Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Pleie av strekkmerker på brystet 

Strekkmerker er ikke farlige. Men de kan være til stor kosmetisk sjenanse for den som rammes. Derfor er det også mange som ønsker å redusere synligheten av dem. Så hvordan gjør du det? 

Dessverre finnes det ingen mirakelkurer som kan trylle bort strekkmerkene på brystene dine, men det finnes flere forskjellige muligheter som du kan lese mer om her.

God, naturlig og nærende hudpleie 

En god og naturlig måte å redusere synligheten på strekkmerkene på brystene dine, er ved å bruke en nærende hudpleie. 

Body Oil er en nærende olje, basert på aktive ingredienser som Tea Tree Olje, mandelolje, squalane og solsikkeolje. Den unike kombinasjonen bidrar til å hemme bakterier, fukte og tilføre E-vitamin, som alle er viktige for å forbedre utseendet på strekkmerker på bryster og andre steder på kroppen. 

En gjennomfuktet, velernært hud er en sunn hud som enklere utjevner sprekker og strekkmerker i huden. Over 75 % av testpersonene som prøvde oljen opplevde en forbedring i hvordan strekkmerkene deres så ut. 

Smør par dråper olje på brystene og masser godt inn i huden. Oljen tas lett opp i huden og tørker raskt – helt uten å klisse. Men la den gjerne tørke helt før du kler på deg. 

Oljen er ikke en mirakelkur som virker over natten. Derfor krever det tålmodighet og innsats for å redusere synligheten av strekkmerker på brystene dine. Bruk oljen 1-2 ganger daglig i noen uker før de første resultatene begynner å vise seg.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Laser mot strekkmerker 

Laser er en annen metode for å redusere synligheten av strekkmerker på brystene dine. Det er en mindre naturlig behandling, men den kan være effektiv for noen. 

Med en fraksjonert laser lages det små, kontrollerte «skader» i hudens bindevev. Det tvinger huden til å fornye seg og vevet til å fordampe. Laserstrålen behandler huden punktvis, så den omkringliggende huden ikke rammes, og den lager ingen sår på hudoverflaten.

Det vil si at det ikke er noen påfølgende tilfriskningsperiode. 

Andre gode råd for forebyggelse

Den beste behandlingen er alltid å forebygge. Men det er vanskelig med strekkmerker. Huden din gir deg ingen varsler om at du er i ferd med å få strekkmerker, så derfor kan det være litt vanskelig å unngå det. 

Gjennom en rekke forebyggende tiltak kan du likevel gjøre et forsøk på å holde strekkmerkene på trygg avstand fra brystet ditt.

  • Bruk en god hudpleie. Det finnes ingen vitenskapelige beviser for at kremer og oljer kan sørge for at huden på brystene dine ikke blir rammet av strekkmerker. Heller ikke under en graviditet. Likevel er det mange kvinner som opplever en god effekt ved å ha en velpleid og velfuktet hud som føles mer elastisk. 
  • Tren daglig. Du kan unngå overvekt ved å bevege deg fysisk og å trene. Samtidig hjelper du huden din med å stramme seg opp, og det kan ha en gunstig effekt. 
  • Unngå røyking. Røyking kan påvirke huden din og de elastiske fibrene, slik at den virker slappere. Samtidig gir røyking huden din dårligere forutsetninger for tilfriskning – for eksempel opplever røykere dobbelt så brede arr etter operasjoner, sammenlignet med ikke-røykere. Det sier noe om røykingens effekt på huden.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Hva er strekkmerker? 

Strekkmerker er skader på kroppens underhud. På fagspråk kalles de striae. Strekkmerker har først et rosa eller blåfiolett skjær, men etter hvert som tiden går, falmer fargen og blir hvitere eller som den omkringliggende huden. 

Vi kan si at huden på en måte sprekker, og det gir de karakteristiske stripene eller båndene over huden. Strekkmerker er en type arr, og de vil være livslange følgesvenner. Men det behøver ikke å bety at det ikke er noe du kan gjøre for å gjøre dem penere. 

Det tar vi for oss litt senere, men først ser vi på hvorfor du overhodet får strekkmerker på brystene. 

Hvorfor oppstår det strekkmerker på brystet? 

Strekkmerker på brystet oppstår ikke helt uten grunn. Det skjer på grunn av en overbelastning av de elastiske fibrene i huden din. Huden og dens fibre er generelt svært sterke og elastiske, og tåler masse uten å sprekke. 

Men i noen tilfeller kan den bli overbelastet og presset i så høy grad at de elastiske fibrene ikke klarer å holde tritt. Se for deg en elastikk. Den kan strekkes langt, men den ryker til slutt hvis den strekkes for langt. 

Når fibrene i huden blir utsatt for voldsom overstrekking, mister de den elastiske evnen sin. Og når de først har mistet den, er skaden skjedd – og de kan ikke fås tilbake. Det er derfor du vil måtte leve med strekkmerker på brystene dine i en eller annen form hvis de først har kommet. 

Men hva er den egentlige årsaken til at hudens fibrer utsetter for en så voldsom overstrekking?

Rask vektøkning 

Hvis du går opp mye i løpet av kort tid, klarer ikke de elastiske fibrene å holde følge. De strekkes for langt, og det viser seg som sprekker i huden. Det skjer gjerne i forbindelse med graviditet, da brystene vokser raskt, i takt med at barnet i magen vokser. 

Men det kan også være en periode da du har et usunt kosthold, som viser seg på vekten. 

Raskt vekttap 

Du kan også få strekkmerker på brystene hvis du i løpet av en kort periode går mye ned i vekt. Da klarer ikke fibrenes elastisitet å følge med, og så sprekker huden. 

Rask vekst

I tenårene er det mange som vokser med lynets hastighet. Den raske veksten overbelaster huden din, og du kan få strekkmerker over brystene. 

Det samme kan skje hvis du trener mye og intenst – for eksempel med tunge vekter som raskt øker muskelmassen. 

Hormonelle endringer

Spesielt for tenåringer og gravide skjer det hormonelle endringer som kan påvirke hudens elastiske fibrer. 

Genetikk

Noen får strekkmerker, mens andre slipper unna. Det skyldes genetikk, hudtype og hudens evne til å være elastisk. Noen familier har en mer elastisk hud enn andre. 

Hvem får strekkmerker på brystene? 

Både kvinner og menn kan få strekkmerker på brystene. Men i de aller fleste tilfeller er det kvinner som rammes av sprukken hud på og rundt brystene. 

Mange av tilfellene skyldes graviditet, fordi de hormonelle endringer skaper hudforandringer som viser seg som strekkmerker.

Pakke til strekkmerker
3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 449,00 kr
Salgspris 449,00 kr Vanlig pris 489,00 kr
Pakke til strekkmerker - 3 produkter for å redusere synligheten av strekkmerker og arr

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram