Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er sopp i huden?

Hudsopp er en normal tilstand for mange jenter, gutter, menn og kvinner i alle aldre. Men det gjør ikke problemet mindre plagsomt. Når huden blir infisert med sopp, oppstår infeksjonen vanligvis i de ytre hudlagene. Grovt sett er det to typer sopp som kan infisere huden din. Den ene er gjærsopp og den andre er dermatofytter.

Sopp finnes på all normal hud, men bare i svært begrensede mengder. Når den får gunstige vekstforhold, vil den imidlertid blomstre og gi huden det vi kjenner som sopp.

Hudsopp kalles også noen ganger skjellende hud fordi huden kan utvikle store eller små ringformede flekker med en skjellende kant.

Infeksjon med soppen Candida gir flassing med røde flekker. Flekkene har ofte en bleking i midten, og det kan også oppstå små blemmer. Flere av ringflekkene kan vokse sammen og danne store skjellete flekker som kan se ut som et kart på huden.

For soppen Pityrosporum ovale, som også finnes i små mengder på normal hud, kan flekkene i stedet se ut som hvite eller gulbrune skjellete flekker


Hvordan føles sopp i huden?

Hudsopp er en ekstremt plagsom tilstand som forårsaker både fysisk og psykisk ubehag. Ikke bare kan soppen forårsake hudirritasjon, mild smerte og kløe, men den blir også en kosmetisk skamplett for både menn og kvinner.

Dette kan føre til problemer med å vise seg offentlig mens soppinfeksjonen pågår - og det blir derfor noen ganger et sosialt problem for mange mennesker. Ubehaget ved kløe kan være vanskelig å ignorere.

For når vi klør, skraper vi vanligvis huden. Men når du klør på soppinfisert hud, blir det raskt til en ond, kløende sirkel, der du i stedet for å lindre kløen bare gjør den verre.


Er sopp i huden farlig?

Kløende, irritert, smertefull og ujevn hud er en svært plagsom tilstand. Selv om soppinfeksjoner i huden er svært ubehagelige for den som rammes, er de ikke farlige.

I sjeldne tilfeller kan det imidlertid være et tegn på en underliggende sykdom, så det er viktig å behandle soppen så snart som mulig for å finne ut om det er en annen sykdom som forårsaker sopputslett.

For personer med svekket immunforsvar kan soppinfeksjonen i noen tilfeller også føre til mer alvorlige sykdommer - og derfor er det viktig å være klar over at sopp bør behandles så snart som mulig for å redusere risikoen for komplikasjoner for personer med svekket immunforsvar.


Derfor får du sopp i huden

Årsaken til den plutselige eksplosjonen av hudens normale mengde sopp kan være forskjellig avhengig av sopptype. Den vanligste soppinfeksjonen er Candida, som som soppinfeksjon er kjent som Candidiasis.

Som nevnt ovenfor har huden din en normal mengde Candida-sopp på seg. Men hvis huden er konstant fuktig, har soppen gode forhold for å formere seg og forårsake en reell soppinfeksjon. Sopp vokser spesielt godt i fuktige miljøer, og derfor er fuktige deler av kroppen spesielt utsatt. Dette gjelder for eksempel armhulene, området under brystene og skrittet. Men infeksjonen kan oppstå hvor som helst på kroppen.

En normal, sunn hudbarriere er sterk nok til å holde soppen i sjakk, men hvis huden er svak og skadet, baner den vei for at soppen kan vokse. Hudsoppen sprer seg i stratum corneum - det ytterste laget av huden. Soppen utvikler enzymer som effektivt løser opp det ytterste hudlaget, noe som skaper gunstige forhold for at den kan formere seg.

Forekomsten av soppinfeksjoner i huden er ofte knyttet til dårlig hygiene og et svekket immunforsvar, for eksempel ved HIV eller bindevevssykdommen lupus. Soppinfeksjoner i huden er imidlertid også typisk forbundet med hormonelle ubalanser som graviditet og antibiotikabehandling. Dette skyldes at antibiotikabehandling påvirker hudens flora av mikroorganismer og derfor kan fremme veksten av Candida-sopp.

Fuktig hud gir næring til soppinfeksjoner, og derfor er profesjonelle idrettsutøvere som svetter mange timer om dagen, spesielt utsatt for soppinfeksjoner i huden.


Kan sopp smitte?

Hudsopp kan være smittsom. Det avhenger av typen sopp. For eksempel skjer smitte fra menneske til menneske ofte i fuktige omgivelser. Dette kan være gjennom et fuktig håndkle, gulvet på badet eller i svømmebassenget, eller gjennom nær fysisk kontakt.

Hudsopp kan imidlertid også overføres fra dyr til mennesker. Dette skjer oftest gjennom nærkontakt med flass fra hunder, katter, kalver eller marsvin. Både dyr og mennesker må behandles for sopp.

Om du er mottakelig for å få soppinfeksjon er individuelt, og faktorer som kjønn, alder og immunforsvar spiller en viktig rolle.


Sånn behandler du sopp i huden

Hvis kroppen din av en eller annen grunn har kommet i ubalanse og ikke lenger kan holde de naturlige mengdene sopp i huden din, og den vokser til en fullverdig soppinfeksjon, bør du få legen din til å undersøke deg. Noen ganger kan det være vanskelig å bestemme soppinfeksjonen selv, og derfor er det viktig at legen din gjør det.

Ved å ta et hudskrap og analysere det i laboratoriet, kan legen din raskt avgjøre om du har en soppinfeksjon i huden - og i så fall hvilken. Det kan også gi en idé om hvordan du har fått soppen.

Det er viktig å få riktig behandling slik at soppen ikke fortsetter å trives på huden din. Jo lenger du har en soppinfeksjon på huden, jo vanskeligere kan det være å bli kvitt den.

Hvis du har den minste mistanke om sopp, bør du derfor kontakte legen din.

De fleste soppinfeksjoner bør behandles med salver som kan kjøpes på Matas eller apotek. I alvorlige tilfeller av soppinfeksjoner i huden kan det være nødvendig med et supplement i form av en tablettbehandling.

I de fleste tilfeller vil imidlertid en soppdrepende salve være tilstrekkelig hvis du begynner å behandle soppinfeksjonen før den vokser videre.


Avhjelp problemer med kløe på huden

For eksempel bekjemper Australian Bodycare Tea Tree Oil Gel effektivt bakterier takket være den australske tea tree-oljen. Oljen har antiseptiske og antibakterielle egenskaper som, i tillegg til å bekjempe bakterier, beroliger og beroliger tørr, irritert og kløende hud og kan brukes mot soppinfeksjoner.

Gelens aktive ingredienser er effektive. Det bidrar derfor til å bekjempe bakterier samtidig som det naturlige fuktighetsinnholdet i huden opprettholdes.

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Forebygg sopp i huden

Når du har hatt en soppinfeksjon i huden, kan den lett komme tilbake. Derfor er det spesielt viktig å ta forholdsregler for å forhindre nye infeksjoner så mye som mulig.

Siden soppinfeksjoner i huden trives i fuktige områder, er det først og fremst viktig å holde luftfuktigheten på et minimum.

  • Tørk svette av huden
  • Sørg for tørke deg grundig med handkle mellom tær og hudfolder 
  • Unngå for fete kremer, slik at huden kan puste
  • Bruk løse klær og materialer som puster - f.eks bomullstruser og sokker. Husk å skift hver dag. 
  • Unngå tett kontakt med dyr som er mistenkt for å ha soppinfeksjon
  • Bruk sandaler i offentlige svømmebasseng

Produkter fra Australian Bodycare

Pakke til tørr hud på kroppen
3 produkter mot kløe, tørr og uren hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 369,00 kr
Salgspris 369,00 kr Vanlig pris 459,00 kr
Pakke til tørr hud på kroppen - 3 produkter mot kløe, tørr og uren hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram