Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er appelsinhud?

Appelsinhud kan også kalles cellulitter, og det er en tilstand der hudens struktur minner om appelsinskall. Det vil si at huden din ser ujevn ut, og at den buler ut der du er rammet.

Det er en helt ufarlig, og til og med svært normal tilstand som rammer kvinner i alle aldre – men det gjør det ikke mindre irriterende. Mange er lei av appelsinhuden sin, selv om det kun er kosmetisk. 

Pakke til Cellulitter, appelsinhud
2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 279,00 kr
Salgspris 279,00 kr Vanlig pris
Pakke til Cellulitter, appelsinhud - 2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter

Cellulitter og cellulitis – kjenn forskjellen

Mange kaller feilaktig appelsinhud for cellulitis, for det er ikke helt riktig. Appelsinhud og cellulitter er de samme begrepene for en helt ufarlig hudtilstand, mens cellulitis er en betennelsestilstand i kroppen som kommer av hudbakterier.

Cellulitis viser sig som hevelse, ømhet og rødme i huden, mens cellulitter kun er fordypninger i huden. Det er viktig å vite forskjellen, siden cellulitis krever medisinsk behandling, mens cellulitter (appelsinhud) er helt ufarlig.

Appelsinhud er normalt og helt ufarlig

Appelsinhud rammer vanligvis kvinner, selv om begge kjønn kan få det. Årsaken er at kvinners fettfordeling skiller seg fra mennenes, i tillegg til at kvinner fra naturens side har en høyere fettprosent.

Uavhengig av alder, og om du er slank eller ei, kan du få appelsinhud, siden det er en svært normal tilstand. Faktisk opplever 80-90 % av kvinner i alle aldre appelsinhud.


Hvorfor får man appelsinhud?

Appelsinhud oppstår som regel de stedene på kroppen hvor det er mer fett. Det skjer fordi appelsinhud oppstår når små depoter av fett hoper seg opp i underhuden på grunna av små hulrom i hudens bindevev. Resultatet er at det dukker opp små fordypninger i huden som til forveksling ligner skallet på en appelsin.

Det finnes ikke noe entydig svar på hvorfor man får appelsinhud – og derfor er det også utrolig vanskelig å unngå det. Men vi vet at det er fettlaget under huden som er årsaken til at vi får appelsinhud.

Det kan være mange grunner til at du får cellulitter

Fettlaget, som også kalles det subkutane fettet, ligger i små bindevevsrom mellom huden og musklene. Når vi blir eldre, trekkes bindevevet seg sammen og blir stivere, og det kan resultere i at huden blir bulkete. Årsaken er at elastisiteten svekkes og bindevevet rett og slett ikke klarer å holde følge mer.

Men det er ikke kun alderen som er avgjørende for om du får appelsinhud eller ikke. Både tenåringer, voksne og eldre kan få appelsinhud.

De vanlige årsakene til appelsinhud:

  •  Fet mat og dårlig livsstil – et høyt inntak av fettholdig mat kan gjøre appelsinhuden mer synlig, fordi fettet legger press på hud og bindevev.
  •  Gener – du kan være mer disponert for å få appelsinhud, siden det kan være arvelig. Hvis mor eller mormor sliter med appelsinhud, er det stor sannsynlighet for at du også kommer til å oppleve det.
  •  Alder – huden din mister elastisitet og blir tynnere med alderen. Det gjør appelsinhuden tydeligere.

Det kan være mange grunner til at du er tilbøyelig til å få appelsinhud, og det er ikke kun vekten din som er avgjørende. Uheldige gener, dårlig livsstil og alder er blant de store årsakene til at du får appelsinhud.


Hvor på kroppen dukker appelsinhuden oftest opp?

Cellulitter oppstår på grunn av fettlaget under huden, og derfor vil det også være stedene på kroppen med mest fett som vanligvis rammes av appelsinhud. For kvinner handler det gjerne om lår, bak, hofter og mage.

Det er likevel svært forskjellig fra person til person, og du kan i prinsippet får appelsinhud hvor som helst på kroppen.


Hvordan behandler man appelsinhud?

Selv om appelsinhud an virke uunngåelig, er det likevel en del du kan gjøre for å forebygge og behandle appelsinhud.

Det finnes ingen dokumentert behandling mot appelsinhud, men mange opplever gode resultater ved å følge en rekke gode råd.

Hvis du ønsker å redusere appelsinhuden din eller gjøre den mindre synlig, skal du legge vekt på mosjonkost og effektiv hudpleie.

En sunn kost reduserer cellulitter

Hvis du sliter med cellulitter, er det en god idé å ta en nærmere titt på kostvanene dine. Hvis du spiser for mange fettrike matvarer kan det være en medvirkende årsak til at du får appelsinhud.

Kroppen din har det best hvis du sørger for å spise både sunt og variert. Derfor skal du prøve å kutte ned på den fettrike kosten og i stedet spise flere grønnsaker, mer frukt og å drikke masse vann.

I tillegg bør du kutte ned på alkohol, sigaretter, kaffe og sukkerholdige drikkevarer, siden det setter ned blodsirkulasjonen og samtidig går ut over hudens elastisitet og spenst. 

Trening: Bygg opp muskelmasse og øk blodsirkulasjonen

Den mest effektive behandlingen mot appelsinhud er en sunn livsstil, og da hører trening med. Det er spesielt to grunner til at trening reduserer appelsinhuden:

1.    Du øker muskelmassen din

Jo mindre fett og flere muskler du har, jo mindre vill fettlaget ditt være. Det vil redusere appelsinhuden. Dersom du ønsker å øke muskelmassen, skal du kaste deg over styrketrening. Da bygger du opp muskelmassen, samtidig som du øker fettforbrenningen og strammer opp vevet.

2.    Du setter fart på blodsirkulasjonen din

Når du holder kroppen i aktivitet får du også bedre blodsirkulasjon, og det gir huden din en fastere struktur. Men det er faktisk ikke kun trening som øker blodsirkulasjonen – det kan du også oppnå med den rette hudpleien. 

Stimuler hud og blodsirkulasjon med hudpleie

Den rette hudpleien kan gjøre underverk i kampen mot appelsinhud, og her kan du få særlig god hjelp fra en olje som Body Oil fra Australian Bodycare.

Hvis du bruker oljen jevnlig, får du satt blodsirkulasjonen skikkelig i gang. Samtidig tilfører du huden fukt og elastisitet, så huden strammes opp. Det kan redusere appelsinhuden, så du i stedet får en ren og pen hud.

Arr & strekkmerker olje
Kroppsolje med tetreolje til strekkmerker, arr og pigmentflekker
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Arr & strekkmerker olje - Kroppsolje med tetreolje til strekkmerker, arr og pigmentflekker

Hudpleierutine mot appelsinhud:

Body scrub – få fart på blodsirkulasjonen med en god bodyscrub fra Australian Bodycare. Du kan bruke en hanske eller en tørrbørste, eller du kan velge den enkle løsningen med en bodyscrub. Den kan du bruke før eller mens du dusjer.

Den gir ikke bare myk hud. Ved jevnlig bruk øker du blodsirkulasjonen, og det kan redusere cellulitter.

Body oil – når du har skrubbet huden, bør du etterfølgende bruke en body oil Hvis du bruker Australian Bodycare Body Oil, trenger du kun noen få dråper som du masserer godt inn i huden. Den fukter huden så den øker elastisiteten sin – og det reduserer appelsinhud. Hvis du har tørr hud kan du supplere med Body Lotion eller Body Cream.

Det er dokumentert at brukerne våre har opplevd en betydelig forbedring i synligheten av både strekkmerker, appelsinhud og arr ved bruk av Body Oil. Se testresultatene her

Pakke til Cellulitter, appelsinhud
2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 279,00 kr
Salgspris 279,00 kr Vanlig pris
Pakke til Cellulitter, appelsinhud - 2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter

FAQ om cellulitter

Hva er cellulitter?

Cellulitter, også kjent som appelsinhud, er en tilstand der huden din ligner skallet på en appelsin. Det er helt ufarlig, og skyldes depoter av fett i underhuden som hoper seg opp i små hulrom i hudens bindevev.


Hvorfor får man appelsinhud?

Det finnes ingen dokumenter årsak til at du får appelsinhud, men som oftest er årsaken gener (tynn hud er arvelig), usunne kostvaner (for mye fettrik mat) og alder (huden blir tynnere og mindre elastisk etter hvert som du blir eldre).


Hvordan fjerner man cellulitter?

Du kan trolig ikke fjerne cellulitter helt, men du kan redusere det med sunne kostvaner, trening og styrketrening, samt en god hudpleierutine med body scrub og body oil som øker hudens elastisitet og blodsirkulasjon.


Hva hjelper mot cellulitter?

Hvis du ønsker å redusere mengden cellulitter du har, kan du trene, spise sunt og pleie huden din med massasje, tørrbørsting, scrubs og fugtgivende oljer.

Pakke til Cellulitter, appelsinhud
2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 279,00 kr
Salgspris 279,00 kr Vanlig pris
Pakke til Cellulitter, appelsinhud - 2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram