Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er symptomene på sopp i munnen?

Sopp i munnen er en soppinfeksjon i munnens slimhinner. Symptomene er hvite eller gulaktige belegg på tungen ganen og innsiden av kinnene. Belegget kan være lett hovent. Hvis du skraper i det kan det oppstå små sår som er ømme og blør lett.

I noen tilfeller kan soppen spre seg til tannkjøttet, mandlene eller svelget, og det kan oppstå rødme og betennelse.

Sopp i munnen kan gi en brennende og ubehagelig følelse i munn og svelg. Det er også vanlig å oppleve en ubehagelig metallsmak i munnen, eller bare en generell dårlig smak, tørrhet i munnen og å få sprekker i munnvikene.

Hvis du mistenker at du har fått sopp i munnhulen, bør du ta kontakt med fastlegen din så du kan få en skikkelig undersøkelse. Det gjelder spesielt hvis du i utgangspunktet har et svekket immunforsvar.

Symptomene på munnsopp kan lett forveksles med symptomene på andre sykdommer og lidelser, så det er viktig at du blir skikkelig undersøkt. Legen (eller tannlegen) din vil alltid kunne fastslå om det er snakk om munnsopp eller om symptomene har en annen årsak.

Legen vil gjerne gjøre en skraping i munnen, som så dyrkes og undersøkes. Legen kan også ta en blodprøve.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hva er sopp i munnen?

Sopp i munnen kalles også munnsopp, munnhulesopp, sopp i munnhulen eller candida-sopp. Hos små barn kaller man det trøske. På legespråk kalles munnsopp oral candidose.

Sopp i munnen skylles gjærsoppen Candida Albicans, som finnes hos alle mennesker i små mengder. Vi har generelt soppsporer overalt på huden og kroppen, og i omgivelsene våre. Det er helt naturlig.

Men når det foregår en overdrevet vekst av soppsporer, begynner det å sjenere oss, og da sier man at man har fått sopp.

Vanligvis sørger kroppen selv for å skape balanse, så bakterier, virus og sopp ikke får altfor gode vekstforhold. Men der immunforsvaret er svekket, for eksempel på grunn av medisinbruk eller sykdom, kan det lettere oppstå en soppinfeksjon som munnsopp.

Det er på ingen måte behagelig å ha sopp i munnen, og derfor skal det alltid behandles. Hos mennesker med nedsatt immunforsvar er det ekstra viktig å få slått fast så fort som mulig om symptomene skyldes sopp eller om de har en helt annen årsak.


Hvorfor behandler man sopp i munnen?

Sopp i munnen skal alltid behandles med det samme, for det er en ubehagelig lidelse som sjelden går over av seg selv.

I tillegg er det viktig å finne årsaken til munnsoppen, så årsaken også kan bli behandlet – ellers ender du snart opp med nye sopputbrudd i munnen.

Hvis du har mistanke om at du har sopp i munnen, eller hvis du er i tvil om hva symptomene skyldes, bør du kontakte fastlegen din og få det undersøkt.

Det er spesielt viktig å oppsøke lege hvis du allerede har nedsatt immunforsvar, for eksempel på grunn av sykdom, alderdom eller bruk av medisiner.

Årsaken til symptomene kan være sopp i munnen, men det kan også være symptomer på noe annet. Derfor bør du alltid la en lege ta en titt.

Midler mot sopp i munnen

Den vanlige behandlingen av sopp i munnen er et anti-soppmiddel som kun fås på resept. Medisinen fås enten som en mikstur eller en gel.

I noen tilfeller kan det også hjelpe å skylle munnen med et klorheksidin-preparat. I alvorlige tilfeller kan det bli nødvendig med en tablettbehandling.

Ved lettere tilfeller av munnsopp vil det alltid være en god idé å prøve med mildere midler og eventuelle naturmidler først, da de sterkere midlene mot munnsopp kan ha visse bivirkninger.

Her anbefaler vi å bruke en munngel med tetreolje for å motvirke irritasjon og kløe i munnen. Den naturlige tetreoljen er kjent for sin gode effekt mot bakterier, kløe og irritasjon. Tetre smaker ikke spesielt godt, men smaken forsvinner etter kort tid og gir en sunn og ren følelse i munnen. Dette motvirker også dårlig ånde når det gjøres 3-4 ganger i uken.

Den har en lang rekke virkeområder som er effektive i forhold til symptomer i munnhulen – både for å lette og for å forebygge forskjellige plager.

 • Den virker effektivt mot irritasjon i munnen.
 • Den holder munnen ren.
 • Den forhindrer dårlig ånde.
 • Den holder munnen sunn og frisk.
 • Den motvirker sprekker i munnvikene.

Hvis du har fått sopp i munnen, skal den først og fremst behandles. Men når du er kvitt soppinfeksjonen, kan det være smart å ta en nærmere titt på hva du selv kan gjøre for å forebygge at den kommer tilbake.

Snakk eventuelt med legen eller tannlegen din om hva du selv kan gjøre for å forebygge nye tilfeller av sopp.

Har du for eksempel tannprotese, kan det være du trenger en ny protese som passer bedre. I tillegg kan tannlegen din fortelle hvordan du best opprettholder en god munnhygiene når du har protese. Hvis du har for eksempel sukkersyke, kan det hende du skal ha litt bedre kontroll på sykdomsbildet.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hvordan kan man forebygge sopp i munnen?

Det er selvfølgelig flere av årsakene til sopp i munnen som du ikke har noen mulighet til å gjøre noe med. Men i enkelte tilfeller kan du selv gjøre ganske mye for å forebygge og redusere risikoen for en ny soppinfeksjon:

 • Du kan sørge for å opprettholde en god munnhygiene ved å supplere tannpussen med en børsting av tungen og munnhulen med en myk tannbørste.
 • Du bør unngå å røyke.
 • Du skal unngå, eller i det minste redusere forbruket av, sukker, søte saker og brus.
 • Du kan sørge for alltid å skylle munnen med vann hvis du har brukt en inhalasjonsspray med binyrebarkhormon.

Smitter sopp i munnen?

Noen typer sopp smitter, mens andre sopptyper ikke smitter. Fotsopp er for eksempel en av de soppinfeksjonene som lett smitter. Munnsvamp er ikke på langt nær like smittsomt.

Sopp i munnen smitter generelt ikke ved vanlig fysisk kontakt, og heller ikke gjennom kyss.

I de fleste tilfeller skal du ha et redusert immunforsvar og være mottakelig for smitte for å bli smittet med munnsopp.

Babyer med sopp i munnen kan likevel smitte moren sin på brystvortene med sopp ved amming. Babyer kan selv bli smittet med sopp under fødselen, dersom moren har sopp i skjeden.

Når babyer lett kan få munnsopp, eller trøske som det kalles hos dem, skyldes det trolig at immunforsvaret deres ennå ikke er så godt utviklet, og at de derfor er mer mottakelige for soppinfeksjon.

De fleste mennesker vil likevel sjelden få sopp i munnen fordi de er blitt smittet av andre. Soppinfeksjoner vil derimot oppstå for det av en eller annen grunn har oppstått en endring i kjemien i munnhulen, og soppen har derfor fått for gode vekstbetingelser.


Hvorfor får man sopp i munnen?

Sopp i munnen oppstår hvis kjemien i munnhulen har endret seg, som vil si at den naturlige balansen av mikroorganismer er blitt forstyrret. Det kan fort skje hos mennesker med et svekket immunforsvar.

Sunne og friske mennesker får sjelden munnsopp, og hvis det skjer vil det som regel være helt ufarlig.

Munnsopp rammer altså spesielt mennesker med et svekket immunforsvar. Og for dem kan munnsopp være farlig hvis den ikke blir behandlet.

I enkelte tilfeller kan soppen spre seg til fordøyelsessystemet og luftveiene, som kan være alvorlig.

Hva er årsakene til sopp i munnen?

Det kan være mange forskjellige årsaker til at du har fått sopp i munnen. Men fellesnevneren for dem alle handler om at den naturlige balansen mellom ‘gode’ og ‘dårlige’ bakterier og sopper av en eller annen grunn er blitt forstyrret.

Medisinsk behandling med antibiotika/penicillin er for eksempel en av de hyppigste årsakene til munnsopp. Årsaken er at medisinen dreper bakterier, men ikke sopp og det betyr at soppen så får ekstra gode forutsetninger for å vokse.

Noen av de vanligste årsakene til sopp i munnen er:

 • Antibiotika/penicillin.
 • Inhalasjonsspray med binyrebarkhormon.
 • Vitaminmangel eller blodmangel.
 • Nedsatt spyttproduksjon.
 • Bruk av tannprotese.
 • Stoffskiftesykdommer eller immundefekter.
 • Svekket/nedsatt immunforsvar hos kreftpasienter i behandling med cellegift eller strålebehandling.
 • Svekket/nedsatt immunforsvar hos pasienter med hiv og aids.
 • Røyking
 • Stress eller feil kosthold.
 • Piercing i tungen.
 • Dårlig tannhygiene/dårlig tannprotesehygiene.
 • Stort og hyppig inntak av sukker, søtsaker og brus.

FAQ om sopp i munnen

Kan sopp i munnen smitte?

Sopp i munnen kan smitte, men smitter ikke ved for eksempel kyssing. På generell basis kan munnsopp smitte, men den gjør det ikke nødvendigvis. Sopp i munnen rammer oftest mennesker med et nedsatt immunforsvar. Små barn med sopp i munnen kan likevel smitte moren sin på brystvortene ved amming. Babyer kan selv bli smittet med sopp fra deres mor under fødselen, dersom moren har sopp i skjeden.


Hva er sopp i munnen?

Sopp i munnen kalles også munnsopp, og hos barn trøske. Det er en soppinfeksjon som forårsakes av gjærsoppen Candida Albicans. Den viser seg blant annet som et hvitt belegg på tungen, ganen og innsiden av kinnene. Belegget ledsages ofte av en fæl, metallisk smak i munnen. Hvis du får munnsopp, er årsaken at det har skjedd en endring i munnhulens kjemi.


Hvorfor får man sopp i munnen?

Sopp i munnen kan oppstå av flere forskjellige årsaker. Munnsopp rammer som oftest mennesker med nedsatt immunforsvar på grunn av sykdom eller svekkelse. Den kan også skyldes for eksempel røyking, bruk av tannprotese, piercing i tungen, medisinbehandling eller penicillinbehandling. Nyfødte barn er dessuten i risikogruppen hvis moren deres har sopp i skjeden.


Hvordan får man sopp i munnen?

Sopp i munnen skyldes alltid at det har skjedd en endring i munnhulens kjemi. Vi har alle mikroorganismer og sopp i kroppen. Det er helt ufarlig og normalt. Men hvis den naturlige balansen blir forstyrret, kan det oppstå en soppinfeksjon. Det vil hyppigst ramme mennesker som i forveien har et nedsatt immunforsvar.


Kan sopp i skjeden smitte til munnen?

Sopp i skjeden og sopp i munnen skyldes den samme Candida-gjærsoppen, og det er en soppinfeksjon som kan smitte. Hvis du er gravid og har sopp i skjeden, kan du gi den videre til barnet ditt ved fødselen, og så kan barnet utvikle sopp i munnen. Du bør derfor alltid sørge for å få behandlet en soppinfeksjon så du ikke gir den videre til noen andre.


Hvor lenge varer sopp i munnen

Hvis du får sopp i munnen, er det viktig å behandle det som utløste soppinfeksjonen. Ved behandling av både selve soppinfeksjonen og det som utløste den, vil du normalt være fri for symptomer i løpet av noen dager. Men det kan ta flere uker, og du skal som regel fortsette med behandlingen etter at symptomene er borte. Lette tilfeller av munnsopp er raskere å behandle enn mer alvorlige tilfeller.


Gjør sopp i munnen vondt?

Sopp i munnen kan være smertefullt, og bør derfor alltid behandles. Symptomene kan være en sviende og brennende følelse. Det er heller ikke uvanlig å oppleve en metallisk smak i munnen, munntørrhet og å få røde og smertefulle sprekker i munnvikene.


Hvor raskt forsvinner sopp?

Sopp vil svært sjelden forsvinne av seg selv uten behandling, så for å unngå plagene med soppinfeksjonen er det viktig å komme raskt i gang med behandlingen. Når du behandler soppinfeksjonen – og det som utløste infeksjonen – vil du vanligvis være ferdig med soppen i løpet av noen dager, eventuelt noen få uker. Behandlingstiden avhenger av hvor alvorlig soppinfeksjon du har.


Kan man selv behandle sopp i munnen?

Det finnes ikke noe reseptfritt antisoppmiddel til bruk ved sopp i munnen, så det er en god idé å oppsøke fastlegen din. Dette gjelder også hvis du allerede har et svekket immunforsvar, så du får undersøkt symptomene og legen kan avgjøre om problemene skyldes sopp eller noe helt annet. I tillegg til behandling, er det flere ting du selv kan gjøre for å forebygge nye utbrudd av munnsopp.

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram