Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

1. Amming og riktig ammestilling: Reduser sårhet med riktig ammestilling og sugeteknikk.

Riktig ammeposisjon og ammeteknikk er avgjørende for å redusere sårhet i brystvorten under amming. Ved å sørge for en god ammeposisjon og riktig feste av brystvorten kan du minimere risikoen for irritasjon og ubehag.

Begynn med å finne en komfortabel stilling der både du og barnet er avslappet. Støtt barnet med en ammepute eller en stabil stol, og sørg for at barnet ligger tett inntil brystet med hodet og kroppen i en rett linje.

Når babyen tar brystet i munnen, må du sørge for at det er en stor åpning og at babyen får ordentlig tak i brystvorten.

Ved å fokusere på riktig ammestilling og sugeteknikk kan du minimere sårhet og skape en mer behagelig ammeopplevelse for både deg og barnet.

Tilstramming av frynsebåndet og amming: Forståelse og løsninger

Tett tungebånd er en tilstand der båndet (frenulum) under tungen eller over leppen er for stramt, noe som kan påvirke ammingen og føre til såre brystvorter. Et stramt tungebånd kan gjøre det vanskelig for babyen å innta en riktig sugeteknikk og skape en god vakuumforsegling, noe som kan føre til økt belastning på brystvortene.

Hvis du opplever såre brystvorter under amming og barnet ditt sliter med å ta ordentlig tak eller har problemer med å suge, kan et stramt frenulumbånd være en mulig årsak. Det er viktig å oppsøke en ammerådgiver eller lege for å få en nøyaktig vurdering av barnets sugeteknikk og eventuelle problemer med stramt frenulumbånd.

Avhengig av hvor alvorlig problemet er, kan løsningene variere fra konservative tiltak som ammestillinger, teknikker og redskaper til mer invasive tiltak som revisjon av frenulum. En ammerådgiver eller lege kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen for deg og barnet ditt.

Husk at det er viktig å få profesjonell rådgivning og støtte når du har problemer med stramming av frenulumbåndet, ettersom det kan påvirke barnets velvære og ammeopplevelsen din.

Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport
Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport - Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet

2. Hormonelle endringer: Lindre ømhet forårsaket av hormonelle endringer

Hormonelle endringer, som for eksempel under menstruasjonssyklusen eller under graviditet, kan føre til ømme brystvorter. Disse endringene kan føre til økt følsomhet i brystvortene og forårsake ubehag. For å lindre ømheten kan du bruke myke og behagelige amme-BH-er som gir god støtte uten å klemme eller irritere brystvortene.

I tillegg kan det å bruke en kjølende gelpute eller et kaldt omslag på brystvortene gi midlertidig lindring. Det er også viktig å opprettholde en sunn livsstil og sørge for tilstrekkelig hvile og ernæring for å regulere hormonene og redusere sårhet i brystvortene.


3. Feil bruk av brystpumpe: Unngå ømhet og skader ved riktig bruk

Bruk av brystpumpe kan være en nyttig måte å tømme brystet og opprettholde melkeproduksjonen på. Feil bruk av brystpumpen kan imidlertid føre til ømme brystvorter og til og med skader. Det er viktig at du velger en brystpumpe som passer dine behov, og at du lærer deg å bruke den riktig.

Sørg for å justere vakuumstyrken på pumpen slik at den er behagelig og ikke for hard mot brystvortene. Bruk også en brystkopp i riktig størrelse som passer brystvortene dine, slik at du unngår unødvendig friksjon og trykk. Ta deg tid til å lære deg riktig teknikk for å plassere brystpumpen på brystet, og unngå å trekke eller vri brystvortene mens du pumper.

Hvis du opplever ømhet eller ubehag når du bruker brystpumpen, bør du stoppe og revurdere teknikken eller kontakte en ammeveileder for veiledning. Når brystpumpen brukes riktig, kan den være et nyttig hjelpemiddel uten å forårsake ømme brystvorter.


4. Infeksjoner og betennelser: Identifisere og behandle årsaker til ømme brystvorter

Ømme brystvorter kan også skyldes infeksjoner eller betennelsestilstander i brystvevet. Ulike infeksjoner som mastitt eller soppinfeksjoner kan forårsake ubehag og smerter. Det er viktig å være oppmerksom på symptomer som rødhet, hevelse, varme eller pussutflod, da dette kan være tegn på en underliggende infeksjon eller betennelse.

Hvis du opplever disse symptomene, er det viktig å oppsøke lege for å få en nøyaktig diagnose og riktig behandling, som kan omfatte antibiotika eller soppdrepende medisiner, avhengig av årsaken til infeksjonen eller betennelsen. I tillegg kan lindrende tiltak som varme omslag og smertestillende midler bidra til å lindre ømhet og ubehag.

Husk at det er viktig å få riktig diagnose og behandling av en lege, da noen infeksjoner og betennelsestilstander kan kreve mer intensiv behandling for å forebygge komplikasjoner og bedre symptomene.


5. Friksjon og gnidning: Unngå ømme brystvorter

Friksjon og gnidning mot brystvortene kan være en av årsakene til ømhet. Faktorer som upassende BH-er, dårlig passform og grove eller trange klær kan øke friksjonen og skape ubehag i brystvortene. Det er viktig å være oppmerksom på disse faktorene og unngå dem for å lindre ømme brystvorter.

Her er noen tips for å unngå friksjon og gnagsår:

 1. Velg en komfortabel og passende BH: Velg en BH som sitter riktig og gir tilstrekkelig støtte til brystene. Unngå bh-er som sitter for stramt eller har skarpe kanter eller sømmer som kan gni mot brystvortene.
 2. Velg myke stoffer som puster: Velg klær i myke, pustende materialer som ikke er for grove eller stramme. Unngå syntetiske stoffer som kan føre til mer friksjon og ubehag.
 3. Bruk brystvortebeskyttere: Brystvortebeskyttere eller ammeinnlegg kan brukes for å beskytte brystvortene mot friksjon og gnidning. Disse kan være nyttige under amming eller når du trenger ekstra beskyttelse.
 4. Ta vare på hygienen: Hold brystvortene rene og tørre for å unngå opphopning av fuktighet som kan føre til økt friksjon og irritasjon.

Ved å være oppmerksom på faktorer som kan føre til friksjon og gnagsår og ta nødvendige forholdsregler, kan du redusere sårhet i brystvortene og opprettholde komforten under amming og i hverdagen.

Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport
Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport - Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet

6. Ømme brystvorter ved Sport og fysiske aktiviteter

Ømme brystvorter er ikke bare et problem som rammer kvinner, men kan også forekomme hos menn, spesielt under idrett og fysisk aktivitet. Den gjentatte friksjonen og irritasjonen mot brystvortene kan forårsake ubehag og sårhet. Her er noen faktorer knyttet til idrett som kan bidra til såre brystvorter hos menn:

 1. Intensiv trening: Ved intens trening, for eksempel løping, sykling eller vektløfting, kan brystvortene utsettes for gjentatt friksjon mot klær eller utstyr. Dette kan føre til ømhet og til og med avskalling av huden rundt brystvortene.
 2. Valg av materialer: Valg av klær og sportstøy i grove eller stramme materialer kan øke friksjonen mot brystvortene og forårsake ubehag. Det er viktig å velge klær som er myke, pustende og ikke for tettsittende.
 3. Manglende støtte: Utilstrekkelig støtte til brystområdet under idrett kan føre til økt bevegelse av brystvortene, noe som kan forårsake ømhet og irritasjon.

For å unngå såre brystvorter ved idrett og fysisk aktivitet kan følgende forholdsregler være nyttige:

 • Velg sports-BH-er eller sportsklær med innebygd bryststøtte for å minimere brystbevegelser og friksjon mot brystvortene.
 • Bruk myke og pustende materialer som ikke er ru eller stramme, og unngå klær med sømmer eller detaljer som kan gnisse mot brystvortene.
 • Bruk gjerne en beskyttende krem eller gel på brystvortene før trening for å redusere friksjon og irritasjon.
 • Sørg for å rengjøre og tørke brystområdet grundig etter trening for å unngå opphopning av fuktighet og bakterier.

Husk at hvis ømheten eller irritasjonen vedvarer eller forverres, er det alltid en god idé å oppsøke lege eller helsepersonell for en grundig vurdering og veiledning.

Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport
Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport - Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet

FAQ


Når bør jeg oppsøke lege for ømme brystvorter?

Hvis du opplever vedvarende eller alvorlig sårhet i brystvortene, eller hvis du har andre bekymringsfulle symptomer som uttalt rødhet, hevelse eller utflod fra brystvortene, bør du oppsøke lege for å få riktig vurdering og behandling.


Hva kan jeg gjøre for å lindre ømme brystvorter?

Det er flere ting du kan prøve, blant annet å bruke myk BH, unngå tettsittende klær, bruke ammeinnlegg som beskyttelse, bruke avkjølende kompresser eller salver og justere ammeteknikken. 


Hvilke produkter kan bidra til å lindre ømme brystvorter? 

Det finnes flere produkter, for eksempel brystvortekremer eller salver, som kan bidra til å lindre sårhet og pleie brystvortene. Det er viktig å velge produkter som er trygge å amme med og som ikke inneholder skadelige ingredienser.


Er det normalt å ha såre brystvorter under svangerskapet?

Ja, sårhet i brystvortene er vanlig under svangerskapet på grunn av hormonelle endringer og forberedelse av brystvevet til amming. Det er viktig å ta vare på brystvortene og bruke komfortable BH-er i denne perioden.


Kan ømme brystvorter være et tegn på en underliggende medisinsk tilstand?

Ja, såre brystvorter kan være et symptom på visse medisinske tilstander som infeksjoner eller hormonelle ubalanser. Hvis du er bekymret, bør du oppsøke lege for å få riktig diagnose og behandling.


Kan menn få ømme brystvorter?

Ja, menn kan oppleve ømme brystvorter. Selv om det er vanligere hos kvinner, kan hormonelle endringer, friksjon, infeksjoner eller betennelser også påvirke menns brystvorter.


Hva kan forårsake ømme brystvorter hos menn?

Ømme brystvorter hos menn kan skyldes flere faktorer, blant annet hormonelle ubalanser, friksjon fra klær eller aktiviteter, infeksjoner, betennelser eller skader på brystvevet.

Husk at disse svarene er generelle, og at det er viktig å oppsøke lege eller annet helsepersonell for å få en nøyaktig vurdering og individuell veiledning basert på din spesifikke situasjon.

Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport
Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 149,00 kr
Salgspris 149,00 kr Vanlig pris
Brystvortekrem til ømme brystvorter ved amming og sport - Pleie ved sopp, sår, kløe og ømhet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram