Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er skabb?

Skabb er kort fortalt en hudinfeksjon som oppstår fordi huden blir infisert med en human skabbmidd. Lidelsen kalles også scabies, men på norsk brukes vi som regel skabb. Det er en sykdom som sees stadig oftere i befolkningen.

Hvis du har skabb, har du altså en infeksjon med en midd som er liten og har gulbrun farge. Midden er en liten parasitt med fire par ben – og den lever rett under hudoverflaten. Hunmidden har en lengde på 0,3-0,4 mm og er større enn hanmidden. Når hunmidden er drektig, beveger hun seg ned under det øverste hudlaget, der hun gnager ganger. Her legger hun eggene sine, og etter kort tid dør hun selv.

Når hunnen har lagt eggene sine, går det ca. tre uker før de klekkes. Deretter setter en ny runde skabbmidd i gang med å gnage nye ganger og å formere seg. Det er som regel først to-tre uker etter smitte at tegnene på skabb viser seg gjennom en voldsom kløe. Hvis du ser skikkelig godt etter, kan du noen ganger se skabbens ganger i huden. Gangene kan bli opptil 10 mm lange, er tynne, krokete og har en gråhvit farge. I enden av gangen sitter midden som en svart prikk.

Mange frykter denne lidelsen, men selv om det er plagsomt og utrolig ubehagelig å ha mikroskopiske midd kravlende under huden, er det en ufarlig sykdom. Men det kreves behandling for å bli kvitt den.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Hvorfor får man skabb?

Du får skabb hvis du smittes med skabbmidden. Den har det medisinske navnet Sarcoptes scabei var hominis. Smitten får du fra en annen person som er rammet av hudlidelsen.


Hvordan smitter skabb?

Skabb er en svært smittsom hudsykdom, og hvis den ikke stoppes kan den i løpet av kort tid spre seg som en steppebrann. Derfor er det viktig å sette i gang behandling raskt, slik at ikke smitten sprer seg. Men hvordan får man skabb?

Den lille skabbmidden overføres ved tett kontakt fra person til person. Derfor skjer det gjerne i barnehager, der barn har tett fysisk kontakt, og på folkehøgskoler og internater, der unge mennesker bor tett på hverandre på liten plass. Skabbmidd foretrekker å bo i områdene mellom fingrene, på håndleddet, i armhulene, rundt navlen og ved kjønnsdelene. Derfor kan du uten problemer bli smittet gjennom et håndtrykk – og spesielt ved seksuell kontakt med en smittet person. Smitten oppstår altså via tett fysisk kontakt, og alle kan derfor bli rammet av skabb.

Selv om smitten ofte skjer ved direkte, tett fysisk kontakt med en smittet person, kan du i noen tilfeller også bli smittet via sengetøy og andre tekstiler. Men det skjer svært sjeldent. Skabbmidd overlever ikke mer enn 3-4 døgn i tekstiler. Men du kan altså være så uheldig at du blir smittet gjennom tekstiler, hvis du får dem mot kroppen din kort tid etter at de har vært i kontakt med en smittebærer for skabb.

Hos eldre mennesker og personer med nedsatt immunforsvar, kan skabb utvikle seg til det som kalles skorpeskabb. Det kommer ikke av en annen skabbmidd som graver i hudlagene, men er uttrykk for en smitte der skabbmidden formerer seg i et så stort antall at huden får skorper eller skjell. Det innebærer også at folk med skorpeskabb er enda mer smittsomme enn de med «vanlig» skabb.


Symptomer ved skabb – hva skal du følge med på?

Det er noen helt tydelig tegn og symptomer på at du er blitt smittet av skabbmidd. Symptomene viser seg ofte som:

  • Kløe som er intens og svært plagsom. Årsaken til den kløende følelsen er at immunsystemet ditt reagerer kraftig på både middene i seg selv, men også eggene og avføringen. Kløen oppstår som regel to til tre uker etter at du ble utsatt for smitte. Hvis du har hatt skabb før, kan symptomene dukke opp allerede etter noen få dager.
  • Utslett som viser seg som røde, eksemlignende flammer på huden. Mange vil også ha kloremerker og sår på huden, siden det kløende utslettet er så plagsomt at de klør hull på huden.
  • Nupper dukker gjerne opp sammen med kløen og utslettet. De viser seg som små, røde nupper – sørlig på armene og kroppen.

Den lille skabbmidden stortrives når det er varmt, og derfor er ubehaget og kløen gjerne ekstra ille om natten, når du ligger under den varme dynen. Det vekker middene, som så beveger seg og gir intens kløe. Om dagen er kløen gjerne enklere å hole ut.

Her setter skabb seg

De påvirkede områdene ligger gjerne på og rundt fingre, håndledd, navle og kjønnsdeler. Det klør aller mest der skabbmidden sitter, men kløen kan spre seg til hele kroppen.

Men det er faktisk aldersforskjeller på hvor skabben slår seg ned.

  • Barn – hos barn er det gjerne ansikt, hodebunn, fotsåler og håndflater som blir infisert med skabbmidd. Spesielt hos barn under to år viser skabbmidden seg som slyngende ganger som kan sees under fotsålen med lupe.
  • Voksne – hos voksne er det gjerne de varme områdene mellom fingrene, rundt håndleddet, i armhuler og rundt kjønnsdelene skabbmidden slår seg ned. Spesielt på kjønnsdelene viser sykdommen seg ytterligere ved små, harde og røde knuter i huden.
  • Eldre – hos eldre ses skabb gjerne som et diffust utslett. Det er også spesielt i denne aldersgruppen skorpeskabb opptrer oftest. Det kan skyldes et redusert immunforsvar. Når den eldre smittes med vanlig skabb, kan det utvikle seg til skorpeskabb som setter seg som skjellhud med skorper der det er mye skabbmidd. Men skorpeskabben er sjelden fulgt av like plagsom kløe.

Siden skabb opptrer med symptomer som kløe og et rødt utslett, kan det lett forveksles med andre hudsykdommer, som eksem og allergi.

Vi har testet en rekke produkter mot kløe: Klikk her og se testresultatene

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Behandling av skabb – Sånn kommer du midden til livs

Selv om skabb ikke er en farlig hudlidelse, er den utrolig ubehagelig og plagsom for den som rammes. I tillegg er hudlidelsen svært smittsom, og det er utrolig viktig at du oppsøker behandling så fort som mulig hvis du mistenker at du er blitt rammet av skabb.

Sånn foregår behandlingen

Behandlingen av skabb er som sagt viktig for å få stanset smittekjeden. Hvis du mistenker at utslettet ditt skyldes skabb, men uten å være helt sikker, er det avgjørende at du tar kontakt med legen din. Da kan behandlingen settes i gang så fort som mulig. Legen undersøker huden grundig for å stille en sikker diagnose.

Legen bruker mikroskop for å undersøke huden, enten for å identifisere en levende skabbmidd, eller for å påvise en middgang, som også er et sikkert tegn på at det finnes skabb under huden. Deretter settes behandlingen i gang i form av krem. Ved skorpeskabb kreves det gjerne ytterligere undersøkelser hos en hudlege, og for å komme midden til livs vil det være nødvendig å bygge ut behandlingen med annen medisin i form av piller.

Egenbehandling med krem

Behandlingen av skabb foregår som egenbehandling hjemme. Middelet mot skabb kjøpes nemlig reseptfritt på apoteket. Her får du en krem som du skal smøre inn hele kroppen med fra kjeven og ned – og altså ikke kun på de infiserte stedene der skabbmidden holder til. Hvis et barn under tre år er rammet av hudinfeksjonen, skal også hodebunnen og ansiktet smøres inn med kremen – men ikke områdene rundt øyne og munn.

Middelet smøres på før sengetid og vaskes av neste morgen, etter 8-12 timer. Når de 8-12 timene er gått, regnes du som smittefri. Derfor er det ingen grunn til å holde seg hjemme fra barnehage, skole eller jobb, og heller ingen grunn til å unngå å være sosial. Det er også viktig å ta på seg rene klær og å skifte sengetøy. Alle klær og tekstiler som har vært i direkte kontakt med huden, bør vaskes ved minst 60 grader for å være sikker på å ta knekken på midden. Hvis det ikke er mulig å vaske klærne ved så høy temperatur, kan de legges i en lukket pose og oppbevares ved minus 25 grader i minst tre døgn. Samtidig skal alle i husstanden også behandles med kremen.

Effektivt middel mot skabb

Spesielt kremer med et høyt innhold av tetreolje har vist seg effektive mot skabbinfeksjon. Studier viser at bruken av tetreolje, sammenlignet med andre standardbehandlinger, er raskere og mer effektiv. I flere tilfeller har den klassiske behandlingen av skabb vist seg å ikke være tilstrekkelig effektiv, og flere har vært resistente overfor behandlingen. Dermed har den ikke klart å redusere betennelsen i huden som følge av infeksjonen.

I de tilfellene har tetreolje derimot vist gode og raske resultater, samtidig som de pleiende og helende egenskapene fra oljen reduserer irritasjonen og betennelsen i huden. Dermed er det fortsatt hjelp å få hvis den klassiske behandlingen av skabb ikke fungerer tilstrekkelig effektivt på lidelsen.

Vi har testet en rekke produkter mot kløe: Klikk her og se testresultatene

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Alternativ behandling av skabb

Det finnes også alternative metoder for å bli kvitt skabbmidden. Bruk av svovel til bekjempelse av skabb har foregått i mange tiår som en alternativ behandlingsform. Du kan også få krem, salve og såpe som inneholder en mengde svovel.

Det er verken giftig eller farlig å bruke svovel som behandling, men konsentrasjonen av svovel i middelet kan virke uttørkende på huden. Derfor er det en god idé å fukte huden godt mellom behandlingene.

Det finnes med andre ord flere metoder for å behandle skabb. Men det er viktig å huske at symptomene dine ikke kommer til å forsvinne med det samme, selv om behandlingen din har vært vellykket. For de aller fleste vil kløen fortsette i opptil fire uker etter avsluttet behandling. For selv om skabbmiddene er døde, så sitter de fortsatt i huden – de forsvinner først når huden avstøtes på naturlig vis. Siden immunforsvaret reagerer på skabbmidden selv når den er død, vil derfor kløen også først opphøre når midden er ute av huden.


Forebygging av skabb

Skabb kan ramme alle. Derfor kan du være uheldig å bli smittet av skabb hvis du har hatt tett kontakt med en smittet person. Det er selvfølgelig ikke mulig å unngå all fysisk kontakt med andre mennesker, og derfor kan det også være vanskelig å helt forebygge skabbsmitte.

Det viktigste er likevel at du reagerer raskt hvis du får mistanke om at du eller barnet ditt er smittet med skabb. Smitten kan spre seg lynraskt, så den aller beste måten å bryte smittekjeden på, er å oppsøke lege eller starte behandling så fort som mulig. Hvis det viser seg at du er smittet, er det viktig å følge behandlingen grundig. Sørg for at alle i husstanden og den nære familien også behandles, for å være sikker på å stoppe smittekjeden effektivt.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

FAQ om skabb

Her kan du få svar på noen av de mest stilte spørsmålene om skabb.

Hva er skabb?

Skabb er en liten midd som graver seg ned i huden og lager ganger den kan legge egg i. Her lever den inntil den behandles effektivt med et skabbmiddel.


Hvorfor får man skabb?

Du får skabb fordi du er blitt smittet av en annen person som er infisert med skabbmidd. Smitte forekommer ved tett fysisk kontakt – i sjeldne tilfeller også gjennom håndklær, sengetøy og tekstiler som har vært i kontakt med den smittede.


Hvordan ser skabb ut?

Skabb er en liten, gulbrun midd. Det kan være vanskelig å se den med det blotte øyet. Men i et mikroskop kan du se små, slyngende ganger etter hunmidden som graver tunneler, og der hun legger egget i enden. De små gangene ligner blyantstreker på huden, mens selve midden ligner en liten, sortbrun flekk i enden.


Hvor kommer skabb fra?

Skabb kommer fra personer som er infisert med en liten midd i huden. Hvis du har tett fysisk kontakt med en smittebærer, risikerer du derfor å bli smittet med hudsykdommen.


Er skabb farlig?

Skabb er ikke en farlig hudsykdom – men til gjengjeld er den plagsom og ubehagelig. Selv om skabb ikke er farlig, er det viktig å huske at du skal søke behandling så fort som mulig, for å sikre at du ikke smitter andre.


Hvor enkelt smitter skabb?

Skabb er en relativt smittsom sykdom. Den smitter gjennom tett fysisk kontakt med en smittet person. Derfor er risikoen som regel størst i barnehager, internater og folkehøgskoler, der elever bor sammen på få kvadratmeter. I mer sjeldne tilfeller kan du bli smittet gjennom sengetøy eller andre tekstiler.


Hva er symptomene på skabb?

Skabb viser seg som et kløende, rødt utslett som også kan ledsaget av røde, små nupper på huden. Kløen er verst om natten, siden varmen under dynen aktiverer skabbmiddene.

3–pack mot kløe på kroppen
Kløestillende produkter til irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 359,00 kr
Salgspris 359,00 kr Vanlig pris 409,00 kr
3–pack mot kløe på kroppen - Kløestillende produkter til irritert hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram