk, så det kreves andre midler hvis du er allergisk.
Vanlige reaksjoner på myggstikk
Den vanlige reaksjonen på et myggstikk er kløe, rød og hoven hud rundt stikket. Huden blir vanligvis også litt varm. Det er ubehagelig, men det er ikke farlig. De mer voldsomme reaksjonene ser vi der det oppstår en allergisk reaksjon. Eller hvis du får veldig mange myggstikk samtidig.
Kløe og betennelse
Det kan være veldig ubehagelig å ha mange myggstikk samtidig. Kløen oppleves som voldsom når det klør over hele kroppen. Det kan være vanskelig å tenke på spesielt mye annet den dagen, og det kan i hvert fall være vanskelig å sove om natten når det klør og klør og klør. Huden er hoven, varm og rød.
Det er stort sett umulig å holde fingrene unna myggstikkene, både om dagen og natten, og derfor er det tilnærmet uunngåelig av noen av myggstikkene blir betente og infiserte når du klorer å dem med skitne fingre.
Kvalme og ubehag
Det er veldig ubehagelig når hele kroppen er dekket av myggstikk. Derfor er det heller ikke helt uvanlig at du kan bli kvalm og føle deg litt dårlig. Hvis du har skikkelig mange myggstikk samtidig, kan du faktisk oppleve å få nesten influensalignende symptomer på toppen av kløingen på stikkene.
Hvis du blir kjempedårlig, med kvalme, svimmelhet, feber, hodepine, pusteproblemer eller andre voldsomme symptomer, kan årsaken være en allergisk reaksjon. Derfor bør du alltid oppsøke lege hvis du opplever mer enn vanlig ubehag etter myggstikk.
Infeksjon i myggstikkene
Hvis du klorer på myggstikkene med skitne fingre, kan du risikere at det går betennelse i stikkene. Derfor er det lurt å rense stikkene godt og deretter bruke et myggmiddel som motvirker bakterier og lindrer kløen. Det kan være et av de midlene du kan kjøpe på apoteket, eller et naturmiddel du kan kjøpe på apoteket eller i helsekostbutikken. Hvis infeksjonen ser voldsom ut, bør du få en lege til å se nærmere på det.
Pass på myggstikk i enkelte land
Mygg er verdens farligste dyr. Mygg dreper flere mennesker i verden enn noen annet dyr. Et myggstikk er i seg selv ikke drepende, men en mygg kan bære med seg alvorlige sykdommer. Malaria er den sykdommen de fleste forbinder med mygg, men i tillegg kan den spre gul feber, denguefeber, zikavirus og hjernehinnebetennelse.
Faren er størst i fattige, varme og fuktige områder
Risikoen for myggstikk, og dermed risikoen for å bli smittet med alvorlige sykdommer, er størst i varme og fuktige omgivelser, og i områder med stor fattigdom og dårlig infrastruktur. Det gjelder store deler av Asia, Sør-Afrika og Sørøst-Asia. Men stort sett ikke i byene. Og hvis du reiser i en kortere periode og primært oppholder deg i turistområder, er ikke faren så stor. Det vil si at hvis du skal på en ukes ferie til Thailand, men besøk i Bangkok og på en av ferieøyene, er ikke faren overveldende. Det vil gjerne være tilstrekkelig å beskytte seg mot myggstikk med myggnett, myggmiddel og lange bukser og overdeler med lange ermer om kvelden.
Sørg for å forebygge myggstikk
Det er også viktig å huske at selv om du oppholder deg i et område der det kan være mygg som bærer på alvorlige sykdommer, så er det langt fra alle myggene som bærer med seg sykdommene. Så det er fullt mulig å bli stukket av en mygg uten at det er farlig. Men det er selvfølgelig alltid viktig å ta sine forholdsregler hvis du skal oppholde deg i et område med fare for sykdommer som overføres av mygg.
Du kan bli vaksinert mot gul feber, men det finnes ingen vaksiner mot malaria og denguefeber. Det eneste middelet mot malaria, er malariapiller, og de er viden kjent for sine bivirkninger. Når det gjelder malaria og gul feber handler det derfor primært om å unngå å bli stukket. Det kan man blant annet gjøre ved å sove under et myggnett. Myggen stikker primært rundt soloppgang og solnedgang, så du kan unngå mange myggstikk ved å dekke deg til med langermede bluser og lange bukser når du går ut om kvelden.
Det er alltid smart å bruke myggbalsam, et insektmiddel eller noe annet myggen ikke liker lukten av. Det kan for eksempel være tetreolje.
FAQ om myggstikk
Hvorfor klør myggstikk?
Myggstikk klør fordi myggen sprøyter inn et spyttaktig stoff for å holde blodet flytende. Kroppen din reagerer mot stikket og danner en slags betennelsestilstand – og det klør.
Hva hjelper mot myggstikk?
Det finnes mange gamle kjerringråd mot myggstikk. Noen av dem hjelper kanskje, selv om de ikke er vitenskapelig bevist. Ellers er det mulig å bruke effektive naturmidler, som tetreolje, som kan kjøpes på apoteket og i helsekostforretninger.
Hvordan unngår man myggstikk?
Det er mulig å gjøre ganske mye selv for å unngå myggstikk. Man kan holde seg unna sjøer og fuktige områder, sørge for å dekke kroppen med lange bukser og overdeler med lange ermer når man går ut om kvelden og natten, og i tillegg kan man med fordel bruke forskjellige myggmidler og naturmidler, som tetreojle mot mygg, som virker forebyggende mot myggstikk.
Hvordan ser myggstikk ut?
Et myggstikk er kun en liten prikk i huden, men hos de aller fleste blir prikken raskt til en rød, hoven og kløende plage i huden.
Hvem får myggstikk?
Alle får myggstikk, men det er liten tvil om at noen får mange flere myggstikk enn andre. Vi vet ikke hvorfor det er sånn. Det handler ikke om blodtype, men om forskjellige lufter og duftstoffer i huden som varierer fra person til person.
Hvor lenge klør et myggstikk?
Hos de aller fleste klør myggstikket i noen dager før det forsvinner. Det er likevel mulig å oppleve myggstikk som fortsetter å klø i flere uker. Det kan komme av at du er blitt stukket av en annen myggart som er mer aggressiv, så du er kanskje blitt stukket på ferie i utlandet.
Hvorfor er myggstikk varme?
Når du blir stukket av en mygg, oppstår det en slags betennelsestilstand i huden, og den kan gjøre at huden føles varm.
Kan man bli syk av myggstikk?
Vanligvis innebærer at myggstikk at huden klør og blir varm, rød og hoven. Men hvis det oppstår en allergisk reaksjon, eller hvis du får mange myggstikk samtidig, kan du faktisk ende opp med å føle deg en anelse syk av de mange stikkene. Du kan få ubehag og kvalme, og rett og slett ha det temmelig dårlig.
Kan man få myggstikk om vinteren?
Ja, du kan faktisk bli stukket av mygg om vinteren, men da vil det være en kjeller- eller husmygg som overvintrer innendørs. Det er ikke en vintermygg som du møter utendørs. Men uansett hvilken mygg som stikker, så klør det.
Kan man være allergisk mot myggstikk?
Noen mennesker er allergiske mot myggstikk. Men alle kan faktisk oppleve en allergisk reaksjon hvis myggstikkene er voldsomme, eller hvis det er mange av dem.
Kan man stikke hull på myggstikk?
Det er ingen grunn til å stikke hull på et myggstikk, for det skjuler seg ingen gift der som skal ut. I stedet risikerer du å skape betennelse i myggstikket. Så det aller beste er å holde fingrene unna myggstikket.
Hvordan kan man unngå mygg på soverommet?
Det kan være utrolig irriterende å ha mygg på soverommet, men hvordan skal man bære seg ad for å unngå at myggen kommer inn på soverommet? Et godt råd er å unngå å ha på lys hvis du lufter rommet om kvelden. Mygg trekkes gjerne til lamper og lys, siden de generer en varme som myggen elsker.