Hva er herpes – og hvem kan få det?
Herpes er en svært smittsom hud- og slimhinnesykdom som forårsakes av herpes simplex-viruset (HSV). De to vanligste typene herpes er:
1. HSV-1, som først og fremst forårsaker infeksjon i munn, svelg, ansikt og øyne. HSV-1 er også kjent som herpes labialis, som er den herpestypen som oftest forårsaker forkjølelsessår.
2. HSV-2, som forårsaker infeksjon i hud og slimhinner rundt kjønnsorganene. HSV-2 er også kjent som genital herpes.
Det anslås at størstedelen av den voksne befolkningen i verden har herpesvirus i kroppen. De aller fleste (ca. 80 % av den voksne befolkningen) har HSV-1, mens færre (ca. 30 % av den voksne befolkningen) har HSV-2. Barn kan også få herpes type 1, men sjelden type 2.
Begge typer herpes er svært smittsomme og smitter ved direkte kontakt. Når du har hatt et herpesutbrudd, vil herpesviruset ligge i dvale i nervesystemet resten av livet. Herfra kan det "vekkes" noen få eller mange ganger i løpet av livet og resultere i nye herpesutbrudd. Du kan aldri bli kurert for herpesviruset, men du kan gjøre noe for å forebygge nye utbrudd, behandle symptomene ved utbrudd og ikke minst sørge for at du ikke fører smitten videre til andre.
Hva er symptomene på herpes?
Symptomene på herpes er de samme enten det dreier seg om HSV-1 eller HSV-2. Det dreier seg om små, klare væskeblærer på huden, i munnen, i øynene, på og rundt leppene og på kjønnsorganene. Blemmene vil ofte være smertefulle. Det føles som om de svir, og huden er varm, stikkende og øm. Blemmene blir senere til sår og deretter til skorper som faller av.
Du blir aldri kvitt herpesviruset, men hyppigheten av utbrudd varierer sterkt. For noen skjer det bare noen få ganger i løpet av livet. Andre plages stadig av nye og plagsomme herpesutbrudd.
Nye utbrudd kan ha mange forskjellige årsaker, blant annet stress, nedsatt immunforsvar (for eksempel bare en forkjølelse), feber, sterkt sollys og, for kvinner, menstruasjon. Det anslås at størstedelen av verdens voksne befolkning har herpesvirus i kroppen. De aller fleste (ca. 80 % av den voksne befolkningen) har HSV-1, mens færre (ca. 30 % av den voksne befolkningen) har HSV-2. Barn kan også få herpes type 1, men sjelden type 2.
Begge typer herpes er svært smittsomme og smitter ved direkte kontakt. Når du har hatt et herpesutbrudd, vil herpesviruset ligge i dvale i nervesystemet resten av livet. Herfra kan det "vekkes" noen få eller mange ganger i løpet av livet og resultere i nye herpesutbrudd. Du kan aldri bli kurert for herpesviruset, men du kan gjøre noe for å forebygge nye utbrudd, behandle symptomene ved utbrudd og ikke minst sørge for at du ikke fører smitten videre til andre.
Herpes labialis (forkjølelsessår)
Når man snakker om herpes, mener man vanligvis herpes på kjønnsorganene. Herpes labialis, derimot, omtales ofte som forkjølelsessår.
Den første infeksjonen med HSV-1 kalles primærinfeksjon. Den første infeksjonen er vanligvis den verste og kan gi smertefulle slimhinneforandringer i munnen med blemmer og sår. Du kan få feber, hodepine og smerter i kroppen. Infeksjonen kan vare i opptil 14 dager.
Senere utbrudd varer vanligvis kortere, kanskje 2-7 dager, og er mye mildere. Ofte er det eneste merkbare tegnet på utbruddet et synlig og svært irriterende forkjølelsessår på eller rundt leppene.
De fleste kjenner igjen utbruddet litt før forkjølelsessåret blir synlig ved en prikkende, brennende og stikkende følelse i huden. Hvis du har vært der før, vet du hva som kommer til å skje og bør kjøpe noe mot forkjølelsessår. Og forkjølelsessåret kan da dukke opp i løpet av noen få timer.
De fleste kjenner HSV-1 fra forkjølelsessår på leppene, men viruset kan også angripe øyeområdet (hornhinnen og andre deler av øyet), der det kan gi røde øyne, smerter, ubehag og tåkesyn. I tillegg kan herpesviruset også ramme munnhulen (tannkjøtt og gane), tungen og ned i halsen i form av smertefulle blemmer og blærer.
LES OGSÅ: Forkjølelsessår – gode råd om behandling og forebyggelse
Herpes genitalis (herpes på kjønnsorganene)
Herpes genitalis, det genitale herpesviruset, kalles ofte bare herpes. Det er en svært vanlig kjønnssykdom som ikke kan kureres. Symptomene kan imidlertid behandles - og du kan sørge for at du ikke smitter andre.
Det er ofte forbundet med mye skam å ha en kjønnssykdom, men det er ingen grunn til å skamme seg. Hvis du har kjønnsherpes, er du absolutt ikke alene. Hver fjerde eller femte voksne nordmann har herpes genitalis, noe som gjør det til en svært vanlig kjønnssykdom.
Herpes genitalis kjennetegnes av røde, hovne og ømme ytre kjønnsorganer og smertefulle blemmer som sprekker og blir til sår. Herpes genitalis kan også spre seg til anus og rumpe, der symptomene er de samme.
Den første infeksjonen med HSV-2 kalles primærinfeksjon. I likhet med HSV-1 er den første infeksjonen vanligvis den verste, og i tillegg til symptomene på kjønnsorganene kan den også gi hodepine, feber, muskelsmerter og sår hals og eventuelt smertefulle slimhinneforandringer i munnen med blemmer og sår. Med andre ord influensalignende symptomer. Infeksjonen kan vare i opptil 14 dager.
Påfølgende utbrudd vil vanligvis vare kortere, kanskje 2-7 dager, og vil i likhet med HSV-1 være mye mildere. Blærene og sårene på kjønnsorganene er imidlertid fortsatt ganske smertefulle. I tillegg kan det også oppstå smerter ved vannlating.
Herpes zoster (helvedesild)
Herpes zoster er en litt annen herpessykdom enn de to andre, men den bør også nevnes her. Herpes zoster er den latinske betegnelsen for helvetesild. Navnet refererer til et svært smertefullt hudutslett forårsaket av varicella-zoster-viruset (VZV). Dette er det samme viruset som forårsaker vannkopper, og helvetesild skyldes en reaktivering av vannkoppeviruset, ofte mange år etter at man har hatt vannkopper. Helvetesild rammer oftest personer over 60 år og personer med nedsatt immunforsvar.
Du kan ikke få helvetesild av å være i kontakt med noen som har helvetesild eller vannkopper, men helvetesild kan smitte videre og forårsake vannkopper. Helvetesild kan bare forårsakes av en reaktivering av et vannkoppevirus som du har i kroppen fordi du har hatt vannkopper tidligere (kanskje som barn). Vannkoppeviruset beveger seg fra huden langs nervefibrene til nerverøttene, der det ligger i dvale.
Når du får helvetesild, er det fordi viruset aktiveres og beveger seg langs nervebanene til huden. Det viser seg som et brennende utslett på begrensede deler av kroppen, i ansiktet eller på øyelokkene. Et utbrudd kan være ledsaget av lett feber og hovne lymfeknuter. Det ligner på vannkopper, og etter 2-3 uker faller vanligvis skorperne av.
Utbruddet kan etterfølges av sterke smerter i uker eller måneder etterpå, noe som kalles postherpetisk nevralgi. Smerten, som beskrives som en brennende, stikkende eller hakkende smerte, kan i verste fall være invalidiserende.
Det beste du kan gjøre for å unngå helvetesild, er å sørge for at du har et godt immunforsvar. Hvis du er over 50 år, kan du vaksinere deg mot helvetesild. Vaksinen halverer risikoen for utbrudd. Helvetesild kan, i likhet med andre former for herpes, behandles, men ikke kureres. Herpes zoster er også kjent som humant herpesvirus 3 (HHV-3).
Hvordan smitter herpes?
Herpestyperne HSV-1 og HSV-2 er meget smitsomme. De smitter ved direkte kontakt gennem slimhinderne eller revner i huden.
Et forkølelsessår på læberne kan overføre herpes til kønsorganerne – og omvendt. Og hvis du glemmer at vaske hænder, efter du har rørt ved et forkølelsessår ved munden, og du derefter for eksempel piller dig selv i øjet, kan du sprede smitten videre til øjnene. Du kan både smitte dig selv og andre.
Herpes kan ikke smitte gennem sæd og blod. Du kan heller ikke blive smittet, fordi du deler håndklæde med eller drikker af samme glas som en, der har herpes. Der skal altså være en direkte kontakt hud/slimhinde mod hud/slimhinde.
Forkølelsessår smitter typisk gennem kys eller berøring. Herpes genitalis kan smitte ved almindeligt samleje, oralsex eller analsex. Kondom er den bedste garanti mod ikke at smitte med og ikke at blive smittet med herpes genitalis. Men som nævnt kan et forkølelsessår også overføre herpes til kønsorganerne – og den anden vej.
Man kan både smitte, når herpes er i udbrud, og når herpes er i ’dvale’. Smittefaren er dog absolut størst, når der er blærer og sår.
Mange har fået herpesvirus i kroppen allerede som barn. Nogle mærker ikke meget til det igennem det meste af livet, mens andre desværre er plaget af gentagne og hyppige udbrud livet igennem.
Børn og voksne med atopisk eksem (også kaldet børneeksem) har et dårlig immunforsvar i huden mod virus og bakterier. De kan derfor være særligt modtagelige over for herpesvirus.
Hvordan kan man forebygge herpes?
Nye utbrudd kan ha mange forskjellige årsaker, blant annet er det kjent at stress, et svekket immunforsvar (for eksempel etter en forkjølelse), sykdom, sterkt sollys og, når det gjelder kvinner, menstruasjon kan bidra til å fremprovosere nye utbrudd. Det er selvfølgelig ikke mange av disse årsakene du kan gjøre noe med, så det er dessverre ikke så mye du kan gjøre selv, bortsett fra å prøve å unngå for mye sollys og stress.
Det du kan gjøre, er generelt å leve og spise sunt, drikke rikelig med vann, få nok søvn, trene og unngå stress. På den måten styrker du immunforsvaret ditt, og det er det beste du kan gjøre.
God håndhygiene er viktig hvis du har herpes - ellers risikerer du å smitte deg selv med herpes andre steder på kroppen eller smitte andre. Så når du har tatt på et sted der du har et herpesutbrudd - for eksempel når du har smurt salve på området - er det svært viktig at du husker å vaske hendene etterpå. Når det gjelder genital herpes, er det også viktig å huske å bruke kondom eller unngå sex når du har et herpesutbrudd.
Hvordan kan man behandle herpes?
Som nevnt kan ikke alle typer herpes kureres, da det ennå ikke finnes noen kur eller vaksine mot herpes, men symptomene kan behandles. Den vanligste behandlingen er en salve eller krem som inneholder Aciclovir.
Det er viktig å påføre salven så snart du merker at et utbrudd er på vei. På denne måten kan du minimere utbruddet. De første gangene kan det være vanskelig å kjenne igjen symptomene, men etter noen ganger med herpes vet du med en gang hva som skjer.
Hvis du starter behandlingen tidlig, kan du redusere utbruddets størrelse og varighet. Kanskje er du så heldig at du unngår blemmer - eller i det minste får færre av dem.
Ved spesielt alvorlige tilfeller av herpes eller hyppig tilbakevendende utbrudd kan du prøve en tablettbehandling. Du trenger resept etter å ha konsultert legen din. Heller ikke dette er en kur som kurerer herpes, men det kan bidra til å minimere antall utbrudd.