Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hvordan fjerner du plakk på tennene? 

Puss tennene dine på samme måte som du skrubber toalettet ditt. Men hva har tennene dine og toalettet ditt felles? 

På mange måter er det de samme mekanismene som er i sving. Når du sørger for å svinge toalettbørsten en runde i ny og ne, er det for å holde det brune belegget unna. Det samme gjelder for tennene dine. 

Hvis plakket får sitte uforstyrret på tennene dine i et par døgn, er det i ferd med å bli et fast belegg – og i løpet av en uke er det blitt så hardt at du ikke klarer å børste det bort selv. Da trenges det kraftigere tiltak hos tannlegen. 

Derfor er den aller beste metoden for å fjerne plakk på tennene, å sørge for en god munnhygiene

Den gode munnhygienen

Du sørger for en sunn og god munnhygiene ved å bruke tre trinn i din daglige rengjøring av munnen: 

  1. Puss tennene dinegrundig to ganger om dagen – gjerne med en elektrisk tannbørste, siden de pusser ekstra effektivt. Bruk for eksempel Australian Bodycares tannpasta med tetreolje, som er utviklet for å ta vare på et sunt miljø i munnen. Den har en bakteriehemmende effekt, så du kan holde plakket unna. 
  2. Bruk tanntråd for å nå frem til de matrestene som tannbørsten ikke fjerner. Det er viktig at du supplerer tannpussen med tanntråd mellom tennene dine, så du sikrer at du får fjernet alle bakteriene. 
  3. Avslutt med munnskyll, som vår Mouth Wash med tetreolje, som hemmer bakterier og sikrer en frisk ånde og sunn munn. Skyll munnen med ca. 20 ml. 1-2 ganger om dagen etter tannpuss. 

Gurgle rundt i munnen i ett minutt og spytt ut. Vent med å spise eller drikke noe i 30 minutter etter at du har brukt munnskyll. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gode kostråd for å forebygge plakk 

Kosten din spiller en stor rolle for tennene og munnens sunnhet. 

Derfor får du her en rekke gode råd for hvordan du kan forebygge dannelsen av plakk på tennene dine. 

  • Unngå sukkerholdig mat – plakk får næring av sukker. 
  • Spis massevis av fullkornsprodukter. Det er ikke bare sunt for den generelle helsen din, men også for tennene dine. For tennenes del er det mest takket være den mekanisme som oppstår når du for eksempel tygger grovt brød, siden det bidrar til å rense tennene dine for plakk. 
  • Skyll tennene dine i rent vann når du har spist eller drukket noe med mye sukker eller syre. 
  • Drikk ikke brus, juice og leskedrikker i små slurker – det bader tennene i sukkervann i lange perioder om gangen. Drikk heller på kortere tid, så tennene dine skånes mest mulig.

Hva er plakk? 

Plakk er et hvitt og lett klebrig belegg av bakterier som dannes på tannoverflaten. Plakket setter seg på overflaten mellom tann og tannkjøttsrand – og bakteriene i plakken inneholder syrer som sliter på tennenes emalje. 

Det skader både tenner og tannkjøtt, og hvis du ikke behandler det, kan det utvikle seg til permanente skader. Derfor er plakk også en av munnens verste fiender, og ikke minst årsaken til forskjellige problemer mot en sunn munn. 


Hva skjer hvis du ikke fjerner plakk? 

Hvis du ikke fjerner plakket på tennene dine, vil det utvikle seg til karies, som er hull i tennene. Det kan også gi tannkjøttbetennelse, som i verste tilfelle kan utvikle seg til periodontitt

Tannkjøttbetennelse og periodontitt 

Tannkjøttbetennelse er karakterisert av ømt, rødt og blødende tannkjøtt, mens periodontitt er en ubehagelig lidelse der en ubehandlet tannkjøttbetennelse kan gjøre stor skade på det dypereliggende vevet. 

Ved periodontitt løsner tennene dine, og i de aller verste tilfellene faller de helt ut hvis tannens evne til å sitte fast blir altfor skadet. 

Dårlig ånde

Plakk kan til og med gi deg dårlig ånde, som er en mindre alvorlig tilstand, men samtidig svært sjenerende – spesielt i sosiale sammenhenger. 

Tannstein 

Fra spyttet ditt dannes det kalk i plakket, og det blir til tannstein. Tannstein er en gulaktig eller brunaktig avleiring på tennene dine. Det sitter fast som en hard stein på tennenes emalje, og hvis du først har fått tannstein, kan du ikke fjerne den selv. Da trenger du en tannlege som har spesialverktøy til å skrape vekk steinene. 

Noen har større tendens til å danne tannstein enn andre, men tannstein blir gjerne mer uttalt i takt med at du blir eldre.


Sånn vet du at du har plakk på tennene dine

Munnen din er den rene himmelen for bakterier med sine ca. 32 grader og høye luftfuktighet. Noen bakterier er gunstige for miljøet i munnen og evnen din til å smake og fordøye maten. Men andre har en skadelig effekt – og i løpet av dagen hoper det seg opp skadelige bakterier på tennene dine og blir til plakk. 

Men hvordan vet du at du har plakk på tennene dine? 

Det er ganske enkelt å kjenne og konkludere med at du har plakk. Du trenger ikke engang hjelp fra tannlegen for å stille diagnosen. 

Hvis du lar tungespissen gli over tennene og langs tannkjøttkanten, vil du kunne merke en ru fornemmelse hvis du har plakk. Du kan også skrape av et lite lag av belegget hvis du bruker en negl. 

Hvis du fortsatt er i tvil, kan du kjøpe noen spesielle fargestoffer som avslører plakket på tannens overflate. 

Munnpleie 5 produkter med Tea Tree Olje
Til pleie ved tannkjøttbetennelse, sopp i munnen og på tungen
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 469,00 kr
5–pack mot belegg på tungen - ved belegg forårsaket av bakterier eller sopp på tungen

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram