Bakteriell vaginose – en ubalanse i det intime området
Bakteriell vaginose er en vanlig tilstand som skyldes ubalanse i det intime miljøet. Tilstanden kan forebygges, og den kan behandles med en vaginal gel eller tabletter. Les mer her.
Innhold på siden
Hva er bakteriell vaginose?
Bakteriell vaginose er ikke en seksuelt overførbar sykdom, men heller en betegnelse på en forstyrrelse i bakteriesammensetningen i vagina. Samtidig kan seksuelle vaner spille en rolle for når det oppstår bakteriell vaginose.
Tilstanden er vanlig hos kvinner mellom 15 og 50 år, og 15-30 prosent opplever at tilstanden kommer tilbake hvis de først har hatt den én gang.
Hvorfor får du bakteriell vaginose?
Du får bakteriell vaginose fordi melkesyrebakteriene som vanligvis finnes i skjeden er borte. De er i stedet blitt erstattet av en rekke andre bakterier som har spredd seg i det intime området.
Disse bakteriene finnes også i skjeden til vanlig, men da i et mye mindre omfang enn du kan oppleve ved bakteriell vaginose.
Det gjelder blant annet bakterien Gardnerella Vaginalis, som gjør at tilstanden noen ganger blir omtalt som gardnerella.
Den økende veksten av disse bakteriene fører til kjemiske forbindelser som kan gi en ubehagelig, fiskeaktig lukt.
Bakteriell vaginose sees kun hos kvinner med en østrogenstimulert slimhinne, altså kvinner som er i den alderen da de menstruerer.
Årsaken til at kvinner får bakteriell vaginose er ukjent, men hyppige samleier kan muligens utløse tilstanden. Andre mulige faktorer kan være nye partnere, sex mellom kvinner, mange partnere og utskylling av skjeden.
Symptomer på bakteriell vaginose
Symptomer på bakteriell vaginose er blant annet utflod som er gråaktig eller gul, og til tider skummende, i motsetning til sopp, som gir en hvit, nærmest cottage cheese-aktig utflod.
Utfloden kan svinge litt i løpet av syklusen, og er aller mest omfattende etter samleie. Lukten er karakteristisk fiskeaktig. Du kan også få svie og kløe i forbindelse med bakteriell vaginose.
Hvordan testes bakteriell vaginose?
Utfloden og lukten i forbindelse med bakteriell vaginose er ofte karakteristisk nok til at legen enkelt kan fastslå diagnosen. Legen kan også undersøke sekret fra skjeden i mikroskop for å bekrefte diagnosen.
Bakteriell vaginose går som regel over av seg selv uten behandling, siden kroppen selv er flink til å gjenopprette balansen i skjeden. Hvis du har bakteriell vaginose og kun er lett plaget av tilstanden, er det ikke nødvendig med behandling.
Hvis plagene ikke gir seg, kan legen skrive ut antibiotika. Du skal unngå å innta alkohol under behandlingen, siden den kan virke som antabus. Partnere trenger ikke å bli behandlet i forbindelse med bakteriell vaginose.
Hvis du bruker spiral og får bakteriell vaginose ofte, kan du prøve å forbedre tilstanden ved å få fjernet spiralen. Du kan også prøve kondombruk før du beslutter å fjerne spiralen.
Smitter bakteriell vaginose?
Bakteriell vaginose smitter ikke mellom kvinner og menn, men kan overføres mellom kvinner som har sex med andre kvinner.
Kondom kan beskytte deg mot bakteriell vaginose, også ved felles bruk av leketøy. Håndvask eller gummihansker kan forebygge smitte mellom kvinner.
Mulige følger av bakteriell vaginose
For gravide som tidligere har født for tidlig, skal tegn på bakteriell vaginose undersøkes og behandles. Årsaken er at tilstanden kan øke risikoen for at vannet går og fødselen settes i gang for tidlig. Bakteriell vaginose er ikke ansett som et problem for andre, friske gravide.
Bakteriell vaginose kan øke risikoen for underlivsinfeksjon etter en kirurgisk abort, så i den forbindelse skal symptomer på tilstanden behandles.
Behandling av bakteriell vaginose
Rundt 30 prosent av tilfellene med bakteriell vaginose løser seg av seg selv, takket være kroppens naturlige forsvarsmekanismer. Hvis kroppen ikke klarer å rydde opp selv, bør du ta turen til fastlegen din.
Men effekten av en behandling kan være kortvarig. Rundt hver tredje kvinne som har fått behandling, opplever at de trenger en ny behandling etter bare noen få måneder.
Selv om det finnes ikke-antibiotiske midler, vil legen til med stor sannsynlighet skrive ut antibiotika til behandling av bakteriell vaginose.
Bakteriell vaginose kan behandles med metronidazol eller clindamycin som tabletter eller vaginal gel. Det er ingen forskjell i effekten av behandlingene, men det er større risiko for tilbakefall etter kortere behandlingsperioder. Til tross for effektiv behandling, er det en tilbakefallsprosent på ca. 30.
Det finnes ingen dokumentert behandlingseffekt av melkesyrepreparater eller melkesyrebakterier.
Det finnes heller ingen dokumentert effekt av behandling av mannlige partnere.
Alternativet til antibiotika er å bruke naturlige produkter som gjenoppretter pH-balansen i vagina, som har få eller ingen bivirkninger og som gjør det mulig for de gode bakteriene å gjenopprette balansen i floraen i det vaginale miljøet.
Daglig intimpleie er generelt viktig
Hvis du er plaget med kløe, tørrhet, lukt og irritasjon i intimområdet, er det kroppens måte å rope om hjelp på. Du kan få hjelp mot de intime problemene med denne intimpakken med Femigel og Femi Daily. Plager i intimområdet kan være et både pinlig og svært ubehagelig problem som krever daglig intimpleie.
Femigel og Femi Daily gir begge huden din den nødvendige pleien som skal til for å slippe det intime ubehaget. Sammen fungerer produktene som førstehjelp, så du kan få en ren og frisk følelse nedentil. Femigel og Femi Daily er pH-regulert og hjelper deg med å gjenopprette et naturlig og sunt miljø i intimområdet. Femi Daily er en naturlig gel til daglig intimpleie, akkurat som du vil bruke en bodylotion på kroppen daglig.
For å få optimal effekt, anbefaler vi at du bruker Femigel 2 ganger daglig. Deretter kan du med fordel bruke Femi Daily 1 til 2 ganger daglig for å oppnå størst mulig effekt. Produktene egner seg til daglig bruk, siden de inneholder 100 prosent naturlige, aktive ingredienser.