Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er rynker, og hvorfor får man dem?

I takt med at du blir eldre, dukker det opp rynker i ansiktet ditt. De små foldene i huden kommer av at huden blir tynnere med alderen, og at huden mister noe av elastisiteten sin. I tillegg faller nivået av fukt og olje i huden, noe som kan føre til mer tørrhet og tydeligere rynker. 

Rynker kan både oppleves som «fine linjer» og som grovere furer i huden. 

Alle mennesker får på et eller annet tidspunkt rynker – noen mer enn andre – og det er mye som tyder på at mennesker med lys hud er mer tilbøyelig til å få rynker. Rynker er en vanlig og ufarlig del av aldringsprosessen, og den oppstår i større eller mindre grad med utgangspunkt i din hudtype og genetikk.

Faktorer som røyking og soling kan også ha en effekt på en større forekomst av rynker. 

Hvor oppstår rynker?

Har du oppdaget at «bekymringsrynken» din er blitt tydeligere? Eller har det dukket opp flere små linjer rundt øynene dine? 

Rynker i ansiktet kan oppstå mange steder, men det vanligste er at de grovere rynkene kommer i pannen og på halsen, mens de mindre kommer ved øynene og munnen. Derfor oppstår de fine linjene som regel først – fra rundt midt i 20-årene – mens de grovere kommer senere.

Rynker ved munnen og øynene kommer av at du bruker musklene i disse områdene mye. Etter hvert som tiden går, har ikke huden lenger de samme forutsetningene for å «rette seg ut» igjen, og så bli rynkene permanente. 

Hvordan kan man minimere rynker? 

Et av de viktigste rådene når det gjelder å forebygge rynker er god hudpleie. Det er det absolutt beste skrittet for å ta vare på en frisk og ungdommelig hud. 

Siden fuktproduksjonen i huden faller med alderen, er det viktig å gi huden din en masse nærende hudpleie. 

Med Australian Bodycares anti-age pakke får du et skreddersydd sett med alt det beste til den aldrende huden din. Den består av ansiktsrens, Aloe Vera Anti Age Serum og ansiktskrem, som sammen hjelper til med å glatte ut rynker og forebygge dehydrert hud i ansiktet, så huden din holder seg sunn lenger.

Sett til rynker og dehydrert hud
3 Anti Age–produkter til tørr hud: Ansiktsrens, Aloe Vera Serum og krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til rynker og dehydrert hud - 3 Anti Age–produkter til tørr hud: Ansiktsrens, Aloe Vera Serum og krem

3 trinn for en mer ungdommelig hud

Ansiktsrensen er beriket med Tea Tree Olje og er et ideelt produkt til den daglige hudpleierutinen din. Den fjerner bakterier og skitt fra hudens overflate på en effektiv, men skånsom måte. Tea Tree Olje kan også dempe kløe hvis du har svært tørr hud. 

Aloe Vera Anti Age Serum er fylt med aloe vera, som har en ekstremt fuktighetsgivende egenskap – og derfor har svært god effekt på eldre hud. Serumet består dessuten av C-, E- og F-vitamin, som sammen gir en nydelig glød og hjelper til med å holde huden fuktet og sunn. 

Ansiktskremen sørger for et beskyttende, fuktighetsgivende lag til huden din, både dag og natt. Det er en effektiv rynkekrem som holder huden din myk og sterk, så du minimerer tørrhet og rynker. 

Sånn bruker du produktene: 

  • Start med å fjerne all sminke. 
  • Rens deretter huden din med ansiktsrens 
  • Masser ansikt, hals og utringning for du vasker av rensen
  • Påfør et par dråper Aloe Vera Anti Age Serum og fordel godt 
  • Avslutt med en liten mengde ansiktskrem

I tillegg til anti-age-pakken år, har vi også satt sammen en pakke til ung hud, som gjerne vil forebygge rynker og en pakke til moden hud

Kosmetiske inngrep mot rynker

Hvis du er fast bestemt å på å bli kvitt rynkene dine, kan du velge mellom flere kosmetiske inngrep. 

Det kan være laserbehandling, Botox eller fillers. Behandlingene er forskjellige, men de har samme mål: Å minimere rynkene dine. 

Ved laserbehandling blir huden din varmet opp med en CO2-laser, slik at det øverste laget i huden din blir fornyet. Botox blir derimot sprøytet inn under huden og lammer muskulaturen for å gi et utglattende resultat. Fillers er en form for gelé som blir sprøytet inn for å skape fylde, og på den måten jevne ut furene. 

De fleste kosmetiske behandlinger må gjentas med jevne mellomrom for å opprettholde effekten, og de kan gi bivirkninger av forskjellig grad. 

Kan du forebygge rynker?

Når det gjelder å forebygge rynker, kommer du langt med de generelle livsstilsrådene. 

Siden rynker oppstår gradvis etter hvert som årene går, kan det være vanskelig å huske å forebygge. Men hvis du husker å alltid ta godt vare på huden din, vil det lønne seg i det lange løp. 

Du kan ikke unngå rynker, men hvis du ønsker å minimere dem så mye som mulig, skal du sørge for å pleie huden din hver eneste dag med disse rådene: 

1) Spis sunt og tren 

En sunn livsstil er ikke bare bra for den generelle helsen din, men også for færre rynker. Det gjelder å unngå sukker, spise masse grønt og gjerne drikke opptil 2 liter vann om dagen. 

2) Unngå røyking

Det er godt kjent at røyking har en finger med i spillet når det gjelder rynker. Det gjelder spesielt rynkene rundt munnen. Røyking bidrar til å ødelegge de små blodårene i huden, noe som kan gi enda flere rynker.

3) Vær forsiktig med solens stråler

Akkurat som røyking, er solens stråler skadelige for huden din og kan gi flere rynker. Husk derfor at du holder deg unna solen mellom kl. 12 og 15, og at du alltid bruker solbeskyttelse med høy faktor. Bruk solkrem i ansiktet også om vinteren.

FAQ

Hva hjelper mot rynker?

Rynker er naturlige, og du kan ikke stoppe dem. Men du kan komme langt på vei med en god, fuktende hudpleie. Husk også at røyking og soling kan gi flere rynker. 

Hvorfor får man rynker?

Jo eldre du blir, jo tynnere og mindre elastisk blir huden din. Det resulterer i både fine linjer og grovere furer. Det er genetikken og den generelle livsstilen din som bestemmer hvor mange rynker du får. 

Når får man rynker?

Det er vanlig at de små, fine rynkene oppstår midt i 20-årene, men det er først rundt 40-årsalderen de fleste merker en tydelig endring. Etter 60 år har huden din mistet en stor del av spensten sin, og huden vil være rynket i stort sett hele ansiktet. 

Hvordan unngå rynker?

Du kan ikke unngå rynker, siden de er en del av hudens naturlige utvikling. Men hvis du gir huden din massevis av fuktighetsgivende pleie, samtidig som du unngår å røyke og sole deg, kan du minimere forekomsten av rynker. 

Sett til rynker og dehydrert hud
3 Anti Age–produkter til tørr hud: Ansiktsrens, Aloe Vera Serum og krem
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 549,00 kr
Salgspris 549,00 kr Vanlig pris 649,00 kr
Sett til rynker og dehydrert hud - 3 Anti Age–produkter til tørr hud: Ansiktsrens, Aloe Vera Serum og krem

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram