Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er strekkmerker – og hvem kan få strekkmerker?

Når de fleste av oss hører ordet strekkmerker, tenker de på gravide kvinner med mager som vokser raskt. Og det stemmer at strekkmerker er noe som har lett for å ramme gravide. Leger regner med at halvparten, eller faktisk så mye som 90 % av alle gravide vil oppleve strekkmerker i større eller mindre grad mot slutten av graviditeten deres.

Strekkmerker oppstår når det skjer en rask og kraftig utstrekking av huden. Det skjer gjerne i forbindelse med rask vektøkning, som for eksempel hos gravide eller andre som raskt går opp i vekt. Men det er ikke kun gravide som får strekkmerker, og merkene er ikke forbeholdt kvinner. De kan også oppstå i forbindelse med kraftig muskelvekst, slik vi ser hos bodybuildere, i forbindelse med raske vekttap eller hos unge i puberteten som vokser raskt.

På latin heter strekkmerker striae. Merkene er skader som oppstår i underhuden, i det elastiske laget i midten, det som heter dermis eller lærhud. Dermis er det tykkeste laget i huden, og strekkmerkene oppstår når huden revner her.

Når strekkmerkene oppstår, viser de seg gjerne i form av rosa, lilla eller blå striper i huden. Merkene forsvinner ikke av seg selv, men med tiden kan de falme og bli lysere i fargen. Samtidig finnes det forskjellige muligheter for å behandle strekkmerker, og det skal vi se nærmere på her.


Hvorfor får man strekkmerker?

Huden vår er generelt svært elastisk, og den tåler mye før den revner. Men når huden blir presset ekstraordinært, og den skal strekkes ekstremt mye og raskt i forbindelse med rask vektøkning, raskt vekttap eller rask vekst, hender det at den ikke tåler presset. Det kan skje for både kvinner og menn, unge og gamle.

Når de elastiske fibrene i huden blir utsatt for voldsom overstrekking, mister de elastisiteten sin. Fibrene gjenvinner aldri elastisiteten din, og derfor er skaden som regel permanent.

Når noen blir rammet av strekkmerker, mens andre slipper unna, handler det om forskjeller i hudens elastisitet og hudtype. Noen har rett og slett en mer elastisk hud enn andre. Genetikken kan også spille inn. I noen familier er det bare økt tendens til å utvikle strekkmerker.

Strekkmerker er heldigvis ikke farlige, men rent kosmetisk kan de være plagsomme. Det kan også oppstå en liten anelse kløe ved strekkmerkene, men ellers kommer du ikke til å merke dem – annet enn når du ser deg i speilet.

Du kan heldigvis redusere synligheten av strekkmerkene dine ved å tilføre korrekt mengde fukt og næring til huden din. Det kan du gjøre med Body Oil, som er smekkfullt av aktive ingredienser som pleier huden og forbedrer synligheten på strekkmerkene.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Pubertet, vektøkning og vektnedgang

Unge i puberteten vokser skikkelig fot. For det meste klarer huden å holde følge med utviklingen, men noen ganger tenåringen vokse så fort at huden sprekker og danner strekkmerker. Den ubalansen som oppstår i puberteten kan dessuten bidra til å forsterke faren for strekkmerker.

Når man går raskt opp i vekt, sånn at huden må strekke seg mye på kort tid, er det belastende for huden. Det er ikke alltid den klarer det, og da oppstår strekkmerkene. Hos gravide skjer det som regel mot slutten av graviditeten, da huden strekkes ekstra mye. Gravide med tvillinger, gravide med ekstra mye fostervann, yngre gravide og overvektige gravide har spesielt stor risiko for å få strekkmerker. Endringer i hormonbalansen under graviditeten har generelt også innvirkning på forekomsten av strekkmerker.

Ved å smøre inn kroppen med en god hudpleieolje kan du redusere synligheten av strekkmerkene eller andre ujevnheter i huden din. Du kan bruke Body Oil fra Australian Bodycare under hele graviditeten din, og du kan videreføre bruken etter at du har født og eventuelt ammer.

Hos andre, som går fort opp i vekt, kan det skje på samme måte. Bodybuildere og vektløftere, som bygger opp store muskelmasser på kort tid, og dermed presser huden, er også ekstra utsatt for å få strekkmerker.

Hvis du går mye ned i vekt over kort tid, klarer heller ikke huden å følge med. Man skulle tro at man øyeblikkelig fikk en pen og glatt hud, men sånn fungerer det dessverre ikke. Det kan være skikkelig frustrerende.

Men du kan hjelpe den pene og glatte huden på vei ved å bruke en god body scrub til å fjerne døde hudceller og bakterier på huden. Ved å bruke en god hudpleieolje etterpå – og gjerne 2 ganger om dagen – gir du huden din de beste forutsetninger for å fremstå pen og glatt. Body Oil fra Australian Bodycare inneholder blant annet den fuktgivende ingrediensen skvalen, som sikrer en sunn og gjennomfuktet hud.

Strekkmerker og appelsinhud

Noen ganger forveksles strekkmerker og appelsinhud, såkalte cellulitter. Men de to har ikke det minste med hverandre å gjøre.

Appelsinhud skyldes en opphoping av fett under huden. Når bindevevet blir strammere, oppstår de små kulene på hudens overflate. Kulene kan minne om skallet på en appelsin, og der har det fått navnet sitt fra. Appelsinhud dukker gjerne opp på rumpeballer og lår.

Hvis du er lei av appelsinhuden din, kan du vurdere å bruk en effektiv body scrub til å fjerne døde hudceller, og en nærende hudpleieolje for å redusere synligheten av appelsinhuden. Body Scrub og Body Oil fra Australian Bodycare tilfører fukt og elastisitet til huden, og ved å massere inn kroppsoljen med sirkelbevegelser får du satt i gang blodsirkulasjonen i bindevevet, så huden fremstår penere og glattere.  

Pakke til Cellulitter, appelsinhud
2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 279,00 kr
Salgspris 279,00 kr Vanlig pris
Pakke til Cellulitter, appelsinhud - 2 produkter til å redusere synligheten av appelsinhud og cellulitter

Hvor kan man få strekkmerker?

Strekkmerker kan dukke opp de fleste steder på kroppen. De sees gjerne på mage, lårene, rumpeballene, hoftene, brystene, overarmene og underarmene. Det er de stedene i kroppen der vi oppbevarer større fettmengder.

Hos gravide dukker strekkmerkene gjerne opp på magen og brystene. Eventuelt også på lårene og armene, hvis den gravide går mye opp i vekt. Hos overvektige sitter strekkmerkene ofte på lår og hofter. Hos bodybuildere er spesielt overarmene utsatt. Men generelt kan strekkmerker oppstå overalt på kroppen hos alle typer mennesker. Det varierer rett og slett fra person til person.

Uansett hvor strekkmerkene oppstår, viser de seg gjerne i form av rosa, lilla eller blå striper i huden. De falmer gjerne litt med tiden, og blir samtidig lysere i fargen.

Uansett hvor på kroppen du har strekkmerker, kan du behandle dem med Body Oil. Den er godt egnet til hele kroppen, og hvis du bruker oljen daglig kan du forbedre utseendet på strekkmerkene dine.


Hvordan kan man behandle strekkmerker?

Strekkmerker blir mindre tydelige med tiden, men de vil aldri forsvinne helt. De ødelagte fibrene i huden – og de arrene som har oppstått – kan aldri bli helt helbredet. Heldigvis vil de fleste strekkmerker krympe og falme litt med tiden.

Det kan være vanskelig å dekke til eller skjule strekkmerkene sine, så derfor unngår en del kvinner og menn dessverre å bruke bikini, badebukse eller shorts og korte ermer. Og da begynner jo tilstanden å være hemmende og problematisk for den enkelte. Det er nok spesielt vanskelig for unge med strekkmerker. Derfor er det verdt å se om det er noe man kan gjøre for å behandle eller bli kvitt strekkmerkene sine – og selvfølgelig om det er noe man kan gjøre for å forebygge dem.

Det finnes ingen godt dokumenterte behandlinger for strekkmerker, og dermed heller ingen vitenskapelige beviser for at noen behandlinger virker. Men likevel kan det finnes behandlinger som mange har glede av.

Siden strekkmerker ikke kan fjernes helt, handler behandlingen om å gjøre strekkmerkene mindre synlige.

Du kan bruke en god olje med fuktende ingredienser, som for eksempel solsikkeolje og mandelolje, til å pleie huden og redusere synligheten av strekkmerker.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Krem med A-vitaminsyre

Krem med A-vitaminsyre, også kalt tretinoinkrem, brukes av mange i behandlingen av strekkmerker. Kremen stimulerer produksjonen av celler i bindevevet, så elastisiteten kan gjenopprettes. Det finnes flere forskjellige produkter du kan kjøpe på apoteket.

Mange kosmetikkfirmaer har også en krem eller olje mot strekkmerker på produktlisten – både til forebygging og behandling.

Trening mot strekkmerker

Regelmessig trening holder kroppen i form, strammer opp huden og forebygger overvekt. Alt det er bra for kroppen, og det er også bra i forhold til forekomsten av strekkmerker. Men det er ikke en behandlingsform som viser raske resultater.

Laserbehandling eller micro needling

En laserbehandling kan være en mulighet hvis du er skikkelig lei strekkmerkene dine. Behandlingen skal gjøres av en hudlege, og siden det er snakk om et rent kosmetisk problem, vil du måtte betale for behandlingen.

Med en laserbehandling prøver man å få huden til å arbeide med å stimulere produksjonen av celler i bindevevet, så de ødelagte fibrene erstattes og elastisiteten gjenopprettes.

En annen mulighet, som også skal utføres for egen regning og en hudlege eller på en privat hudklinikk, er micro needling. Behandlingen gjennomføres med en såkalt derma roller, eller dermatologisk rull, som er en rull med bittesmå nåler på. Nålene som treffer huden stimulerer ny cellevekst, elastisiteten i huden forbedres og det dannes nytt kollagen. Her benytter man med andre ord kroppens naturlige, selvhelbredende egenskaper.

Hvis du ikke våger deg på laserbehandling, kan du i stedet prøve en god kroppsolje som tilfører næring og aktive ingredienser. Body Oil fra Australian Bodycare inneholder blant annet mandelolje og solsikkeolje, som begge har høyt innhold av E-vitamin. E-vitamin er viktig for å forbedre hudens sunnhet og å jevne ut strekkmerker. 

Kjerringråd og naturmidler mot strekkmerker

Det finnes alltid en lang rekke kjerringråd mot alle slags lidelser, og selvfølgelig også mot strekkmerker. Et råd er å smøre huden med vanlig matolje. Et annet er å lage en hjemmelaget hudskrubb av sukker. Eggehviter, sitronsaft og potetsaft nevnes også mot strekkmerker. Og det finnes mange kjerringråd du kan teste hvis du vil prøve deg på en naturlig – og billig – behandling av strekkmerker.

Hvis du i stedet vil prøve en god body scrub, kan du vurdere en som inneholder naturlig tetreolje, og som effektivt fjerner døde hudceller.

Det finnes også forskjellige naturlige oljer som er kjent for å ha gunstig effekt mot symptomene ved diverse hudlidelser. Blant disse finner vi australsk tetreolje og forskjellige oljer med aloe vera, mandel eller kokos.

Prøv for eksempel en effektiv hudpleieolje med både mandel- og solsikkeolje. Begge oljene mykner og tilfører E-vitamin, som er viktig for å minimere synligheten av strekkmerkene dine.


Forebygging av strekkmerker

Det beste du kan gjøre for å unngå strekkmerker, er å unngå overvekt og rask vektøkning. Det gjelder både i forbindelse med graviditet og ellers. Men det finnes dessverre ingen garantier, for mange slanke gravide får også strekkmerker under graviditeten.

Det finnes mange forskjellige kremer, salver, oljer og lotioner som hevder at de kan forebygge strekkmerker. Det finnes det ingen vitenskapelige beviser for, men siden det er snakk om uskadelige og harmløse midler, kan det kanskje være verdt å prøve? Markedsføringen av midler som hevder å kunne forebygge strekkmerker, retter seg spesielt mot gravide.

Huden har alltid godt av å få tilført fukt, så den ikke tørker ut, så de kan aldri skade å bruke en god krem, lotion eller olje.

Et sunt og variert kosthold med nok vitaminer og grønnsaker er bra for hele kroppen, og dermed også for huden.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

FAQ om strekkmerker

Hvordan fjerner man strekkmerker?

Det finnes ingen behandling som kan fjerne strekkmerker helt, men det mye man kan gjøre for å redusere synligheten av dem. For eksempel en  hudpleieolje som gjør huden elastisk, glatt og pen.


Hva er strekkmerker?

Strekkmerker er sprekker i huden som oppstår når det skjer en rask og kraftig utstrekking av huden. Det skjer gjerne i forbindelse med rask vektøkning, raskt vekttap eller rask vekst i puberteten. Strekkmerkene viser seg gjerne i form av rosa, lilla eller blå striper i huden.


Hvordan forsvinner strekkmerker?

Strekkmerker forsvinner ikke av seg selv, men de kan med tiden blir blekere i fargen og til og med krympe litt. Du kan tilføre fukt og elastisitet til huden med strekkmerker ved å bruke en hudpleieolje med nærende ingredienser, som for eksempel skvalen og E-vitamin.


Forsvinner strekkmerker hvis man går ned i vekt?

Strekkmerker forsvinner ikke av seg selv. Men hvis du går ned i vekt og trener på en måte som strammer opp huden, kan du være så heldig at du opplever en forbedring av utseendet på strekkmerkene dine. Bare husk at raske og store vekttap også kan gi strekkmerker.
For å pleie huden og redusere synligheten av strekkmerkene, kan du bruke Body Oil fra Australian Bodycare. Hudpleieoljen inneholder den aktive ingrediensen tetreolje, som hemmer bakterier, mens mandel- og solsikkeolje tilfører fukt og næring.


Hva er årsaken til strekkmerker?

Strekkmerker oppstår fordi huden må strekke seg raskere og lengre enn den egentlig kan, selv om huden vår er utrolig elastisk. Når de elastiske fibrene i huden blir utsatt for voldsom overstrekking, mister de elastisiteten sin. Da sprekker huden og det har oppstått et strekkmerke.


Hvorfor får man strekkmerker når man trener?

Hvis du trener mye og raskt øker vekten, for eksempel som bodybuilder eller vektløfter, er det ikke alltid huden rekker å holde følge. Når huden strekkes mye og raskt, kan den sprekke – og så har du et strekkmerke.


Kan man fjerne strekkmerker med laser?

Strekkmerkene kan fjernes eller gjøres mindre synlige ved hjelp av en laserbehandling, som du må til hudlege for å få gjennomført.
Hvis du ikke er klar for laserbehandling, kan du pleie huden og strekkmerkene dine med en god hudpleieolje i stedet.


Kan man forebygge strekkmerker?

På samme måte som det ikke finnes en reell behandling mot strekkmerker, er det egentlig heller ikke mulig å forebygge. Men du kan gjøre litt, som å holde vekten nede, spise sunt, trene og holde huden fuktet med en god krem, lotion eller olje.


Kan man unngå strekkmerker?

Det kan være vanskelig å unngå strekkmerker, selv om man gjør alt man kan for å forebygge. Det er fullt mulig å være slank og sunn, og så likevel ende opp med strekkmerker i forbindelse med en graviditet.
Men du kan redusere forekomsten av strekkmerker og minimere synligheten av dem ved å bruke en god hudpleieolje daglig. Body Oil fra Australian Bodycare kan brukes av både gravide og ammende.


Hvorfor får man strekkmerker på rumpa?

Strekkmerker oppstår gjerne der huden er utsatt for størst press eller strekk. Det er også de stedene i kroppen der vi oppbevarer større fettmengder, som for eksempel rumpeballene.


Når forsvinner strekkmerkene?

Strekkmerker går dessverre ikke bort av seg selv når skaden på huden først har skjedd. Men du kan gjøre mye for at strekkmerkene skal bli mindre synlige. Du kan for eksempel bruke en kroppsolje som sikrer en pen og glatt hud.


Hvordan ser begynnende strekkmerker ut?

Begynnende strekkmerker viser seg som små striper i huden med svakt rosa, blå eller lilla farge. Med tiden kan merkene bli mer tydelige.


Hvorfor får gravide strekkmerker?

Gravide kan få strekkmerker fordi huden strekkes mye på kort tid i forbindelse med den plutselige og store vektøkningen.


Hvorfor klør strekkmerkene mine?

Strekkmerker har det med å klø litt. Det er plagsomt, men strekkmerker er ikke farlige. Det største problemet er det kosmetiske.


Når blir strekkmerkene hvite?

Strekkmerker som starter livet som blå, lilla eller rosa striper i huden, kan med tiden trekke seg litt sammen. Da kan også de fargede stripene falme og blir til mindre synlige, hvite striper.


Kan man dekke til strekkmerker?

Det er vanskelig å dekke til strekkmerker, men det er selvfølgelig mulig å dekke med voldsom overstrekking klær eller en concealer/farget krem. Men det er et bedre alternativ å behandle strekkmerkene så de blir mindre synlige, i stedet for å måtte skjule dem.

Du kan tilføre fukt og elastisitet til huden ved å bruke en Body Oil som inneholder mandelolje, solsikkeolje og skvalen. Det er ingrediensene som sikrer en glatt og pen hud.


Kan man trene bort strekkmerker?

Trening kan stramme opp huden, og det kan ha gunstig effekt på strekkmerkene, siden de blir mindre synlige.


Kan strekkmerker gjøre vondt?

Strekkmerker skal normalt ikke være vonde. De kan klø litt. Så hvis du opplever at strekkmerkene dine er vonde, bør du ta en tur til fastlegen din for en sjekk.


Kan man sole strekkmerker?

Strekkmerker tåler sol, men akkurat som resten av kroppen din har de det best med begrensede mengder. Og husk en god solkrem før du går ut i solen.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram