Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp i armhulene?

Underarmssopp, også kjent som underarmsmykose, er en infeksjon forårsaket av gjærsopp som trives i varme og fuktige områder. Denne typen soppinfeksjon kan ramme huden under armene og gi symptomer som kløe, rødhet, flassing og sårhet.

Sopp under armene kan være plagsomt og påvirke den daglige komforten. Det er viktig å forstå årsakene til soppinfeksjonen for å kunne behandle og forebygge den effektivt. I dette avsnittet skal vi se nærmere på hvordan soppinfeksjoner oppstår og hvordan de påvirker underarmene.


Årsaker til sopp under armene

Ulike faktorer og årsaker som kan bidra til utvikling av underarmssopp:

 1. Fuktighet og varme: Det varme og fuktige miljøet under armene skaper optimale forhold for soppvekst.
 2. Svekket immunforsvar: Et svekket immunforsvar kan gjøre det vanskeligere for kroppen å bekjempe soppinfeksjoner.
 3. Mangelfull hygiene: Manglende rengjøring og tørking av armhulene kan skape et gunstig miljø for soppvekst.
 4. Tettsittende klær: Tettsittende klær kan hindre luftsirkulasjon og øke luftfuktigheten, noe som kan fremme soppvekst.
 5. Deling av personlige gjenstander: Deling av håndklær, klær eller personlige pleieprodukter med noen som har trøske, kan føre til smitteoverføring.

Det er viktig å kjenne til disse faktorene for bedre å forstå hvordan man kan forebygge og behandle underarmssopp.

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Symptomer på sopp i armhulene

Beskrivelse av de typiske symptomene som kan oppstå ved underarmssopp:

 1. Rødhet og kløe: Huden under armene kan bli rød, irritert og kløende.
 2. Utslett: Det kan oppstå utslett som kan være skjellende eller ha en ru overflate.
 3. Lukt: Soppen kan gi en ubehagelig lukt som kan være vanskelig å fjerne med vanlig hygiene.
 4. Svie og ømhet: Huden kan føles øm og irritert, og det kan oppstå en brennende eller stikkende følelse.
  Fuktighet og utflod: Soppen kan skape et fuktig miljø under armene, noe som kan føre til økt svetting og utflod.

Disse symptomene kan variere i alvorlighetsgrad, og det er viktig å være oppmerksom på dem for å kunne identifisere og behandle underarmssopp på riktig måte.


Forebygging av underarmssopp

Tips og råd for å forebygge underarmssopp, inkludert gode hygienevaner og forebyggende tiltak:

 1. Sørg for god hygiene: Rengjør armhulen regelmessig med en mild såpe, for eksempel Australian Bodycares Body Wash, som er spesielt utviklet for sensitiv hud. Vask området grundig og sørg for å tørke det helt etter hver vask.
 2. Unngå fuktighet: Fuktighet kan bidra til soppvekst, så det er viktig å holde området under armene tørt og ventilert. Bruk løstsittende klær og unngå å sitte i fuktige eller svette omgivelser over lengre tid.
 3. Unngå å dele personlige gjenstander: Unngå å dele håndklær, klær eller andre personlige gjenstander med andre for å unngå å spre soppen.
 4. Velg klær som puster: Velg klær av materialer som puster, for eksempel bomull, som tillater luftsirkulasjon og bidrar til å holde området under armene tørt.
 5. Unngå irriterende stoffer: Unngå å bruke deodoranter eller antiperspiranter som inneholder alkohol eller andre kjemikalier som kan irritere huden. Velg produkter som er skånsomme og utviklet for sensitiv hud.

Husk at forebygging er nøkkelen til å unngå underarmssopp. Ved å opprettholde god hygiene og følge disse forebyggende tiltakene kan du minimere risikoen for soppinfeksjoner i armhulene.

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Husk å kontakte en lege

Sopp i armhulene kan være en ubehagelig tilstand som kan påvirke velværet ditt. Ved å forstå årsakene, symptomene og behandlingsalternativene kan du ta grep for å håndtere og forebygge underarmssopp.

Husk at selv om denne veiledningen gir generelle råd og anbefalinger, kan det være viktig å oppsøke lege dersom du opplever vedvarende eller alvorlige symptomer. En lege eller hudspesialist kan stille en nøyaktig diagnose og anbefale den mest hensiktsmessige behandlingen for akkurat din situasjon.

Husk også å følge forebyggende tiltak for å unngå gjentatte infeksjoner og opprettholde god hudhygiene. Ved å ta ansvar for huden og kroppen din kan du opprettholde en sunn og behagelig tilstand under armene.


FAQ


Hva er de vanligste årsakene til underarmssopp?

De vanligste årsakene til underarmssopp er overdreven svetteproduksjon, dårlig hygiene, varme og fuktige forhold, svekket immunforsvar og bruk av visse medisiner.


Hva er de typiske symptomene på underarmssopp?

Typiske symptomer på underarmssopp er kløe, rødhet, skjellende hud, utslett, smerte eller ubehag, og i noen tilfeller kan det dannes blemmer eller skorper.


Hvordan behandler man sopp under armene?

Behandling av underarmssopp kan omfatte bruk av soppdrepende kremer eller salver, god hygiene, tørking av området etter bading, unngå trange klær og bruk av materialer som puster.


Kan jeg forebygge sopp i armhulene?

Ja, det finnes noen forebyggende tiltak du kan iverksette for å redusere risikoen for underarmssopp. Du bør blant annet sørge for god hygiene, unngå overdreven svetteproduksjon, bruke antiperspirant eller deodorant og unngå å dele personlige gjenstander som håndklær og klær.


Når bør jeg oppsøke lege for sopp i armhulene?

Hvis symptomene vedvarer over lengre tid, forverres eller sprer seg til andre deler av kroppen, anbefales det å oppsøke lege. En lege kan diagnostisere soppen og foreslå riktig behandling.

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram