Bli kvitt akne – få fakta og gode råd her
» Sånn kan du behandle akne
Innhold på siden
Hva er akne?
Akne, eller Acne Vulgaris som det heter på latin, er en hormonelt betinget hudlidelse. Det finnes egentlig ikke en behandling som kan kurere lidelsen, men det er mye du kan gjøre for å behandle og forebygge akne mens det står på som verst.
Akne oppstår når det dannes ekstra mange hormoner, som for eksempel i puberteten. En overproduksjon av hormoner medfører at det dannes ekstra mye talg i hårsekken eller talgkjertelen. Når hårsekken eller talgkjertelen blir tett, hindres talget i å komme opp til hudens overflate. Da oppstår det betennelse – og en kvise eller hudorm er født.
Akne hos tenåringer
Akne er et stort problem for mange, spesielt i tenårene. For de aller fleste avsluttes akneproblemene samtidig som tenåringstiden løper ut. Men det kan være vanskelig å finne trøst i det når du står der med akne i hele ansiktet og/eller på kroppen. Og det er ingen tvil om at det er svært belastende å være rammet av akne – ikke kun kosmetisk, men også psykisk. Derfor er det godt å vite at det er noe du kan gjøre selv for å bekjempe de irriterende kvisene og hudormene her og nå – i stedet for bare å vente på at tiden går og det kanskje går over av seg selv.
Hvem kan bli rammet av akne?
Alle mennesker kan få en hudorm eller kvise. Men når vi snakker om akne som hudlidelse, handler det om et konstant utbrudd i større eller mindre omfang.
Akne er først og fremst hormonelt betinget. Derfor rammer det ofte begge kjønn i puberteten, men kan også oppstå hos kvinner i forbindelse med for eksempel menstruasjon eller graviditet. Akne er også arvelig betinget. Hvis den ene eller begge foreldrene dine har vært rammet av akne, er det altså større sannsynlighet for at du også vil få akne.
Akne er i høy grad en tenåringslidelse, men det er viktig å understreke at det ikke er unormalt å ha akne langt utover tenårene. Det er ubehagelig, men ikke et tegn på sykdom eller noe alvorlig. Behandling og forebygging er et samme for alle, uansett alder.
Akne kan dukke opp overalt i ansiktet og på kroppen
Akne forekommer som regel i ansiktet, på ryggen, brystet og armene, men du kan ha akne overalt på kroppen og i ansiktet. Det er plagsomt, uansett hvor det oppstår. Men de fleste oppfatter det nok som ekstra plagsomt når det sitter i ansiktet, der det er vanskelig å skjule det.
Akne i ansiktet
I ansiktet har huden en tendens til å bli ekstra fet i den såkalte T-sonen. Det er i pannen, på nesa og haken. Derfor er det også nettopp her kvisene har lett for å dukke opp. Men det er også mulig å ha akne og kviser i hodebunnen, på kinnet, i tinningene og i ørene.
På haken og rundt nesa er det gjerne de små hudormene som dominerer. De kan for øvrig også oppstå alle andre steder i ansiktet, akkurat på samme måte som betente kviser med gult puss kan dukke opp i hele ansiktet.
LES OGSÅ: Hvordan fjerner man hudormer? – Sånn får du vekk hudormer
LES OGSÅ: Sånn tar du knekken på kviser i ansiktet
Akne på halsen
Akne sees ofte i ansiktet, men kan dukke opp over alt på kroppen. Det er slett ikke uvanlig at det sprer seg fra ansiktet og ned på halsen. Her er det, akkurat som i ansiktet, vanskelig å dekke til, så det kan oppleves ekstra sjenerende å ha akne akkurat her.
Akne på ryggen og brystet
Det er helt vanlig å ha a akne og uren hud på ryggen og på brystet. På ryggen har huden en tendens til å bli ekstra fet, samtidig som det er et sted der huden ikke får så mye luft.
Hos mange, ikke minst hos menn, fortsetter aknen på ryggen lengre enn aknen i ansiktet. Det plagsomt, men slett ikke unormalt.
Akne på armene og resten av kroppen
Hvis du er blant dem som har akne på ryggen, dukker det sannsynligvis også med jevne mellomrom opp en kvise på overarmene, skuldrene og brystet. Det er helt normalt. Faktisk finnes det knapt ett sted der det ikke kan dukke opp en kvise. Du kan få akne på rumpa eller plutselig finne en kvise på bena eller underarmene.
Dessverre er det helt normalt, for akne kan dukke opp overalt i ansiktet og på kroppen. Uansett hvor aknen dukker opp, er årsaken den samme: En overproduksjon av fett i hudens porer som tetter dem, og så oppstår det en betennelsestilstand.
Sånn kan du behandle akne
Ord som akne, kviser og uren hud brukes om hverandre. Langt på vei betyr de også det samme. Men det er en vesentlig forskjell mellom disse tilstandene. Alle kan få en kvise, en hudorm eller en anelse uren hud en gang imellom, men akne er en helt klar hudlidelse.
Det finnes flere forskjellige behandlinger mot akne. Det er umulig å si hvilken behandling som er best, for der noe virker på en person, har den samme kuren kanskje ikke den aller minste effekt på en annen. Derfor handler det om å prøve seg frem så du finner noe som fungerer for deg.
Behandlingen tar tid
Uansett hvilken aknebehandling du velger, er det viktig å la behandlingen virke en periode før du forventer effekt. Vanligvis vil det gå 6-8 uker før du for alvor kan se en forskjell. Og det er viktig å være konsekvent med behandlingen hvis du ønsker effekt. Så her handler det om å få innarbeidet noen gode vaner og rutiner, der du husker å rense og smøre huden hver eneste dag og å ta pillene du har fått, hvis du har fått det, som du skal.
Piller og krem mot akne
Akne finnes i flere alvorlighetsgrader, fra det lette med noen hudormer og kviser her og der i ansiktet og på kroppen, til det tunge, der det kan oppstå cyster og byller som krever behandling med antibiotika.
Det finnes også mange forskjellige legemidler mot akne, og det kan være bivirkninger ved de forskjellige produktene mot akne. Men det er det legens oppgave å fortelle deg alt om.
Kvinner med alvorlig akne kan få tilbud om p-piller som behandlingsform. Siden akne er hormonelt betinget, kan p-piller ha svært god effekt.
> Disse midlene virker mot kviser
Bekjempe akne med hudpleie
Hvis du sliter med akne er det ekstra viktig at du sørger for at huden din er ren. På den måte fjerner du skitt, bakterier og overflødig fett fra huden.
Det er viktig at du renser og vasker huden din med produkter som er laget spesielt for uren hud. Når du har vasket og renset huden, må den få ny fukt for å unngå at den tørker ut. Uttørking er nemlig ikke veien frem for å fjerne fet og uren hud. Hvis huden blir for tørr, vil den begynne å produsere mer fett. Det er ikke noe du vil når du har hud med akne.
Velg en fuktighetskrem som er laget spesielt til uren hud/aknehud, så er du sikker på at den inneholder det den bør.
Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken
Dekk til akne med en dekkstift
Det kan være deilig å dekke til aknen, så den blir mindre synlig. Det kan du gjøre med en dekkstift eller concealer, eller med en foundation. Med den rette dekkstiften, som også er beregnet mot akne, kan du faktisk slå to fluer i ett smekk: Du får dekket kvisene og hudormene, samtidig som dekkstiften går inn og arbeider mot aknen din.
Behandling av arr etter akne
Det er nesten umulig å la være å pille, klemme, klø og skvise når man har kviser og hudormer. Også selv om det aller beste er å la være, siden du kan få arr av å klemme så mye at du ødelegger huden.
Hvis du har fått arr etter akne, finnes det muligheter for å bli kvitt dem. Det kan blant annet gjøres gjennom lett sliping av huden eller med laserbehandling. Du kan ta kontakt med en hudlege eller en hudpleieklinikk for å høre mer om hvilke muligheter du har.
Produkter mod uren hud, kviser og hudormer.
Sånn kan du forebygge akne
Du bestemmer ikke selv om du får akne. Men hvis du rammes, finnes det likevel forskjellige behandlingsmuligheter. I tillegg er det også noe du selv kan gjøre for å forbygge nye utbrudd av akne.
Kost og livsstil får ofte skylden for akne. Men det finnes faktisk ingen undersøkelser som for alvor verken kan påvise eller avvise den sammenhengen. Stress ser ut til å ha en viss effekt på akne. Men det er ikke noe som beviser at fet mat, sjokolade, godteri, chips, cola og den slags gir mer akne. Samtidig er det aldri sunt å spise og drikke usunt, så under alle omstendigheter er det en god idé å kaste deg over den slags med en viss omtanke.
Det finnes undersøkelser som viser at det kan være en viss sammenheng mellom å innta magre meieriprodukter og akneutbrudd. Så du kan teste selv en periode for å se hvordan det går. Men så må du huske at det er viktig å få i seg kalk på annet vis.
Det er noen av de tingene du kan gjøre for å forebygge akne.
- Huden har godt av å få luft. Det får den blant annet når du holder den ren. Gjør det derfor til en vane å vaske og rense huden din morgen og kveld, både i ansiktet og på kroppen. Du kan bruke en mild ansiktsvask mot akne, som er spesielt egnet til bruk mot akne og uren hud. Det er viktig at du renser huden uten å skrubbe den.
- Huden skal ha fukt, selv om den virker fet. Mange med fet hud tror det er viktig å avfette huden. Men hvis du gjør det, blir huden din tørr. Da vil den bare begynne å produsere enda mer fett. Bruk derfor en god fuktighetskrem mot akne og uren hud to ganger om dagen – morgen og kveld. Velg en krem som er vannbasert, ikke oljebasert.
- Hvis du bruker sminke, bør du bruke vannbaserte produkter fremfor oljebaserte. Da er det i hvert fall ingen fare for at sminken din tetter hudens porer.
- Lev sunt – drikk mye vann, spis sunt og tren. Det er bra for hele kroppen og velværet ditt. Dessuten øker det kroppens blodomløp, og det kan bidra til å gi en sunn hud.
Sol kan være bra mot aknehud, men det skal være i begrensede mengder og uten overdrivelse. Og det skal være den naturlige solen, ikke de kunstige strålene i et solarium.
7 myter: Det visste du ikke om akne
Myte 1: Det er kun tenåringer som får akne
Akne er en hormonelt betinget hudlidelse. Derfor er det naturlig at det nettopp er i tenårene, med kraftige hormonforandringer, at mange blir rammet av akne. For de fleste forsvinner aknen etter noen år, men det finnes dessverre også dem som fortsetter å ha akne langt opp i voksen alder.
Myte 2: Alvorlig akne rammer kun gutter/menn
Akne rammer både jenter og gutter, kvinner og menn. Og begge kjønn kan bli rammet av svært alvorlig akne. Men kanskje jenter og kvinner er flinkere til å dekke til aknen med makeup og dekkstifter, så den ikke er så fremtredende, og derfor kan det se ut til at det er flere gutter og menn som rammes.
Myte 3: Du kan få akne av å bruke foundation og sminke
Det er ikke noe som tyder på at du får akne fordi du bruker foundation eller andre typer sminke. Men hvis du har akne, er det er god idé å sørge for at du bruker vannbaserte produkter i stedet for oljebaserte, siden det skal være bedre for huden og redusere faren for tette porer.
Myte 4: Chips og fet mat kan gi akne
Det finnes ingen beviser for at fet og sukkerholdig mat gir akne. Det er alltid en bra ting å leve sunt, også for huden din, men det er ikke noe som tyder på at kosten spiller den helt store rollen i forhold til akne.
Myte 5: Badstue er bra mot akne
Badstue og varme dampbad kan ikke kurere aknen din. Det er en myte at det renser huden ekstra godt. Derimot kan sterk kulde eller høy varme irritere huden, og en hudirritasjon kan forverre aknen din. Så overdriv ikke badstueturene dine.
Myte 6: Du kan smitte andre med din akne
Akne smitter ikke. Den bakterien som finnes i hud, er ikke en bakterier som smitter. Så du kan ikke bli smittet med akne, og du kan ikke smitte andre med din akne.
Myte 7: Du får mer akne når du svetter
Du får ikke mer akne fordi du trener og svetter mye. Men det er selvfølgelig viktig at du vasker svetten av huden etter trening – og kaster det svette og våte treningstøyet i vaskemaskinen og skifter til rene og tørre klær.
FAQ om akne
Hvordan fjerner man akne?
Akne kan ikke kureres, men det er absolutt mulig å behandle akne med god og regelmessig hudpleie og eventuelt reseptpliktige kremer eller piller.
Hvorfor får man akne?
Akne skyldes en overproduksjon av hormoner. Når det skjer, dannes det ekstra mye talg i talgkjertlene, som så blir tette, og det gir betennelse i huden.
Hva hjelper mot akne?
Det beste du kan gjøre for å bekjempe akne, er å rense og vaske huden din to gange rom dagen. I tillegg kan du prøve en krem eller salve som er beregnet for hud med akne.
Hvordan fjerner man arr etter akne?
Det kan være vanskelig å fjerne arr etter akne. Det mest effektive er en lett sliping av huden eller en laserbehandling. Begge deler gjøres hos hudlege eller en hudpleieklinikk.
Er akne en sykdom?
Nei, akne er ikke en sykdom, men derimot en svært plagsom hudlidelse som rammer mange mennesker, spesielt unge i puberteten.
Hva er akne?
Akne er en hudlidelse som først og fremst skyldes hormonelle forandringer. Derfor rammer akne ofte i tenårene, men kan også oppstå senere i livet – eller fortsette fra tenårene uten å ta pause.
Hvordan dekker man akne?
En god dekkstift og en god foundation er de mest effektive redskapene hvis du vil skjule akne. Det kan du gjøre ute problemer. Det forverrer ikke aknen. Faktisk finnes det dekkstifter som både dekker og virker mot akne samtidig.
Virker antibiotika mot akne?
Antibiotika kan være et nødvendig middel i kampen mot akne, spesielt hvis aknen er så ille at det oppstår byller og cyster i huden.
Er akne og kviser det samme?
Alle kan få en kvise nå og da, men det er ikke det samme som å ha akne. Akne er en hudlidelse. Ord som akne, kviser og uren hud brukes likevel om hverandre.
Kan man få akne av å drikke melk?
Ekspertene er langt fra enige om hvorvidt kosten har betydning for akne og uren hud. Noen mener fettfattige melkeprodukter kan gi mer akne. Men det er ikke bevist. Hvis du bestemmer deg for å prøve å unngå meieriprodukter, må du huske å få i deg kalt på annet vis.
Er solarium bra mot akne?
Sol er bra for huden og kroppen, men det skal være i begrensede mengder, og det skal være ekte vare - ikke solariumsol. Solarium er med andre ord ikke bra mot akne. Faktisk kan både høy varme og sterk kulde irritere huden, noe som kan gi akneutbrudd.