Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er aloe vera?

Aloe vera er en plante som i tusenvis av år har vært kjent for sine mange helbredende egenskaper. Allerede i det gamle Hellas og Egypt kjente de godt til aloe veraens mange fantastiske egenskaper. De brukte planten til en lang rekke forskjellige formål, blant annet ved forbrenninger og sårhelbredelse.

Senere ble planten utbredt til og dyrket over hele verden, og i dag har mange av oss planten stående i vinduskarmen hjemme, både til pynt og nytte. På 1960-tallet begynte man for alvor å utvikle metoder for å kunne bruke de gode egenskapene fra aloe vera på mange forskjellige områder innenfor kosmetikkindustrien og i den farmasøytiske bransjen, og siden den gang har markedet vokst jevnt og trutt. I dag bruker man ikke aloe vera kun til utvortes bruk i hudpleieprodukter, men kan også få aloe vera til innvortes bruk i form av juice, drikke og kosttilskudd.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Aloe vera – den lille planten med den store effekten

Aloe vera har en lang rekke helende egenskaper. Derfor kan planten brukes mot en lang rekke forskjellige lidelser og hudproblemer. Den kan også brukes forebyggende for å skape balanse i magen og resten av kroppen, selv om alt ikke er vitenskapelig bevist. Det har man visst og benyttet seg av i tusenvis av år, og det gjør man heldigvis fortsatt i dag.

Aloe vera er ikke medisin, men derimot et helt naturlig middel med en lang rekke fantastiske egenskaper. Det er nok ikke så mange andre planter som kan skryte av å ha så mange forskjellige egenskaper. Derfor brukes også aloe vera i dag til mange vidt forskjellige formål, og aloe vera fås i mange forskjellige former, både til innvortes og utvortes bruk. Du kan bruke produkter med aloe vera i deg daglige hudpleien din, du kan bruke solkrem og andre typer krem til hele kroppen med innhold av aloe vera, og du kan innta aloe vera i drikke- og juiceprodukter.

Hva slags gode egenskaper har aloe vera?

Listen med aloe veras positive egenskaper er veldig lang – det er med andre ord snakk om en liten plante med svært stor effekt. Her nevner vi bare noen få ting aloe vera kan brukes til for å kurere, forebygge eller lindre – men husk å være oppmerksom på at ikke alle egenskapene ved aloe vera er vitenskapelig bevist.

 1. Aloe vera gir et vitaminboost, siden planten inneholder en lang rekke vitaminer, blant annet A, C og E, forskjellige B-vitaminer og folsyre og mineraler som kalsium, jern, sink og magnesium
 2. Aloe vera er fylt med aminosyrer, blant annet de åtte som er aller viktigst for kroppen din, og en rekke fettsyrer som bidrar til å redusere risikoen for allergi, hjelper mot fordøyelsesplager og senker fettstoffet i blodet.
 3. Aloe vera hjelper kroppen med å stå imot sykdommer og stress, da det er en såkalt adaptogen plante. Det betyr at den tilpasser seg og normaliserer kroppens balanse. Dermed styrker den immunforsvaret og har en beroligende og energifremmende effekt. Ginseng er et annen velkjent adaptogen.
 4. Aloe vera hjelper mot fordøyelsesplager ved å rense og lindre fordøyelsessystemet.
 5. Aloe vera absorberer giftstoffer når den beveger seg gjennom fordøyelseskanalen. Dermed virker den som en detox som renser kroppen din for avfallsstoffer og giftstoffer.
 6. Aloe vera er en basisk plante som kan hjelpe deg med å balansere kroppens syre-base-balanse.
 7. Aloe vera kan styrke immunforsvaret ditt gjennom innholdet av antioksidanter.
 8. Aloe vera virker helende på huden og er derfor effektiv mot brannsår, insektstikk og skrubbsår, men virker også effektivt mot psoriasis, eksem og andre hudlidelser. Aloe vera virker mykgjørende på huden, i tillegg til beroligende, smertelindrende og kløestillende.
 9. Aloe vera har en antibakteriell effekt, og er dessuten kjent for å kunne brukes ved sopp.
 10. Aloe vera kan hjelpe til med å redusere betennelse i kroppen.
 11. Aloe vera kan stabilisere hodebunnen og redusere flass og fet hodebunn.

Det er ikke alle naturmidler som dufter og smaker like godt. Men aloe vera har en fin og mild duft, og smaken er god og behagelig – dessuten er planten frisk og fin å se på hvis du vil ha en stående hjemme.


Kjenner du aloe vera-planten?

Aloe vera-planten er en flerårig sukkulent med tykke blader som er grågrønne på over- og undersiden og overtrukket med en blålig dugg. Bladene er fylt med vann i form av en hel med vanninnhold på 96 %.

Det finnes over 300 forskjellige arter av aloe vera-planten. Men det er langt fra alle arter som har de helende egenskapene. Aloe vera-plantene med de spesielle egenskapene kalles også lege-aloe vera.

Aloe vera-planten kan vokse overalt der jorden er varm. Den tåler ikke frost. Det er en nøysom plante som kan vokse i steinete, mager jord. Den har vært dyrket overalt i verden der klimaet tillater det: Sør-Europa, Afrika. Midtøsten, Østen, Australia og USA. Man mener at den opprinnelig stammer fra Sør-Afrika.

En ’brannplante’ til hjemmet

Det er mange som har en aloe vera-plante stående hjemme i vinduskarmen. Den er vakker og dekorativ – ligner litt på en kaktus, men er det ikke. Det er en plante det er utrolig enkelt å stelle, siden den knapt trenger pass og vann. Den skal bare stå lyst, dog ikke i direkte sol, og ikke vannes for ofte. En aloe vera-plante kan bli opptil 10 år gammel.

Mange har aloe vera-planten stående fordi den er dekorativ og minner om en kaktus, men uten å stikke sånn som kaktusen gjør. Andre har alltid en aloe vera i huset fordi de vet at den er nyttig til mer enn bare pynt. Du kan nemlig raskt knekke et blad av planten og bruke den klare gelen inne i bladet mot plager ved forbrenninger, solbrenthet, skrubbsår, sår, insektstikk og masse mer. Mange bruker den også mot eksem, psoriasis og andre hudlidelser.

For noen år siden var aloe vera-planten kjent som ‘brannplanten’. Med den innenfor rekkevidde hadde man alltid et effektivt middel mot brannsår, skrubbsår og masse annet.


Aloe vera-drikk styrker kroppen

Med en aloe vera-drikk kan du på enkelt vis få et daglig tilskudd av aloe vera. Aloe vera-drikk er aloe vera i flytende, konsentrert form. Du trenger kun å drikke et par spiseskjeer om dagen, så har du dekket behovet ditt. Du kan få aloe vera-drikk med naturlig smak eller for eksempel med en lett eplesmak hvis du foretrekker det. Og du kan drikke den som den er eller eventuelt blande den ut i en smoothie eller et glass juice.

Aloe vera-drikk kan hjelpe deg med å oppnå balanse i magen og resten av kroppen. Men hver oppmerksom på at det som står nedenfor her er en antagelse om hva aloe vera kan gjøre med kroppen, og alt er dessverre ikke vitenskapelig bevist. Når du drikker Aloe Vera kan du blant annet:

 • styrke immunforsvaret ditt
 • lindre halsbrann og sure oppstøt
 • få syre-base-balansen i orden, siden aloe vera er basisk og vi ofte inntar for mye syreholdig mat og drikke
 • normalisere balansen i magen og forebygge både forstoppelse og løs mage
 • redusere oppblåst mage
 • sikre et mer stabilt blodsukkernivå
 • rense kroppen din for avfallsstoffer og giftstoffer som har hopet seg opp

Aloe Vera-drikk kan også brukes som mynnskyll hvis du trenger det og foretrekker produkter med naturlig innhold. Aloe vera er kjent for å ha gunstig effekt på blant annet ømme gommer og irritert tannkjøtt, periodontittblemmer i munnendårlig ånde og vondt i halsen.


Det er bra å ha aloe vera-gel i huset

Den rene aloe vera-gel er den klare gelen som du kan se i midten av et aloe vera-blad hvis du knekker det av planten. Den gulgrønne saften rundt geleen skal du være mer forsiktig med, siden den virker lett avførende og kan irritere huden.

Ofte brukes uttrykket aloe vera-gel også om aloe vera i geleform/kremform på tube. Hvis du har en tube med konsentrert aloe vera-gel stående i huset, har du alltid et effektivt middel mot plager etter solbrenthet, lette forbrenninger, insektstikk, skrubbsår, små rifter og alt det andre som fort oppstår. I tillegg er geleen effektiv til lindring av hudirritasjon og røde nupper etter barbering og hårfjerning.

Aloe vera-gel virker lindrende, kjølende og kløestillende på huden. I tillegg er gelen mykgjørende og hjelper med rask heling og gjenoppbygging av huden.

Du kan lage din egen aloe vera-gel, men det krever en del prosesser og kunnskap – og så krever det temmelig mange aloe vera-planter hvis du ønsker å ende opp med selv en liten mengde aloe vera-gel etter alle anstrengelsene dine. De fleste foretrekker derfor å kjøpe en ferdig laget aloe vera-gel, og heldigvis kan du finne en som kun består av naturlige og rene ingredienser.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Aloe vera-juice gir kroppen et boost

Aloe vera har en lang rekke helende egenskaper som du kan nyte godt av hver eneste dag ved å la et lite glass aloe vera-juice inngå i det daglige kostholdet ditt.

Aloe vera-juice kan blant annet:

 • normalisere balansen i magen og forebygge forstoppelse
 • redusere betennelser og hevelser i kroppen
 • gi et høykonsentrert tilskudd av vitaminer og mineraler
 • rense og avgifte kroppen for oppsamlede avfallsstoffer og giftstoffer
 • regulere kroppens kolesterolbalanse
 • bidra til et mer stabilt blodsukkernivå
 • bidra til en god munnhygiene, sunne gommer og tannkjøtt og en frisk ånde
 • holde huden frisk, stram og sterk

Du kan drikke aloe vera-juicen din i ren form eller blande den i en smoothie eller juice hvis du foretrekker det. Akkurat som med alt annet, skal også aloe vera-juice inntas med måte. Det er et ufarlig produkt, men overdreven bruk kan blant annet gi diaré, så følg alltid anvisningene på flasken.


Aloe vera-kur kan muligens rense kroppen

Hvis kroppen din trenger en god rens, er en aloe vera-kur muligens akkurat det den trenger. Aloe vera er bra i en detox-kur, siden aloe vera muligens virker utrensende. Kroppen din blir dermed renset for avfallsstoffer og giftstoffer, og det gir deg mer energi. Aloe vera inneholder dessuten massevis av vitaminer og mineraler, og et daglig inntak av aloe vera kan muligens også fremme vekttap.

Aloe vera er en av ingrediensene i den såkalte C9-kuren. Det er en utrensningskur som strekker seg over 9 dager. I de dagene skal man primært leve av aloe vera, fiber og shakes.


FAQ om aloe vera

Hva slags gode egenskaper har aloe vera?

Aloe vera har en lang rekke helende egenskaper, siden aloe vera-planten inneholder masse vitaminer, mineraler og aminosyrer. Inntak av aloe vera gir derfor kroppen et vitaminboost, og det hjelper mot stress, fordøyelsesproblemer og masse annet. Aloe vera har dessuten en antibakteriell effekt, den virker mykgjørende på huden og er beroligende, smertestillende og kløestillende. Aloe vera er derfor svært godt egnet til mange typer hudpleie.


Hva er aloe vera?

Aloe vera er en plante som i tusenvis av år har vært kjent for sine utrolig mange helende egenskaper. Aloe vera kan brukes både utvortes i hudpleieprodukter og innvortes i form av juice, drikke og kosttilskudd.


Hva er aloe vera-drikk bra for?

Aloe vera-drikk styrker kroppen og får magen i balanse. Når du drikker aloe vera, styrker du blant annet immunforsvaret ditt, du får orden på kroppen syre-base-balanse, du stabiliserer magen og forebygger/lindrer både hard og løs mage, og du rense kroppen din for avfallsstoffer og giftstoffer som har hopet seg opp. For øvrig er ikke alt dette vitenskapelig bevist.


Hva kan man bruke aloe vera til?

Aloe vera kan brukes til masse forskjellig, og alt handler om å pleie huden og å styrke hele kroppen. Aloe vera fås i dag i mange forskjellige produkttyper til både utvortes bruk (hudpleie) og innvortes bruk (drikk, juice og kosttilskudd).


Hvorfor drikker man aloe vera-juice?

Aloe vera-juice styrker kroppen på mange forskjellige måter, blant annet ved å gi et vitamin- og mineralboost, skape balanse i magen, rense og avgifte kroppen, regulere kolesterolbalansen og blodsukkernivået og å holde huden stram, sterk og frisk. For øvrig er ikke alt dette vitenskapelig bevist.


Hva er aloe vera-gel?

Aloe vera-gel er den klare gelen som du kan se i midten av et aloe vera-blad hvis du knekker det av planten. Du kan også få aloe Vera-gel på tube, så du alltid har aloe vera i huset – klar til å behandle solbrenthet, lette forbrenninger, insektstikk, skrubbsår, små rifter og alt det andre som krever et lindrende, kjølende, kløestillende, helende og desinfiserende middel.


Kan man spise aloe vera?

Den klare gelen i midten av et aloe vera-blad kan spises og brukes til hudpleie. Den gulgrønne saften rundt geleen skal du derimot holde deg unna: den virker lett avførende og kan irritere huden. Det vil kreve mange aloe vera-planter hvis du skal lage dine egne aloe vera-produkter. Det enkleste og raskeste er derfor å kjøpe ferdige produkter som er klare til bruk: kremer til hudpleie og juice/drikke til inntak.

Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil
Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera Gel med Tea Tree Oil - Kløestillende og avkjølende gelé mot irritert hud, solbrent hud og smårifter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram