Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er et arr? 

Et arr er et merke som har oppstått i huden etter en skade. Hvis hudoverflaten er brutt, så du får et sår, kan det oppstå et arr når såret gror. 

Det kan være et fall, et bitt, en operasjon eller en annen måte huden er blitt skadet på. Arret viser seg som et merke når såret er grodd. Et arr kan se ut på forskjellige måter. 

Det kan for eksempel være et:

 • Rødt arr
 • Hvitt arr – uten pigment
 • Arr med mørk farge
 • Akne-arr
 • Operasjonsarr 
 • Overfladisk arr
 • Dyptliggende arr

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Hvorfor får du arr? 

For å forstå hvorfor du overhodet får et arr hvis du faller, skjærer deg eller blir bitt av naboens hund, må vi dykke dypere ned i hudens sammensetning. 

Hudens tre deler

Huden din består av overhud, lærhud og underhud. 

Overhuden kan du se med det blotte øye – og den er det tynneste laget. Cellene i overhuden fornyer seg med et intervall på et par uker til et par måneder. 

Lærhuden kan du derimot ikke se når du titter i speilet. Den er sammensatt av fibrer. Her er det ikke cellene som skiftes ut, men fibrene, og de fornyer seg langsommere.

Underhuden består primært av bindevevsceller. Den har som oppgave å fungere som en slags støtpute og isolering. 

Arrene dine oppstår i lærhuden 

Det er ikke alle sår som blir til arr. Men du får et arr hvis såret ditt stikker dypere enn overhuden og ned i lærhuden eller lengre. Her finnes det ikke celler til å fornye huden, men i prosessen med å helbrede såret dannes det mange nye fibrer. 

Når det blir ubalanse i fibrene har ikke kroppen evnen til å sette dem sammen på samme måte som de opprinnelig var fra naturens hånd. Det innebærer at det blir rot i fibersystemet, og det endrer hudens utseende. 

Arr forsvinner ikke igjen 

Hvis du først har fått et arr, innebærer det dessverre at du skal leve med det resten av livet. Et arr forsvinner ikke igjen. Men det betyr ikke at det ikke kan endre seg. 

I begynnelsen er arret gjerne svært rødt og hovent, men etter hvert som tiden går vil både fargen og hevelsen dempe seg. Etter et års tid har kroppen gjort det den kan for å forbedre utseendet på arret. Fibrene skiftes fortsatt ut i lærhuden, men du vil ikke lenger kunne se forbedringene med det blotte øyet.

Selv om et arr aldri forsvinner helt, kan du likevel gjøre mye for å redusere synligheten av arret. Les mer for å finne ut hvordan arr kan behandles. 

Sånn kan du behandle arr 

Det finnes flere metoder du kan bruke for å gjøre arrene dine mindre og redusere synligheten av dem. 

Nedenfor skal vi gå nærmere inn på:

 • Hudpleie
 • Injeksjoner
 • Laser 

Behandling av arr med hudpleie 

Du kan gjøre arrene dine penere og mindre synlige med en god og nærende hudpleie. Jo tidligere du starter, jo bedre. Men det er aldri for sent å utbedre hvordan et arr ser ut. 

Body Oil fra Australian Bodycare er en olje der mykgjørende og nærende ingredienser bidrar til å pleie huden din så alt fra arr til strekkmerker og pigmentflekker reduseres. 

Huden blir fuktet i dybden med oljen – og nettopp fukt er en viktig  grunnsten for en sunn hud og for å redusere synligheten av arr.

Oljen inneholder aktive ingredienser som Tea Tree Olje, mandelolje, solsikkeolje og squalane i en unik kombinasjon. Både mandelolje og squalane sikrer en mykgjørende og gjennomfuktet effekt på huden din. Tea Tree Olje hemmer bakterier, mens solsikkeolje inneholder store mengder E-vitamin, som er en viktig kilde til å utbedre arrenes utseende

I en brukertest har oljen vist seg å ha en gunstig effekt på arrs utseende hos hele 63 % av testpersonene.

Sånn bruker du oljen – og husk tålmodigheten 

Oljen kan brukes til forbedring av arr på kroppen og i ansiktet. Den er klar til bruk og skal derfor ikke fortynnes. 

Bruk den på ren og tørr hud. Påfør et par dråper på den hudområdene du ønsker å pleie og masser varsomt inn i huden. Oljen klisser ikke og absorberes raskt.

Når du vil redusere synligheten av arrene dine, er det viktig at du væpner deg med solide mengder tålmodighet. Arr blir ikke penere fra den ene dagen til den neste. Det krever innsats og tid.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Behandling av arr med injeksjoner 

Et arr kan være nedsenket i huden. Det vil si at det mangler det fyllet som får arret til å heve seg over huden. I slike tilfeller kan du få behandling med injeksjoner. 

Her sprøytes mikroskopiske silikonoljedråper inn i bunnen av arret, så det løftes opp til samme nivå som huden rundt. På den måten jevnes arret ut. Det er kun mulig å sprøyte inn bittelitt hver gang, så denne behandlingen må gjentas to-tre ganger for best mulig resultat. 

På samme måte som arret kan være nedsenket, kan det også være opphøyd. Det kalles for et fortykket arr. Også her kan injeksjoner bidra til å forbedre utseendet.

Arrets vev er blitt for stort, så med noen få dråper binyrebarkhormon kan arrets hevelse dempe seg litt. Det trengs som regel to til fem behandlinger for å få et godt resultat. Det avhenger helt av arrets tykkelse. 

Behandling av arr med laser 

Forskjellige typer arr kan også behandles effektivt med laser. Hvilken type laser som brukes, avhenger av arrets utseende og karakter. 

Det finnes forskjellige typer lasere til dette arbeidet. Blant annet IPL-laser, som er spesielt effektivt mot røde og mørke arr. Laseren er en lysimpulsbehandling som «sprenger» fargen i stykker. Dermed reduseres rødmen, og arret blir mindre synlig. 

Både CO2-laser og fraksjonert CO2-laser er effektive til å utbedre arrenes utseende. C02-laseren er den klassiske på markedet, men er en mer invaderende behandling enn den fraksjonerte laseren. 

CO2-laseren «brenner» bort de ytterste hudcellene så det dannes et nytt, fint nett av kollagenfibre i huden. De nye fibrene er kortere, så huden trekker seg sammen og overflaten blir glattere enn tidligere. Ved bruk av laser er det en helbredelsesprosess på ca. åtte dager, samt at du må huske å beskytte huden mot solen de neste tre til seks månedene. 

Den fraksjonerte CO2-laseren er litt mildere, men samtidig også litt mindre effektiv. For å oppnå samme resultat kreves det derfor flere behandlinger. Huden varmes punktvis opp i bittesmå punkter, og varmen går helt ned til lærhuden for å danne nye elastiske kollagenfibre. Det gir huden en oppstramming og en mer ensartet overflate. 

Også her er det viktig å unngå soleksponering i minst tre måneder.

Andre gode råd for arrpleie

Det aller beste rådet for å pleie arr, er å behandle såret profesjonelt. På den måten kan du oppnå god helbredelse og et penere arr. Det vil si at det er viktig at det ikke kommer infeksjon i såret, for det kan gi stygge arr. 

De beste forutsetningene for at et arr skal bli så pent som mulig er: 

 • Unngå røyking – det er ikke bra for helbredelse av sår
 • Lev sunt med rikelig av vitaminer og mineraler i kostholdet.
 • Styr unna solen – bruk solkrem med høy faktor
 • Bruk løstsittende klær – dermed irriterer ikke klærne såret mens det gror

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram