Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Kviser i ansiktet – hva kan man gjøre?

Det er vanskelig å skjule kviser – spesielt når de sitter i ansiktet. Nettopp derfor er det ekstra plagsomt og ubehagelig å ha kviser nettopp der. Det kan lett ende opp med å påvirke deg psykisk, og kan også bety at du unngår enkelte situasjoner.

Sånn bør det ikke være, og nettopp derfor bør du søke hjelp mot kvisene. Heldigvis er det også mye du selv kan gjøre, både for å bekjempe og å forebygge kviser i ansiktet – og på resten av kroppen for den saks skyld, hvis du har kviseproblemer der også.


Sånn behandler du kviser i ansiktet

Kviser forsvinner ikke av seg selv sånn uten videre. Det kreves innsats for å bli kvitt dem. Du kan selvfølgelig sette deg ned og vente på at de forsvinner med alderen (og det skjer for de fleste mennesker når tenårene er over). Men hvis du gjerne vil slippe kvisene før den tid – eller er du blant de uheldige som fortsatt sliter med kviser selv om du er langt fra å være en tenåring lenger – kreves det en daglig innsats med de rette produktene for hånden. Men hvis du er beredt til det, er det heldigvis også gode utsikter til en penere og renere hud.

Hvorfor får man kviser?

Kviser er hormonelt betinget. Det er derfor de fleste får kviser i tenårene. Når kroppen danner ekstra mange hormoner, dannes det også ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertelen, som så blir tette fordi talgen ikke klarer å komme ut til overflaten og ut.

Dersom det så kommer bakterier ned i talgkjertelen eller hårsekken – og det kan det være vanskelig å unngå – oppstår det en betennelse, og plutselig har du en kvise.

Behandling av kvisene – trinn for trinn

Det er så fristende å klemme en stor kvise som plutselig dukker opp midt i ansiktet. Men det er ikke et godt valg, for du risikerer å skade huden, og dermed forårsake et arr. Men hvis du ikke klarer å motstå fristelsen, må du gjøre det forsiktig. Bruk gjerne et rent papir for å unngå å tilføre flere bakterier i såret.

Den beste behandlingen mot kviser er litt mer langsiktig. Det handler nemlig om å sørge for at huden er ren. Døde hudceller, overflødig fett, daglig skitt og forurensning, bakterier, eventuell sminke og alt som kan forurense huden og gi den for mye fett, må fjernes hver eneste dag.

Dette er trinnene du bør følge hver eneste dag i kampen mot kvisene.

Trinn 1.

Vask huden din grundig morgen og kveld med lunkent vann og en god vaskekrem som er beregnet til ansiktet. Face wash fra Australian Bodycare inneholder bakteriehemmende tetreolje. Den er mild, men samtidig effektiv, så den renser huden for skitt, bakterier og alt annet som kan tette porene, uten å tørke ut huden eller skrubbe den unødvendig.

Trinn 2.

Når du har vasket huden, kan du rense den i dybden med en skin tonic. Igjen er det viktig at du bruker et produkt som er spesielt godt egnet til en uren hud med kviser. Med face tonic er du garantert et mildt produkt som effektivt renser porene, og samtidig sørger innholdet av tetreolje for å hemme forekomsten av bakterier i porene.

Trinn 3.

Når du har kviser, er det fristende å skrubbe og rense huden litt for mye, i håp om at det skal få kvisene til å forsvinne. I stedet risikerer du å tørke ut huden din, noe som vil få huden til å produsere mer fett for å kompensere. I stedet skal du sørge for å gi huden din riktig fukt i riktige mengder. Det gjør du ved å bruke en mild og pleiende ansiktskrem, som er spesielt rettet mot hud med kviser. Face cream er mild, irriterer ikke huden og hemmer bakterier i porene og på hudoverflaten.

Trinn 4.

Hvis du trenger en øyeblikkelig behandling av en irriterende kvise som plutselig dukker opp, kan du bruke den lille spot stick. Den er enkel å ha i vesken eller lommen. Den virker mot bakterier, samtidig som den pleier og styrker huden. Den helende effekten gjør huden raskt pen igjen.

Hvis du sliter alvorlig med kviser i ansiktet, og den daglige hudpleien ikke hjelper, bør du oppsøke lege eller hudlege og snakke med vedkommende om muligheten for å få en medisinsk behandling i form av krem, salve eller pillekur. I noen tilfeller kan det være den rette behandlingen.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Sånn kan du forebygge kviser i ansiktet

Behandling av kviser og forebygging av kviser er i høy grad to sider av samme sak. Det handler om å overholde gode, daglige rutiner, der du vasker, renser og fukter huden din.

Det er enkelt, og trenger ikke ta mer enn et par minutter morgen og kveld. Med de riktige produktene for hånden vil du også raskt se gode resultater.

Husk derfor å pleie og passe god på huden din hver dag – morgen og kveld – med følgende rutiner:

  1. Vask huden din med lunkent vann og en god ansiktsvask. Det kan for eksempel være face wash med antibakteriell tetreolje mot kviser.
  2. Rens deretter huden din med en skintonic. Face tonic renser effektivt porene og hemmer bakterier.
  3. Fukt huden din med en god ansiktskrem spesielt til kviserog uren hud. Face cream er en mild og pleiende dagkrem som hemmer bakterier uten å irritere huden – Se hele utvalget av hudkremer her.

Hvis du er beredt til å gjøre en liten innsats hver dag, kan du med andre ord selv gjøre mye for å unngå fremtidige kviser i ansiktet. Hvis du sliter med kviser andre steder på kroppen, gjelder de samme prinsippene: Huden skal vaskes, renses og pleies med fukt.

Når det gjelder å forebygge kviser, regner man ikke med at kosten spiller en særlig stor rolle. Det finnes i hvert fall ingen beviser for at fet og usunn mat gir kviser og uren hud. Men en sunn kost og livsstil er uansett bra for helsen vår. Og vi vet at stress kan påvirke huden, siden stress har innflytelse på hormonbalanse. På den måten kan stress øke forekomsten av kviser.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram