Hva er elveblest - og hvem rammer det?
Elveblest er en hudsykdom som viser seg som et kløende utslett på huden. Utslettet består av røde eller bleke/hvite hevelser på huden. Utslettet ligner på det du får etter å ha tatt på en brennesle. Elveblest heter urtica på latin, og den latinske betegnelsen for elveblest er urticaria.
Man skiller mellom akutt elveblest, som varer i mindre enn seks uker, og kronisk elveblest, der symptomene varer i mer enn seks uker.
Omtrent 20 % av befolkningen får elveblest på et eller annet tidspunkt - kanskje bare én gang eller som et tilbakevendende problem.
Alle kan få elveblest, både menn og kvinner, barn, unge og gamle. Akutt elveblest rammer oftest barn, mens kronisk elveblest er vanligere hos voksne. Kvinner har tre ganger større risiko for å få elveblest enn menn.
Hvordan ser elveblest ut – og hvordan føles det?
Elveblest kjennetegnes av et rødlig eller hvitaktig/blekt utslett på huden. Ofte vil utslettet være blekt i midten og omgitt av en rødlig ring. Der utslettet oppstår, er huden lett hoven. Hevelsene i huden kalles også hvaler.
Elveblest klør og svir og føles ganske ubehagelig. Følelsen kan sammenlignes med å ta på en brennesle og bli "brent". Selv om det ikke er hyggelig å ha elveblest, er det heldigvis en ufarlig hudsykdom, selv om den kan se alvorlig ut i øyeblikket.
Kløen er svært plagsom og kan påvirke både søvn og daglige aktiviteter. Hvis du har hyppige utbrudd av elveblest, kan det påvirke livskvaliteten din, og derfor bør du søke behandling for kløen din, spesielt i slike tilfeller. Ved vanlig kløe kan en kløestillende krem være løsningen.
Voldsomme hevelser ved elveblest
I sjeldne tilfeller kan det også oppstå hevelse i underhuden. Hvis dette oppstår rundt øynene eller i munnen, på tungen, halsen eller leppene, kan det påvirke pusten, og du bør søke legehjelp umiddelbart. Tilstanden kalles Quinckes ødem eller angioødem, men er svært sjelden.
Alvorlige anfall av elveblest med hevelse i ansiktet kan skyldes overfølsomhet for insektstikk. I dette tilfellet er det også nødvendig å oppsøke lege umiddelbart.
Hvor lenge varer elveblest?
Elveblest kan oppstå i løpet av minutter, og elveblestene (utslettets elementer på huden) kan flytte seg rundt på kroppen i løpet av timer eller minutter. Det enkelte utslettet vil vanligvis forsvinne i løpet av 24 timer, men et nytt utslett kan dukke opp, og derfor kan det føles som om utslettet fortsatt er der.
Mange vil på et eller annet tidspunkt oppleve et isolert tilfelle av elveblest på et begrenset område av kroppen. Disse utbruddene varer ofte bare i noen timer eller 24 timer, og går deretter over av seg selv. Men hvis du stadig får nye - og kanskje alvorlige og langvarige - utbrudd av elveblest, bør du oppsøke lege for å få behandling for symptomene.
Man skiller mellom akutt elveblest, også kjent som fysisk elveblest, der symptomene varer i mindre enn seks uker, og kronisk elveblest, der elveblesten er mer vedvarende og symptomene varer i mer enn seks uker.
409,00 kr
Hvorfor får man elveblest?
Man vet faktisk svært lite om hvorfor folk får elveblest. Og i de fleste tilfeller finner vi aldri ut hva som utløste utbruddet.
Noen av faktorene som kan forårsake et utbrudd av elveblest, er blant annet følgende:
- Medisinering, inkludert visse typer smertestillende midler (NSAIDs), enkelte blodtrykksmedisiner, morfin og antibiotika.
- Infeksjoner, for eksempel virusinfeksjoner hos barn.
- Drikkevarer og matvarer, for eksempel nøtter, egg, melk og skalldyr, hvis du allerede har en allergi mot disse.
- Konserveringsmidler og fargestoffer.
- Kulde, for eksempel kalde bad eller kald vind på huden (også kjent som kuldeutslett).
- Sol og varme (også kjent som solurtikaria).
- Trykk på huden over lengre tid (også kjent som trykkurtikaria).
- Fysisk aktivitet med svetting (også kjent som kolinerg urtikaria).
- Kontakt med noe man er allergisk mot eller noe som virker giftig, for eksempel brennesle (også kalt kontakturtikaria).
- Psykologiske faktorer som for eksempel stress.
- Direkte kontakt med for eksempel gress eller pelsdyr som du allerede er allergisk mot.
- Bi- eller vepsestikk hvis du allerede er allergisk mot disse.
Hvordan kan man behandle elveblest?
I et isolert tilfelle av elveblest som raskt går over av seg selv, vil legen sjelden undersøke saken nærmere. I mange tilfeller vil de ikke finne ut hva som utløste elveblestutbruddene.
Hvis du derimot opplever at du får elveblest igjen og igjen, og kanskje også at utbruddene er kraftige og langvarige, bør du oppsøke lege for en undersøkelse, enten hos din egen lege eller hos en spesialist. Legen kan utføre ulike tester og undersøkelser.
Fjern årsakene til elveblest
Hvis du får elveblest, vil det første og viktigste trinnet i behandlingen alltid være å fjerne den utløsende årsaken hvis det er mulig. Svært ofte er det imidlertid ikke mulig å finne årsaken. Men i første omgang er det verdt å se på hvilke medisiner du tar og om du har en infeksjon. Du bør også tenke på om du har spist mat du vanligvis ikke spiser. Hvis du allerede vet at du er allergisk mot visse ting, bør du selvsagt unngå dem i utgangspunktet. Og hvis du for eksempel har badet i kaldt vann eller tilbrakt mye tid i solen, kan du prøve å unngå det i utgangspunktet.
Det er imidlertid langt fra alltid mulig å finne årsaken - og da kan det selvfølgelig være vanskelig å fjerne årsaken. I stedet må man ty til andre former for behandling hvis elveblestene vedvarer. I milde tilfeller kan det hjelpe å avkjøle huden litt.
Behandling av elveblest etter medisinering
Legen din vil vanligvis foreslå en kur med antihistaminer for å lindre kløen. Antihistaminer kan også kjøpes reseptfritt på apotek.
I spesielt alvorlige tilfeller av elveblest der antihistaminer ikke virker, kan legen skrive ut resept på tabletter som inneholder binyrebarkhormon. Dette kan ha bivirkninger, så det vil sjelden være løsningen.
Gravide og barn kan bruke antihistaminer, men rådfør deg alltid med legen din, da ikke alle typer er egnet. Hvis du opplever et kløende utslett som ligner elveblest når du er gravid, bør du få sjekket om det faktisk er elveblest eller såkalt graviditetskløe, som skyldes lett forhøyede leverenzymer.
Behandling med naturmidler og kosttilskudd
Det er alltid bra å leve og spise sunt, og i noen tilfeller kan en sunnere livsstil også ha en gunstig effekt på elveblest. Det er derfor lurt å følge kostrådene og spise mye grønnsaker, unngå hvitt brød osv.
Det finnes også en rekke naturmidler og kosttilskudd som sies å være effektive mot hudsykdommer som elveblest. Det er bare å prøve seg frem til du finner noe som fungerer for deg, hvis det er den veien du ønsker å gå. Mange er for eksempel glade i naturmidler som inneholder tea tree-olje eller aloe vera.
Hva er kronisk elveblest?
Når et utbrudd av elveblest varer i mer enn seks uker, kalles det kronisk elveblest. De fleste kan tåle et enkelt utbrudd av elveblest som går over ganske raskt. Men når utbruddene er langvarige, tilbakevendende og til og med dekker store deler av kroppen, blir elveblest en plagsom og svært ubehagelig hudlidelse. Da er det nødvendig å finne en behandling som kan fjerne eller lindre symptomene.
Det finnes ulike typer kronisk elveblest, avhengig av hva som utløser utbruddene:
- Solindusert elveblest. En sjelden form for elveblest som er spesielt synlig på kinnene og i resten av ansiktet etter soleksponering.
- Trykk-elveblest. Utbrudd etter at huden har vært utsatt for langvarig trykk fra elastiske bånd, trange bukselinninger og lignende.
- Dermografisme, også kjent som "skrivehud". Når man klør eller skraper i huden, kan det oppstå lokal elveblest på stedet.
- Kolinerg elveblest. Etter fysisk anstrengelse med svetting kan det oppstå utbrudd av elveblest, spesielt på overkroppen.
- Elveblest ved kontakt. Hvis allergikere kommer i kontakt med for eksempel pelsdyr, gress og visse medisiner og matvarer, kan det oppstå utbrudd. Det samme kan skje etter kontakt med for eksempel brennesle eller en brannmann.
- Kronisk autoimmun elveblest. Dette er tilbakevendende utbrudd av elveblest der kroppen har produsert antistoffer mot sine egne allergiceller.
- Arvelig angioødem. Dette er en svært sjelden og arvelig sykdom der mangel på et enzym (C1-hemmere) kan føre til svært alvorlige og tilbakevendende hevelser.
409,00 kr
For ytterligere spørsmål om dette emnet anbefaler vi at du kontakter din egen lege.