Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva kan man gjøre mot tørre og sprukne lepper? 

Det aller beste for tørre lepper er grundig leppepleie. Dette oppnår du best og raskest med en god lip balm, som fukter uten å tørke leppene ut. 

Huden på leppene er tynn, noe som avsløres av den røde fargen fra blodkarene, som tydelig skjules i resten av ansiktet. Leppene mangler både svette- og talgkjertler, som resulterer i mangel på væske, og øker forekomsten av tørre lepper. 

En god leppepomade legger en beskyttende hinne over leppene og tilføyer næringsrik fukt, slik at leppene dine ikke sprekker. Er du ofte på reise og i skiftende luftfuktighet, kan det være lurt å gjøre det til en vane å alltid ha en lip balm i vesken eller lommen. På denne måten kommer du de tørre leppene i forkjøpet, før de begynner å revne og gjøre vondt. 

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper

Plei leppene dine med næringsrik Tea Tree Oil

Med Lip Balm fra Australian Bodycare gir du leppene dine de beste betingelsene for å holde seg sunne og myke. 

Lip Balm er beriket med den eteriske oljen Tea Tree Oil, som motvirker bakterier og reparerer huden. Derfor er den spesielt velegnet, når det kommer til revnede lepper, som behøver førstehjelp. Leppepomaden har en klassisk form, som du dreier på for å fordele produktet. 

Gi leppene dine et lag med Lip Balm før sengetid 

Sliter du ofte med tørre lepper, kan du smøre et tykt lag Lip Balm på, før du går til sengs. Her får den lov til å virke, mens du ligger stille og hverken slikker på leppene eller beveger munnen for å snakke, slik at sår opprevnes.

Natten er generelt et godt tidspunkt for å bruke produkter som hårkur, fet ansiktskrem og Lip Balm, fordi produktene får fred og ro til å arbeide mot å gi hår, hud og lepper fukt og balanse. 

Andre gode råd mot tørre lepper  

Når du har funnet deg en god lip balm, er det også andre tiltak du kan ta i kampen mot tørre lepper. Vi ser på et par av dem her.

Vær Obs, hvis du ofte bruker leppestift

Elsker du å fullføre ditt outfit med en knallrød leppestift? Så undersøk, om det kan være synderen bak de tørre leppene dine. 

Det finnes et  stort utvalg av leppestifter på markedet, hvor noen er bedre enn andre. Velg en, som ikke er for tørr, men som enkelt kan fordeles på leppene. Du kan nemlig finne leppestifter, som ikke virker uttørkende. 

Når du har fjernet leppestiften, kan du bruke en god lip balm – så gir du dine lepper et lag med fuktighet, før du tar på leppestift igen. 

Unngå å pelle på tørre lepper

Har du veldig tørre lepper, sitter det ofte tørre hudflak på leppene. Disse kan være fristende å pelle av, men hvis du ønsker å ta vare på leppene dine, bør du unngå det. 

Når du peller på den sensitive huden på leppene, kan det resultere i små sår, som er værre enn utgangspunktet. Hvis leppene dine har blitt knusktørre og revnet, er det bare å gå i gang med vår Lip Balm og holde fingrene lang unna. Så må du selvsagt smøre deg med tålmodighet, fram til huden er hel igjen. 

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper
 

Hvorfor får man tørre lepper?

Selvom kaldt vær ofte er grunnen til sprukne lepper, kan det også være andre årsaker. Les mere om dem her. 

Dine lepper er dehydrerte 

På akkurat samme måte som resten av huden din, kan leppene bli dehydrert. Det beste rådet mot dehydrering er å drikke masse av vann - ca 1.5 liter i døgnet. Det øker fuktigheten i huden og minsker risikoen for uttørkning. 

Du puster igjennom munnen

Det skjer ofte ubevisst, men hvis du oppdager, at du puster igjennom munnen - spesielt ute - kan det gå utover leppene dine. Pust igjennom nesen istedenfor, så leppene dine ikke blir utsatt for konstant luftgjennomstrømning, som kan tørke dem ut. 

Du fukter leppene dine med spytt

Når leppene er tørre, er den aller mest naturlige reaksjonen å fukte dem med spytt. Men paradoksalt nok har leppene dine kun bruk for fukt - (ikke vann) i form av spytt. Enzymene i spyttet er med til å gjøre vondt værre og får leppene til å svi. 

Du lider av forkjølelsessår

Omkring 20 % av den voksne befolkningen lider av tilbakevendende herpes-virus, som utspiller seg som kløe, svie og senere sår på leppene. 

Det sies at tørre lepper kan fremprovokere utbruddene, så hvis du har opplevd gjentatte herpes utbrudd, er det en god ide å forebygge tørrhet med en god, neutral lip balm.

Her er vår Lip Balm med Tea Tree Oil et godt valg, ettersom oljen har pleiende og reparerende egenskaper. 

Husk, at utbruddene ikke kan bremses med leppepomade, men skal gå over av seg selv i løpet av 7-10 dage. 

Hva kan man gjøre for å unngå tørre lepper? 

Vil du unngå at tørre lepper oppstår i første omgang, er det forholdsregler, som kan tas. Det gjelder blant annet å være i forkant med årtidsskifte, spesielt sommer og vinter. 

Vinter

For mange betyr vinteren lepper, som sprekker, revner og svir. Den tynne huden kan slite med temperaturendringene både inne og ute, og derfor kan det gi mening å pleie, før frosten setter inn, og tørr luft kommer ut av radiatoren. 

Bruk en fuktighetsgivende leppepomade opp mot vinteren, slik at leppene dine kan klare seg igjennom de kalde månedene. 

Sommer

Sommerens varme kan også forårsake tørre lepper. Utover det må du huske å passe på solens stråler, når det kommer til leppene. På samme måte som du smører huden inn i solkrem, bør du bruke en leppepomade med solfaktor om sommeren. 

Du kan bruke solkrem på leppene, men det kan gi en merkelig, tørr følelse. Derfor vil det være langt bedre å bruke en lip balm med solfaktor – gjerne med faktor 30 eller høyere. 

Leppepomade til pleie av tørre lepper
3 stk. Leppepomade med Tea Tree Oil til tørre lepper og pleie ved forkjølelsessår
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 299,00 kr
Salgspris 299,00 kr Vanlig pris
Leppepomade til pleie av tørre lepper
 

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram