Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sprukne lepper?

Sprukne lepper er ikke bare tørre lepper. Tørrheten er så alvorlig at huden flasser og sprekker. Dette kan forårsake sår og sprekker i munnviken, men også sår på leppen. Sår i munnviken og en sprekk i leppen som ikke vil gro er smertefullt og krever at du gjør en innsats for å få huden din tilbake på rett og sunt spor - som for eksempel Australian Bodycares Lip Balm kan hjelpe deg med.

Vi vil veilede deg om hvordan du best kan gjøre dette lenger ned i artikkelen. For det første vil du lære hvorfor leppene dine kan bli så tørre at de sprekker og sprekker.

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 299,00 kr
Salgspris Fra 299,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Hvorfor får du tørre, sviende og sprukne lepper?

Huden på leppene er spesielt sårbar og sprekker derfor lettere enn resten av huden på kroppen. Dette skyldes at huden er tynnere.

Den tynne huden gjør at blodårene skinner gjennom og gir leppene en annen farge enn huden rundt. Huden på leppene har heller ikke pigment eller talg- og svettekjertler. Som et resultat er de mye mindre beskyttet mot sol og dehydrering.

Mangelen på lipider gjør huden sårbar for fordampning, og huden kan derfor ikke holde på fuktigheten på samme måte.

Det er forskjellige grunner til at leppene dine kan sprekke. Vi tar deg gjennom de vanligste årsakene her.

Vind og vær

Miljøfaktorer som vind, kulde og lav luftfuktighet er typiske årsaker til sprukne lepper.


Det er spesielt vanskelig å holde leppene sunne og fuktige når det er kaldt og vindfullt. De store temperatursvingningene om vinteren, når du går fra varmen hjemme til kulden ute, kan være spesielt tøffe for leppene dine og føre til at de tørker ut og til slutt sprekker.

Det er imidlertid ikke bare de lave temperaturene om vinteren som kan forårsake sprukne lepper. Solen og høye temperaturer er også hardt for sart hud.

Solen tørker ut den allerede fuktige huden på leppene. Derfor trenger den også oppmerksomhet når solen kommer ut hvis du vil unngå sprukne og sprukne lepper.

Vitaminmangel 

Kan vitaminmangel forårsake sprukne lepper? Det korte svaret er: Ja, det kan det.
Hvis du er utsatt for sprukne lepper og sprekker i munnvikene, kan det skyldes vitaminmangel. Sprekkene oppstår vanligvis hvis du mangler vitamin B2, B9 eller B12.

Væskemangel 

Hvis huden din er dehydrert, kan det føre til sprukne lepper og sprekker i munnviken. Hvis du ikke drikker nok væske, blir ikke huden din fuktet innenfra. Dette kan påvirke leppene dine, som kan bli så tørre at de utvikler sprekker og sår. 

Feil type fukt

Fukter du ofte leppene dine med tungen for å fukte dem når de begynner å tørke ut og sprekke? Dette har motsatt effekt.

Når leppene føles litt tørre, har mange en tendens til å bruke spytt fra tungen for å fukte dem. Den fuktighetsgivende effekten er imidlertid kortvarig - når spyttet har trengt inn i huden, sitter du igjen med lepper som er enda mer tørre og sprukne enn før.

Vann - og dermed spytt - har en uttørkende effekt. Spytt inneholder enzymer som ødelegger de tynne hudlagene på leppene dine. Leppene må tilføres fuktighet med riktig fuktighetskrem.

Sigarett-røyking

Til slutt kan en årsak til sprukne lepper være sigarettrøyk. Du trenger ikke å være røyker selv. Men hvis du utsettes for mye passiv røyking, kan det påvirke fuktighetsbalansen din.

Røyk tørker ut huden din, noe som kan være tøft for den sarte huden på sprukne lepper.


Hvordan behandler og forebygger du sprukne lepper?

Selv om det er forskjellige årsaker til sprukne og tørre lepper, er det også flere måter du kan behandle dem på og bli kvitt sprekkene.

Både hvis skaden allerede har skjedd, eller hvis du vil være proaktiv og forhindre at leppene dine sprekker eller sprekker i munnvikene.

Bruk den riktige leppepleien

Først og fremst trenger leppene et godt hudpleieregime med nærende fuktighet hvis du vil si farvel til sprukken hud. For det er en leppepomade ditt viktigste våpen i kampen mot sprukne lepper.

En leppepomade fukter leppene og legger et beskyttende lag over den sårbare huden. Den sterke barrieren beskytter leppene mot vær og vind, mens fettlaget reduserer fordampningen fra leppene. Alt dette betyr at huden får riktig hjelp til å holde på fuktigheten.

Når du velger en leppepomade, kan det være fristende å velge en med en god duft eller smak. Dette er sjelden en god idé, da produkter med duft eller smak vanligvis inneholder ingredienser som kan irritere leppene dine. Og så risikerer du å bli slått tilbake til de smertefulle sprukne leppene.

Australian Bodycares Lip Balm er spesielt formulert for å fukte leppene dine, slik at du både kan forebygge og gi førstehjelp til sprukne lepper. Leppepomaden er fullpakket med nærende ingredienser som australsk tea tree-olje, som bekjemper bakterier og beroliger og helbreder huden.

Påfør et lag av den fuktighetsgivende pomaden på leppene dine etter behov - du kan alltid ha den med deg når leppene dine trenger et fuktboost. På denne måten unngår du å falle i fellen med å bruke spytt som fuktighet.

Du kan også bruke den om natten, når de fuktighetsgivende ingrediensene virkelig kan utøve sin magi.

Beskytt mot solens skarpe stråler

Sprekker leppene dine når solstrålene titter frem bak de vintertunge skyene? Solens sterke UV-stråler er tøffe mot den sarte huden på leppene dine. Og hvis du allerede har sprukne lepper, gjør du lurt i å beskytte dem ekstra godt mot solen.

Det er viktig å bruke en solstift med solfaktor spesielt for leppene dine. Den vil fukte leppene dine samtidig som den gir effektiv beskyttelse mot UV-stråler.

Drikk, drikk, drikk 

Dette kan ikke understrekes nok. Vann er sunt. Også for huden din - og dermed leppene dine. Hvis du har sprekker i munnvikene og sprukne lepper, er det lurt å drikke rikelig med vann.

Dette vil fukte huden din innenfra og ut. Dette kan merkes på fuktighetsbalansen i huden, spesielt i det utsatte hudområdet på leppene.

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 299,00 kr
Salgspris Fra 299,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Hvordan behandler du sprukne lepper på barn?

Det er ikke bare voksne som ofte plages av tørre og sprukne lepper. Mange barn kan også få såre lepper - spesielt i de kalde og vindfulle vintermånedene.

Som med voksne er det viktig at barn som er utsatt for sprukne lepper drikker nok til å holde huden hydrert. Du bør sørge for at barnet ditt drikker omtrent 1,5 liter vann om dagen, selv om det ikke er tørst, for å sikre tilstrekkelig hydrering.

For barn er en leppepomade også et av de viktigste virkemidlene for å få bukt med sprukne lepper og sår i munnvikene. De har også for vane å slikke leppene med tungen for å fukte dem raskt. Forklar barnet ditt at spytt bare gjør ting verre, og hjelp dem med å bli vant til å bruke leppepomade regelmessig på leppene for å holde dem fuktige.

Ta også en titt på barnets tannkrem. Mange tannkremer er veldig skummende takket være stoffet natriumlaurylsulfat. Dette stoffet bryter ned hudens naturlige barriere og kan forårsake irritasjon, noe som fører til tørre, sprukne lepper.
 


FAQ


Hvordan fikser man sprukne lepper?

Hvis du vil bli kvitt sprukne lepper, er fuktighet nøkkelen. Fukt dem med en god leppepomade og husk å fukte huden innenfra ved å drikke rikelig med vann. 


Hvorfor sprekker leppene våre?

Leppene dine sprekker fordi huden på leppene dine er spesielt tynn og sårbar for fuktighetstap. Når leppene dine blir for tørre, risikerer du å få sprekker i munnvikene eller sår på leppene. 


Hva er tørre lepper et tegn på?

Tørre lepper er et tegn på at huden din mangler fuktighet. Det kan også være et tegn på at kroppen din mangler vitamin B2, B9 eller B12. 


Er vaselin sunt for tørre lepper?

Vaselin kan være bra for tørre lepper. Ulempen er imidlertid at, i motsetning til en leppepomade, er vaselin mer fet og flytende. Dette betyr at du vil bruke produktet raskere av leppene dine - og det vil ikke gjøre mye bra. 

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 299,00 kr
Salgspris Fra 299,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram