Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er utflod?

Utflod er en væske fra skjeden kombinert med døde celler fra livmorhalsen. Væsken løper hele tiden gjennom skjeden. Derfor vil det også komme utflod på kontinuerlig basis. Det er nemlig et sekret som sørger for å bevare fukten i slimhinnene i skjeden. Utflod dannes altså i skjedens slimhinne hos friske kvinner. Den har oftest en klar eller melkehvit farge. Sekretet inneholder melkesyrebakterier, og derfor har utfloden din vanligvis en lav pH-verdi på 3,8-4,2 på en syre-baseskala. Og det er altså melkesyrebakteriene som opprettholder det sure miljøet i skjeden.

Sammen med melkesyrebakteriene består sekretet også av andre mikroorganismer som hjelper til med å beskytte mot betennelse i skjeden. Et surt miljø hemmer nemlig fremkomsten av bakterier, som kan være sykdomsfremkallende.


Har alle kvinner utflod, og er det normalt å ha utflod hver dag?

Alle kvinner i alle aldre opplever å ha utflod – det er ganske normalt. For de fleste dukker utfloden opp et par år før pubertetsstart og fortsetter videre i livet flere år etter overgangsalderen.

Dog kan mengden av utflod variere fra person til person. Hos noen kvinner er det bare en liten væskemengde, mens det hos andre kan være et desidert problem. Noen kvinner føler nemlig at de må gå med et truseinnlegg eller bind fordi trusene føles gjennomvåte av den slimede væsken. Det gjelder opp til en femtedel av kvinner i fødedyktig alder. Det er normalt for kvinner å ha utflod, men det er til gjengjeld vanskelig å lage en skala for hvilke mengder som er de normale – nettopp fordi det varierer fra kvinne til kvinne.

Akkurat som det er helt normalt for alle kvinner å ha utflod, er det altså også helt normalt å ha det hver dag. Imidlertid kan mengden av utflod også variere hos den enkelte person. Mens du en dag har mye utflod, kan du en annen dag ha veldig lite utflod. Det kommer helt an på hvor i din syklus du befinner deg. Eksempelvis kan du oppleve økt utflod i din eggløsningsperiode fordi det er en måte for kroppen din å bane vei for sædcellene til eggstokkene. Kort sagt betyr dette at alle kvinner i et eller annet omfang har utflod.

Hvorfor får du utflod?

Når du får utflod er det en måte for kroppen din å beskytte seg på. Sekretet er nemlig en naturlig og selvrensende del av skjedens system. Du får derfor utflod som en forsvarsmekanisme for skjeden din og underlivet ditt. De mikroorganismene og melkesyrebakteriene som bor i skjeden er nemlig en slags soldater. De forhindrer skadelige bakterier i å trenge igjennom til egglederen, eggstokkene og livmoren.

Derfor er utflod en veldig viktig del av et velfungerende underliv. Det holder seg selv rent og fritt for fremmede bakterier som kan gå til angrep på slimhinnene i skjeden og infisere den med virus og bakterier. Men selv om soldatene står vakt og beskytter skjeden din mod bakterier, kan det være forskjellige grunner til at de overmannes, og at skadelige bakterier finner veien inn. Og det kan altså føre til en infeksjon i skjeden.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Årsaker til endring i utfloden din

Det kan altså ikke stilles opp regler for hva den normale mengden utflod er hos kvinner fordi det er forskjellig fra kvinne til kvinne. Derfor er det endringer i mengden av utflod hos den enkelte det skal holdes nøye øye med. Det kan være både forandringer i mengden av utflod og konsistens, men det kan også være endringer i fargen på utfloden. Normal utflod betegnes som en klar eller hvit utflod som varierer fra en vannkonsistens til en mer slimet og klebrig konsistens.

Du bør derfor holde godt øye med utfloden din slik at du oppdager det hvis det plutselig skjer endringer. Det kan nemlig være kroppens signal om at det er noe galt. Her får du en oversikt over de forskjellige grunnene til endret utflod.


Hvorfor er utfloden min brun?

Det kan være mange grunner til at utfloden din plutselig viser seg som en brunlig farge i trusene. Den brune fargen oppstår typisk fordi utfloden har en liten stenk av blod. Det er eksempelvis helt normalt på slutten av menstruasjonen hvor skjeden renser den siste delen av blodet ut, slik at den kan komme tilbake til «normal» tilstand.

Opplever du derimot brun utflod som ikke opptrer i forlengelse av menstruasjonen din, kan det i mange tilfeller være en indikator på at du er gravid. Brun utflod opptrer nemlig ofte i forbindelse med graviditetsblødninger.

Blødning og dermed brunlig utflod er normalt for mange kvinner i graviditetens tidlige stadier. Men fortsetter blødningen og øker den brune utfloden i løpet av graviditetens 37 uker, bør du oppsøke lege da det kan være tegn på komplikasjoner.

Hvis du opplever brun utflod og du samtidig har hatt ubeskyttet sex, er det derfor en god idé at ta en graviditetstest. Er du derimot ikke gravid, bør du la deg undersøke av legen. Brun utflod kan nemlig være et symptom på latente sykdommer som kreft i eggstokkene eller livmorhalsen. Det behøver ikke være kreft, men for at utelukke muligheten bør du oppsøke legen din.


Hvorfor lukter utfloden min?

Du kan også oppleve endringer i lukten av utfloden, som ofte ledsages av endringer i farge og konsistens. Det er imidlertid helt normalt at utflod har en mild, syrlig lukt fra skjeden. Men begynner lukten å bli kraftigere, kan det skyldes infeksjon i skjeden. Derfor er det ingen grunn til bekymring dersom det er en svak lukt. Det skyldes det sure miljøet i skjeden. Men tiltar lukten og blir sjenerende, kan det altså være tegn på et problem i underlivet og det skal du være oppmerksom på.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Hvilke infeksjoner eller bakterier kan endre utfloden min?

Det kan være mange grunner til at utfloden din endrer seg. Noen ganger er det ganske harmløst, mens det andre ganger ligger mer alvorlige tilstander til grunn for forandringene. Derfor er det nok en gang viktig å poengtere at du bør være oppmerksom på om utfloden din endrer seg over en lengre periode og gir anledning til plager.


Bakteriell vaginose

Kommer det av en eller anden grunn ubalanse i den naturlige floraen av bakterier og mikroorganismer i skjeden, kan det gi en forøket mengde utflod. Den kan også endres i konsistens, lukt og farge. Bakteriell vaginose er nettopp en ubalanse i skjeden som kjennetegnes ved sjenerende utflod. Den gir en forsterket lukt fra skjeden, og blir grålig i fargen. Lukten betegnes som fiskelukt, dog blir den også typisk kraftigere etter et samleie.

Når lukten forsterkes skyldes det blant annet at den sure utfloden blandes med basisk sæd. Ved bakteriell vaginose nedsettes melkesyrebakteriene og mikroorganismenes forsvar slik at bakterier som skjeden ikke har så mange av, plutselig tar over. Det er ofte «gardnerella vaginalis» som får vekstvilkår til å formere seg og skape ubalanse i skjeden.

Ubeskyttet sex hvor den basiske sæd er med på å bryte ned den naturlige, sure balansen kan være en del av grunnen til bakteriell vaginose, men det kan også skyldes hormonelle forandringer. Den sjenerende tilstanden er allment kjent, og flere enn tredjedelen av alle kvinner blir på et eller andet tidspunkt sjenert av ubalansen, selv om det oftest er eldre kvinner.


Skjedesopp

En annen hyppig grunn til at utfloden endrer seg er skjedesopp. Her blir utfloden typisk hvit og grynete med klumper– nærmest cottage-cheese lignende. I langt de fleste situasjoner med sopp er årsaken til skjedesopp gjærsoppen «Canadida albicans» som får bakteriefloraen i skjeden til å endre seg. På skjedens slimhinner lever det naturlig gjærsopp side om side med mikroorganismer og melkesyrebakterier. Slås balansen mellom bakteriene ut av kurs, får gjærsoppene gode vekstbetingelser og det samlede overtaket.

Skjedesopp er en veldig hyppig tilstand hos kvinner i alle aldre, men det gjør den ikke mindre palgsom. Den naturlige bakteriefloraen kan akkurat som ved bakteriell vaginose endres hvis den basiske sæden kommer i kontakt med den sure utfloden, og derved nedbryter noen av melkesyrebakteriene i skjeden. Det gir nemlig soppen fritt leide til å formere seg.

Men ofte dukker problemer med skjedesopp og sjenerende utflod også opp i forbindelse med graviditet, diabetes eller behandling med antibiotika. Faktisk er antibiotikabehandling den største årsaken til sopp i skjeden. Antibiotikaene nedsetter nemlig funksjonen hos de gode bakterier, som vanligvis evner å holde de naturlig forekommende mengder av sopp i skjeden nede. Det gir soppen fritt spillerom til å vokse.

Sopp i skjeden kan utover hvit, tykk og klumpet utflod, også ledsages av kløe og svie ved vannlating og under samleie. I den forbindelse skal du være oppmerksom på at du som kvinne kan smitte din partner med sopp under sex, selv om dette er veldig sjeldent. Men han kan ikke smitte deg. Derfor anses svamp heller ikke for en kjønnssykdom.


Klamydia

Klamydia er én av de hyppigste sexsykdommene og er en bakterieinfeksjon i underlivet. Infeksjonen kan oppstå både i urinrøret, endetarmen og livmorhalsen. Smitte med klamydia kan vise seg som økte mengder av utflod, akkurat som det også ofte er forbundet med svie i underlivet under sex og særlig ved vannlating. Mange sammenligner symptomene ved klamydia med å tisse glasskår. Utover det kan infeksjonen gi smerter nedentil i underlivet.

Har du derfor økt utflod og noen av de andre beskrevne symptomene, er det en god idé å bli undersøkt av lege. Imidlertid gir klamydia i mange tilfeller slett ingen symptomer, og derfor går flere rundt med det uten å vite om det. Ubehandlet klamydia kan i de verste tilfellene føre til barnløshet. Hvis du derfor dyrker ubeskyttet sex, bør du jevnlig la deg teste for klamydia slik at du oppdager det i tide.


Trichomonas

Hvis utfloden din plutselig endrer lukt og farge, kan det også skyldes Trichomonas som oppstår på grunn av parasitten Trichomonas vaginalis. En parasittinfeksjon i skjedemiljøet vil typisk vise seg som illeluktende utflod, som endrer fargen til gul, men kan også være grønnlig. Konsistensen på utfloden er ofte skummende.

Trichomonas-parasitten overføres hyppigst under samleie. Den er sjelden her i Norge, men veldig utbredt i store deler av verden. Endringene i utfloden kan også ledsages av kløe og irritasjon i skjeden. Det kan også oppleves sviende under vannlating


Kan menn få utflod?

Selv om utflod normalt betegnes som kvinnerelatert, kan menn faktisk også oppleve utflod. Hvor utfloden hos kvinner stammer fra skjeden og er helt naturlig, kommer det hos menn fra urinrøret og er ikke naturlig.

Utflod fra urinrøret hos menn kan være et symptom på smitte fra kjønnssykdommer som klamydia eller gonoré. Klamydiainfeksjon kan gi en smule fargeløst og slimet utflod fra urinrøret hos mannen, mens gonoré kan vise seg som en tykkere, gul utflod. Der kan også komme litt utflod fra mannens urinrør hvis han lider av kronisk betennelse i prostata.


Hvordan behandler du sjenerende utflod?

Forandringer i din utflod som endringer i farge, konsistens og mengde kan gå over av seg selv. Men opplever du gjennom en lengre periode at utfloden din stadig ikke kommer tilbake til sin normale tilstand, fordrer det behandling.

I de fleste tilfeller vil det være tilstrekkelig å gjenopprette den naturlige bakteriefloraen i skjeden med melkesyrebakterier. Den sjenerende utfloden er nemlig i mange situasjoner oppstått fordi en del av skjedens melkesyrebakterier er blitt «drept» og derfor ikke kan beskytte skjeden i samme omfang. Dette finnes det forskjellige stikkpiller for – og dem får du på apoteket. Hvis behandling med melkesyrebakterier ikke virker, bør du alltid oppsøke legen din for ytterligere behandling.

Du kan selv gjøre mye for å avhjelpe og forebygge sjenerende utflod. Vask deg aldri med alminnelig såpe i området omkring skjedeåpningen. Mange ganger er det tilstrekkelig med vann. Men hvis du liker den rene følelsen og litt ekstra pleie til huden i den sarte sonen, kan du benytte Australian Bodycare Intim Wash. Såpen er mild og spesielt utviklet for å vaske intimområdet. Bakterier vaskes effektivt men skånsomt vekk, samtidig som hudens naturlige balanse bevares slik at huden ikke blir rød og irritert.

Smør også gjerne de ytre kjønnsorganene daglig med Femi daily, som med et rikt innhold av australsk Tea Tree Oil forebygger intimt ubehag. Smør omkring skjedeåpningen – gelen forebygger kløe, irritasjon, tørrhet og uønsket lukt i intimområdet.

Pakke til Intimpleie
3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 429,00 kr
Pakke til Intimpleie - 3 produkter til intimpleie mot tørrhet, lukt, kløe eller annet intimt ubehag

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram