Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er analkløe?

Analkløe er noe som alle mennesker har opplevd på et eller annet tidspunkt. Ofte går det fort over igjen, men for andre er det snakk om en langvarig og veldig generende lidelse. Men allikevel er det dessverre mange som lider i stillhet og derfor ikke får gjort noe med problemet. Kløe, irritasjon og svie like akkurat der oppfattes nemlig av mange som litt pinlig, og derfor er det typisk noe vi ikke snakker med hverandre om.

Analkløe er ikke en sykdom, men derimot et symptom på noe annet. Kløen skyldes at huden omkring endetarmen er blitt irritert, og det kan det være flere forskjellige årsaker til.

Kløe i endetarmen er noe som barn og voksne i alle aldre opplever. Analkløe ses hos både menn og kvinner, dog oppstår kløen litt hyppigere hos menn enn hos kvinner – hvorfor, vet man ikke helt.

Symptomene på analkløe kan variere fra en lett og nesten ubetydelig kløe til en sterkt ubehagelig svie og kløe og en brennende fornemmelse ved endetarmen.

Analkløe om natten

Det er veldig vanlig at kløe ved endetarmsåpningen opptrer med forskjellig intensitet i løpet av dagen og natten. Og det er ikke uvanlig i særlig grad å ha problemer med analkløe om natten. Ikke minst hos barn kan kløe i endetarmen om kvelden og natten være ganske utbredt.

Symptomer på analkløe er ømhet, irritasjon, kløe, smerte, svie og en brennende fornemmelse omkring endetarmen. Selv om analkløe kan vise seg hele døgnet, vil mange oppleve kløe i baken om kvelden og særlig i løpet av natten. Symptomer på analkløe melder seg oftest om natten, da det er varmere og mer fuktig omkring endetarmsåpningen, når du sover, eller like etter du har vært på toalettet. Du kan forsørge selv å motvirke problemet ved å vaske deg med en mild sjampo etter toalettbesøk, unngå stramme underbukser og eventuelt smøre med en krem mot analkløe før du skal sove.

Kløe i anus

Kløe i anus er ikke en sykdom, men snarere et symptom. Kløe i anus kan være et symptom på en rekke forskjellige lidelser som for eksempelvis hemoroider, rifter ved endetarmsåpningen eller eksem. Symptomer på kløe i anus er ubehag i og omkring endetarmsåpningen i form av en brennende, sviende fornemmelse eller kløe. Kløen kan variere fra lett ubehag til sterkt generende.

Årsaken til kløe i anus kan ikke alltid påvises, men de mest normale årsakene er hemoroider, rift ved endetarmsåpningen (fissur), dårlig eller overdreven personlig hygiene, hudsykdommer, bakterie- eller soppinfeksjon. Hos barn kan kløen skyldes barneorm, eller at bleien ikke skiftes ofte nok. Har du problemer med kløe i anus, kan du prøve å smøre området med en krem mot analkløe. Hvis kremen ikke virker, bør du oppsøke lege da det kan være mulighet for mer alvorlige sykdommer.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Hva er årsakene til analkløe?

Mens symptomene på analkløe er ganske så like (det klør og svir, og det er nesten umulig å motstå trangen til å klø seg), kan det derimot være flere forskjellige årsaker til den generende kløen.

Den hovedsakelige årsaken til endetarmskløe er irritasjon av huden i og omkring endetarmen. Det er dog ikke alltid man kan finne den presise utløsende årsaken til kløen, men her er noen av de vanligste årsakene:

 • Hemoroider vil ofte medføre kløe i endetarmen, og de er således en veldig vanlig årsak til analkløe. Når man har hemoroider, er det fuktigere i området ved endetarmen, og kløe oppstår lettere i et fuktig miljø.
 • Dårlig hygiene kan forårsake kløe i endetarmsåpningen. Det er derfor viktig at du alltid tar deg god tid og tørker deg grundig når du har vært på toalettet. Men unngå å bruke grovt toalettpapir da det er for hardt for huden. Hvis det er vanskelig å opprettholde en god hygiene, for eksempel på grunn av hudlapper som sitter i veien (kanskje som følge av tidligere hemoroider), kan det være nødvendig å fjerne disse ved et operativt inngrep.
 • Overdreven hygiene kan faktisk også være en årsak til analkløe. Mens dårlig hygiene kan gi kløe ved endetarmen, kan overdreven hygiene også gjøre det. Hvis du vasker deg alt for grundig og for ofte, fjerner du fettstoffer fra huden, og da blir du mer utsatt for hudproblemer som kløe. Så bruk alltid en antiseptisk såpe ved vask – og unngå å skrubbe og gni. Og husk å bruke bløtt toalettpapir ved toalettbesøk. Parfymert (og farget) toalettpapir gir kanskje en fin duft og koloritt på baderommet, men det kan også være årsaken til endetarmskløe, så nøy dere med det uparfymerte (og ufargede) toalettpapiret.
 • Barneorm vil gi kløe i endetarmen – ikke minst om kvelden og natten. På tross av navnet kan både barn og voksne få barneorm. Ormene kan tydelig ses ved endetarmsåpningen og i avføringen.
 • Rift ved endetarmsåpningen (også kalt fissur) kan gi kløe. Riften kan for eksempel ha oppstått etter en forstoppelse eller etter diaré.
 • Byll ved endetarmen vil også typisk medføre kløe. Det kan være flere forskjellige grunner til at det har oppstått en byll. Men det er viktig å få gjort noe med både byllen og kløen.
 • Hudsykdommer som psoriasis kan medføre kløe overalt på kroppen på grunn av tørr hud, og således også i og ved endetarmen.
 • Eksem ved endetarmen vil typisk medføre kløe. Eksemen kan ha oppstått av flere forskjellige årsaker, for eksempel etter hemoroider, fissurer eller utposninger.
 • Sopp- eller bakterieinfeksjoner medfører typisk kløe, så har du en sopp- eller bakterieinfeksjon i eller ved endetarmen, vil du også oppleve å få kløe der.
 • Utposning av endetarmsåpningens slimhinne (analprolaps) eller utposning af endetarmen (rektumprolaps) kan medføre kløe ved endetarmen. Ved press mot endetarmen krenges utposningen ut, hvilket kan gjøre det vanskelig å holde området rent etter toalettbesøk, og derfor kan det lettere oppstå analkløe.
 • Antibiotika kan medføre kløe i endetarmen. Noen mennesker kan således få problemer med analkløe etter en antibiotikabehandling.
 • Fødevarer som kaffe, sjokolade, øl, nøtter, krydret mat og melkeprodukter kan hos noen mennesker utløse analkløe.

Behandling av analkløe: Hvordan kan man behandle analkløe?

Behandlingen av analkløe avhenger helt av den utløsende årsaken til kløen.

 • Skyldes kløen for eksempel hemoroider, må du få en salve hos legen til behandling for hemoroider.
 • Skyldes kløen barneorm, skal du behandles for det. Da vil også kløen forsvinne.
 • Skyldes kløen hudlapper som gjør det vanskelig å opprettholde en god hygiene, kan løsningen være å fjerne disse hudlappene.
 • Skyldes analkløen sopp, bakterier eller eksem, kan du få en analkløe-gel, som i langt de fleste tilfeller ganske raskt vil få bukt med kløen.
 • Skyldes analkløen dårlig eller overdreven hygiene, bør du selvfølgelig for framtiden se på hva du kan gjøre annerledes, men her og nå har du bruk for noe som kan få bukt med kløen. Det kan få du med en krem mot analkløe.

Gel mot analkløe

Har du problemer med kløe, irritasjon og svie ved endetarmsåpningen kan du bruke en analkløe-gel med Tea Tree Oil. En analkløe-gel med Tea Tree Oil virker kløestillende og avkjølende, samtidig med at den gjenoppbygger ny frisk hud.

Tea Tree Oil er kjent for å motvirke bakterier og virker effektivt mot kløe og irritasjon. Hvilket gjør en analkløe-gel med Tea Tree Oil ideell hvis du har problemer med kløe, irritasjon og svie ved endetarmsåpningen. Her kan du bruke en analkløe krem som er utviklet mot intimt ubehag. Smør gelen på området daglig og bli kvitt kløe og irritasjon. Utover det anbefaler vi intim wash til daglig vask for å holde området rent og sunt og fritt for bakterier.

Opplever du ofte problemer med endetarmskløe når du har inntatt bestemte fødevarer, kan det være en god idé å holde deg unna dem fremover.

Selv om det kan føles nesten umulig å motstå trangen til at klø seg når det klør virkelig fælt i og omkring endetarmen, så er det en god idé å la være. Akkurat som det gjelder for kløe alle andre steder på kroppen, blir det bare enda verre når du klør deg. Og du risikerer å klø deg så mye at du ødelegger huden og lager små rifter.

Det er viktig å understreke at dersom du opplever blod i avføringen eller blod ved endetarmen, bør du alltid gå til legen. I langt de fleste tilfellene vil årsaken være ganske harmløs (se ovenfor), men i sjeldne tilfeller kan kløen skyldes noe alvorligere, for eksempel endetarmskreft.

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Hvordan kan man forebygge analkløe?

Den beste forebyggelsen av analkløe er å unngå årsakene til kløen. Plages du for eksempel med analkløe på grunn av hemoroider, bør du se på hvordan du kan forebygge forekomsten av nye hemoroider, og det kan du blant annet ved å unngå forstoppelse.

Bruk en krem med Tea Tree Oil mot analkløe daglig for å forebygge analkløe

Ved daglig bruk av en krem mot analkløe vil du forebygge problemer med kløe, irritasjon og svie ved endetarmsåpningen. Kremen påsmøres etter behov ved endetarmsåpningen én gang daglig. Kremen motvirker bakterier og kløe, hvilket gjør at den er effektiv for forebyggelse av analkløe.

Utover det er en god hygiene noe av det beste du kan gjøre for å forebygge analkløe. Du skal sørge for å tørke, og eventuelt vaske deg grundig etter toalettbesøk. Men omvendt skal du heller ikke tørke og vaske deg så grundig at du ødelegger og irriterer huden. Og du bør aldri bruke parfymert såpe i og omkring endetarmsåpningen. Det irriterer huden unødig. Unngå også parfymert og farget toalettpapir, da parfymen og fargestoffene kan irritere huden.

Vil du gjerne vaske deg med mer enn bare vann, er det viktig at du alltid bruker gode produkter. Velger du for eksempel Intim Wash fra Australian Bodycare, får du en skånsom, men effektivt rensende såpe som motvirker bakterier og sikre en god hygiene.  Intim Wash kan brukes overalt på kroppen. Og den antiseptiske Tea Tree Oil virker effektivt mot både skitt og bakterier.

I noen land er bruken av bidet eller toaletter med skyllefunksjon ganske utbredt, og det er ikke noen dårlig idé når det handler om forebyggelsen av analkløe. Toalettpapir er nemlig ikke alltid nok. Vann renser bedre. Men bruker du ikke bidet, kan du i stedet huske å vaske deg grundig med vann og en mild og hudvennlig såpe hver gang du dusjer.


FAQ om analkløe

Hva er årsaken til analkløe?

Når man får kløe i og omkring endetarmen, skyldes det at huden er irritert. Det kan det være mange forskjellige årsaker til. Det kan for eksempel skyldes hemoroider, dårlig eller overdreven hygiene, barneorm, rifter eller byller ved endetarmsåpningen, eksem eller hudsykdommer, utposninger ved endetarmen, sopp- eller bakterieinfeksjoner eller bruk av antibiotika. Visse fødevarer kan også hos noen mennesker utløse analkløe.

Hvordan stopper man analkløe?

Analkløe er generende og ubehagelig, men det kan heldigvis i langt de fleste tilfeller raskt kureres. Behandlingen avhenger av den utløsende årsaken til kløen. I mange tilfeller vil behandlingen bestå av en Tea Tree Oil gel eller krem som brukes ved endetarmsåpningen.

Er analkløe farlig?

Analkløe er en ubehagelig lidelse, men sjeldent farlig. I langt de fleste tilfeller skyldes kløen noe ganske harmløst, som dog selvfølgelig skal kureres. Kureres lidelsen, vil kløen også typisk opphøre ganske snart. Kun i veldig sjeldne tilfeller skyldes analkløe noe mer alvorlig, som endetarmskreft.

Skyldes analkløe alltid dårlig hygiene?

Det kan være mange forskjellige årsaker til analkløe. Mangelfull hygiene er en av dem, men faktisk kan overdreven hygiene også medføre kløe i endetarmen. Og utover det kan det være mange andre grunner til at du plutselig får kløe i endetarmen. Men det er selvfølgelig alltid viktig å sørge for en god hygiene i endetarmsområdet. Det gjør du ved å tørke deg grundig etter toalettbesøk og ved generelt å sørge for å holde området rent.

Det klør i endetarmen – har jeg fått orm?

Kløe i og omkring endetarmen kan skyldes barneorm (og det kan tross navnet ramme både barn og voksne). Har du fått barneorm, vil du kunne se orm omkring endetarmsåpningen og i avføringen. Barneorm skal behandles med et ormemiddel, som du kan få på resept fra legen din. Der kan imidlertid også være mange andre årsaker til kløe i endetarmen. Det kan for eksempel skyldes hemoroider, manglende eller overdreven hygiene, rifter, byller, eksem eller annet.

 

Krem & Såpe til pleie av Analkløe
2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 259,00 kr
Salgspris 259,00 kr Vanlig pris
Krem & Såpe til pleie av Analkløe - 2 produkter pleie mot kløe ved endetarmen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram