Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Sånn tar du knekken på lusene

Lus. De små, kløende krypene som er alle foreldres skam og skrekk. «Å nei, tenk på hva folk vil si hvis vi ikke har gjort godt nok arbeid.» Men det er ingen grunn til skam eller bekymring.

Det er nemlig høysesong for lus i barnehager og fritidsklubber. De små blodsugerne har de aller beste forutsetningene der barn leker og boltrer seg. I dag er det mange barn som får lus, og mange flere enn tidligere. Det kommer av at lusene er blitt resistente overfor de lusemidlene vi brukte før.

Det er med andre ord ingen grunn til å være flau, men du skal fjerne lusene så fort du kan.

Lus forsvinner ikke av seg selv, og de smitter ved nærkontakt, så gjør deg selv en tjeneste og sett i gang med lusesjekken så fort du kan. I denne artikkelen får du tips om hvordan du enkelt og skånsomt kan fjerne lus med lusekam og vår effektive Tea Tree Olje Balsam.

Hodelus behandling
Lusekur som virker mot hodelus på 15 minutter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 189,00 kr
Salgspris Fra 189,00 kr Vanlig pris
Hodelus behandling - Lusekur som virker mot hodelus på 15 minutter

Fjern lus effektivt og skånsomt med kam og balsam

Det finnes kjemiske lusemidler på markedet, med varierende effektivitet. Mange lusemidler virker rett og slett ikke mer, siden lusene har utviklet resistens. Alle de kjemiske lusemidlene på markedet inneholder sprøytemidler som ikke akkurat er det beste for barn i voksealderen. Heldigvis er bruk av lusekam sammen med balsam et effektivt hjelpemiddel i kampen mot lus.

Det er fullt forsvarlig, billig og fjerner garantert alle lus kun ved hjelp av lusekam og balsam. Bruk av lusekam 4 ganger i løpet av 2 uker, sammen med en god balsam, fjerner nesten garantert alle lus. Vår Tea Tree Olje-balsam er svært godt egnet til bruk sammen med lusekam. Balsamen gjør håret glatt og lett å gre, og den antibakterielle Tea Tree Oljen holder hodebunnen ren og problemfri. Flere vitenskapelige undersøkelser (se kilder nedenfor) har vist gunstig effekt ved bruk av Tea Tree Olje. Så det er ingen grunn til fortvilelse. Hvis du setter i gang med lusekammen og balsamen med det samme, er barnet og resten av familien lusefrie om to uker.

Bruk av lusekam – skritt for skritt

Lusefjerning med kam er nettopp det: en kam som grer lusene ut av håret. Til denne behandlingen bruker man en spesiell tettekam med svært tettsittende tenner som fanger lusene. Når lus utsettes for vann, blir de sittende helt stille. Da kan man fjerne dem med kammen.

Lus finnes i tre stadier: egg, nymfer og voksne lus. Når du bruker kam i behandlingen skal du fortsette i 2 uker, så alle lus i alle stadier blir fjernet. Selv om du har fjernet alle de voksne lusene, kan det fortsatt sitte egg helt innerst. Når de klekker, blir de til nymfer, og så er problemet i gang igjen.

Lusen starter sitt liv i et luseegg, som den voksne lusen legger ved hårroten. Her sitter de skikkelig godt fast, og er nærmest umulige å fjerne. Når lusen klekkes, er den en nymfe, altså en liten versjon av den voksne lusen. Den vokser raskt til full størrelse, og den voksne lusen klatrer enkelt rundt i håret med 6 klør på bena. De voksne lusene suger blod fra hodebunnen og legger nye egg, og på den måten fortsetter syklusen. Så når du fjerner lus skal du være helt sikker på at du fjerner alle lus i alle stadier.

Det er den allergiske reaksjonen på lusens spytt som får oss til å klø. Men det er fullt mulig å ha lus selv om det ikke klør. Første gang du har lus, kan det faktisk ta opptil 4 uker før kløen dukker opp. Får du lus for andre gang, kommer kløen mye raskere, noen ganger nesten med det samme.

Hvis det er funnet lus i familien, må hele familien sjekkes. Hvis det er funnet lus i barnehagen eller på skolen, bør dere også lusesjekkes med kam for sikkerhets skyld.

Lus kan verken hoppe eller fly. De kan heller ikke overleve spesielt lenge utenfor håret. Derfor er det ingen grunn til panikk og ingen grunn til hovedrengjøring. Det er heller ingen grunn til å holde barna hjemme fra skole eller lekekamerater.

Lus smitter fra hår til hår, så barn med lengre hår er mer utsatt for smitte. Det vil også si at jenter oftere får lus enn gutter. Før i tiden kunne man finne på å barbere håret av alle barna i en skoleklasse, for så var man i det minste sikre på at det ikke fantes lus der! Heldigvis har vi bedre metoder i dag!

Sånn utfører du lusesjekk med kam

Det er ikke vanskelig å utføre lusesjekk med kam, og det er heller ikke dyrt. Det krever litt tålmodighet, for det tar ca. 30 minutter å sjekke for lus med kam, og det skal gjentas et par ganger. Du skal med andre ord forberede deg på å bruke et par timer på oppgaven.

Du trenger:

 • Kam
 • Balsam
 • Kjøkkenrull
 • Håndkle
 • Forstørrelsesglass
 • Hårspenner/hårstrikker
 • Underholdning til barna

Kam

Du kan kjøpe en tettekam på Matas, apoteket eller nettet. Kammen kan være laget av metall eller plast. Den kan ha korte eller lange tenner. Det viktigste er at tennene på kammen sitter tett – så ikke lusene klarer å snike seg igjennom. Den beste avstanden mellom tennene er 0,2 mm. Kammen kan bli slitt etter bruk hvis den er av plast, så sjekk gjerne av og til. Hvis tennene er bøyd, er det bare å komme seg ut for å kjøpe en ny.

Det finnes noen tettekammer der tennene sitter ekstra tett. De kan brukes til å få ut egg, også, men de lugger mer i håret og kan være litt ubehagelige.

Kjøp en kam som virker for deg, og som ikke gjør vondt for barnet. Eldre barn tåler litt tøffere kammer som lugger litt mer.

Balsam

Balsamen er like viktig som tettekammen. Du bruker balsam for å gjøre håret glatt og rett, så du klarer å føre kammen gjennom det. Med balsamen vår kan selv gjenstridig, krøllete hår glattes ut.

Lusene klarer ikke å puste når de blir våte. Da sitter de helt stille og lukker seg. Balsamen sørger for at de klistres til håret og ikke klarer å bevege seg. Dermed kan du enkelt få dem ut av håret.

Vår Tea Tree Olje er dessuten antibakteriell og virker mot både kløe og sår i hodebunnen.

Forstørrelsesglass og kjøkkenrull

Når du gjør lusesjekk med kam, har du to mål:

 1. Finne lus
 2. Fjerne lus

Når du har trukket kammen gjennom håret, bruker du forstørrelsesglasset til å sjekke om det sitter lus på den. Det går helt fint med et helt vanlig forstørrelsesglass du har liggende i skuffen. Ellers er det bare å ta turen til nærmeste bokhandel for å kjøpe et. Du kan med fordel involvere barna dine i jakten, for de har bedre øyne enn deg og er flittige lusesjekkere!

Etter at du har sjekket kammen for lus, tørker du den godt med kjøkkenrull. Det gjør du for at de lusene du har fjernet, ikke skal sette seg andre steder i håret. Så: Kjem, sjekk, tørk av.

Hårspenne og håndkle

Har barnet ditt mellomlangt eller langt hår? Så er det smart å bruke hårspenner, så du kan arbeide med en og en hårtust, uten at annet, muligens infisert hår faller nedi det du arbeider med. Sett hårspennene fast så du kan isolere en hårtust. Legg håndkledet rundt skuldrene så det ikke drypper balsam og vann.

Underholdning

Det var mellom 30 og 45 minutter å gjennomføre lusesjekken, og det er en evighet for et rastløst barn. Du kan derfor med fordel gi dem en iPad eller et Donald Duck-blad. Det distraherer også hvis du lugger litt for hardt i håret.

Lusesjekk med kam i 9 trinn

 1. Gjør håret vått med vann og tilsett Tea Tree Olje hårbalsam
  Vask håret som du pleier. Vannet får lusene til å lukke pustesystemet sitt, og så blir de sittende helt stille så du kan trekke dem ut av håret med tettekammen.
 2. Gre håret med en vanlig børste, så det er glatt og rett
  Ha balsam i håret, det er svært viktig, og gre så ut håret med en vanlig hårbørste så håret blir glatt.
 3. Start foran og arbeid deg systematisk rundt hodet til du er tilbake ved start
  Sørg for at du kjemmer gjennom absolutt alt håret og ikke misser noe sted. Det gjør du enklest med å arbeide deg rundt hodet, hårtust for hårtust. Bruk hårspenner hvis håret er langt.
 4. Trekk tettekammen helt fra hårrøttene og ut til spissen i en jevn bevegelse
  Det er viktig at du kommer helt til bunns ved hårroten. Det er her eggene og nymfene ligger. Trekk kammen ut gjennom håret i en jevn, rolig bevegelse, hele veien ut til hårtuppene.
 5. Bruk hårspenner så du kan komme helt inn til hodebunnen
  I langt og mellomlangt hår kan det være vanskelig å komme helt inn til hodebunnen. Bruk derfor hårspenner til å skille håret.
 6. Glem ikke skillene, for her kan lusene gjemme seg
  Når du skiller håret, er det viktig å huske å sjekke selve skillen også. Bruk heller litt ekstra tid på dette enn å arbeide helt bortkastet.
 7. Tørk kammen med fuktig kjøkkenrull for hvert strøk
  Det er viktig å tørke kammen godt av i et stykke fuktig kjøkkenrull for å unngå at du bare flytter lusene rundt.
 8. Sjekk det du har tørket av i godt lys med et forstørrelsesglass
  Se på kjøkkenrullen og kammen med et forstørrelsesglass. Er det lus der? Egg? Nymfer? Voksne lus? Hvis du ikke finner lus kan du være glad og fornøyd, og så sjekke igjen om et par dager. Hvis du finner lus, er det bare å fortsette arbeidet med tettekammen.
 9. Gjenta behandlingen 4 ganger i løpet av 2 uker
  Siden lus har en livssyklus – egg, nymfe, voksen – kan du ikke være sikker på å være lusefri før du ikke finner flere lus etter 2 uker.

Lusesjekken med kam kan først stoppes når:

 • Du har ikke funnet – voksne – lus på 2 uker
 • Du ikke fant noen nymfer siste gang du brukte kammen

Spray etter lusebehandling
Forebyggende spray etter lusebehandling
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 179,00 kr
Salgspris 179,00 kr Vanlig pris
Spray etter lusebehandling - Forebyggende spray etter lusebehandling
Hodelus behandling
Lusekur som virker mot hodelus på 15 minutter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 189,00 kr
Salgspris Fra 189,00 kr Vanlig pris
Hodelus behandling - Lusekur som virker mot hodelus på 15 minutter

Tea Tree Olje-balsam er supereffektiv til lusesjekk med kam

Balsamen vår er laget med essensiell olje fra australsk Tea Tree, et tre som kun vokser der. Tea Tree Olje er en klar olje med kamferaktig duft. Produktene våre er milde og dermatologisk testet, sikre for alle. Hud- og hårprodukter med Tea Tree Olje er svært populære i seg selv, og ytterst effektive til lusesjekk med kam.

Treets oljer har vært brukt lokalt som naturmedisin i mange år, men i det siste tiåret har også vitenskapen begynt å interesse seg. En rekke undersøkelser har bekreftet oljens antiseptiske og kraftige virkning. Les mer om effekten av Tea Tree Olje via lenkene nedenfor.

Kilder:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20727129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3480584/

Lusemiddel

Det finnes mange lusemidler på markedet. Vi anbefaler 3 produkter fra Australian Bodycare. Anti Lice er et lusemiddel som raskt virker mot luseproblemet. Den krever kun én behandling med dette produktet, og behandlingen tar kun 15 minutter.

Anti Lice er en svært effektiv behandling mot både lus og egg. Anti Lice virker etter kun én behandling, og er basert på Dimethicone, som fysisk kapsler inn lus og egg så de dør. Anti Lice inneholder dessuten Tea Tree Olje, som bidrar til en sunn hodebunn. Anti Lice er fri for parabener og insektsgifter. Passer svært godt til behandling av lus på barn ned til 3 år.

Vi anbefaler at du bruker sjampoen Hair Rinse og Hair Spray etter Anti Lice. Sjampoen forebygger, beskytter og styrker håret, og sørger for å redusere risikoen for lus – for hele familien. Sprayen renser hår og hodebunn, samtidig som den mykner håret og etterlater et beskyttende skjold.

Start nå og bli lusefri på 2 uker

Vi håper du har lært litt mer om de irriterende småkrypene. Det er ingen katastrofe å få fått lus med hjem, og det er ingen grunn til panikk. Det eneste som kreves er at du bruker et par timer på prosjektet i løpet av de neste 2 ukene. La gjerne barna delta, få dem til å være «lusejegere» sammen med mor og far, så går nok lusejakten mye lettere. Du skal heller ikke være redd for å bestikke ungene med litt godteri eller iPad-tid for å få det hele til å gå litt lettere.

Nyt å bli lusfrie igjen!

Lusebehandling
Leter du etter en effektiv og giftfri lusebehandling?
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 459,00 kr
Salgspris 459,00 kr Vanlig pris 549,00 kr
Lusebehandling - Leter du etter en effektiv og giftfri lusebehandling?

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram