Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvorfor er munnhygiene viktig?

Den primære årsaken til at vi skal pusse tennene våre fra det øyeblikket de bryter gjennom gommene, er å unngå sykdommer i tennene og tannkjøttet. Tannpuss har som mål å fjerne eller redusere forekomsten av de bakteriene i munnen som skader deg og helsen din. 

Det er heldigvis ikke vanskelig å ha en sunn munn. Med riktig fokus på munnhygiene får bakteriene svært liten plass å boltre seg på. 


Sånn kan du sikre en god munnhygiene

Den gode munnhygienen starter med å fjerne plakk og matrester i tannkjøttslommene. Tre enkle trinn kan hjelpe deg med å fullføre oppgaven. 

  1. Puss tennene dine med vår tannpasta med tetreolje.
  2. Bruk tanntråd mellom alle tennene for å fjerne de matrestene tannbørsten ikke får tak i.
  3. Rund av med vårt munnskyll og få en både frisk og ren munn.

Så ofte bør du pusse tennene

Man skulle ikke tro det var mulig å pusse tennene for mye, men det kan du faktisk gjøre. Derfor anbefaler tannlegeforeningen at du pusser tennene to ganger daglig. Morgen og kveld. 

Hvis du pusser dem oftere, kan det oppstå skader på både tenner og tannkjøtt, siden børstene sliter mye. Derfor skal du også passe på så du ikke presser for hardt når du pusser tennene.

Sånn pusser du tennene

Grip tannbørsten og hold den vannrett med kosten inn mot tannflatene. Når du nærmer deg tannkjøttet, skrånes tannbørsten en anelse. Press børsten forsiktig mot tennene og roter den i sirlige, jevne bevegelser til alle flatene er pusset rene. 

Du kan med fordel bruke vår tannpasta med tetreolje, bruke tanntråd etter pussingen og avslutte med vårt munnskyll som også inneholder tetreolje. Det hjelper deg i kampen mot dårlig ånde. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Hva er tetreolje?

Tetreolje er en australsk eterisk olje som dufter deilig av kamfer. Oljen har både en antiseptisk og en anti-inflammatorisk egenskap, og den egner seg derfor spesielt mot hudproblemer og betennelsestilstander. 

Opprinnelig ble bladene fra tetreet knust og inhalert for å hjelpe mot forkjølelse og hoste. Det ble også laget omslag av bladene for å behandle sår og skader. I løpet av de siste årene har man i stedet begynt å bruke den eteriske oljen i treet, og det får du og munnen din glede av nå. 

Puss tennene med vår tannpasta med tetreolje og få glede av oljens gode egenskaper. På den måten får du en sunn munn.

Tannkrem med tetreolje
Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 69,00 kr
Salgspris 69,00 kr Vanlig pris
Tannkrem med tetreolje - Tannkrem med tetreolje for sunne tenner og tannkjøtt

Hvordan føles en sunn munn? 

De fleste av oss har opplevd hvordan munnens hygiene endrer seg i løpet av dagen. Om morgenen griper de fleste av oss tannbørste idet vi står ut av sengen, og om kvelden skal vi pusse vekk dagens matinntak. 

Når du har en sunn munn, vil tennene dine være glatte, tannkjøttet stramt og rosa og ånden vil som regel være god. 

Selv om tannpasta og munnskyll med tetreolje er bra for munnhygienen din, vil vi alltid anbefale at du med jevne mellomrom besøker tannlegen for å få renset tennene. Uansett hvor god munnhygienen din er, er det nemlig helt uunngåelig at det oppstår tannstein. 


Hva kan konsekvensene av dårlig munnhygiene være?

Det er aldri for sent å velge en god munnhygiene. Det gjelder selv om du tidligere har hatt dårlig munnhygiene. Hvis du ikke pusser tennene, kan det får flere konsekvenser. Du kan ende opp med: 

Sånn unngår du konsekvensene av dårlig munnhygiene

Vi blir eldre enn noen gang før, og det samme blir tennene våre. For å unngå betennelsestilstander og periodontitt, vil vi først og fremst anbefale bruk av tannpastaen og munnskyllet med tetreolje for å få glede av oljens gode egenskaper.

Det er viktig at du alltid prioriterer å holde tennene dine rene. Sett av minst 2 minutter hver morgen og kveld til å pusse tennene. Undersøkelser viser at en elektrisk tannbørste faktisk er mer effektiv enn en vanlig tannbørste, så du kan med fordel vurdere en sånn en.

Små barn har melketenner som blir skiftet ut. Men det er likevel viktig å pusse dem. Det er en fordel å gi barn gode vaner for munnhygiene fra en tidlig alder. 

Hvis du er helt ung kan du som regel fjerne det meste av det uønskede belegget med en tannbørste. Når du blir eldre kan det bli nødvendig å supplere med en solobørste og tannpirkere for å holde det rent mellom tennene. 

Munnskyllen vår gir munnen din en frisk følelse, så vi anbefaler at du bruker den etter tannpussen. 

Har du kroner, broer eller annet?

Hvis tannlegen din har laget en krone, en bro eller lignende i munnen din, altså noe som ikke forekommer der naturlig, anbefaler vi at du bruker tannbørsten ekstra flittig i disse områdene. Det vil nemlig være naturlig for bakterier å søke til disse områdene. 


Vet du om munnhygienen din er god?

Er du vant til å bruke tanntråd og å være omhyggelig med tannpussen, vil du raskt merke det hvis munnen din trenger litt ekstra pleie. Hvis du er i tvil, nevner vi her noen tydelige indikasjoner på at munnhygienen ikke er god nok:

  • Det forekommer plakk
  • Hvis tannkjøttet er ømt eller blør
  • Hvis du har dårlig smak i munnen
  • Hvis tannkjøttet er mørke rødt

De aller fleste vil en eller annen gang oppleve perioder da munnhygienen er dårligere enn vanlig, og det kan det være mange grunner til. Begynn med å holde tennene rene med en tannpasta med tetreolje, rens med tanntråd og avslutt med munnskyll. 


En sunn munn er heldigvis vanedannende

Når du først har vent munnen din til å få pleie fra den australske oljen, og fått følelsen av renhet etter bruk av både tanntråd og munnskyll, vil du raskt bli avhengig av ritualet. 

Og det er bra! 

Følelsen av en ren munn kan nesten ikke beskrives, og det er en glede for oss å kunne bidra med gode produkter som gir plikten et deilig, oppnåelig mål. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram