Innhold på siden

Byller må behandles – les mer om hvordan

Byller kan oppstå overalt på kroppen, hos alle mennesker. En byll er som regel helt ufarlig, men den kan bli farlig hvis den ikke behandles. Hvis du får en byll er det med andre ord viktig at du følger med på den og sørger for å behandle den på korrekt måte.

Gå direkte til: Hvordan behandle man byller

Har du ikke tid til å lese hele artikkelen?
Banner Hand Care

Innhold på siden

Hva er byller – og hvem får byller?

Byller, som også kalles abscesser, er avgrensede ansamlinger av betennelse i et hulrom i huden. Byller er ømme og ubehagelige. De kan oppstå over hele kroppen og hos alle mennesker, unge som eldre, kvinner som menn.

De fleste mennesker vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve å få en liten byll. Andre opplever derimot ofte å få store eller små byller.

En byll er stort sett ufarlig, men den kan utvikle seg til noe farlig. Derfor er det viktig at du hele tiden følger godt med hvis du får en byll, og at du sørger for den nødvendige behandlingen.

Byller kan oppstå hvis det trenger bakterier gjennom huden. Derfor handler det om å unngå sår og rifter i huden. Hvis du får sår eller rifter, må du sørge for å holde dem rene.

Det er ubehagelig og smertefullt å ha en byll. I tillegg ser det heller ikke spesielt fint ut, og de fleste setter ikke særlig stor pris på å få en byll som sitter på et godt synlig sted.

Body care

Pakke til pleie ved byller

5.0
Rated 5.0 out of 5 stars
1 Anmeldelse

Daglige pleieprodukter til vask og beskyttelse ...

349,00 kr

Hvordan ser byller ut – og hvor dukker de opp?

Byller kan oppstå over hele kroppen. De sitter som oftest rett under huden, men de kan også oppstå inne i kroppen, i bukhulen, i kraniet og i knoklene.

Her er det selvfølgelig vanskeligere å oppdage dem, så de blir gjerne avdekket via symptomer som frysninger, feber osv.

En byll på huden vil gjerne starte som en liten, rød flekk med betennelse i huden. I takt med at byllen utvikler seg, vil du få de typiske symptomene på en byll: ømhet, smerte, varme, rødme, hevelse og eventuelt feber.

I de aller verste tilfellene kan du også få blodforgiftning, som er en betennelse i en lymfe fordi betennelsen har spredd seg til blodet.

Kan byller være farlige?

Hvis du har en byll og får frysninger, rask puls, feber eller andre voldsomme symptomer, skal du umiddelbart oppsøke lege. Det er tegn på at byllen har utviklet seg og muligens spredd bakteriene sine videre.

For friske mennesker er det som regel ikke farlig å få en byll, så lenge det er en liten byll som ikke sprer seg. Men for mennesker med nedsatt immunforsvar eller sukkersyke kan det være alvorlig å få selv en liten byll, siden enhver betennelse i kroppen kan være farlig for dem.

Byller kan bli farlige for alle mennesker hvis bakterien sprer seg og gir blodforgiftning. Bakterier kan også spre seg til skjelettet og organer som lunge, hjerte og hjerne, og på den måten utvikle seg til noe livstruende.

Bakterier og byller i huden er med andre ord ikke noe du skal ignorere eller ta lett på.

Byller i huden

De aller fleste byller dukker opp i huden rundt på kroppen. De oppstår gjerne på hendene, siden de er i kontakt med mye forskjellig i løpet av dagen.

De aller fleste har opplevd neglerotbetennelse, og det er faktisk snakk om en liten byll. En kvise kan også utvikle seg til en byll.

Byller i huden kalles også furunkler, og en samling av flere furunkler kalles karbunkler.

Hvis du oppdager en kul i hodebunnen, er det ofte snakk om en såkalt aterom, som også kalles talgknute, talgcyste eller hårsekkcyste.

Det er ikke en byll, men en ufarlig cyste som oppstår i en tett talgkjertel som fylles med avstøtte hudceller og talg.

Byller i halsen

En halsbyll forekommer sjelden, men kan oppstå etter en halsbetennelse som er forårsaket av en streptokokkbakterie. En halsbyll oppstår hvis vevet rundt mandlene blir infisert av betennelse fra mandlene.

Byller i tann og munn

En tannbyll eller en byll i munnhulen kan oppstå hos alle, uavhengig av hvor flink du er til å passe på tennene. Det vil som regel gå hull på en tannbyll av seg selv, men det er viktig å finne årsaken til tannbyllen for å unngå at den kommer tilbake. Det kan også bli nødvendig å få skåret hull på tannbyllen hos en tannlege.

Hvis du opplever nupper eller lignende i munnen og på tungen, er det som regel snakk om blærer og blemmer, ikke byller.

Mouth care

Munngel for mundpleie

4.3
Rated 4.3 out of 5 stars
44 Anmeldelser

Sliter du med svie og irritasjon i munnen, ømt ...

119,00 kr

Byller i armhulen

Byller i armhulen skyldes at noen duftdannende kjertler tettes. Hvis byllene åpnes og tømmes, vil de danne arrvev. Ofte er løsningen derfor å fjerne byllen operativt og eventuelt få fjernet hele kjertelområdet. En byll i armhulen kalles også en hidrosadenitt.

Byller i skrittet

Byller i skrittet er svært smertefulle, men dessverre ikke uvanlige. De oppstår gjerne i en betent hårsekk eller i en kvise. Det kan for eksempel skyldes et inngrodd hår.

Hvis du intimbarberer deg i skrittet er du ekstra utsatt for å få byller. Derfor skal du være svært oppmerksom på hygiene og på å unngå indgrodde hår i forbindelse med intimbarbering.

Det er viktig å bruke de riktige produktene mot indgrodd hår.

Spar 14%
Gratis frakt
Intim shave

Intimbarbering uten inngrodde hår og røde nupper

4.3
Rated 4.3 out of 5 stars
12 Anmeldelser

Skrubb, barbergel og aftershave balm til intimb...

549,00 kr637,00 kr

Byller mellom rumpeballene og ved endetarmen

En byll mellom rumpeballene kalles en pilonidalcyste eller en sacralcyste, og en byll ved endetarmen kalles en analabscess. Byller mellom rumpeballene sees ofte hos unge menn, og oppstår gjerne i en hårsekk.

Byller ved endetarmen oppstår på grunn av en infeksjon med bakterier under huden.

Les mer om behandling av analkløe her.

Hvorfor får man byller?

Byller er ømme og smertefulle ansamlinger som er fylt med betennelse. Byllene består av infisert puss av hvite blodlegemer, døde og levende bakterier, dødt vev og en rekke kjemiske stoffer.

Den hyppigste årsaken til byller er bakterier, og blant bakteriene er det spesielt gule stafylokokker som er den store synderen. I tillegg kan virus og parasitter gi byller.

Stafylokokker har vi gjerne i nesen, og dermed er det lett å få dem på fingrene. På den måten kan du fort komme i skade for å bringe bakterie til et sår eller en rift, eller videre via eksem.

Friksjon mellom hud og for eksempel trusekanten kan gi en liten rift i huden, og er en mye sett inngangsport for bakterier.

God hygiene, også god håndhygiene, er derfor den viktigste veien til å unngå smitte.

TIPS: 🌿 Body Wash fra Australian bodycare med Tea Tree Olje har en antiseptisk effekt som gjør den effektiv mot bakterier. Body Wash med Tea Tree Olje holder huden ren for bakterier og kan brukes ved byller.

Barrierekremen kan varsomt smøres på eksisterende byller for å beskytte dem mot bakterier og ytre irritasjon.

Body care

Pakke til pleie ved byller

5.0
Rated 5.0 out of 5 stars
1 Anmeldelse

Daglige pleieprodukter til vask og beskyttelse ...

349,00 kr

Hvordan oppstår en byll?

Vanligvis klarer ikke bakterier å trenge gjennom huden. Men hvis du for eksempel har et sår fordi du har stukket eller skåret deg, kan bakteriene komme inn den veien.

En hårsekk er også en vei inn under huden for bakterier. Og hvis du har betennelse et sted i kroppen, kan bakterier føres via blodet til andre steder i kroppen.

Nettopp derfor er det så viktig å bekjempe bakterier i kroppen.

Når bakterier kommer inn i kroppen, sender kroppen immunceller til området for å bekjempe inntrengerne. I kampen mellom immuncellene og bakteriene dør noe av vevet rundt det angrepne området.

Det skaper et hulrom som blir fylt med betennelse, og så er byllen skapt.

Når cellene og bakteriene dør inne i hulrommet, stiger trykket. Så prøver betennelsen å komme ut av byllen. Hvis det går hull på byllen, siver betennelsen ut. Men bakterier fra betennelsen kan også spre seg til andre steder.

Hva kan jeg selv gjøre med byller?

Hvis du har tendens til å få byller, kan det være verdt å tenke litt over hva du kan gjøre for å forebygge det. Du kan for eksempel vaske deg med klorheksidin én gang i uken. Klorheksidin er desinfiserende og bakteriedrepende. Du kan også bruke et naturlig middel som tea tree olje.

Hvis du ellers er sunn og frisk, og oppdager at en liten byll er på vei, kan du bade området i lunkent såpevann eller et middel med desinfiserende effekt, og deretter sørge for å holde det infiserte området rent. Deretter vil byllen gjerne forsvinne av seg selv. Men hvis du får feber eller opplever annet ubehag, skal du selvfølgelig øyeblikkelig oppsøke lege, for det kan bety at byllen har utviklet seg på en måte som krever behandling.

Det er alltid fristende å prøve å klemme ut byllen. Det skal du la være med. Du risikerer at byllen sprer seg fra et område til et annet, og at det oppstår nye byller der. Faren for blodforgiftning er også til stede, siden betennelsen kan spre seg til blodet.

Tea Tree Oil

Tea Tree Oil / Tea tree olje

4.8
Rated 4.8 out of 5 stars
306 Anmeldelser
Fra 99,00 kr

Det er viktig å forebygge

Det aller viktigste du kan gjøre for å forebygge byller, er å sørge for god hygiene, og ikke minst god håndhygiene. På den måten flytter du ikke smitte så lett fra ett sted på kroppen til en et annet. Tenk også på hygiene ved barbering og intimbarbering. Husk å bruke en krem eller aftershave som hemmer bakterier etter barbering.

Med et styrket immunforsvar er du ikke så mottakelig for bakterier, og dermed byller. Det kan derfor være en god idé å styrke immunforsvaret sitt ved å leve og spise sunt, trene og å unngå stress.

Video: Sånn ivaretar du en god hygiene etter barbering.

Spar 17%
Gratis frakt
Body care

Pakke til barbering av ben

4.4
Rated 4.4 out of 5 stars
18 Anmeldelser

Problemer med rød nupper etter barbering av ben...

399,00 kr479,00 kr

Hvordan kan man behandle byller?

I noen tilfeller vil betennelsen i en byll selv arbeide seg opp til overflaten. Deretter går det hull på den, den tømmes og byllen blir frisk helt av seg selv. Men det kan du ikke regne med, så det er viktig å være oppmerksom på enhver byll du får.

Hvis du bare ignorerer byllen, risikerer du at den trenger inn i andre organer, der den kan skape betydelig skade. Hvis en byll for eksempel presser mot et bein og sprer seg til beinet, kan man få beinbetennelse. Bakteriene fra byllen kan også spre seg videre rundt i kroppen via blodet.

Mennesker med redusert immunforsvar eller sukkersyke bør reagere raskere på en byll enn det friske mennesker må.

Når du har sukkersyke i kroppen eller et nedsatt immunforsvar, er en betennelse i kroppen betydelig fargeligere enn for andre mennesker.

Behandling av en liten byll

Hvis det er snakk om en liten byll, og du ellers er frisk og rask, kan du velge å vente litt med å se om byllen tømmer seg selv. I mellomtiden skal du sørge for å holde området rent, så ikke betennelsen sprer seg. Når det har gått hull på en byll og pusset har rent ut, vil smertene avta. I løpet av kort tid vil huden reparere seg selv. Men sørg likevel for å holde området rent.

Body care

Pakke til pleie ved byller

5.0
Rated 5.0 out of 5 stars
1 Anmeldelse

Daglige pleieprodukter til vask og beskyttelse ...

349,00 kr

Behandling av en større byll

Den vanlige behandlingen av en større byll er å åpne den med et lite snitt og tømme den for væske. Ved en mer alvorlig byll kan det bli nødvendig å fjerne byllen operativt (enten med lokalbedøvelse eller full narkose). Under operasjonen renser legen området og fjerner dødt vev.

Det skiftes på såret daglig i noen dager, før man lar såret tilfriskne fra bunnen og utover. Eventuelt velger de å sy sammen såret.

Å behandle med kun antibiotika gjøres sjelden. Det har ikke særlig stor effekt, siden antibiotika ikke kan trenge inn i byllen.

Behandlingen av en halsbyll vil derimot ofte være en antibiotikakur for å slå ned infeksjonen. Men det kan være nødvendig å tømme byllen ved å stikke hull på den. Også en tannbyll kan kreve at tannlegen stikker hull på den, så betennelsen kan komme ut.

FAQ om byller

Hvorfor oppstår byller?

Byller oppstår på grunn av bakterier som trenger inn under huden og danner en ansamling av betennelse i et hulrom i huden.

Hva hjelper mot byller?

Små byller kan du gjerne selv rense og holde rene til de tømmer seg selv og forsvinner. Du skal bruke noe desinfiserende og bakteriedrepende på byllen. Store og mer alvorlige byller skal fjernes av lege.

Kan byller forsvinne av seg selv?

Små byller kan i mange tilfeller forsvinne helt av seg selv. Men sørg for å holde området rent, så ikke bakteriene sprer seg. Det kan også være farlig å bare vente på at en byll skal gå bort av seg selv, siden den kan bruke ventetiden til å utvikle seg til noe farlig. Det er derfor anbefalt å oppsøke behandling mot byllene sine temmelig raskt.

Kan byller være farlige?

Byller er vanligvis ikke farlige, men de kan utvikle seg til noe farlig hvis bakterier fra byllen sprer seg rundt i blodet eller til kroppens organer.

Kan man få byller av stress?

Stress påvirker immunforsvaret, så du er mindre motstandsdyktig. Når immunforsvaret er nede, er du mer mottakelig overfor mange forskjellige sykdommer og lidelser, og også for bakterier. Så stress kan faktisk bety at du lettere får byller.

Er det nødvendig å oppsøke lege ved byller?

Hvis du er sunn og frisk og får en liten byll, kan du vente litt med å oppsøke lege. Hvis du derimot får en byll og har nedsatt immunforsvar eller sukkersyke, eller du begynner å oppleve symptomer som feber, frysninger og sykdomsfølelse, bør du øyeblikkelig oppsøke lege.

Body care

Pakke til pleie ved byller

5.0
Rated 5.0 out of 5 stars
1 Anmeldelse

Daglige pleieprodukter til vask og beskyttelse ...

349,00 kr

Les mer:

Dårlige nyheter: Skjegget ditt er fullt av bakterier
Ansiktspleie

26 July, 2024

Dårlige nyheter: Skjegget ditt er fullt av bakterier!

En studie viser at ansiktshåret ditt kan inneholde bakterier som oftest finnes på toalettet. Les ...

Slitte tupper
Hårpleie

26 September, 2024

Slitte tupper - årsaker, forebygging og behandlingsalternativer

Slitte tupper er et vanlig problem som rammer mange mennesker. Hårets ender splitter seg på grunn...

Pakkepris

Sammenligningsprisen er verdien av pakken når du kjøper hver enhet separat.

Flere kundefavoritter

    Tidligere sett

      Du er 399,00 kr unna fri frakt

      Fri frakt
      500ml Ansiktskrem(999 kr)

      Handlekurven din er tom

      100 % Fornøydgaranti

      Full refusjon hvis du ikke er fornøyd

      +16.000 anmeldelser

      Vurdert som "Enestående" 4.5/5.0

      Ikke fornøyd med noe? Send det tilbake uten spørsmål! Bare send en e-post til info@australian-bodycare.com, så ordner vi resten.

      Med over 16.000 anmeldelser og en gjennomsnittlig vurdering på 4.5/5, samt mer enn 500.000 fornøyde kunder, er våre prisbelønte produkter betrodd av tusenvis.

      Are you in the right place?

      CA CZ DE DK EE ES FI FR GB GR HR HU IT LT LU LV MC NL NO PL PT RO SE SK US