Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er kviser på halsen?

Kviser på halsen er, på samme måte som kviser på resten av huden, et uttrykk for at det har dukket opp en bakterie i huden. I medisinske termer kalles kviser for akne, men enkelte kviser på halsen blir ikke vurdert som hudsykdommen akne. Hvis du derimot har mellom 10 og 40 kviser, blir det gjerne regnet som akne. Et par kviser på halsen er med andre ord temmelig normalt, selv om det selvfølgelig kan oppfattes som kosmetisk skjemmende.

En kvise på halsen eller andre steder på kroppen betyr at det har oppstått en betennelsestilstand i huden, forårsaket av en bakterie. Kviser på halsen er en rød hevelse i huden med underliggende gulaktig puss som skyldes betennelsen i huden. 

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Kviser vs. barberingsutslett

Kviser på halsen blir ofte forvekslet med en annen hudinfeksjon, nemlig barberingsutslett. Det rammer ofte menn som barberer av seg skjeggveksten på halsen. Men barberingsutslett skiller seg fra kviser ved å være et hår som vokser skjevt ut av huden, så det vokser rett under overflaten, eller at en hårsekk blir tett. Det gir også betennelse, men med gule stafylokokker.

Hvorfor får du kviser på halsen?

Har du våknet opp, sett deg i speilet og oppdaget at du i løpet av natten har fått en rød og øm kvise på halsen? Det er du ikke alene om. Men hvorfor får du den kvisen? Det kan det være flere grunner til.

Fett kommer ikke unna huden

Det er fettkjertler i huden i ansiktet ditt og på halsen, med unntak av på øyenlokkene. Talgkjertlene er viktige for hudens sunnhet, siden de utskiller fett – eller talg, som det også heter – for at huden din ikke skal tørke ut. Det er på en måte kroppens egen lotion.

Vanligvis blir talgen transportert ut av talgkjertlene langs de bittesmå dunhårene, som de du har i ansiktet. Men når talgkjertlene blir tett, hoper fettet seg i stedet opp – men kjertlene stopper ikke med talgproduksjonen sin av den grunn. Det gir kviser på halsen eller andre steder der talgkjertlene ikke får ledet bort fettet.

Det ytterste hudlaget ditt fornyer seg hele tiden ved å avstøtte døde hudceller, men når de døde hudcellene klistrer seg sammen, bidrar de til å stenge talgen inne i kjertlene. Hudbakterien propionebacterium acnes lever av nettopp hudfett. Bakterien gir en betennelse i huden, som deretter danner en rød, infisert kvise.

Hormonell ubalanse kan gi deg kviser på halsen

Kviser og hormoner er uløselig knyttet til hverandre. Hormoner er kjemiske signalstoffer fra kjertlene i kroppen. De sender beskjeder rundt i hele kroppen og regulerer på den måten kroppens funksjoner gjennom blodet. Når det oppstår en ubalanse i kroppens hormoner, kan det vise seg som kviser på halsen, i ansiktet eller til og med andre steder på kroppen.

Den hormonelle ubalansen kan komme av stressede perioder, feil kosthold eller til og med graviditet.

Kostholdet kan gi kviser

Du har kanskje hørt noe si at de får kviser så fort de spiser chips? Det er ikke helt usannsynlig. For selv om det ikke er vitenskapelig bevist at fet og sukkerholdig mat gir kviser, kan de usunne matvanene i store mengder få fart på blodsukkeret. Det påvirker uten tvil hormonene i kroppen din, og det kan føre til at du får kviser på halsen eller i ansiktet.

Drikker du mye melk? Det kan også være årsaken til at du sliter med kviser på halsen. Kviser kan nemlig dukke opp fordi huden blir irritert av de store melkemengdene. Årsaken er at kumelk også kan inneholde en form for hormon som kan påvirke din egen hormonbalanse, og dermed gi kviser.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Hvem får kviser på halsen?

Kviser på halsen kan ramme stort sett alle mennesker. Men talgkjertlene produserer nesten ikke talg hvis det ikke er hormoner som dukker opp og påvirker dem. Det er også grunnen til at barn ikke får kviser.

Kviser dukker opp i puberteten

Hormonnivået stiger først når vi når tenårene. Mengden kjønnshormoner stiger hos begge kjønn, og blir et mye mer aktivt hormon. Det innebærer at produksjonen av talg økes i takt med at talgkjertlene også vokser.

Talgen gjør huden fetere, og dermed blir det vanskeligere å transportere bort alt. Derfor er det mange unge mennesker som får kviser i puberteten. Det er faktisk anslått at så mye som 80 prosent av alle unge har slitt med kviser i en eller annen grad.

Kviser dukker også opp hos voksne

Men de irriterende kvisene på halsen, i pannen eller hvor som helst ellers dukker ikke bare opp hos tenåringer. Alle voksne kan få en kvise i ny og ne – uansett alder. Men det er oftere kvinner enn menn som sliter med kviser.

Ca. 5 prosent av kvinner i 40-årsalderen er fortsatt plaget med kviser. For menn gjelder det for rundt 1 prosent. Årsaken er trolig at kvinner i høyere grad enn menn påvirkes av hormonene som kan gi kviser. Både under menstruasjon og graviditet skiller kroppen ut flere hormoner.

Symptomer på kviser på halsen

Symptomer på kviser på halsen viser seg på akkurat samme måte som kviser andre steder, som røde, betente hevelser. Kvisen vil gjerne utvikle seg til å danne et gult puss under huden. Det er selve betennelsen.

En kvise på halsen kan både opptre som en hevelse i hudoverflaten og som dype fortykkelser av huden. Hvis du kjenner etter rundt kvisen kan du kjenne en kulelignende hevelse som går dypt ned i huden. Begge deler vil være forbundet med ømhet hvis du kommer borti kvisen.

Symptomene dine avtar etter hvert. Kvisen og betennelsen helbredes altså selv av kroppen i løpet av noen dager, avhengig av hvor stor kvisen er og hvor dypt den ligger. En kvise forsvinner alltid av seg selv etter en tid, men det vil alltid dukke opp nye hvis du ikke aktivt behandler problemet.

Hvorfor behandler jeg kviser på halsen?

Problemet med kviser på halsen forsvinner ikke av seg selv. Det vil stadig vekk komme nye hvis du ikke setter i gang en behandling. Heldigvis er det mulig å sette inn god, forebyggende behandling.

Bruk de riktige hudpleieproduktene

Det aller viktigste i forbindelse med behandling av kviser på halsen, er å holde huden ren. Det gjør du med de riktige hudpleieproduktene som sørger for å fjerne urenheter, fett, skitt og døde hudceller så de ikke samler seg i kjertler eller porer.

Den komplette Face-serien fra Australian Bodycare er spesielt utviklet for å motarbeide kviser på halsen og i ansiktet. Pakken inneholder Face Wash, Face Tonic, Face Cream og Spot Stick, som er gode produkter i kampen mot uren hud og kviser. De inneholder den 100 % naturlige, aktive ingrediensen Tea Tree Olje, som med sine unike egenskaper hemmer bakterieangrep. Alle produktene hjelper til med å legge en beskyttende hinne over huden mot bakterier, slik at de ikke kan trekke ned i porer eller talgkjertler og gi betennelse – og dermed kviser.

Bruk den milde Face Wash til å vaske både ansikt og hals morgen og kveld, så holder du huden ren gjennom både natten og dagen. Vasken renser varsomt, uten å tørke ut. Men du skal ikke vaske oftere enn morgen og kveld, siden hyppigere bruk kan irritere huden.

Etter ansiktsrens bruker du Face Tonic til å rense porene i dybden, så de blir både friske og rene. Deretter anbefaler vi å påføre et par dråper av den gode Blemish Serum på den nyrensede huden i ansiktet og på halsen, og massere

godt inn. La serum trekke inn i huden og virke – produktet skal med andre ord ikke vaskes av.

Face Cream gir deg den siste beskyttelsen mot bakterier, samtidig som huden blir myk og behagelig. Spot Stick kan brukes som førstehjelp ved behandling av en kvise. Påfør litt på kvisen, så lindrer de aktive ingrediensene huden og hjelper til med å helbrede kvisen raskere.

Resultatet etter 4 ukers bruk av ansiktspakken

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Medisinsk behandling ved vanskelige tilfeller

Hvis du har et par kviser på halsen, består den mest effektive behandlingen av å holde huden ren med gode pleieprodukter. Men hvis det er snakk om at du har alvorlig akne på halsen, krever det medisinsk behandling.

Ta derfor turen til fastlegen din for å få henvisning til en hudlege med spesialisering på akne og hudproblemer. Hun eller han kan vurdere hvilken behandling som passer deg best. Det kan være snakk om alt fra skarpe salver til tablettkurer.

Sånn forebygger du kviser på halsen

Den aller beste behandlingen av kviser på halsen er så enkel som å forebygge dem. Det gjør du enkelt med et par aktive tiltak som hjelper deg med å holde halsen din kvisefri.

Ha en god hudpleierutine

For å forebygge kviseutbrudd på halsen er det først og fremst viktig at du har en god hudpleierutine. Gjør det til en vane å rense huden på halsen både morgen og kveld. Det er ikke nok å vaske huden om kvelden hvis du har brukt sminke. I løpet av natten skiller huden også ut masse fett, og det skal du vaske bort når du står opp om morgenen.

Ta korte dusjer

Elsker du å ta lange, varme dusjer der vannet risler ned over kroppen din? De fleste gjør det. Men det varme vannet kan være en ekkel hudfiende. Det tørker nemlig raskt ut huden, og dermed øker den naturlige produksjonen av fett. Prøv derfor å dusje kortere og ikke like varmt.

Skift sengetøy ofte

Hvor ofte skifter du sengetøy? Hvis du ikke kan svare på det spørsmålet, er svaret trolig at du ikke skifter det ofte nok. Sengetøy blir raskt skittent, så det er viktig å skifte det ofte. Hvis ikke kan bakteriene og skitten fra sengetøyet komme over på huden din, så du får kviser.

Ansiktspakken mot kviser og uren hud
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 499,00 kr
Salgspris 499,00 kr Vanlig pris 599,00 kr
4 produkter mot uren hud, kviser og hudormer

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram