Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er en hårkur?

En hårkur er et hårpleiemiddel som skal fukte og reparere ødelagte hår i dybden, samtidig som den pleier en irritert hodebunn. På samme måte som en bodylotion fukter huden, gjør en hårkur det samme for håret. Med andre ord er det hårets svar på en fuktighetskrem.

For på samme måte som du trenger fukt for å ta vare på en fin, myk og glatt hud, trenger du også fukt for at håret ditt skal holde seg mykt. En hårkur trenger dypt inn i håret for å fukte og reparere i dybden. Det er mer enn både sjampo og balsam kan.

En hårkur er gjerne full av en masse næringsgivende ingredienser, som pleiende og fuktighetsgivende oljer. Det finnes forskjellige hårkurer på markedet, og der noen passer ekstra godt til tørt og krusete hår, er andre spesielt godt egnet til skadet og ødelagt hår.

Balsam & Conditioner
Pleiende balsam, passer til irritert hodebunn og ved flass
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Balsam & Conditioner - Pleiende balsam, passer til irritert hodebunn og ved flass

Hvorfor trenger man en hårkur?

Hvorfor trenger du en hårkur? Det kan det være flere grunner til.

Overforbruk av stylingprodukter

Bruker du mange forskjellige stylingprodukter for å få den helt riktige frisyren? Tørker du i tillegg håret med hårføner og styler det helt perfekt med en rettetang eller krølltang? Både stylingprodukter og -redskaper er tøffe mot håret ditt. Derfor blir det slitt, tørt og medtatt av de mange produktene, og derfor trenger håret ditt den pleien det kan få fra en hårkur.

Kjemiske behandlinger

Vil du ha en annen farge enn din naturlige hårfarge? Så er det ingen annen utvei enn å farge det. En hårfarging er en kjemisk behandling av håret. Det samme er en permanent, dersom du vil ha bølger eller krøller i håret.

Kjemiske behandlinger kan gjøre håret tørt. Årsaken er at skjell-laget på hvert hårstrå åpnes, så hårfargen skal kunne trenge inn i barken og hårmargen for å endre farge eller struktur. Samtidig påvirker behandlingene hårets naturlige oljebalanse og pH-verdi, så håret har ekstra stort behov for en hårkur til å beskytte og gjenopprette sin naturlige balanse.

Vind og vær

Vinden og været kan være en annen årsak til at håret ditt drømmer om en hårkur. Spesielt det norske vinterværet kan være tøft mot håret ditt. Årsaken er at håret utsettes for store temperatursvingninger når du går ute i kulden, før du plutselig beveger deg inn i varmere omgivelser. Vind og vær påvirker håret ved å slite på det og tørke det ut, så det mister sin naturlige fuktbalanse.

Det gjelder ellers ikke kun vinterværet. Også sommerværet med solens stråler kan være tøft mot håret. Derfor trenger det en hårkur for å få på plass den naturlige fuktbalansen igjen.

Genetiske faktorer

Har du fra naturens side en hårtype som har lett for å bli tørr og krusete? Hvis du har krøllete hår, har hårstrukturen i høy grad en tendens til å bli tørr.

Her spiller genetikken inn. Hvis både moren og faren din har tørt hår, er det også større risiko for at du trenger ekstra pleie med en hårkur.

Hvem trenger oftest en hårkur?

Både kvinner og menn kan trenge en hårkur i ny og ne. Men hvis du oppholder deg mye utendørs, der vind og vær for alvor kan tørke ut håret ditt, har du virkelig behov for en hårkur.

Det samme gjelder deg som er arvelig disponert for tørt, krøllete eller krusete hår, der hårstrukturen gjør håret enda tørrere. Hvis du også bruker mange hårprodukter, er det nok du som trenger ekstra fuktpleie med en hårkur.

Derfor er hårkur bra for håret ditt

En hårkur skal altså pleie både hår og hodebunn. Det skiller seg fra andre hårpleieprodukter ved å være det eneste middelet som kan fukte og reparere håret helt inn i dets innerste kjerne.

For mens sjampoen åpner håret for å rense det fritt for fett og skitt, vil en balsam forsegle det igjen, så slitasjen på håret reduseres. Derfor er en hårkur også utviklet for å komme inn i håret etter at sjampoen har åpnet hårstråene. På den måten vil kuren trekke dypt inn i håret ditt for å bruke sine fuktighetsgivende og reparerende egenskaper.

Kjernen i hårstrået er bygget opp på nesten samme måte som en DNA-streng. I håret sitter det svovelbroer som holder på hårets styrke og sunnhet. Men de forskjellige årsakene, som vind og vær, feil hårprodukter, kjemiske behandlinger og annet kan bryte ned svovelbroene så hårets sunnhet svekkes. Hårkuren gjenoppbygger og reparerer svovelbroene så håret får tilbake styrken og sin sunne utstråling. Det betyr at hårstråene blir sterkere, og at de derfor ikke er så utsatt for å knekke og splitte tuppene. 

Hvilken behandling finnes for tørt, ødelagt hår?

Det beste middelet mot tørt hår er en god hårkur, som kan trenge dypt inn og reparere i dybden. Sliter du med et porøst og tørt hår med irritert hodebunn, kan balsamen Hair Care fungere som en hårkur til tørt, ødelagt hår.

Den pleier med Tea Tree Olje og Provitamin B5, som pleier både hår og hodebunn i dybden. Den naturlige ingrediensen Tea Tree Olje har unike, antiseptiske egenskaper som effektivt hemmer bakterier og hjelper til med å holde hodebunn og hår sunt og friskt, samtidig med at den forebygger flass.

Håret pleies, repareres og beskyttes i dybden, og fuktbalansen gjenopprettes takket være panthenol og provitamin B5. Håret får også masse glans og blir enkelt å gre ut, fordi det er fylt med næringsrike oljer utvunnet av sheasmør for å gjøre både hår og hodebunn mykt.

Med ekstrakter fra tasmansk pepper beroliges og lindres den irriterte hodebunnen, og derfor får du effektiv pleie til både hår og hodebunn med Hair Care.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Hvordan bruker du Hair Care best?

Før du bruker Hair Care, bør du rense håret med en mild sjampo. For eksempel Hair Clean fra Australian Bodycare. Den åpner håret så de næringsrike ingrediensene fra Hair Care kan trenge inn i håret for å pleie og reparere. Samtidig forsegles fukten i håret og danner en beskyttende hinne over hårstråene. Fordel produktet i det fuktige håret og la det sitte et par minutter, så det får lov til å virke som en reell hårkur.

Skyll grundig med rikelige mengder vann. Det kan være en god idé å bruke kaldt vann, fordi det bidrar til å lukke hårsekkene, så fukten kan forsegles effektivt i hårstråene. Hair Care conditioner kan brukes til alle hårtyper og av alle i familien din, takket være de milde og naturlige ingrediensene.

Hvor ofte skal du bruke en hårkur?

Du kan fint bruke den daglig, men det er ikke sikkert det er nødvendig. Kanskje håret ditt trenger ekstra pleie, kanskje trenger det mindre pleie. Det er helt individuelt

Derfor kan det hende du kan nøye deg med å bruke den annenhver gang du vasker håret, eller et par ganger i uken. Men du kan uten problemer bruke hårkuren daglig, hvis håret ditt trenger det ekstra stellet.

Hva er den beste hårkuren?

Hvilke hårkur er den beste? Det er faktisk ganske enkelt. Den beste hårkuren er den som passer til håret ditt. Derfor er det viktig å se hvordan den enkelte hårkuren pleier akkurat ditt hår.

Har du for eksempel krøllete hår, er det viktig å finne en hårkur som tilfører masse fukt, siden krøllet hår ofte er tørt. Hvis håret ditt også er farget, kan de kjemiske behandlingene ha skadet håret ditt, så det er viktig at du også finner en hårkur som kan pleie nok. Her er det en fordel å bruke en hårkur med proteiner, siden den er god til å reparere og gjenoppbygge håret.

Er du i tvil om hvilken hårkur som er den beste til ditt hår, kan du alltid spørre frisøren din om råd.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Lag en hjemmelaget hårkur

Noen hårkurer kan være en dyr fornøyelse. Du kan faktisk også lage din egen hårkur. Men hvordan gjør du det?

Den pleiende og mykgjørende hårkuren

Øl og egg i håret? Det høres kanskje ikke ut som den beste kuren for håret. Men det er faktisk akkurat det det er, ifølge kjendisfrisør Dennis Knudsen.

Til kuren trenger du 1 eggeplomme og ½ øl. Ha eggeplommen i en liten bolle – uten eggehviten. Tilsett en halv øl og visp til et skum sammen med eggeplommen. Fordel skummet i håret og la det sitte i 15 minutter. Skyll grundig med vann.

Den fuktighetsgivende hårkuren

Honning og olivenolje kan bringe fukten tilbake til et tørt hår. Dennis Knudsen anbefaler denne kuren hvis du har veldig tørt hår. Bland honning og olivenolje i like deler og fordel det i håret. La kuren virke i håret i ca. 15 minutter. Skyll godt med vann. Hvis håret ditt er svært fint, skal du bruke mindre olje i den hjemmelagede hårkuren, så den ikke tynger ned håret for mye.

Forebyggelse av tørt hår og tørr hodebunn

For å forebygge tørt hår og tørr hodebunn kan du selv sørge for en rekke aktive tiltak:

  • Bruk en nærende hårkur daglig eller et par ganger i uken.
  • Redusere forbruket av hårprodukter og varme stylingredskaper.
  • Øk inntaket av gode fettsyrer. Blant annet laks, mandler og avokado er fulle av dem.
  • Ta kosttilskudd – gjerne B-vitaminer og omega 3 hvis du ikke får nok gjennom kostholdet ditt.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

FAQ om hårkur

Hva er en hårkur?

En hårkur er et hårpleieprodukt som går inn og reparerer og fukter tørt og/eller ødelagt hår. En hårkur inneholder nærende ingredienser som for eksempel proteiner og oljer som gjenoppbygger og fukter håret. En hårkur fungerer på samme måte som en bodylotion for huden.

Hvordan virker en hårkur?

En hårkur virker ved å trekke dypt inn i hårets kjerne. Her fukter og reparerer kuren håret helt inn i dybden. I håret sitter det svovelbroer som er avgjørende for å ha et sunt og sterkt hår. Hvis de er slitt, vil håret være tørt og skadet. Hårkuren går inn og reparerer svovelbroene, så håret igjen blir sunt, mykt og motstandsdyktig.

Hvorfor trenger du en hårkur?

Det er flere grunner til at hårkurer er nødvendige. Dels at du kan få tørt og porøst hår av vind og vær, spesielt de store variasjonene i temperaturene om vinteren, og solens UV-stråler om sommeren, overdreven bruk av stylingprodukter, kjemiske behandlinger og ikke minst hårets type og genetikk.

Hvordan bruker man en hårkur?

En hårkur fordeler du i fuktig hår og lar kuren den virke i minst et par minutter – gjerne mer. Best etter bruk av sjampo, siden sjampoen åpner håret så kuren kan trekke inn i hårstrået. En balsam lukker og forsegler hårstråene igjen, så derfor brukes hårkuren best mellom sjampo og balsam. Du kan også bruke hårkuren over natten, hvis du synes håret ditt trenger en ekstra intens pleie. Fordel kuren i håret og pakk det inn i en plastpose for å holde på varmen så hårstråene åpner seg og produktet kan trekke godt inn i håret.

Hvor ofte skal du bruke en hårkur?

Det er helt individuelt hvor ofte man trenger en hårkur. Mens noen trenger hårkuren flere ganger i uken, kan andre trenge den en enkel gang eller annenhver uke. Det finnes derfor ikke noe entydig svar på hvor ofte du skal bruke en hårkur, annet enn når håret ditt trenger litt ekstra pleie. Det avhenger nemlig helt og holdent av tilstanden på håret ditt.

Hvor lenge virker en hårkur?

Spørsmålet om hvor lenge en hårkur virker, varierer fra person til person. Mens det for noen er nødvendig med pleie fra en god hårkur ofte, kan det hos andre være mindre nødvendig, siden håret klarer å ta vare på den pleien den har fått fra kuren.

Hodebunnspakken
Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Hodebunnspakken - Alt du trenger mot tørr hodebunn og flass i én pakke

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram