Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus er en sjelden hudsykdom som gir hudforandringer rundt endetarmsåpningen og kjønnsorganene. Det er en autoimmun sykdom, altså at det er ditt eget immunsystem som angriper kroppen din.

Hudsykdommen er (i de aller fleste tilfellene) livslang, og du kan derfor ikke helbrede den, men kun behandle. Lichen Sclerosus har ikke noe norsk navn.

3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 419,00 kr
Salgspris 419,00 kr Vanlig pris 549,00 kr
3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet

Hvem rammes av Lichen Sclerosus?

Hudsykdommen kan i utgangspunktet rammet alle – både menn og barn (primært jenter). Men det er som oftest kvinner i og etter overgangsalderen som lider av Lichen Sclerosus.

Kun rundt 10 prosent av de som har hudsykdommen er barn og unge.

Det er ikke kjent nøyaktig hvor mange som har lidelsen. 


Hvordan utvikler Lichen Sclerosus seg?

I utgangspunktet er Lichen Sclerosus en ufarlig sykdom som ikke smitter gjennom sex eller berøring. Sykdommen kan i noen få tilfeller utvikle seg til hudkreft eller slimhinnekreft – men det gjelder for under 5 prosent av tilfellene.

Det er viktig å oppdage sykdommen så tidlig som mulig for å få best mulig behandling og prognose. Det er også grunnen til at pasienter som har Lichen Sclerosus får tilbud om årlige kontroller hos legen for å forebygge uoppdagede krefttilfeller.

Barn, som sjelden får sykdommen, opplever et mildere sykdomsforløp med færre plager. Mange vokser seg til og med fra sykdommen.


Hvorfor får man Lichen Sclerosus?

Det finnes ingen entydig årsak til at du får Lichen Sclerosus. I noen familier ser det ut til at sykdommen relaterer seg til andre autoimmune sykdommer – som for eksempel stoffskiftesykdommer.

Sykdommen oppstår fordi det oppstår en «feil» i kroppens immunforsvar, så den produserer antistoffer mot deler av kroppens eget vev.


Hvilke symptomer har Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus viser seg som oftest som hvitflekkede hudforandringer rundt endetarmsåpningen og kjønnsdelene.

Hudforandringene klør og gjør huden øm. Etter litt tid kan huden blir enda mer hvitaktig, tynn og rynket. Det innebærer at det kan være smertefullt med samleie.

Forandringene i huden kan også gi en innskrumping av vevet, samt at skjedeinngangen kan snevre seg inn – men sykdommen sprer seg ikke til selve skjeden. Noen opplever også flekker med fortykket hud og fargeendringer fra hvitt til grått.

Den enorme kløen er det mest vanlige symptomet på sykdommen – og den kan være så uttalt at den gir dårlig nattesøvn. Kløen kan få følge av en brennende og sviende følelse, og du kan få sår av å klø på området som er rammet.

Hvis huden ved endetarmen er rammet, kan du risikere å få problemer med forstoppelse og avføring, både på grunn av smertene og fordi det kan oppstå en innsnevring i endetarmen.

Hvis du får inkontinens-symptomer, er det viktig at du bruker et inkontinensbind og ikke et hygienebind. Et vanlig hygienebind vil gi et for tett miljø i det rammede området.


Hvordan kan Lichen Sclerosus behandles?

Lichen Sclerosus er, som sagt, en hudsykdom som krever behandling. Det er en kronisk sykdom, men den kan stabiliseres så den holder seg i rolige faser, selv om det alltid kan oppstå nye utbrudd.

Lichen Sclerosus forveksles ofte med soppinfeksjon, men behandlingen mot sopp har ingen effekt på sykdommen. Hvis du opplever forandringer i huden rundt endetarmen og kjønnsdelene, kan legen din ta en vevsprøve for å slå fast om hudforandringen skyldes Lichen Sclerosus.

Det finnes ingen behandling som kan få sykdommen til å forsvinne, men behandlingen har som mål å lindre plagene og å unngå at sykdommen sprer seg ytterligere. Derfor er det også viktig å komme tidlig i gang med behandling.

Behandlingen skal:

 • lindre symptomer og plager.
 • forhindre dannelse av arrvev.
 • forebygge ytterligere forandringer i hud og celler, som på sikt kan utvikle seg til kreft.

Her kan du lese mer om forskjellige behandlingstyper.

Behandling med krem og olje

Behandlingen av Lichen Sclerosus kan bestå av en fettkrem med minst 70 % fett, men uten parfyme eller andre allergifremkallende stoffer. Som en avveksling kan du bruke en babyolje.

Bruk en mengde som tilsvarer størrelsen på en ert. Smør de berørte områdene minst to ganger om dagen. Du kan veksle mellom forskjellige typer kremer.

Behandling med medisinsk salve

Hudsykdommen behandles ofte med en sterk medisinsk salve som legen din utskriver resept på. 

Behandling med laser

Lichen Sclerosus kan gi rifter og sår. De kan noen ganger være vanskelige å få til å gro. I de tilfellene kan det være en idé å behandle med laserterapi.

Laser er en spesiell type forsterket lys. Lyset er svært konsentrert og ensrettet, så det på nøyaktig og kontrollert vis kan trenge dypt ned i vevet. Her kan det øke blodsirkulasjonen og stimulere enkeltceller for å få fart på de naturlige reparasjonsmekanismene deres. Det får sår og rifter til å gro bedre og raskere.

Behandling med laser er smertefritt – noen kan oppleve det som små snert, som fra en strikk. Behandleren utfører behandlingen i rundt 10-20 minutter, og du skal regne med å gå til behandling én gang i uken i seks til åtte uker.

Behandlingen er ikke helbredende, men den lindrer plagene og symptomene.

Spør alltid legen din til råds hvis du er i tvil om behandlingen kan hjelpe deg.

Behandling med operasjon

I de aller fleste tilfellene er det ikke nødvendig med operasjon. Det blir først aktuelt hvis du opplever en uttalt forsnevring i skjeden eller endetarmsåpningen. I de tilfellene kan en operasjon åpne opp igjen.

Også her har behandlingen som mål å korrigere forandringene, siden operasjonen ikke er helbredende.


Bruk pleiende gel og krem

Det er alltid smart å holde området fuktet og ernært, så huden er så fleksibel som mulig.

Bruk gjerne Australian Bodycares Femi Daily, som er en gel til daglig pleie i intimområdet. Gelen virker effektivt mot kløe, tørr hud og irritasjon, samtidig som den hemmer bakterier.

Femi Daily er en vannbasert og hormonfri gel som virker forebyggende og lindrende på intimt ubehag. Antibakteriell Tea Tree Oil sørger for at holde bakterier i sjakk – uten å forstyrre den naturlige bakteriefloraen i det sarte intimområdet. De mykgjørende ingrediensene motvirker tørrhet og gir huden fukt hele dagen.

Smør på 1-2 ganger daglig og la tørke før du kler på deg. Gelen skal ikke skylles av.

Femi Daily Intimpleie Gel
Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 159,00 kr
Salgspris Fra 159,00 kr Vanlig pris
Femi Daily Intimpleie Gel - Naturlig Intimpleie Gel mot lukt, kløe og tørrhet i intimområdet

Suppler gjerne med Barrier Cream, som er en effektiv krem til pleie av sart hud. Kremen virker beskyttende og beroligende på sart og irritert hud – og ikke minst danner den en barriere som beskytter mot ytre påvirkning.

Både gel og krem er dermatologisk testet for å sikre at de er hudvennlige – også for deg med sart hud.

3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 419,00 kr
Salgspris 419,00 kr Vanlig pris 549,00 kr
3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet

5 gode råd for å leve med Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus kan være en plagsom sykdom å leve med. Men med noen gode råd i bakhånd – i tillegg til kremer og medisin – kan du holde plager og symptomer rimelig godt i sjakk.

Det gjelder blant annet.

 • Kosthold
 • Påkledning
 • Hygiene
 • Bind og menstruasjon
 • Fritidsaktiviteter

Kostholdsråd

Når du lider av en autoimmun sykdom som Lichen Sclerosus, er de 10 kostholdsrådene om mulig enda viktigere enn ellers. De grunnleggende anbefalingene for kostholdet ditt er:

 • Spis variert (og ikke for mye) – og vær fysisk aktiv hver dag
 • Spis frukt og grønnsaker
 • Spis fisk
 • Spis fullkorn
 • Spis magert kjøtt og kjøttpålegg
 • Spis magre meieriprodukter
 • Spis mindre mettet fett
 • Spis mindre saltholdig mat
 • Spis mindre sukkerholdig mat
 • Drikk masse vann

Råd om påkledning

Sørg for å bruke truser og bukser som ikke er for trange. G-streng kan gjøre problemet verre, så unngå dem. Velg bort truser i nylon, og velg heller undertøy av silke eller bomull. De kan med fordel være sømløse, så det ikke er noe som gnager og irriterer i området.

Det er også en god idé å unngå vaske- og skyllemiddel med parfyme når du vasker trusene dine.

Sørg for at området får godt med luft, og sov gjerne uten truser. Det hjelper på tilfriskningen.

Råd om personlig hygiene

Hvis du lider av Lichen Sclerosus, er det viktig at du er varsom med bruk av såpe og vann. Vann kan virke uttørkende på huden, og det er ikke bra hvis huden allerede er tørr og sart.

Derfor skal du kun vaske deg nedentil med vann én gang om dagen – og da gjerne med lunkent vann.

Unngå lange karbad, våtservietter, parfyme, såpe og intimbarbering. Såpe kan virke irriterende på huden, så dropp det i intimhygienen din. Bruk eventuelt en olje før du bader for å beskytte huden best mulig.

Råd om bind og menstruasjon

Når du har menstruasjon er det en god idé å unngå bind og truseinnlegg. De risikerer å gjøre intimområdet altfor tett og innelukket.

Bruk i stedet en menstruasjonskopp som ikke gir det samme tette, innelukkede miljøet.

Råd om fritidsaktiviteter

Det kan være ekstra plagsomt å ha Lichen Sclerosus hvis du driver med ridning, sykling eller svømming.

Prøv et sykkelsete spesielt til kvinner. Det er uten spiss og har et hull i midten. Velg også gjerne en ridesal med gelépute som skal avkjøles før bruk.

Bruk en silikonbasert glidekrem som beskyttelse mot klorvann før du hopper i vannet i svømmehallen.

3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 419,00 kr
Salgspris 419,00 kr Vanlig pris 549,00 kr
3–pack til pleie ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter pleier og beskytter ved kløe og ømhet

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram