Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er blemmer i halsen, ganen og svelget?

Blemmer i halsen, ganen og svelget oppstår som smertefulle sår og kan variere i størrelse og plassering. Disse blemmene kan forårsakes av infeksjoner, allergiske reaksjoner eller skader forårsaket av varme eller kjemikalier.

Definisjon

Blemmer er små sår som dukker opp i munnen, som på tungen, ganen, halsen eller innsiden av kinnene. De kan variere i størrelse, og noen ganger gjør de vondt eller skaper en brennende følelse.

Stress, vitaminmangel og irritasjon fra sykdommer kan forårsake disse blemmene. Folk kan oppleve dem forskjellig; noen får dem ofte, mens andre sjelden har problemer.

Årsaker til blemmer

Mange ting kan føre til utviklingen av blemmer i munnområdet. Stress kan være en stor årsak. Det sliter på kroppen og kan gjøre at sår lett oppstår. Vitaminmangel spiller også en stor rolle. Uten nok vitaminer fungerer kroppens forsvar ikke som det skal. Dette gjør munnhulen mer sårbar for angrep. Visse sykdommer som diabetes og cøliaki kan også øke risikoen. Disse tilstandene endrer kroppens balanse og kan føre til problemer i munnen.

Bakterier og virus er ofte skyld i disse irritasjonene. For eksempel kan en enkel forkjølelse eller vannkopper forårsake blemmer. Medisiner og visse kjemikalier i hverdagsprodukter bidrar også. Tannkrem med natriumlaurylsulfat kan irritere noen mennesker mer enn andre. Dårlig munnhygiene eller å ikke gå til tannlegen regelmessig skaper et miljø hvor bakterie- og soppinfeksjoner trives.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Symptomer på blemmer i halsen, ganen og svelget

Blemmer i halsen, ganen og svelget kan forårsake sår hals, ubehag ved svelging og røde flekker eller sår i munnen og svelget. Disse symptomene kan føre til stikkende smerte og generelt ubehag som krever oppmerksomhet.

Sår hals

Sår hals er irritasjon i slimhinnen i halsen. Det skjer ofte etter overdreven hosting eller på grunn av sykdommer. Denne smerten kan føles skarp og gjøre det vanskelig å svelge. Som regel vil smerten gå over av seg selv innen en uke.

En hevelse i halsen bør sjekkes av en lege. Dette er viktig for å sikre at det ikke er alvorlige problemer bak smerten. Å overvåke symptomer og handle raskt kan hjelpe med å unngå større helseutfordringer.

Stikkende smerte og ubehag ved svelging

Stikkende smerte og ubehag ved svelging kan være tegn på blemmer i halsen, ganen eller svelget. Disse blemmene kan forårsake ubehag, spesielt når man spiser eller drikker. Årsaker til denne tilstanden kan inkludere ulike faktorer som infeksjoner, skader eller irritasjon av slimhinnen.

Røde flekker eller sår i munnen og svelget

Røde flekker eller sår i munnen og svelget kan være tegn på blemmer i halsen, ganen og svelget. Disse sårene kan forårsake smerte og ubehag ved svelging. Det kan være en sammenheng mellom stress eller vitaminmangel og forekomsten av disse sårene. God munnhygiene og styrking av immunforsvaret kan hjelpe til med å forebygge og lindre disse symptomene.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Behandling og forebygging av blemmer i halsen, ganen og svelget

Skylning med saltvann kan lindre smerte og fremskynde helingsprosessen. Lokalanestetika kan også hjelpe til med å lindre ubehag. Munnhygiene og styrking av immunforsvaret er essensielt for å forebygge fremtidige tilfeller.

Smertelindring

Smertelindring kan oppnås gjennom ulike metoder, inkludert:

1. Skylning med et bakteriedrepende munnskyll som inneholder klorheksidin for å lindre smerte og fremme heling.

2. Skylning med saltvann for å hjelpe til med å redusere betennelse og ubehag i halsen.

3. Bruk av lokalanestetika som medisinske pastiller eller reseptfrie medisiner for direkte smertelindring.

4. God munnhygiene, inkludert regelmessig tannpuss og bruk av tanntråd for å forhindre infeksjoner og fremskynde helingsprosessen.

5. Styrking av immunforsvaret gjennom et sunt kosthold og regelmessig mosjon for å hjelpe kroppen med å bekjempe infeksjoner og fremme raskere heling.

Saltvannskylling

Skylning med saltvann hjelper til med å redusere betennelse og skape optimale forhold for heling. Det er en effektiv og naturlig metode for å behandle blemmer i halsen, ganen og svelget. Her er noen fordeler med å skylle med saltvann:

1. Reduserer bakterier: Saltvannsløsninger kan hjelpe til med å redusere antallet skadelige bakterier i halsområdet.

2. Lindrer smerte: Skylning med saltvann kan lindre smerten som er forbundet med blemmer ved å skape en beroligende effekt på irriterte områder.

3. Fremmer heling: Den milde desinfiserende effekten av saltvann kan fremme helingsprosessen ved å rense sårene og redusere betennelse.

4. Forebygger infeksjoner: Regelmessig bruk av saltvannskylling kan bidra til å forebygge infeksjoner og unngå ytterligere komplikasjoner.

5. Reduserer hevelse: Det kan hjelpe til med å redusere hevelse og ubehag i halsområdet, noe som gjør det lettere å svelge og snakke.

6. Sikkerhet: Skylning med saltvann er en sikker og rimelig metode som vanligvis ikke har noen bivirkninger eller interaksjoner med andre medisiner.

Regelmessig bruk av saltvannskylling kan gi lindring og fremskynde helingsprosessen for blemmer i halsen, ganen og svelget.

Lokalanestetika

Lokalanestetika kan lindre smerten av blemmer i halsen, ganen og svelget, samt redusere ubehaget ved svelging. Disse produktene er tilgjengelige som reseptfrie pastiller på apoteket. Følg instruksjonene nøye for å unngå negative bivirkninger av overdreven bruk. Disse produktene bør kun brukes midlertidig og suppleres med andre behandlingsmetoder som skylning og forebygging av ytterligere utbrudd av blemmer. Søk medisinsk hjelp ved vedvarende eller forverrede symptomer. Ved hyppige eller alvorlige blemmer, søk råd fra en lege eller tannlege.

God munnhygiene

God munnhygiene spiller en avgjørende rolle i å forebygge blemmer i halsen, ganen og svelget. Her er noen effektive måter å opprettholde god munnhygiene på:

1. Puss tennene grundig to ganger om dagen med fluortannkrem for å fjerne plakk og bakterier.

2. Bruk tanntråd daglig for å fjerne matrester og plakk mellom tennene, noe som kan forhindre utviklingen av sår og blemmer.

3. Skyll munnen med et alkoholfritt munnskyll for å bekjempe bakterier og redusere risikoen for infeksjoner.

4. Besøk tannlegen regelmessig for kontroller og rensinger, samt behandling av eventuelle tannproblemer.

Disse vanene kan bidra til å opprettholde en sunn munn uten blemmer og andre problemer relatert til svelget, halsen eller ganen.

5–pack til pleie av blemmer i munnen eller på tungen
Til daglig pleie ved after i munnen eller på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Styrking av immunforsvaret

For å styrke immunforsvaret ditt og redusere risikoen for blemmer i halsen, ganen og svelget, kan du følge disse anbefalingene:

1. Spis et sunt og variert kosthold som inkluderer mye frukt og grønnsaker samt fullkornsprodukter.

2. Tren regelmessig for å holde kroppen sterk og immunforsvaret aktivt.

3. Unngå røyking og begrens alkoholinntaket for å beskytte immunforsvaret.

4. Sørg for tilstrekkelig hvile og søvn, da søvnmangel kan påvirke immunforsvaret negativt.

5. Reduser stress gjennom meditasjon, yoga eller andre avslapningsmetoder, da stress kan svekke immunforsvaret.

Disse trinnene vil hjelpe til med å styrke kroppens naturlige forsvar mot infeksjoner og sykdommer.


Konklusjon

Blemmer i halsen, ganen og svelget kan være irriterende og påvirke mennesker i alle aldre. For å forebygge og håndtere disse symptomene er god munnhygiene avgjørende. Regelmessig skylning med saltvann eller klorheksidin kan ikke bare lindre symptomene, men også bidra til å opprettholde et sunt munnmiljø som reduserer risikoen for fremtidige utbrudd. Hvis du opplever vedvarende sår hals eller hyppige blemmer som varer mer enn en uke, er det viktig å søke råd og behandling fra en tannlege for å sikre at det ikke er underliggende problemer som krever oppmerksomhet.


FAQ


Hvorfor får jeg blemmer i halsen?

Blemmer i halsen kan forårsakes av flere faktorer, inkludert virusinfeksjoner som hånd-, fot- og munnsykdom, herpes simplex eller reaksjoner på visse bakterier. Andre årsaker kan være autoimmune sykdommer, stress, hormonelle endringer eller dårlig kosthold.


Hvordan behandles blemmer effektivt?

Behandlingen av blemmer avhenger av årsaken. Mild smertelindring kan oppnås med munnskyllinger som inneholder hyaluronsyre. For virusrelaterte blemmer kan symptomlindring være fokus, mens bakterieinfeksjoner kan kreve antibiotika. Sørg for god munnhygiene og unngå irriterende matvarer.


Når bør jeg oppsøke lege for mine blemmer?

Oppsøk lege hvis blemmene er vedvarende, forverres, eller hvis du opplever høy feber, alvorlig smerte, vanskeligheter med å spise eller drikke, eller hvis blemmene sprer seg til andre deler av kroppen. Dette kan indikere en mer alvorlig tilstand som krever profesjonell behandling.


Kilder:

medicalnewstoday.com

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram