Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp – og hvem får det?

Det er soppsporer overalt på huden og kroppen – og i våre omgivelser. Det er helt naturlig. Men når soppsporene vokser så mye at de begynner å irritere oss, sier man at man har fått sopp.

Alle kan få sopp – gutter og jenter, menn og kvinner i alle aldre. Det er irriterende og generende, men veldig vanlig. Heldigvis kan sopp behandles. Og det er også mye du kan gjøre selv for å forebygge nye utbrudd av sopp.

Årsakene til sopp og symptomene på sopp er forskjellige alt etter hvor på kroppen soppen finnes. Kløe, svie og irritasjon er dog et fellestrekk for de fleste soppetyper.

Sopp er en veldig vanlig lidelse som normalt er helt ufarlig. Noen av de hyppigste typene er fotsopp, neglesopp, sopp i hodebunnen, sopp i underlivet og skjedesopp. Man antar for eksempel at omkring 10-15 % av befolkningen i Norge lider av fotsopp, at 15-20 % av alle voksne over 40 år har eller har hatt neglesopp, og at de fleste kvinner på et eller annet tidspunkt opplever å ha skjedesopp.

Klikk under og les mer om de hyppigste typene av sopp og hvordan du blir kvitt dem.


Hva er symptomene på sopp?

Sopp kan opptre de fleste steder på kroppen. Symptomene varierer alt etter hvor på kroppen soppen finnes.

Sopp i huden

Soppangrep på huden rundt omkring på kroppen ses typisk som store eller små ringformede pletter. Plettene kan ha en blek farge sentralt og en rød, avskallende kant, kanskje med små blærer. Ofte klør soppen på huden.

Candida-soppen er en gjærsopp som finnes i små mengder på enhver normal hud. Men i særlig fuktige områder, for eksempel i skrittet, i armhulene og under brystet, kan det forekomme en overvekst av soppen. Da vil du oppleve symptomer som rødhet, irritasjon, flass og kanskje små blærer på huden.

Pityrosporum ovale-soppen finnes også på en normal hud. En overvekst av denne soppen kan gi gulbrune eller hvite pletter på halsen, armene og den øverste del av kroppen, også kalt Pityriasis Versicolor. Tykke kremer og sol-lotion kan forverre symptomene.

Sopp på føttene

Sopp på føttene ses oftest mellom tærne, helt presist begynner det veldig ofte mellom fjerde og femte tå. Du vil typisk oppdage det ved at det klør mye, og kanskje er det revner og flass. Fotsopp kan også spre seg til fotsålen, hvor du kan få plagsomme blærer.

LES OGSÅ: Slik behandler du fotsopp

Fotgel med Tea Tree Oil
Fotsopp pleie til kløe, svie og rød hud mellom tærne
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Fotgel med Tea Tree Oil - Fotsopp pleie til kløe, svie og rød hud mellom tærne

Sopp på hendene

Sopp på hendene vil oftest vise seg som rød og flassende hud. Sopp på hendene opptrer hyppigst hos menn.

Sopp i lysken

Sopp i skrittet, eller lyskesopp, viser seg som de fleste andre sopptyper ved kløende, røde og av og til flassende pletter på huden som gjerne klør eller svir. Her i hudfoldene mellom lår og mage er det fuktig og varmt, og det gir gode betingelser for soppevekst.

Sopp på neglene

Neglesopp er en veldig hyppig lidelse. Som oftest er det tåneglene som blir angrepet. Men fingerneglene kan også bli angrepet av sopp. Ved neglesopp får neglen typisk en gulaktig eller hvitaktig misfargning. Neglen blir tykkere, og kanskje løsner den. Du kan lese hvordan neglesopp kan behandles her.

Det er langt fra alle negleforandringer som skyldes neglesopp. Hvitaktige eller gulaktige negler kan skyldes neglesopp, men kan også ha andre årsaker. Et hudskrap og en negleprøve hos legen kan avgjøre om det er sopp, eller om det skyldes noe annet. Gå alltid til legen hvis du er i tvil. De kan også anvise deg det beste middel mot neglesopp.

Negleolje med Tea Tree Oil
Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Negleolje med Tea Tree Oil - Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler

Sopp i munnen

Sopp i munnen skyldes gjærsoppen Candida Albicans. Hos små barn kaller man også sopp i munnen for trøske. Symptomene er hvite eller gulaktige flekker i munnhulen. Flekkene kan være lett hevede. Hvis man skraper på flekkene, kan det oppstå små sår som lett begynner å blø. Sopp i munnen kan gi en brennende og ubehagelig følelse i munn og svelg. Vil du vite mer om sopp i munnen kan du lese det her.

Sopp i skjeden

Skjedesopp skyldes typisk gjærsoppen Candida Albicans, eller bare Candida. Når man har sopp i skjeden, oppdager man det typisk ved at det brenner, svir og klør i skjeden og på kjønnsleppene. Ofte vil det også være en hvit eller gulaktig utflod, som kanskje også er melet.

Menn kan få sopp på penishodet eller forhuden. Det viser seg typisk ved utslett som klør og svir.

LES MER: Kløe i skjeden – slik blir du kvitt det

Bleie-eksem hos små barn

Bleie-eksem kan oppstå hos små barn som bruker bleie. Huden bliver rød og synlig irritert. Ofte vil det være revner og blærer i huden. Det klør og svier og er svært ubehagelig for barnet.


Hvorfor får man sopp?

Kroppen sørger selv for at de naturlige soppsporene vi alle har ikke vokser for mye. Når det allikevel skjer innimellom, er det typisk fordi kroppens naturlige forhindringsmekanismer er blitt forstyrret. Det kan være ved sykdom hvor immunforsvaret er nedsatt, i forbindelse med en penicillinbehandling, ved graviditet, ved menstruasjon, eller fordi kroppens pH-verdier er blitt forstyrret.

Stress og kosthold kan også være årsak til sopp. Når vi er stresset eller spiser feil kost, kommer kroppen i ubalanse. Det kan få soppsporene til at vokse mer enn hva godt er.

Antibiotika slår bakterier ihjel, men det betyr også at soppen i kroppene våre får ekstra gode vekstbetingelser. Behandling med antibiotika/penicillin er altså også årsaken til mange sopputbrudd.

Hudsopp

Hudsopp oppstår typisk på grunn av ovennevnte årsaker med ubalanse i kroppen, nedsatt immunforsvar, sykdom, hormonelle forandringer eller annet. Utover det er hudsopp også smittsomt, så man kan ha fått det fra andre med sopp på huden.

Fotsopp oppstår ofte hos idrettsutøvere og andre som bruker tettsittende fottøy og svetter på føttene.

Neglesopp

Neglesopp oppstår typisk på grunn av fuktige føtter som får for lite luft. Tett fottøy og syntetiske strømper og sokker er ikke bra for føttene fordi det gir god grobunn for soppvekst. Det finnes en rekke andre grunner til hvorfor man får neglesopp – se dem her.

Skjedesopp

De fleste kvinner vil oppleve å få sopp i skjeden på et eller annet tidspunkt i livet – eller flere ganger. Det er veldig vanlig og skyldes oftest at pH-verdien i skjeden har endret seg. Det kan for eksempel skje ved at man vasker seg med alminnelig såpe som ikke har den riktige pH-verdien i forhold til surhetsgraden i skjeden.

Penicillin, visse former for medisin og et nedsatt immunforsvar kan også være årsak til skjedesopp. Hormonelle forandringer, for eksempel i løpet av en graviditet, kan likeledes gi soppsporene bedre vekstbetingelser.

Munnsopp

Sopp i munnen kan skyldes sykdom, for eksempel er sukkersykepasienter mer utsatte for å få sopp. Generelt oppstår sopp i munnen oftest hos mennesker som av en eller annen grunn har et svekket immunforsvar.

Det kan også oppstå på grunn av penicillinbehandling, bruk av tannprotese, stoffskiftesykdommer eller immundefekter, for eksempel hos eldre mennesker, mennesker i behandling med kemoterapi eller aids-pasienter. Storrøykere og stoffmisbrukere er også i risikogruppen for å få sopp i munnen. Det samme er nyfødte barn.


Hvordan kan sopp behandles?

Har du en mistanke om at du har fått en soppinfeksjon, bør du oppsøke legen slik at han eller hun kan undersøke om det er sopp – og i så fall hvilken type sopp – eller om det er noe helt annet. Legen kan raskt og enkelt undersøke det via et hudskrap, en negleprøve eller et enkelt hårstrå.

Det er viktig å få soppen behandlet så fort som mulig. Hvis du går lenge med en ubehandlet soppinfeksjon, kan det bli vanskeligere og ta lenger tid å komme den til livs. Kommer du derimot raskt i behandling for din soppinfeksjon, kan det ofte fikses med et middel du kan kjøpe reseptfritt. Visse naturmidler som Tea Tree Oil er kjent for å motvirke bakterier og kan være med på å holde huden ren og i god stand.

Behandling av sopp i huden

Sopp i huden behandles typisk med en salve eller krem. Hvor ofte og hvor lenge det skal smøres, avhenger av sopptypen og det enkelte preparat. Det kan bli nødvendig å supplere med en tablettbehandling.

Sopp i hodebunnen vil ofte måtte behandles med en soppdrepende sjampo mot sopp, eventuelt kombinert med salve/krem og tablettbehandling.

Har man sopp i hodebunnen vil det ofte føre til problemer med kløende hodebunn.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Behandling av sopp på neglene

Neglesopp kan behandles med en form for neglelakk inneholdende et soppdrepende middel. Ofte er det også nødvendig å supplere med en tablettbehandling. Generelt kan neglesopp være vanskelig å komme til livs, så her er det nødvendig å væpne seg med en viss porsjon tålmodighet. Les her hvordan man kan behandle neglesopp.

Negleolje med Tea Tree Oil
Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 199,00 kr
Salgspris 199,00 kr Vanlig pris
Negleolje med Tea Tree Oil - Neglepleie til misfargede, sprukne og ru negler

Behandling av sopp i munnen

Sopp i munnen behandles med et soppmiddel. Det kan være som mikstur, gele eller sugetabletter. Men utover det må årsaken til soppen i munnen finnes, slik at årsaken også kan behandles.

I noen tilfeller kan det hjelpe å skylle munnen med et klorhexidin-preparat eller med en oppløsning med atamon.

Munngel for mundpleie
Gel for daglig pleie for munntørrhet og tannkjøttproblemer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 119,00 kr
Salgspris 119,00 kr Vanlig pris
Munngel for mundpleie - Gel for daglig pleie for munntørrhet og tannkjøttproblemer

Behandling av sopp i skjeden

Sopp i skjeden kan i langt de fleste tilfeller behandles med stikkpiller med melkesyrebakterier som hjelper med å gjenskape den riktige surhetsgraden i skjeden. Du kan også få en krem som har den samme effekten. Eller du kan velge å kombinere både stikkpiller og krem. Begge deler kan fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Du kan også prøve å smøre skjeden med yoghurt naturell for å opprettholde eller gjenopprette den riktige surhetsgraden.

Virker ikke stikkpillene eller kremen, kan du få en resept på en tablettbehandling hos legen. Gravide kan derimot ikke bruke tabletter.

Hvis du opplever problemer med kløe, svie, ømhet og irritasjon omkring skjedeåpningen, kan du forebygge ved å bruke en gel med Tea Tree Oil som medvirker til å avhjelpe problemet. Australian Bodycare har utviklet Femigel som motvirker bakterier, kløe, tørrhet og irritasjon.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Kan sopp smitte?

Noen typer sopp kan smitte, mens andre typer sopp ikke smitter. Sopp i huden, for eksempel på føttene, på hendene og i skrittet, kan lett smitte andre. Andre typer sopp, for eksempelvis bleie-eksem hos små barn kan derimot ikke smitte. Neglesopp kan smitte, men gjør det imidlertid sjeldent.

Kvinner med sopp i skjeden kan smitte menn, men ikke nødvendigvis. Menn med sopp på penishodet eller forhuden kan derimot ikke smitte kvinner.

Soppinfeksjoner i huden kan smitte fra menneske til menneske, for eksempel i svømmehallen, på badet, via fuktige håndklær eller ved mer intim kontakt. Fotsopp vil man lett kunne få hvis man ofte bader steder hvor mange andre også bader.

Sopp i huden kan også smitte fra dyr til mennesker. Det kan for eksempel være katter, hunder, marsvin eller kalver som smitter ved berøring. Den formen for sopp kaller man også ringorm. Det er viktig at også dyret behandles – og at man unngår ytterligere kontakt, inntil soppen er vekk.


Hva kan du gjøre for å forebygge sopp?

Man bestemmer ikke selv om man får sopp, men det er likevel mange ting du kan gjøre på egenhånd for å forebygge at du blir angrepet av sopp.

Her er hva du kan gjøre selv for å forebygge sopp i huden:

 • Du kan unngå kontakt med katter, hunder, kalver og andre dyr, som muligens har en soppinfeksjon.
 • Du kan sørge for å få luft på føttene hver dag – og tørke føttene og huden mellom tærne godt etter hvert bad.
 • Du kan bruke badesandaler i svømmehallen og i felles baderom.
 • Du kan sørge for å få på rene sokker på hver dag – og unngå gjerne sokker eller strømper i syntetiske materialer som gjør det vanskelig for huden å puste.
 • Du kan unngå å dele håndkle med andre – og har du selv for eksempel neglesopp på tærne, kan du bruke et annet håndkle til resten av kroppen.
 • Du kan bruke rene og tørre kluter i hudfolder som er angrepet av sopp.
 • Du kan unngå fete kremer og sol-lotion hvis du har tendens til Pityriasis Versicolor på grunn av Pityrosporum ovale-soppen.

Her er hva du kan gjøre selv for å forebygge sopp på neglene:

 • Du kan sørge for at føttene får så mye luft som mulig.
 • Du kan skifte ut de syntetiske sokkene med sokker av bomull eller ull.

Her er hva du kan gjøre selv for å forebygge sopp i munnen:

 • Du kan sørge for å opprettholde en god munnhygiene ved å supplere tannbørstingen med børsting av tungen og munnhulen med en bløt tannbørste.
 • Du kan unngå tobakk.
 • Du kan sørge for å unngå sukker og søte saker som kan fremme sopp i munnen.

Her er hva du kan gjøre selv for å forebygge sopp i skjeden:

 • Du kan unngå å bruke truser av syntetiske materialer og unngå å bruke truseinnlegg, hvis du har tendens til å få sopp i skjeden igjen og igjen.
 • Du bør alltid unngå å vaske deg med vanlig såpe i skjeden fordi det kan forstyrre den naturlige pH-balansen. Velg i stedet en intimsåpe med den riktige pH-verdien

FAQ om sopp

Hvordan ser sopp i skjeden ut?

Har du sopp i skjeden vil du typisk oppleve at det brenner, svir og klør i skjeden, på kjønnsleppene og i perineum. Ofte vil du også få en hvit eller gulaktig utflod, som i tillegg kan være melet.


Hva er Candida-sopp?

Det finnes forskjellige sopptyper. Candida Albicans-soppen er en gjærsopp som finnes naturlig i kroppen. Men når det skjer en overproduksjon av Candida-soppen kan det gi sopp blant annet i skjeden, i munnen og på huden.


Kan sopp i munnen smitte?

Små barn med sopp i munnen kan smitte mora på brystvortene ved amning. Og generelt kan du smitte andre hvis du har sopp i munnen – og bli smittet av andre.


Hvorfor får man sopp i munnen?

Sopp i munnen kan oppstå av flere forskjellige årsaker. Oftest rammer den mennesker med et nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller svekkelse. Det kan også skyldes røyking, bruk av tannprotese, piercing i tungen, medisinsk behandling og penicillinbehandling. Utover det er nyfødte barn i risikogruppen.


Hvorfor får man sopp på tungen?

Sopp på tungen skyldes de samme årsaker som sopp i munnen: Det rammer oftest mennesker med et nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller svekkelse. Røyking, bruk av tannprotese, piercing i tungen, medisinsk behandling og penicillinbehandling er også hyppige årsaker til sopp på tungen. Utover det kan nyfødte barn få sopp på tungen, også kalt trøske.


Hvordan behandles sopp på tungen?

Sopp på tungen og i munnen behandles med et soppmiddel. Det kan være som mikstur, gele eller sugetabletter. Utover det er det viktig å ha en god munnhygiene.


Hva kommer sopp i skjeden av?

Sopp i skjeden skyldes gjærsoppen Candida. Den er helt vanlig og skyldes at pH-verdien i skjeden har endret seg. Det kan for eksempel skje ved vask med såpe mot sopp etter behandling med penicillin og visse former for medisin og på grunn av hormonelle forandringer.


Er sopp i skjeden farlig under graviditet?

Sopp i skjeden er ikke farlig for fostret og påvirker ikke graviditeten. Soppen behandles med stikkpiller. Tablettbehandling anbefales ikke til gravide.


Hva er sopp i spiserøret?

Sopp i spiserøret skyldes Candida-soppen. Det behandles med et soppmiddel som mikstur eller sugetablett. Ubehandlet sopp i munnen kan spre seg til spiserøret. Derfor er det viktig at sopp alltid behandles.


Hva hjelper mot sopp i munnen?

Sopp i munnen behandles med et soppdrepende middel som kan tas som mikstur, gele eller sugetabletter. Utover det er det viktig å ha en god munnhygiene. Røyker du, kan det også hjelpe å stumpe sigarettene.


Hvordan får man sopp i hodebunnen?

Sopp i hodebunnen ses oftest hos barn. De vil typisk være smittet av et husdyr som kanskje ikke selv har vist tegn på sopp. Mennesker reagerer kraftigere på sopp enn dyr. Det er viktig å behandle soppen på både mennesket og husdyret, ellers vil det kunne smitte igjen


Hvordan får man sopp på huden?

Sopp kan dukke opp mange forskjellige steder på kroppen. Ofte skyldes det en ubalanse i kroppen, for eksempel på grunn av stress, feil kosthold, nedsatt immunforsvar eller hormonelle forandringer. Men det kan også skyldes at du har blitt smittet av andre.


Hvordan får man bort sopp i skjeden?

Sopp i skjeden kan behandles med stikkpiller og/eller kremer med melkesyrebakterier som sørger for å gjenopprette den rette surhetsgraden. Hjelper det ikke, kan du få en tablettbehandling på resept hos legen din.


Hvorfor får babyer sopp på stumpen?

Sopp på stumpen eller bleie-eksem skyldes en tettsittende bleie. De varme og fuktige omgivelsene gir gode vekstbetingelser for soppvekst.


Kan man få sopp i endetarmen?

Man kan godt få sopp i endetarmen. Ofte oppstår det fordi man har brukt et middel med binyrebarkhormon, for eksempel mot kløe.


Kan sopp i skjeden smitte?

Sopp i skjeden kan smitte ved samleie, men gjør det langt fra alltid.


Kan sopp utsette menstruasjonen?

En uteblitt menstruasjon skyldes ikke sopp i skjeden – det skyldes graviditet eller noe annet.


Hvordan føles sopp i munnen?

Sopp i munnen kan være ganske smertefullt og bør derfor alltid behandles. Symptomene er hvite eller gulaktige flekker i munnhulen. Hvis man skraper på flekkene, kan det oppstå små sår som fort begynner å blø. Munnsopp kan gi en brennende og ubehagelig følelse i munn og svelg.


Er sopp en bakterie?

Vi har alle både sopp og bakterier i kroppen. Men sopp og bakterier er ikke det samme.


Er sopp en kjønnssykdom?

Sopp er ikke en kjønnssykdom og smitter ikke på samme måte som en kjønnssykdom. Hvis du oppdager noe unormalt, bør du alltid la en lege se på det for å fastslå om det er en kjønnssykdom eller sopp. Begge deler skal behandles, men på forskjellige måter.


Er sopp i lysken farlig?

Det er ikke farlig å ha sopp, heller ikke i lysken. Men sopp bør behandles fordi det er ubehagelig og generende. Visse typer sopp kan også smitte andre.


Er vorter en sopp?

Vorter er ikke det samme som sopp. I noen tilfeller kan sopp gi små blærer på huden, som ikke må forveksles med vorter.


Hvor fort forsvinner sopp?

Sopp forsvinner sjeldent av seg selv uten behandling. Derfor gjelder det å komme i behandling for sopp så fort som mulig, for å bli kvitt det og å ikke smitte andre.


Hvor lenge klør sopp?

De fleste typer sopp gir kløe, og typisk nok forsvinner den ikke før soppen er vekk. Så det gjelder å komme i behandling så fort som mulig.


Hvorfor får man Candida-sopp?

Candida-sopp finnes på huden hos alle mennesker, men når det skjer en overproduksjon av soppen begynner det å bli plagsomt. Ofte skjer det i forbindelse med en ubalanse i kroppen, ved nedsatt immunforsvar, på grunn av stress, feil kosthold eller hormonelle forandringer. Men det kan også skyldes at du har blitt smittet av andre.


Kan binyrebarkhormon gi sopp?

Binyrebarkhormon kan gi sopp. Man bør derfor kun bruke binyrebarkhormon når det er strengt nødvendig og i så kort tid som mulig.


Kan kondomer gi sopp?

Kondomer kan ikke gi sopp, men de kan forårsake irritasjon og kløe som kan forveksles med symptomene på sopp.


Kan man bli steril av sopp i skjeden?

Sopp er ubehagelig og generende og bør behandles, men du blir ikke steril av sopp i skjeden.

Kan sopp forsvinne av seg selv?

Sopp vil veldig sjeldent forsvinne av seg selv, så du kan like godt komme i behandling så snart du oppdager den, Da blir du også fortest mulig kvitt plagene.


Kan man bruke tampong når man har sopp?

Du kan godt bruke tamponger når du har sopp, men du vil kanskje foretrekke å bruke bind i stedet.


Kan man ha samleie når man har sopp?

Du kan godt ha samleie når du har sopp. Men sørg for å bruke kondom så du ikke smitter partneren din.


Kan man bade med sopp?

Du kan godt bade når du har sopp. Men har du for eksempel fotsopp som kan smitte andre, er det jo en god idé å bruke badesandaler når du bader i et fellesbad. Da slipper du å bringe smitten videre.

Bodylotion Tea Tree Oil
Bodylotion pleier og forebygger tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 179,00 kr
Salgspris Fra 179,00 kr Vanlig pris
Bodylotion Tea Tree Oil - Bodylotion pleier og forebygger tørr og uren hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram