Tørr hud – hva er det, og hvem rammes?
Alle – både kvinner og menn, unge som gamle – kan i kortere eller lengre perioder får tørr hud. De fleste av oss har vel opplevd litt tørr hud på hendene eller tørre lepper når det er vinter og bitende kaldt ute. En god og næringsrik hudkrem kan løse problemet for de fleste, og det aller beste er hvis du også husker å bruke en krem til tørr hud forebyggende, etter at huden er blitt normal og myk igjen.
Generelt er vi alle utsatt for å få tørr hud når det er vinter og kaldt, og klimaet er tørt både ute og inne. I tillegg er eldre mennesker og mennesker med allergi, eksem eller astma mer utsatt for å få tørr hud. Også stoffskifteproblemer, diameter og enkelte medisiner kan gi tørr hud. Personer som ofte vasker hendene med såpe eller renseprodukter, for eksempel i forbindelse med jobben, er også vesentlig mer utsatt for å få tørr hud. Derfor bør de bruke en såpe til tørr hud.
Kløe er det viktigste symptomet på tørr hud – og også det mest plagsomme med å ha tørr hud. Det kan også være vondt når huden strammer og klør. Heldigvis er ikke tørr hud noe du er nødt til å akseptere, for det finnes gode muligheter for å behandle og forebygge.
LES MER: Gode råd mot tørr hud | Produkter mot tørr hud
Hva er symptomene på tørr hud?
Tørr hud klør. Det er ubehagelig og plagsomt, og det kan gjøre vondt når huden blir for stram. Noen ganger sprekker huden også, og da gjør det enda mer vondt. Huden blir ru og tørr, og den kan få røde flekker. Huden kan også begynne å flasse.
Når man klør seg, har kløen faktisk en tendens til å bli enda verre. Men det er så vanskelig å la være å klø. Hvis det er skikkelig ille, kan man risikere å klø og klore så mye at det til slutt går hull på huden. Da er det fritt frem for bakterier, og det kan gi betennelser som i verste fall må behandles med antibiotika. Det finnes med andre ord mange gode grunner til å gjøre noe med kløen og den tørre huden før det blir for ille.
Du kan få tørr hud over hele kroppen, men det dukker oftest opp i ansiktet, på leppene, på hendene, underarmene og leggene.
Tørr hud skyldes at det mangler vann i det øverste hudlaget.
Hvis du sliter med kløe på ryggen, føttene, armene eller bena, kan produktene i denne pakken hjelpe deg. De 3 kløestillende produktene letter kløe overalt på kroppen og kan brukes til daglig pleie av skabb, sopp, eksem og utslett.
Hva er årsakene til tørr hud?
Tørr hud skyldes at det mangler vann i det øverste hudlaget, det som heter epidermis på latin. Fettinnholdet i overhuden er det som hjelper til med å holde på fukten. Når vi blir eldre, faller antall talgkjertler i huden vår. Dermed blir innholdet av naturlige oljer i huden mindre, og evnen til å holde på fukten i huden faller. Eldre mennesker er derfor spesielt utsatt for å få tørr hud.
Helse og arvelighet
Tørr hud kan være arvelig. Man kan med andre ord være genetisk disponert for hudproblemer som tørr hud. Man kan også være genetisk disponert for allergi, astma og eksem, som også kan være medvirkende årsaker til den tørre huden.
Sykdommer som lavt eller høyt stoffskifte, diabetes og lever- eller nyresykdommer kan også forårsake tørr hud. Feil kosthold og for eksempel mangel på A-vitamin er også en medvirkende faktor for tørr hud. Og til slutt kan enkelte medisiner påvirke huden så den blir tørrere enn vanlig. Det kan for eksempel være produkter mot akne, allergi eller for høyt blodtrykk.
Hormonelle forandringer påvirker huden. Det ser man for eksempel i forbindelse med uren hud i puberteten. I overgangsalderen vil mange kvinner også oppleve at huden deres blir tørrere.
Såpe og rensemidler
I noen jobber er det nødvendig å vaske hendene ofte. Såpe, kjemiske rensemidler og alkoholholdige rensemidler er tøft mot hendene. Så personer som vasker hendene ofte, er også spesielt utsatt for å få tørr hud. Derfor er det viktig at de husker å pleie hendene ekstra godt med midler mot tørr hud for å unngå problemet.
Generelt er det viktig å ta en nærmere titt på de såpene, renseproduktene og kremen du bruker hvis du opplever at huden din blir tørrere. De kan være for tøffe for huden, og så kan det hele løses ved å skifte til et mildere produkt.
Klær av ull og syntetiske materialer
Hvis du har tendens til litt tørr hud, kan du oppleve at det hjelper å droppe klær som er laget av ull eller syntetiske fibrer. De kan irritere huden og gjøre den tørre huden verre. Klær av bomull er mer behagelige å bruke hvis huden er tørr og klør.
Årstidenes effekt
Tørt, kaldt og blåsene vintervær er ikke bra for huden. De fleste av oss merker hvordan huden blir strammere og tørrere når det er kaldt og blåser ute. Da skrur vi opp varmen litt ekstra innendørs. Det gir et varmt og tørt inneklima med lav luftfuktighet, og det er heller ikke bra for huden. For de flest av oss kan man heldigvis snakke om sesongbetinget tørr hud. Vi får tørr hud om vinteren – men om sommeren har vi ikke noen problemer med tørr hud.
For de fleste holder det med en god krem og noen gode leppeprodukter. Men for mennesker som allerede er disponert for tørr hud, kan vinterværet gjøre det markant verre. For dem handler det om å forebygge og å behandle med gode produkter før det er for sent.
Atopisk eksem
Det er ikke uvanlig at også små babyer rammes av veldig tørr hud og barneeksem, også kalt atopisk eksem eller atopisk dermatitis. Det er en vanlig hudsykdom. Den starter gjerne når babyen er noen få måneder gammel, og vedvarer i noen år, kanskje helt opp til puberteten.
Huden blir veldig tørr og ru. Den kan begynne å væske, og det kan oppstå blemmer. Det er ubehagelig og det gjør vondt. Eksemet dukker gjerne opp i ansiktet, på halsen, bak på håndleddene, bak knærne og på innsiden av albuen.
Atopisk eksem kan behandles med en fet, fuktighetsgivende krem og en spesiell salve mot atopisk eksem som inneholder kortison Det er viktig å bruke en nærende og fuktgivende krem flere ganger om dagen for å tilføre huden rikelige mengder fukt, også i de periodene da eksemet ikke er i utbrudd.
Gode råd mot tørr hud
Tørr hud går ikke over av seg selv, så det er nødvendig å gjøre en innsats for å bli kvitt problemet. Hva du trenger å gjøre, avhenger av hvor alvorlig angrepet du er av tørr hud. Men heldigvis er det gode sjanser for å bli kvitt den tørre huden med korrekt behandling og ikke minst god, forebyggende pleie.
Dagens tips mot tørr vinterhud
Peel huden 1-2 ganger i uken De fleste husker kanskje å bruke en skrubbekrem i ansiktet, men husk at du også skal peele hele kroppen med en body scrub. Det gjør det lettere for huden å ta til seg fuktighetskremen din.
Body scrub fra Australian Bodycare er en peelende skrubb med sandeltrenøtteskall og tetreolje som motvirker tørr vinterhud og fjerner urenheter i huden.
Hvis du bruker en Body Scrub fra Australian Bodycare får du massert og rengjort det øverste hudlaget for døde hudceller, fjernet urenheter og renset i dybden. Til peelingen brukes skall av sandeltrenøtter, og skrubben inneholder glyserin og allantoin som fukter og mykner huden.
Temperaturer ute og inne
Det kalde og blåsende vinterværet er ikke bra for huden Det kan også være tøft for huden å takle de mange vekslingene mellom utendørs kulde og innendørs varme. Den tørre luften begge stedene er heller ikke noe huden trives med.
Det er vanskelig å endre klimaet, men du skal sørge for å pleie huden din så godt med fuktgivende kremer at den tåler både vind og vær. Innendørs kan du sørge for å lufte godt. Grønne planter bidrar også til et godt inneklima. Til slutt kan du passe på at det ikke blir for varmt. Det er koselig med peis, men den gir mye varme og skaper tørr luft.
Solen er deilig, men for mye sol tørker ut huden. Så nyt solen i små doser.
Vann og såpe
Lange, varme bad er deilige, men de er tøffe mot huden. Så hvis du har en tendens til tørr hud, kan du med fordel både korte ned tiden og skru temperaturen på vannet litt ned. Det er heller ingen grunn til å dusje flere ganger om dagen.
Det er vanskelig å unngå såpe og renseprodukter. Men velg dine produkter med omhu, så du unngår dem som er tøffest mot huden. Produkter som hemmer bakterier og har en hudvennlig pH-verdi vil være til stor glede for huden din. Body Wash fra Australian Bodycare med antibakteriell tetrolje, hjelper til med å holde huden fri for uønskede bakterier.
Du skal ikke frottere og gnikke for hardt hvis du sliter med tørr hud. Prøv heller på å klappe huden tørr med et ekstra mykt håndkle.
Bruk en god og fuktgivende krem
Du skal huske å smøre deg godt inn over hele kroppen med en nærende og fuktighetsgivende krem etter dusjen. Velg en fet krem hvis du har veldig tørr hud. Velg for eksempel vår Body Cream. Hvis du ikke har så store problemer, holder det med en tynnere krem. Til den daglige, forebyggende pleien av tørr hud, anbefaler vi vår body lotion til tørr hud med tetreolje som hemmer bakterier.
Husk en god krem til ansiktet. Huden i ansiktet er finere og tynnere enn huden på kroppen, så der skal du velge en krem som er spesielt utviklet til ansiktshuden. Det gjeler spesielt hvis du bruker en ansiktsvask. Her er det viktig å velge en ansiktsvask til tørr hud.
Det finnes også spesielle kremer som pleier og beskytter leppene mot vind og vær. Hendene er også svært utsatt, så de trenger ekstra oppmerksomhet med en god håndkrem uten parabener. Vinterværet er tøft mot hendene, og hyppig håndvask er også hard kost for huden på hendene.
Det kan oppstå situasjoner der det er nødvendig å supplere kremen med en salve som inneholder kortison. Det gjelder spesielt der den tørre huden er ledsaget av atopisk eksem.
Generelt er det viktig å bruke krem et par ganger om dagen, og fjerne mer når det er nødvendig. Man kan kjøpe mange gode kremer, men husk at de kun virker hvis du husker å bruke dem!
459,00 kr
Bruk klær av bomull
Ull og syntetiske stoffer kan irritere huden, og hvis huden allerede er tørr og irritert, er det ingen grunn til å provosere den ytterligere. Bomull er et langt mer behagelig materiale, spesielt direkte mot huden.
Ta en titt på kostholdet ditt
Det er viktig å drikke masse vann, for den tørre huden kan også komme innenfra hvis du ikke får i deg nok væske.
I tillegg kan mat med høyt innhold av fettsyrer muligens også en positiv effekt på huden. Valnøtter og fet fisk, som tunfisk, laks og makrell, har for eksempel et høyt innhold av omega 3-fettsyrer.
FAQ om tørr hud
Hva gjør jeg med tørr hud?
Det er viktig å tilføre den tørre huden rikelig med fukt. Det kan du gjøre med en fet, næringsrik og fuktighetsgivende krem. I tillegg kan du ta en nærmere titt på de såpene og renseproduktene du bruker. Sjekk om du bør bytte til noen mildere, mer hudvennlige produkter. Lange, varme bad er ikke bra for tørr hud. Og til slutt kan det være smart å unngå ull og syntetiske stoffer nærmest huden.
Hva er den hyppigste årsaken til tørr hud?
Det kan være mange årsaker til tørr hud. Eldre mennesker og mennesker med allergi, eksem eller astma er mer utsatt for å få tørr hud. Det samme gjelder personer som vasker hendene sine ofte, som for eksempel i forbindelse med jobb. Været har også mye å si. Blåsende, kaldt vintervær er tøff kost for huden.
Kan tørr hud klø?
Tørr hud klør. Og det er ikke bra for huden at du klør på den. Det kan på sikt gi tykkere og mørkere hud. Derfor er det utrolig viktig å få tatt knekken på den tørre og kløende huden.
Kan tørr hud gi kviser?
Det er ikke noe problem å ha tørr hud og kviser samtidig. Faktisk skal man være forsiktig med å bruke altfor sterke og uttørkende produkter i kampen mot uren hud med kviser. Hvis du tørker ut huden for mye, vil huden selv begynne å produsere mer fett, noe som gir god grobunn for kviser.
Hva gjør man når man får tørr hud av å vaske hendene?
Hyppig vask av hendene er tøft for huden. Men hvis du må det, for eksempel grunnet arbeidet ditt, er det viktig at du velger en mild såpe uten alkohol og kjemiske stoffer. Husk også å smøre hendene ofte med en god og pleiende håndkrem.
Er det mulig å ta knekken på den tørre huden?
I de aller fleste tilfeller hjelper en god og pleiende krem mot den tørre huden. I noen tilfeller kan det likevel være nødvendig å legge til en salve som inneholder kortison. De fleste er reseptpliktige, så du må en tur innom fastlegen din. I tillegg kan du ta en nærmere titt på de såpene og renseproduktene du bruker, og eventuelt skifte dem ut med noen mildere produkter. Hvis det ikke er noe som hjelper, bør du ta kontakt med fastlegen din for å se om dere kan komme frem til en annen løsning.