Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er collagen?

Collagen (også kalt kollagen) er kroppens svært nødvendige byggesten til brusk og knokler.

Det er dette proteinet, som det finnes aller mest av i kroppen, og det utgjør 30 % av kroppens samlede proteinmasse.

Collagen dannes av kroppens hudceller og finnes primært i hudens bindevev, knokler og brusk. Det spiller en avgjørende rolle for kroppens evne til å opprettholde styrke og elastisitet.

Hvorfor har huden bruk for collagen?

Collagen vedlikeholder hudens styrke og elastisitet, samt hjelper med å holde huden fast, og hindrer rynker og linjer i å oppstå i huden.

Når collagenproduksjonen faller, blir hudens bindevev svakere, og huden mister elastisitet, spenstighet og glød. Og når huden blir mindre elastisk, utvikles det rynker.

Jo strammere bindevev, jo færre rynker og mer frisk hud. Produktet Pre Aging Serum fra Australian Bodycare booster hudens evne til å oppta collagen.

Pre–aging Serum for å forebygge aldringstegn
Anti age serum med hyaluronsyre, peptider og koffein mot rynker
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 159,00 kr
Salgspris 159,00 kr Vanlig pris
Pre–aging Serum for å forebygge aldringstegn - Anti age serum med hyaluronsyre, peptider og koffein mot rynker

Kroppens produksjon av collagen avtar med alderen

Selvom det er helt naturlig å få rynker, er det mange som foretrekker å opprettholde en smidig, elastisk og mer ungdommelig hud. Dette kan collagen hjelpe med. Men til tross for at huden selv produserer collagen, faller produksjonen, jo eldre du blir.

Fra ca 30-års alderen faller hudcellenes collagen produksjon, noe som går utover hud, hår og negler.

Ettersom det øverste laget i huden blir tynnere med alderen, kan du ty til kosttilskudd, som stimulerer kroppens egen produksjon av collagen, samt vedlikeholder en normal hud.

Ved å tilføre ekstra collagen til huden ved hjelp av tilskudd kan du øke hudens densitet, minske aldringstegn og oppnå en pen og sunn hud.

Pen hud – og sunt hår

Våre kropper har bruk for keratin og mineraler for at håret kan gro – og nettopp produksjonen av keratin avhenger av collagen, hvor man finner de fleste aminosyrer, som er nødvendige for å produsere keratin.

Ved å stimulere kroppens produksjon av collagen med kosttilskudd kan du opprettholde et sunt og pent hår, samt en smidig og elastisk hud.

Collagentilskudd med peptider hemmer aldringstegn 

Peptider fungerer som byggesteiner for alle proteiner slik som collagen, elastin og keratin. De fås i mange forskjellige produkter, slik som Pre-aging serum fra Australian Bodycare, hvor peptider og koffein er med til å hoplde huden sunn og glatt og bakuchiol virker mot dype rynker.

I et omfattende studie på området har man undersøkt effekten av åtte ukers inntak av kosttilskudd med 10 gram kollagenpeptider om dagen. Her ble det konkludert at tilskuddet økte tettheten av hudens kollagen og økte hudens hydrering.

Utover dette viser andre studier at fibroblastceller, som utgjør en del av hudens bindevæv, responderer på eksponering av collagenpeptider. Eksponeringen øker celledelingen og cellefornyelsen, noe som hemmer aldringstegn.

Forskellige former for produkter med collagen 

Når kroppens egne produksjon av collagen avtar med alderen, kan du med fordel gå inn og booste produksjonen selv. Det finnes flere typer produkter, som kan hjelpe deg med dette.

Les mer om produktene her.

Kosttilskudd

Du kan få collagen tilskudd på flere måter.

Et eksempel er collagen pulver, som er en enkel og grei måte å få din daglige dose med collagen inn i den daglige rutinen din. Kollagen pulver inntas med væske en gang daglig, og du kan få det med eller uten smak.

Det finnes også kapser eller piller med collagen, som også er en enkel måte å sikre daglig inntak på.

Hudpleieprodukter

Komplette kollagen-molekyler er for store til å trenge igjennom hudens barriere med krem og serum. Derfor har hudpleieproduktene fokus på å inneholde stoffer, som booster produksjonen av kollagen fremfor å direkte inneholde det. Et eksempel på en krem, som booster kollagen produksjonen er Face Tonic fra Australian Bodycare.

Når du hører om collagen krem eller collagen serum, er det ingrediensene du må være oppmerksom på. Her er det spesielt C-vitamin, som du skal bite merke i, for dette er essentielt for en normal dannelse av collagen.

Har du mangel på C-vitamin, går det ut over produksjonen av collagen i kroppen din.

Er du nyskjerrig på flere eksempler, kan du lese videre og se, hvordan ingrediensene i hudpleieproduktene kan hjelpe deg oppnå en sunn og pen hud.

Boost produksjonen av collagen med C- og E-vitamin

Det første eksempelet er Aloe Vera anti-age Serum fra Australian Bodycare, som inneholder C-, E- og F- Vitamin.

C-vitamin bidrar til kroppens normale collagendannelse og hjelper med å forebygge fine linjer og rynker, som er grunnen til at du ofte finner C- og E-vitamin i anti-age produkter – de to vitaminene spiller ofte godt sammen.

Du kan med fordel kombinere serummet med flere produkter, som også booster collagen i kroppen – for eksempel Australian Bodycare Ansiktskrem, som også inneholder E-vitamin.

I tillegg til å etterlate huden elastisk og smidig, virker E-vitamin som en antioxident, som beskytter kroppens celler mot frie radikaler, som forårsaker skader på kroppens collagen. Før du bruker ansiktskrem, kan du med fordel bruke en skin tonic til dybderens, som tilfører fukt – for eksempel vår dyptrensende tonic med Tea Tree Oil mot kviser og hudormer.

Du kan også ty til Pre-aging serum fra Australian Bodycare, som blant annet inneholder peptider og bakuchiol. Begge virker effektivt mot fine linjer og dype rynker, som kan påvirke collagenfattig hud på en positiv måte.

Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti Age Serum
Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil og Hyaluronsyre mot rynker
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 159,00 kr
Salgspris 159,00 kr Vanlig pris
Aloe Vera & C,E, F vitamin Anti Age Serum - Serum med Aloe Vera, Tea Tree Oil og Hyaluronsyre mot rynker

Kost

Det finnes også matvarer med collagen, som du kan spise til hverdags:

  • Kjøtt – spesielt okse, kylling, svinekjøtt, geit og hjort
  • Fisk – spesielt fet fisk, slik som tunfisk og laks
  • Gelatin – finnes i mange desserter
  • Egg

Mat med kollagen er ikke nødvendigvis vegetar-vennlig. Hvis du ikke er en kjøtt-elsker, kan du i stedet kaste deg over matvarer, som bidrar til normal produksjon av collagen. Det gjelder følgende matvarer:

  • Rød frukt og grønnsaker – slik som epler, kirsebær, jordbær, rødbeter,
  • paprika og tomater.
  • Oransje fruktog grønnsaker – slik som gulrøtter, søtpoteter, mango og aprikoser.
  • Frukt, med høyt innhold av C-vitamin – f.eks sitroner, appelsiner, kiwi, mango, ananas og grapefrukt. 

FAQ

Hva er kollagen?

Collagen (også kalt kollagen) er protein i bindevevet vårt, samt hudceller og sener. Det utgjør ca 30% av kroppens samlede proteinmasse, og det er en viktig byggestein for brusk og knokler.

Hva er kollagen laget av?

Collagen er sammensatt av tre forskjellige aminosyrer: Prolin, glycine og hydroxyprolin. Alle tre er viktige komponenter i brusk, sener, hud og leddbånd.

Er det bivirkninger ved ekstra inntak av collagen?

Nei, det er ingen kjente bivirkninger ved å ta collagen. Det er allerede det proteinet som det finnes mest av i kroppen din.

Hvordan får jeg mere collagen?

Du kan få mer collagen ved å spise matvarer, som er rike på vitamin-C, eller du kan ty til kosttilskudd i form av pulver eller kapsler. Du kan også bruke hudpleieprodukter med ingredienser, som booster kroppens naturlige produksjon av collagen.

Hvilken collagen er best mot rynker?

Det finnes ikke èn type collagen, som er «best» mot rynker. Du kan eventuelt velge et tilskydd, med høy opptagelighet, eller hvor det er supplert med C-vitamin, som bidrar til kroppens normale kollagenproduksjon.

Hva gjør collagen mod huden?

Collagen hjelper med å opprettholde hudens fasthet og elastisitet, noe som kan redusere forekomsten av rynker og linjer. Det dannes i hudcellene og sørger for at kollagenet i bindevevet holder huden elastisk.

4 pack til rynker og dehydrert hud
Komplett Anti Age pakke mot rynker og tørr hud i ansiktet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 599,00 kr
Salgspris 599,00 kr Vanlig pris 809,00 kr
4 pack til rynker og dehydrert hud - Komplett Anti Age pakke mot rynker og tørr hud i ansiktet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram