Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan ser soleksem ut?

Soleksem viser seg gjerne som et rødt og svært kløende utslett som består av små nupper og eventuelt små, bleke blemmer. Utslettet kommer som regel et par timer etter et besøk i solen, men kan også komme så lenge som 1-2 døgn senere.

Hopp til: Soleksem-behandling – Sånn gjør du

Symptomene forsvinner som regel etter noen dager, så lenge du ikke utsetter huden for ytterligere sol.

Soleksem dukker som oftest opp om våren eller tidlig på sommeren, når huden ennå ikke har vent seg til solens stråler.

Personer som har soleksem i lettere grad vil gjerne bli bedre i løpet av sommeren, etter hvert som huden venner seg mer og mer til solen. Men når våren kommer, dukker gjerne soleksemet opp igjen. De fleste blir med årene kvitt soleksem, siden huden etter hvert blir mer herdet.

Soleksem klør

Soleksem er ikke farlig, men er rent faktisk en slags allergisk reaksjon på solens UV-stråler. Men hvordan føles soleksem? Hudtilstanden viser seg som et rødt og nuppete utslett, og soleksem er ofte forbundet med en betydelig kløe. Det er derfor soleksem er ekstremt plagsomt, selv om det ikke er farlig.

Den kraftige, kløende følelsen kan være vanskelig å håndtere, og siden huden er irritert, er det ikke akkurat en god idé å klø. Men det er så vanskelig å la være når kløen er så sterk. Du kan prøve å kjøle ned og lindre den kløende huden ved å berolige den med en fuktgivende body lotion som kan hjelpe huden med å falle til ro. På apoteket kan du få hjelp til å finne en krem mot soleksem med antihistaminer som kan dempe den allergiske reaksjonen, og på den måten dempe kløingen.

Polymorft lysutslett

Soleksem kalles også polymorft lysutslett eller polymorf lysdermatose, og er dessuten kjent under de mer brukervennlige navnene lysutslett, solallergi, sommerkviser og Mallorca-akne.

Symptomene på soleksem kan minne om symptomene på varmeutslett, men der soleksem ikke forsvinner så fort huden blir kjølt ned, vil varmeutslett vanligvis bli borte så fort du blir avkjølt.


Soleksem-behandling – Hvordan behandler du best soleksem?

Først og fremst skal du komme deg vekk fra solens stråler.

Behandling av soleksem handler om å pleie og fukte huden.

Eksem er en allergisk reaksjon. Det vil si at huden blir rød og varm, kanskje til og med litt hoven, og så klør det helt forferdelig. Derfor vil det hjelpe med noe som virker kjølende, lindrende og kløestillende på huden.

Du kan bruke aftersun eller en vanlig bodylotion. Det viktigste er at huden får tilført masse fukt for å hindre at den tørker ut.

Hvis du velger en krem mot soleksem som inneholder aloe vera og tetreolje til behandling av soleksem, får du ikke bare en fuktgivende krem, men også et middel som virker effektivt mot kløe, som lindrer, kjøler og holder huden sunn.

Ved alvorlig soleksem kan du trenge en krem med antihistaminer eller en mild kortisonkrem til behandlingen. Begge deler er tilgjengelig reseptfritt.

Men du bør også konsultere fastlegen din for å sikre deg at det faktisk er soleksem, og samtidig finne ut mer hva du selv kan gjøre.

Selv om det på ingen måte er bra for kroppen å bli solbrent, kan du i det minste trøste deg med at soleksem i hvert fall ikke er farlig. Personer med soleksem har altså ikke forhøyet risiko for å få føflekkreft eller hudkreft. Men det er ingen tvil om at det er svært ubehagelig og plagsomt å ha soleksem.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+16.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Behandling av soleksem i ansiktet

Når det blir vår og sommer er det spesielt mennesker med svært lys hudfarge som blir plaget med kviselignende utslett i ansiktet. På grunn av det kviselignende utseende blir de gjerne kalt sommerkviser eller Mallorca-akne. Utslettet kan strekke seg ned over halsen og på øvre del av brystet.

Soleksem i ansiktet behandles aller best ved å holde seg unna solens stråler. Eksemet, eller sommerkvisene, har nemlig piplet frem som følge av soleksponeringen. Når du ikke lenger utsettes for de ultrafiolette strålene, vil hudtilstanden forsvinne av seg selv. Hvis du ikke klarer å unngå solen, bør du bruke en solkrem med høy faktor som kan filtrere bort mesteparten av solens UVA- og UVB-stråler. I tillegg kan du bruke caps eller bredbremmet hatt for å skjerme ansiktet mot solen.

I noen tilfeller kan du få lysbehandling, der man prøver å herde huden ukentlig med ultrafiolett lys, slik at huden tåler solens stråler bedre når våren kommer.

Tabletter for å styrke huden

Hvis du blir rammet av soleksem hvert eneste år, kan det være en god idé å hjelpe huden fra innsiden. Det finnes forskjellige kosttilskudd som hjelper huden med å gjøre seg klar til solens stråler. Huden blir rett og slett mer motstandsdyktig overfor eksponeringen. Det betyr ikke at du kan droppe solkremen, siden det herding av huden innenfra kun er et supplement.

Via en kombinasjon av betakaroten, kalsium og tistelolje kan du arbeide mot soleksemen før det overhodet oppstår. Du skal nemlig starte på kosttilskuddet seks til ni uker før du utsettes for sol – og du skal fortsette å ta tilskuddet gjennom hele solperioden.

Betakaroten er et forstadium til A-vitamin, som virker cellefornyende og solbeskyttende. Når huden utsettes for sollys, danner kroppen D-vitamin. Men hos noen kan D-vitaminet binde kalk i blodet, og så ender hudvevet opp med å mangle kalk. Tistelolje inneholder store mengder E-vitamin – en antioksidant som beskytter hudcellene mot solens skadelige påvirkning.

Du bør alltid snakke med fastlegen din hvis du er i tvil om noe i forbindelse med kosttilskudd og styrking av huden.

Krem mot soleksem

Den viktigste kremen mot soleksem er først og fremst solkrem. Med en solkrem som har høy nok faktor, kan du nemlig holde hele det plagsomme utslettet unna. Hvis du har svært lys hud, er det en god idé å bruke en solkrem med faktor 50, som bremser opptil 98 % av solens stråler. Bare husk at det er viktig å smøre på tilstrekkelig solkrem på den soleksponerte huden, og også å smøre den inn jevnlig.

Hvis skaden allerede er skjedd, og du har fått soleksem, kan du bruke en bodylotion med tetreolje. Den hjelper til med å motvirke kløe og irritasjon. På apoteket får du også en krem med antihistaminer eller binyrebarkhormoner som effektivt hemmer den allergiske reaksjonen. Antihistaminer bekjemper histamin på kroppen – det er det stoffet kroppen frigir når det oppstår allergiske reaksjoner, som soleksem.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+16.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Når forsvinner solbrenthet?

Solbrent hud er kroppens signal om at huden din er skadet. Det er ofte de stedene på kroppen med tynnest hud som er mest utsatt. Spesielt personer med svært lysfølsom og lys hud er utsatt for solbrenthet hvis de ikke passer på. På samme måte blir mange solbrent av vårens første solstråler, siden huden ennå ikke har bygget opp et “skjold”.

Det varierer veldig hvor fort solbrent hud blir bra igjen. Det avhenger av hvor rød du er blitt og hvor dypt ned du er solbrent. En helt mild variant av solbrent hud blir normal igjen i løpet av 24 timer, mens en kraftig solbrent hud trenger flere dager på å bli bra.

Varighet av solbrenthet

Hvis du har utsatt huden din for overdreven soleksponering, eller hvis du bare har veldig lys hud, vil huden ofte reagere med å bli rød og øm etter 3-5 timer. Når du er i solen kan det være vanskelig å se om huden er blitt rød – de røde hudreaksjonene blir først synlige når du kommer innendørs.

Solbrent hud betraktes vanligvis som en førstegradsforbrenning, så det forventes at plagene vil vare et sted mellom 1 og 3 dager, alt etter hudtype. Den solbrente følelsen avtar litt etter litt, og huden blir etter hver mindre rød og øm. Hvis du fortsetter å utsette den forbrente huden for solen, kan det gir andregradsforbrenning og i de aller verste tilfellene en tredjegradsforbrenning. Da får huden væskefylte blemmer og sår. En så alvorlig solbrenthet krever tilsyn av lege – og huden vil bruke mye lengre tid på å reparere seg selv og bli normal igjen, siden den skal helbrede den ødelagte huden.


Forebygging av soleksem – Unngå soleksem, sånn gjør man!

Det finnes egentlig ikke noe middel mot soleksem – vi kan kun behandle og lindre symptomene. Men du kan gjøre mye for å unngå å få soleksem.

Nedenfor finner du 5 gode råd for å forebygge soleksem.

  1. Unngå lange opphold i solen. Den aller beste forebyggingen av soleksem, er å unngå å oppholde seg så lenge i solen. Det er bedre med kortere og hyppigere soling.
  2. Ikke vær i solen midt på dagen. Solens stråler er på sitt aller kraftigste mellom kl. 10 og kl. 16.
  3. Venn huden langsomt til solen. Hvis det er lenge siden sist du solte deg, er det viktig at du lar huden få god tid til å venne seg til solen igjen. Det gjelder når vårsolen titter frem, for allerede da er solen kraftig, men det gjelder også hvis du for eksempel skal på skiferie, og det er mange måneder siden sist huden din var utsatt for sterkt sollys.
  4. Beskytt huden med klær. Man kan heldigvis kun få soleksem på den delen av huden som har vært utsatt for sol. Hvis du har dekket til mesteparten av kroppen, vil du sjelden få soleksem der klærne har beskyttet deg mot solen. Men det følger ingen garantier med å kle på seg før man går ut i solen, for klær gir kun delvis beskyttelse mot solens stråler. Noen av de ultrafiolette strålene vil trenge gjennom klærne.
  5. Bruk solkrem med høy faktor. Alle som skal være i solen må huske solkrem. Men hvis du lider av soleksem er det enda viktigere å alltid huske solkrem.

Solkrem mot soleksem – Husk solkrem med høy faktor

Hver eneste gang du beveger deg ut i solen, bør du bruke solkrem med høy faktor mot soleksem. Det gjelder uansett hvor kort tid du har tenkt til å være i solen.

Mange glemmer hvor sterk solen er tidlig om våren, særlig når det fortsatt er kjølig i luften. Men det er akkurat da personer med tendens til soleksem er spesielt utsatt, siden huden ikke har vent seg til solen – og fordi mange glemmer solkremen første gang de går ut i solen.

Hvis du velger en solkrem med høy faktor (SPF = Sun Protection Factor) og med filter for både UVA- og UVB-stråler, er du godt beskyttet. Men husk at du skal bruke et tykt lag solkrem (tilsvarende en god håndfull), at du skal smøre deg inn med jevne mellomrom i løpet av dagen, og at du skal smøre solkremen på en halv time før du skal ut i solen. På den måten rekker kremen å virke før du er ute i solen.

Lysbehandling

Hvis du lider av alvorlig soleksem, kan en del av løsningen være ukentlig lysbehandling hos en hudlege i de tidlige vårmånedene.

Ved lysbehandling blir huden din utsatt for ultrafiolett lys.

På den måten blir huden langsomt herdet, sånn at du etter hvert tåler å oppholde deg i solen. I noen tilfeller vil hudlegen muligens også anbefale deg piller mot soleksem.


Hvorfor får man soleksem?

Vi vet ikke helt hvorfor soleksem oppstår, annet enn at det skyldes ekstra stor følsomhet overfor solens UVA- og UVB-stråler. Men sollyset kan forårsake noen reaksjoner i huden som innebærer at det dannes en kjemisk forbindelse som huden oppfatter som noe fremmed.

Kroppens reaksjon er å utvikle en allergisk reaksjon, med rød hud, varme, hevelse og kløe.

Det er svært varierende hvor godt vi tåler sol. Noen mennesker tåler rett og slett solen mye bedre enn andre. Men generelt er lyse, skandinaviske typer med lyst eller rødt hår spesielt utsatt for å få soleksem.

Den lyse huden inneholder ikke så mye pigment, og det er nettopp pigmentet i huden vår som skal beskytte oss mot solens stråler og de skadelige effektene UV-stråler har på huden.

Selv om du synes du tåler solen her på våre hjemlige breddegrader, skal du være ekstra nøye med å bruke solkrem med høy faktor når du planlegger å nyte sol og sommer – eller vinterferien – sørpå, spesielt hvis du har tendenser til soleksem.


Hvem får soleksem?

Soleksem rammer spesielt barn og unge kvinner i alderen 10-30 år, og mennesker med lys hud er spesielt utsatt.

Det er sjelden at soleksem debuterer hos voksne, middelaldrende personer.

Man regner med at ca. 15 % av den skandinaviske befolkningen lider av soleksem. Grunnen er at soleksem primært rammer lyshårede eller rødhårede mennesker med lyse hudtyper med ganske lite pigment.

I enkelte familier dukker soleksem opp oftere enn hos andre, så det er mulig soleksem kan ha en viss arvelig faktor.

Babyer kan få soleksem, men det skjer heldigvis ikke så ofte. Grunnen til det er at babyer sjelden oppholder seg i direkte sol, noe de heller ikke bør.


Soleksem i ansiktet

Det er sjelden å få soleksem i ansiktet. Årsaken er trolig at ansiktet blir eksponert for sol og lys hele året. Det innebærer at huden i ansiktet er mer herdet enn huden på resten av kroppen.

Hvis du likevel skulle få soleksem i ansiktet, er det aller beste rådet å tilføre massevis av fukt. Smør huden jevnlig med en god aftersun eller ansiktskrem. Produkter med aloe vera og tetreolje er spesielt effektive, siden de tilfører fukt, men også kjøler, lindrer og sørger for å bygge opp igjen huden.


Soleksem på armene

Hvis du har tendens til soleksem, og har fått soleksem på armene, skal du forte deg å komme deg bort fra solen, eller i det minste dekke til armene.

Deretter handler det om å fukte og pleie huden så den ikke blir for tørr. Det kan du gjøre med en aftersun eller en god og pleiende bodylotion.

Velg gjerne produkter med aloe vera eller tetreolje, som virker kjølende, lindrende og kløestillende på huden. Det er akkurat det du trenger når huden klør og er varm og hoven.


Soleksem på bena

Vi går ofte med nakne ben og føtter når det er varmt, og dermed er bena og føttene spesielt eksponert for solen. Hvis de har vært pakket godt bort hele vinteren, er den sterke vår- og sommersolen tøff mot huden.

Hvis du har tendens til soleksem, handler det derfor spesielt om å huske solkremen når bena og føttene skal luftes i solen etter en lang vinter.

Hvis du likevel får soleksem, bør du smøre huden med aftersun eller en god og pleiende bodylotion.


Soleksem på hendene

Det er vanskelig å ha hendene tildekket når du er ute i solen, så de er ekstra utsatt hvis du har tendens til å få soleksem. Og vi har kanskje en tendens til å glemme hendene når vi smører oss inn med solkrem? Det er en dårlig idé, så husk å gi hendene et godt og tykt lag solkrem – og husk å smøre på et nytt lag hver gang du har vasket hendene.

Hvis du har fått soleksem på hendene, handler det om å fukte og pleie med en god aftersun eller bodylotion eller en fet og nærende håndkrem.


Soleksem og solarium

En tur i solarium tilsvarer en varm sommerdag sørpå, og det kan være tøft for huden, spesielt hvis du har lys og sart hud som lett blir solbrent og kanskje utvikler soleksem. Du kan nemlig få soleksem av solarium.

Hvis du har tendens til soleksem, er det viktig at huden gradvis vennes til solen, og det blir den ikke i en solariumseng. Dessuten øker en tur i solariet risikoen for å utvikle kreft, så det er stort sett en dårlig idé å ville herde huden ved å ta solarium før sommerferien.

Hvis du lider av alvorlig soleksem, skal du heller vurdere å få lysbehandling hos en hudlege. Ellers skal du huske å nyte solen med omtanke, bruke masse solkrem og dekke til huden.

Det er en vanlig misforståelse at solbrun/solariumsbrun hud gir beskyttelse når du er i solen. Solbrun hud er faktisk en hud som allerede er skadet. Og i solariet blir du kun utsatt for UVA-stråler, ikke UVB-stråler, så dem blir ikke huden tilvendt.


FAQ om soleksem

Hvordan ser soleksem ut?

Soleksem er et rødt utslett som klør voldsomt. Utslettet består av små nupper og eventuelt små, bleke blemmer, og dukker som regel opp et par timer etter et besøk i solen, men kan også komme så lenge som 1-2 døgn senere. Symptomene forsvinner som regel etter noen dager, så lenge du ikke utsetter huden for ytterligere sol.


Hva er soleksem?

Soleksem er en svært ubehagelig hudlidelse, forårsaket av overfølsomhet for solens stråler. Personer med soleksem tåler ikke solen særlig godt, og noen ganger holder det med et kort opphold i solen for å utløse soleksemet. Ved soleksem skjer det en allergisk reaksjon med rød hud, kløe og hevelse. Soleksem rammer spesielt lyse, skandinaviske hudtyper med lyst eller rødt hår og lys hud uten særlig mye pigment.


Hva er solallergi?

Solallergi er et annet ord for soleksem, som er en ubehagelig og plagsom lidelse. Andre ord som brukes om samme lidelse er polymorft lysutslett, polymorf lysdermatose, lysutslett, sommerkviser og Mallorca-akne.


Hva er polymorft lysutslett?

Polymorft lysutslett eller polymorf lysdermatose er de medisinske navnene på soleksem, også kalt solallergi eller sommerkviser.


Hva er sommerkviser?

Sommerkviser er et annet ord for soleksem. Uttrykket har uten tvil oppstått fordi utslettet i forbindelse med soleksem kan minne litt om kviser: rød hud, små nupper og eventuelt små, bleke blemmer. Og det først og fremst om sommeren (og våren) man får soleksem.


Hvorfor får man soleksem?

Vi vet ikke helt hvorfor noen mennesker får soleksem, annet enn at det skyldes ekstra stor følsomhet overfor solens UVA- og UVB-stråler. Sollyset kan forårsake noen reaksjoner i huden som innebærer at det dannes en kjemisk forbindelse som huden oppfatter som noe fremmed. Kroppens reaksjon er å utvikle en allergisk reaksjon, med rød hud, varme, hevelse og kløe.


Hva kan man gjøre mot soleksem?

Det beste middelet mot soleksem, er å nøye seg med korte opphold i solen, og å alltid bruke rikelige mengder solkrem med høy solfaktor de gangene du faktisk oppholder deg i solen. I tillegg kan man dekke til huden, for eksempel med hatt, caps, ledige bomullsbukser og bomullsbluser, når man oppholder seg i solen.


Hvordan unngår man soleksem?

Hvis du har tendens til å få soleksem bør du oppholde deg så lite som mulig i solen - og alltid kun i korte perioder. Når du er i solen må du huske å bruke en god solkrem med høy faktor. I tillegg er det en god idé å dekke til huden med hatt eller caps og ledige bomullsklær.

Aftersun–pakken til rød og solbrent hud
3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem
+16.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 499,00 kr
Aftersun–pakken til rød og solbrent hud - 3 produkter til pleie av solbrenthet, sviende hud og ved soleksem

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram