Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er varmeutslett?

Varmeutslett er et hudutslett som består av små, røde nupper eller gjennomsiktige blemmer som kan dukke opp forskjellige steder på kroppen. 

Varmeutslett oppstår når du er varm, samtidig som svettekanalene dine er blokkert – både i forbindelse med varmt vær og ved for varm påkledning. Nuppene er en hudirritasjon som enklest kan reduseres ved å gjøre det lett for kroppen å svette. 

Både barn og voksne kan få varmeutslett, men små barn er mest utsatt. Årsaken er at svettekjertlene deres ikke er ferdigutviklet ennå, og da blir det vanskelig å bli kvitt svetten som samles opp i kjertlene. Det kan gi det karakteristiske utslettet. 

Varmeutslett dukker gjerne opp: 

 • Hos små barn
 • Ved fysisk aktivitet eller trening 
 • Ved bruk av klær som holder på varmen 
 • I tropisk klima 

Varmeutslett er vanlig og ufarlig, men hvis du eller barnet ditt viser tegn til sykdom samtidig med varmeutslett, bør du kontakte lege. 

2–pack til pleie ved varmeutslett
Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 399,00 kr
2–pack til pleie ved varmeutslett - Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud

Hvordan ser varmeutslett ut?

Det finnes forskjellige typer varmeutslett, fra små blemmer til røde nupper som klør. 

Den mildeste typen varmeutslett, miliaria crystallina, er små, klare blemmer som det raskt går hull på. Her er svettekjertlene blokkert i det øverste hudlaget. Ved denne typen forekommer det ikke kløe, og det er et svært vanlig utslett i de to første ukene av et barns liv.

Miliaria rubra er den mest kjente typen varmeutslett. Her dukker det opp et hav av små, røde nupper, og de har lett for å både prikke og klø. Årsaken er som regel at du i noen dager har oppholdt deg på steder med høy temperatur. 

Endelig finnes det en mer sjelden type varmeutslett, miliaria profunda, som er gjentatte utbrutt av miliaria rubra. Utslettet minner om gåsehud og er hudfarget. 

Hvor oppstår varmeutslett?

Hos voksne oppstår varmeutslett som regel i hudfolder eller under trange klær. Det er også vanlig å oppleve kløende varmeutslett på hendene, fingrene, rumpeballene, under bysten og i ansiktet. 

Svettenupper kan best forebygges ved å bruke klær som lar svetten fordampe. Det gjelder blant annet klær av bomull, som «puster» lettere enn for eksempel polyester. 

Hos spedbarn kan utslettet dukke opp over stort sett hele kroppen, i ansiktet, på halsen, skuldrene, brystet og ryggen. Som nevnt er de som regel litt blemmeaktige, og de irriterer ikke i samme grad som de mer klassiske varmeutslettene. 

Soleksem vs. varmeutslett

Når vi utsettes for sol og høye temperaturer kan det dukke opp både varmeutslett og soleksem. Der varmeutslett som regel rammer barn, er det flest voksne som får soleksem. 

Soleksem skiller seg fra varmeutslett ved å bestå av svært små nupper som også kan utvikle seg til kløende blemmer.

Der varmeutslett oppstår når huden ikke får puste, er det mye som tyder på at soleksem er en allergisk reaksjon, forårsaket av solens UVA- og UVB-stråler. Det aller viktigste rådet er derfor å unngå solen så mye som mulig, og å bruke solkrem med høy faktor. 

Gode råd mot babyens varmeutslett

Det kan være grunn til bekymring hvis babyen din plutselig er dekket av små nupper. Det er helt naturlig at du som forelder blir mistenksom – og det er selvfølgelig også lurt å være oppmerksom på den sarte babyhuden som lett kan bli angrepet av forskjellige utslett. 

De fleste hudutslett er ufarlige, og det gjelder også for varmeutslett. 

Mange spedbarn får varmeutslett på hodet, halsen eller kroppen i løpet av den første levemåneden. De små blemmene brister etter noen dager, og så flasser de bort. 

Hva kan du gjøre for å lindre?

 • Kle barnet lettere 
 • Unngå overoppvarming 
 • La barnet få et svalt bad
 • Luft godt, så barnerommet er kjølig 
 • Hold barnet i skyggen når det er varmt 
 • La barnet gå uten bleie 

Det finnes ingen behandling mot varmeutslett, og det vil forsvinne av seg selv. Hvis barnet ditt har symptomer på sykdom samtidig med varmeutslettet, bør du kontakte lege. 

Hvordan kan du lindre varmeutslettet ditt?

Selv om varmeutslett i de aller fleste tilfeller er ufarlig, kan de like fullt være både plagsomme og kløende. 

Her kan pleieprodukter med en kjølende effekt gi huden ro. 

Australian Bodycares 2-pakning til pleie ved varmeutslett består av fuktighetsgivende produkter med Tea Tree Olje som kjøler og lindrer irritert hud. Både Body Wash og Aloe Vera Gel roer ned huden og reduserer kløe, svie og røde prikker. 

Du kan med fordel bruke begge produktene i den daglige hudpleierutinen din, eller når du opplever plager og irritasjon etter soleksponering, varme eller svette. Settet kan brukes av alle hudtyper. 

Dersom problemet vedvarer, kan du bruke en mild krem med binyrebarkhormon for å ta knekken på irritasjonen i huden. 

2–pack til pleie ved varmeutslett
Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 399,00 kr
2–pack til pleie ved varmeutslett - Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud

Kan du forebygge varmeutslett?

Som voksen er det som regel miliaria rubra du opplever – de små, røde nuppene. Du har kanskje trent og brukt klær huden din ikke kan puste i, eller du har oppholdt deg flere dager i tropisk vær. Da får varmeutslettet de aller beste forutsetninger for å dukke opp på kroppen din. 

Det beste rådet er å gi huden din mulighet til å puste. Så fort huden er avkjølt, vil du raskt se en reduksjon av varmeutslettet. 

Hvis du har tendens til å utvikle varmeutslett, kan du med fordel: 

 • Unngå trange klær 
 • Bruke klær av bomull
 • Unngå krem som blokkerer svettekjertlene dine
 • Oppholde deg i skyggen når det er varmt 
 • Redusere mengden fysisk aktivitet 

I de aller fleste tilfeller vil varmeutslettet forsvinne raskt når huden din igjen har normal temperatur. Hvis du har vært lenge i solen og har en svært varm hud, kan du med fordel ta et avkjølende bad. Hvis du klarer å unngå å svette og å være varm, vil du samtidig unngå de røde, kløende nuppene. 

2–pack til pleie ved varmeutslett
Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 349,00 kr
Salgspris 349,00 kr Vanlig pris 399,00 kr
2–pack til pleie ved varmeutslett - Produkter til pleie av varmeutslett, svie og irritert hud

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram