Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Mange mennesker sliter på et eller annet tidspunkt i livet med tørt hår. Årsakene til tørt hår kan være alt fra været, via livsstilen din til arvelighet. Tøff kulde, frost og vind, sol, saltvann og klor sliter på håret.

Det er heller ikke sunt for håret at du farger det og bruker mange hårprodukter for å style det. Alle disse faktorene kan gi deg tørt hår med et matt skjær som føles livløst, og med hårstrå som knekker lett.


Derfor tørker håret ut

Det er mange grunner til at du kan få tørt og skadet hår.

 • Hvis foreldrene dine sliter med tørt og glansløst hår, er sannsynligheten stor for at du arver denne utfordringen.
 • Det finnes mange forskjellige typer hår, og avhengig av om håret ditt er krøllet, tynt, kraftig eller farget, kan du oppleve problemer med tørt hår. Blant annet er kruset og krøllet hår ekstra utsatt på grunn av hårstråenes struktur.
 • Trivselen til håret ditt avhenger også av hva du spiser. Hvis du helst spiser mat uten vitaminer, vil det få negativ innvirkning på håret ditt.
 • Vinterkulden tørker også ut håret ditt. Om sommeren blir håret utsatt for UV-stråler som kan gjøre håret glansløst og matt.
 • En svømmetur i havet eller svømmehallen er deilig, men for håret kan saltvann og klor betyr tørrhet.
 • Kjemiske produkter i forbindelse med bleking, farging og permanent er med på å svekke håret ditt.
 • Sulfat, alkohol, silikon og parfyme bidrar til å skape ubalanse i hodebunnen, og på den måten påvirke tilførselen av næringsstoffer til håret.


Gi håret ro og fred

Hvis håret ditt er blitt tørt og skadet, skal du gi det masse fukt og gode pleiestoffer. Samtidig skal du la håret ditt få fred og ro en periode. Lengden på perioden avhenger av hvor stor skaden er. Det er viktig at du unngår kjemiske behandlinger av håret, som for eksempel farging i denne hvileperioden. Skadet hår har heller ikke godt av føning eller glatting, siden begge deler sliter på håret. Unngå også å gre håret så ofte.

Når håret ditt har gjenvunnet fuktigheten sin, kan du implementere en rutine med en rekke gode vaner i forbindelse med vask og pleie av håret. På den måten kan du komme langt i kampen mot det tørre håret. Det er også flere andre tiltak du kan huske på for å unngå ny uttørking.

Unngå spenner og strikker i håret. De sliter på håret, og slitasjen øker hvis du i tillegg sover med dem i håret.

Hvis du drømmer om å få lysere hår, er det fristende å starte med blekingen selv. Men det er smart å la en profesjonell frisør stå for jobben. En god frisør er nemlig utdannet til å vurdere hva akkurat din hårtype tåler.

Det er tøft for håret å bli stylet med rettetang, hårføner eller krølltang. Du kan redusere slitasjen på håret ved å bruke verktøyer som holder en konstant temperatur på 185 grader. Hvis temperaturen er lavere, holder ikke stylingen. Hvis temperaturen er over 215 grader, blir håret ditt brent. Billige rettetenger og krølltenger har gjerne den ulempen at varmeelementet skrus av og på med for lange intervaller. De gode rettetengene og krølltengene holder en konstant temperatur på 185 grader, for optimal hårstyling uten altfor stor slitasje.


Bruk balsam eller hårkur

Selv om du bruker en god rettetang, krølltang eller hårføner, kan du passe enda bedre på håret ved å bruke et varmebeskyttende produkt før du styler håret ditt. Ofte gir de varmebeskyttende produktene også bedre hold til håret, så i tillegg til beskyttelsen, får du også bedre holdbarhet på stylingen din

Bruk gjerne en god balsam eller hårkur når du vasker det lange håret ditt. Det gjør det mye enklere å gre håret. Bruk en god børste når du grer håret ditt etter hårvask. Det er også en god idé å klippe tuppene regelmessig, for da unngår du for mange floker.

Hvis du har tørt hår kan du nøye deg med å vaske håret med sjampo 2 ganger i uken. De andre gangene kan du bare skylle håret uten å bruke produkter.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Tips til å forebygge tørt hår

 • Skru ned på forbruket av hårprodukter og varme stylingredskaper.
 • Spis de gode fettsyrene som du finner i blant annet laks, mandler og avokado.
 • Ta kosttilskudd – gjerne B-vitaminer og omega 3 hvis du ikke får nok gjennom kostholdet ditt.
 • Det høye innholdet av A-vitaminer i gulrøtter holder hodebunnen din sunn og tilfører fett til hårsekkene.
 • Bruk en nærende hårkur daglig eller et par ganger i uken.

Oljer og proteiner

Hvis du har problemer med tørt hår, kan det være lurt å bruke en hårkur. Det er et hårprodukt som reparerer og fukter tørt og/eller ødelagt hår. En hårkur inneholder nærende ingredienser som for eksempel proteiner og oljer som gjenoppbygger og fukter håret.

Kuren virker ved å trekke dypt inn i hårets kjerne. Her fukter og reparerer kuren i dybden. I håret sitter det svovelbroer som er avgjørende for å ha et sunt og sterkt hår. Hvis svovelbroene er ødelagt, vil håret ditt fremstå som tørt og skadet. Hårkuren går inn og reparerer svovelbroene, så håret igjen blir sunt, mykt og motstandsdyktig.

Du fordeler en hårkur i det fuktige håret ditt og lar den virke i minst et par minutter – helst mer. Best etter bruk av sjampo, siden sjampoen åpner håret så kuren kan trekke inn i hårstrået. En balsam lukker og forsegler hårstråene igjen, så derfor er det best at du bruke hårkuren mellom sjampo og balsam. Du kan også bruke hårkuren over natten, hvis du synes håret ditt trenger en ekstra intens pleie. Fordel kuren i håret og pakk håret inn i en plastpose for å holde på varmen så hårstråene åpner seg og produktet for alvor kan trekke inn i håret.

Mange hårprodukter er skapt for å mykgjøre, gi glans, gi krøller eller beskytte håret mot styling med føner, rettetang og krølltang, men derimot ikke til å pleie håret. Derfor er det alltid lurt å finne hårprodukter som inneholder pleiende ingredienser eller supplerer beholdningen din med pleiende hårprodukter.

Fuktighet til håret

Hvis du har tørt hår, kan du bruke Australian Bodycare Hair Clean Shampoo. Det er en mild sjampo som effektivt renser håret uten å skade verken hår eller hodebunn. Sjampoen inneholder tetreolje og også vannoppløselig kokosolje, som tilfører fukt til håret ditt så det fremstår som glansfylt, mykt og lekkert. Med denne sjampoen blir håret også styrket, så det tåler med slitasje.

Australian Bodycare Hair Care balsam heler skadet hår og forebygger nye slitasjeskader. Produktet inneholder panthenol, som er med på å gjenskape hårstråets struktur og gir det styrke, samtidig som det opprettholder fuktbalansen. Oljer fra sheasmør gir glans og et hår og en hodebunn som er myk og velpleid. Balsamen kan brukes daglig etter hårvask, og gir ikke et tungt hår som faller sammen.

Med sjampo og balsam har du et godt utgangspunkt for et nyttig regime for pleie av hår og hodebunn, der målet er å gå et sterkt hår og en sunn hodebunn. De dagene da hodebunnen trenger litt ekstra pleie, kan du legge til hodebunnskuren Scalp Serum, som er det siste av de tre produktene i hårpleie-serien.

Hovedingrediensen i Scalp Serum er tetreolje, og det er den antibakterielle effekten fra tetreoljen som er så viktig. Den hindrer bakterier i å vokse uhemmet i hodebunnen. Samtidig inneholder den lindrende ingredienser som letter følelsen av en tørr og irritert hodebunn, samtidig som macadamianøttolje gir et fuktighetsboost og styrker hårrøttene.

Se video: Sånn bruker du produktene

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram