Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Generelt om soppinfeksjon og sopp i navlen

Overalt på huden lever det små mengder sopp på huden. De lever av døde hudceller. I seg selv gir de ikke anledning til plager eller ubehag. Imidlertid kan soppene av forskjellige årsaker formere seg og bli så mange at de blir til en soppinfeksjon.

Soppinfeksjon på huden ses ofte i behårede områder og hudfolder som eksempelvis armhuler, huden under brystene og i navlen.


Hvordan oppleves navlesopp?

Sopp i navlen viser seg ved symptomer som et rødt, kløende utslett som minner om eksem. Navlen kan være blodrød og svært øm. Hudsopp er også kjent under navnet flasse-syke, fordi den kan ledsages av avflassende hudflak. Det kan komme litt puss eller hudflak fra navlen, og huden kan generelt være irritert. Den røde, flassende huden kan strekke seg rundt navlen og være tydelig avgrenset av den øvrige omkringliggende «friske» huden.

Den eksemlignende huden kan både svi og klø forferdelig, likeså kan det oppstå små blærer som kan utvikle seg til sår.

Sammen med den røde, irriterte og eventuelt flassende huden er et av symptomene på sopp i navlen også vond lukt. Lukten kommer fordi navlen er et godt gjemmested for all verdens bakterier.


Navlen er en bakteriebombe – derfor får du sopp i navlen

Navlen din er et veldig isolert sted på kroppen. Derfor kan bakterier leve i skjul. Kroppen er fylt med bakterier, noen lever på tørre områder, andre der det er mer fett, mens en tredje type oppholder seg i fuktige omgivelser.

Og nettopp hudfolder som navlen danner grobunn for fuktige omgivelser. Det er for soppebakteriene det samme som vannet er for fisken. Her kan de for alvor utfolde seg. Det fuktige miljøet i navlen gir den ellers naturlige soppforekomsten på huden et kjempe-boost, slik soppene formerer seg og skaper en ubalanse i hudens normale bakterieflora. Da er det snakk om en soppinfeksjon i navlen. Navlens varme og fuktige miljø er altså et paradis for soppvekst og en hyppig grunn til at du får sopp i navlen.

Navlesoppen kan også dukke opp hvis du ikke har en tilstrekkelig god personlig hygiene. Vasker du ikke navlen jevnlig, får soppbakteriene lov til å formere seg. Imidlertid er utilstrekkelig tørking av navlen etter bad eller sport en vesentlig årsak til at soppinfeksjoner i området kommer til. Bakterier og fukt gir begge næring til soppen, slik at den kan vokse seg stor.

Et forringet immunforsvar er en annen viktig årsak til at du får sopp i navlen. Er du psykisk eller fysisk stresset eller har en sykdom, vil det påvirke immunforsvaret ditt på en negativ måte. Da kan de hvite blodlegemene ikke lenger gjøre jobben sin godt nok. Det er nemlig deres oppgave å forhindre fremmede bakterier i å trenge inn. Med det oppstår det en risiko for at hudens bakterieflora skyves ut av sin naturlige balanse. Soppen får derfor lov til å bryte ned hudens ytterste lag med sin enzymdannelse.

2–pack mot vond lukt fra navlen
Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 468,00 kr
2–pack mot vond lukt fra navlen - Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon

Hvem er eksponert for navlesopp?

Det finnes mange typer navler, noen buler ut, andre er flate, mens noen igjen er dype. Uansett formen på navlen din kan du få sopp. Det gjelder både barn, unge, voksne og eldre. Alle kan få sopp i navlen. Men det er særlig en gruppe som står i risiko for å utvikle soppinfeksjon. Det gjelder spesielt idrettsutøvere som svetter mye over lengre tid. Navlen er en hudfold som i stor grad tiltrekker seg svette. Her kan det dannes et fuktig og soppvennlig miljø.

Imidlertid er overvektige også i risikogruppen, selv om de ikke på samme måte er fysisk aktive. Er du overvektig, har du større tendens til å svette – også i navlen. På samme tid danner huden på maven en opphopning av fett som kan legge seg ved navlen og gjøre den til en fuktig bakteriehule, bortgjemt i hudfoldene.

En tredje gruppe, som også anses som eksponenter for sopp i navlen og andre typer sopp i huden, er folk på antibiotikakur. Formålet med antibiotika er å drepe skadelige bakterier. Problemet er imidlertid at stoffet ikke kan skjelne mellom de «gode» og de «dårlige» bakteriene. Derfor slår en antibiotikabehandling begge typer bakterier ihjel. Da kan det fort oppstå tumulter i hudens bakterieregnskap.


Dette kan du gjøre for å forebygge navlesopp

Den beste måten å behandle sopp i navlen og andre former for hudlidelser er å forebygge før det kommer til en reell soppinfeksjon. Men hvordan gjør du nå akkurat det? Ettersom sopp særlig lever godt i fuktige områder, er det spesielt viktig å rette innsatsen her. Det gjør du med følgende råd:

  • Sørg for å vaske navlen forsiktig med en såpe som motvirker bakterier. Og vask den gjerne hver dag.
  • Tørk navlen grundig etter bad, slik at den holdes tørr og derfor ikke blir et senter for soppbakteriefest.
  • Unngå svette ved å tørke navlen i forbindelse med harde fysiske aktiviteter.
  • Pudre navlen med talkum for å holde den helt tørr dagen gjennom.
  • Skift treningstøy jevnlig, slik at du ikke går i den samme fuktige t-skjorta. Det gjør også navlen fuktig.
  • Bruk gjerne løstsittende klær slik at huden i og omkring navlen får lov til å puste. Blir huden innelukket vil det også dannes fukt. Tren dessuten i pustende t-skjorte som leder svetten vekk fra kroppen.

2–pack mot vond lukt fra navlen
Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 468,00 kr
2–pack mot vond lukt fra navlen - Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon

Behandling av sopp i navlen

Er skaden allerede skjedd og du opplever en rød, øm og kløende navle ledsaget av ubehagelige luktplager, kan det være et tegn på sopp i navlen. Uansett hvilken soppinfeksjon det er snakk om, går den ikke vekk av seg selv. Handling er påkrevet. Sopp i navlen skal behandles for å komme plagen til livs. Det kan du gjøre med soppdrepende salver og kremer fra apoteket. De vil i de fleste tilfeller få bukt med soppinfeksjonen, men i noen tilfeller kreves det imidlertid en tablettbehandling.

Når bør du oppsøke lege?

Forsvinner ikke plagene etter to ukers bruk med de reseptfrie salven eller kremene eller du er på noen i tvil om symptomene, bør du oppsøke og rådføre deg med legen din. Han eller hun vil ved hjelp av en enkelt hudavskrapning kunne undersøke den infiserte huden nærmere under mikroskop, og hjelpe deg trygt videre derfra.

Hos noen kan soppen overleve den bakteriedrepende kremen. Derfor kan det bli nødvendig at behandlingen suppleres med tabletter slik at infeksjonen bekjempes både innen- og utenfra.


Effektiv gel til lindring av hudirritasjoner

Hvis du har fått sopp i navlen, føles den irritert og kløende. Derfor kan du smøre huden med en Tea Tree Oil Gel som er en gel basert på aktive og naturlige ingredienser. Den er skånsom, men motvirker hudirritasjoner effektivt. Australsk Tea Tree Oil er kjent for sine unike antibakterielle og antiseptiske egenskaper, og for å hjelpe til med å motvirke bakterier. På den måten hjelper gelen huden din med å holde seg sunn og ren.

Den kløende, røde og irriterte huden vil fort bli beroliget av gelens aktive innhold. Med Tea Tree Oil Gel kan du smøre navlen også etter at hudirritasjonene er forsvunnet. På den måten motvirker du bakterier som kan gi hudirritasjon.

2–pack mot vond lukt fra navlen
Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 468,00 kr
2–pack mot vond lukt fra navlen - Fjerner lukt som oppstår fra sopp i navlen, bakterier eller irritasjon

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram