Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp på brystvortene?

Huden kan rammes av sopp stort sett overalt på kroppen. Det gjelder også brystvortene. Det finnes forskjellige typer hudsopp som angriper kroppen forskjellige steder og setter seg som en reell soppinfeksjon på huden. Alt avhengig av soppinfeksjonens type og karakter vil den gi forskjelligartede plager på huden. Normalt infiseres huden med candida, dermatofytter eller pityriasis versicolor som er de hyppigste årsakene til hudinfeksjon med sopp.

Sopp på brystvorten skyldes gjærsoppen candida albicans og dukker opp i forbindelse med amming fordi det skjer en overproduksjon av soppen på huden. Dette gir ubehag og hudplager.


Derfor får du sopp på brystene

På huden finnes sopp naturlig. Særlig gjærsoppen candida albicans lever på huden. Soppene lever av døde hudceller.Hos en naturlig sterk, ren og tørr hudbarriere holdes soppene nede. Det er især på varme og fuktige områder at soppene får gode vekstbetingelser, slik at de formerer seg og blir til en soppinfeksjon.

Av den grunn er brystvorten særlig utsatt for soppangrep i forbindelse med amming. Barnets varme og fuktige munn holder samtidig brystvorten varm og fuktig gjennom lengre tid flere ganger om dagen. Det får gjærsoppen candida albicans til å stortrives – og gir den dermed gode vilkår til å utvikle seg. Soppene lever nemlig i hornlaget som er hudens ytterste lag. Når de riktige fuktforholdene oppstår, sprer de enzymer som oppløser hornlaget og gir soppene fri adgang til å bre seg.

Ofte kan årsaken til sopp på brystvorten også finnes i smitte fra barnet. Barnet ditt kan ha en soppinfeksjon med candida albicans i munnen. Når det spiser fra brystet ditt, overføres soppen til brystvorten.

Hvis du for eksempel har sopp i skjeden ved fødselen, kan soppbakterien overføres til det nyfødte barnet. Deretter smitter barnet morens brystvorte gjennom munnen. Soppinfeksjonen kan derfor være en ond sirkel som bør brytes så raskt som mulig. Det er sjeldent kun én av partene som har sopp – både mor og barn har stort sett alltid sopp og skal derfor begge behandles selv om kun én av dem har symptomer.


Hvem får sopp på brystvorten?

Alle mødre som ammer er i bunn og grunn i risikogruppen for å få soppinfeksjon på brystvorten. Men særlig kvinner som ikke husker på la brystet lufttørke før de pakker det vekk, eller mødre som glemmer å skifte ammeinnlegg jevnlig, er særlig utsatte for angrep av sopp på brystvorten.

Kvinner med nedsatt immunforsvar – for eksempel som en følge av diabetes eller smitte med HIV – har også større risiko for å få brystvortesopp. Med nedsatt immunforsvar er de hvite blodlegemene som pleier å bekjempe fremmede bakterier, nemlig ikke i høyeste beredskap. Derved har soppene bedre vilkår.

Mødre i behandling med antibiotika har også en forhøyet risiko for å bli plaget av sopp på brystvorten. En antibiotikakur slår bakterier ihjel for å komme dem til livs. Ulempen med antibiotika er imidlertid at den ikke bare dreper de «slemme» bakteriene. Den dreper også de gode. Derfor kan en kur med antibiotika hemme den naturlige balansen av bakterier som normalt holder soppene nede.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet


Symptomer – slik føles det

Hvis du har sopp på brystvorten, har barnet ditt høyst sannsynlig også sopp i munnen. Dette er derfor symptomer du skal holde øye med både hos deg selv og barnet ditt.

Symptomer hos mor

Sopp på brystvorten er ofte forbundet med sterke smerter under og etter amning. Smertene er især uttalte mens barnet ammes, hvoretter de avtar etter hvert. Mange sammenligner smertene med å få stukket en kniv i brystet – og de kan stråle ut fra den øvre delen av brystet.

Brystvorten er rød, oppsvulmet og skinner, og huden kan revne. Revnene baner veien for bakterier. De rekker aldri å hele før babyen igjen suger hull. I den forbindelse kan revnene dessuten utvikle seg til brystbetennelse.

Oppstår det smerter under amming kort tid etter fødselen, er dette et typisk tegn på problemer med barnets sugeteknikk. Plutselig oppståtte smerter under og etter amning er et symptom på sopp i brystvorten, som imidlertid kan oppstå på alle tidspunkter under ammeperioden.

Symptomer hos barnet

Hold øye med om barnet ditt utvikler hvite melkelignende belegg på tungen som ledsages av små hvitaktige pletter i munnen. Da har barnet ditt med stor sannsynlighet sopp – også kalt trøske.

Et annet symptom er at barnet plutselig blir mer urolig under ammingen, og at det får vanskeligheter med å suge ut melken. Det er tegn på at barnet har vondt når det spiser. Mageknip er også et ofte sett symptom.

Dessuten viser det seg av og til også et rødaktig utslett på barnets rumpe og i bleieområdet som tegn på infeksjonen.

Selv om moren viser symptomer, er det imidlertid ikke sikkert at barnet også gjør det. Eller omvendt.


Effektiv behandling av sopp på brystvorten

Det skal helst være godt og smertefritt å amme – både for deg og barnet ditt. Derfor er det også viktig at soppinfeksjonen behandles slik at smerter for mor og barn avtar.

Dere skal begge gjennomgå behandlingen samtidig, slik at infeksjonen forsvinner og dere ikke kommer inn i en ond sirkel hvor dere hele tiden smitter hverandre.

Skap et miljø som jager soppen vekk

En god nyhet er at du faktisk kan gjøre mye selv for å behandle sopp på brystvorten og i ditt barns munn.

I kampen mot soppen kan du gå effektivt til angrep på soppebakterien med noe så enkelt som mineralvann, for eksempel Farris. Drikk mye mineralvann og vask både brystvortene dine og barnets munn med drikken. Væt en ren stoffbleie i mineralvann og rens deretter forsiktig barnets munn med mineralvannet. Mineralvann er surt på en syre-baseskala, og derfor er den sopphemmende.

Et annet tiltak i din kamp mot sopp på brystvorten er å bryte ned soppen gjennom riktig kost. Denne typen gjærsopp fores og trives i en kropp som fylles med hvitt brød, sjokolade, brus og godterier. Og selv om det krever litt energi å ha en nyfødt, er det en god idé å unngå sukkerholdige fødevarer. På den måten tvinger du nemlig soppen i kne.

Oppsøk lege

Hjelper hjemmebehandlingen ikke og er du det minste i tvil, bør du oppsøke lege slik at han eller hun kan hjelpe deg videre.

I mange tilfeller skal du og ditt barn ha en annen og sterkere behandling mot soppen. Uansett hvilket soppmiddel du og barnet ditt får dosert, er det viktig å følge behandlingen til døra – også selv om symptomene umiddelbart forsvinner. Kommer du ikke tilstrekkelig i dybden med behandlingen, ligger infeksjonen og lurer, klar til å bryte ut på ny. Derfor er det viktig å fullføre en behandling for sopp.


Slik kan du lindre irritert hud

Når du har sopp på brystvorten er huden rød, irritert og kanskje til og med revnet. Kløe og irritasjon kan du avhjelpe med å bruke en gel med Tea Tree Oil fra Australien Bodycare. Gelen lindrer og beroliger de røde og irriterte brystvortene takket være det unike innholdet av nettopp Tea Tree Oil, som samtidig effektivt motvirker forekomsten av bakterier. De aktive og naturlige ingrediensene i gelen er skånsomme mot huden og hjelper i tillegg med å gjenopprette hudens normale barrierer.


Forebygg fremtidige soppinfeksjoner

For å forebygge fremtidige tilfeller av sopp på brystvorten, kan du selv gjøre mye. Det handler om sunn fornuft og god hygiene.

La brystene dine få luft og tørke grundig før du gjemmer dem vekk i BH-en. Da sørger du for ikke å skape et fuktig miljø som soppbakteriene stortrives i.

Bruk for øvrig også en BH i bomull i stedet for kunstig stoff. Kunststoff tillater ikke i samme grad huden å puste slik bomull gjør. Får huden på brystvortene ikke tilstrekkelig med luft, blir den innelukket og fuktig.

Sørg for å skifte ammeinnlegg ofte – gjerne etter hver amming. Til det er engangsinnlegg optimale fordi brystet da alltid holdes rent og tørt.

Husk også god hygiene. Vask hender etter hver amming eller bleieskift, og sørg for å koke smokkene i ny og ne. Gjerne hver dag. Det er ikke nok å skylle smokkene – det må koking til for at soppveksten forsvinner eller blir vekk.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram