Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Deo uten aluminium og parfyme

Deodoranter uten aluminium er blitt populære blant mange nordmenn. Det skyldes en rekke ulike fordeler som du bare får med en deodorant uten aluminium.

I denne guiden får du vite hvorfor aluminiumsfrie deodoranter har blitt så populære de siste årene. Du kan lese om effekten av aluminium, fordeler og ulemper, grunner til å vurdere en deodorant uten aluminium som din neste deodorant og mye mer.

Vi gjør et dypdykk i temaet og guider deg gjennom prosessen med å velge deodorant for å sikre at du får en deodorant som dekker dine behov.

Vi starter med å zoome inn på stoffet aluminium og hvorfor det kan være skadelig når det tilsettes i deodoranter og selges til oss forbrukere.

Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet
Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet - Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.

Aluminium i deodorant

Aluminium i deodorant og antiperspirantprodukter generelt ble plutselig et hett debattema. Flere og flere forbrukere begynte å trekke produksjonsselskapene i en annen retning, og i løpet av de siste årene har flere og flere gode deodoranter uten aluminium dukket opp på markedet.

Dessverre er aluminium i deodoranter og antiperspiranter fortsatt veldig vanlig. Det er aluminiumssaltene i antiperspirant deodoranter som motvirker svetteproduksjon og dermed hjelper oss å holde oss svette- og luktfrie gjennom dagen.

Dessverre er det en helsefare forbundet med for mye aluminium i kroppen, da det kan føre til skader på vårt sentralnervesystem.

Siden vi allerede konsumerer mye aluminium fra maten og drikken vår, trenger vi ikke mer av stoffet fra for eksempel antiperspiranter.

Aluminium i deodorant bør derfor unngås så mye som mulig, og i dag kan du enkelt finne en deodorant uten aluminium som fortsatt fungerer for å hemme svettelukt gjennom dagen. Disse produktene bruker andre naturlige ingredienser i stedet for aluminium.

Senere i denne guiden vil vi fortelle deg om effektive deodoranter uten aluminium og hvor du kan finne dem.

Aluminiumsfrie deodoranter og roll-ons kan brukes direkte etter barbering under armene. Normalt bør du unngå å påføre deodorant direkte etter barbering, da huden er mer eksponert for opptak av stoffene i deodoranten.

Dette er et stort problem hvis du bruker en antiperspirant med aluminium.

Deodorant uten aluminium som virker

Når du leter etter en deodorant uten aluminium som fungerer, er det viktig å se på hvilke andre ingredienser deodoranten inneholder. Det er relativt enkelt å finne en deodorant uten aluminium i dag, men det er fortsatt store forskjeller mellom de enkelte produktene på markedet når det gjelder andre tilsetningsstoffer og kjemikalier.

Hvis du lider av allergi, bør du også være oppmerksom på dette og se på produktetiketten for å forsikre deg om at du får en deodorant uten aluminium som fungerer uten å aktivere allergien din.

For å finne en god og effektiv deodorant uten aluminium som fungerer, trenger du selvsagt andre ingredienser for å oppnå ønsket effekt. Et godt alternativ er for eksempel melkesyreestere, som trenger inn i huden og motvirker bakteriene som forårsaker lukt og problemer med svetteproduksjonen.

Sjekkliste til en god deodorant uten aluminium:

  • Roll-on-deodorant uten parabener, parfyme eller aluminium
  • Inneholder melkesyreestere som motvirker dårlig lukt
  • Basert på naturlige ingredienser, slik at den virker effektivt og holder hele dagen til tross for fysisk aktivitet.
  • Deodoranten har en beroligende effekt som reduserer irritasjon, noe som gjør den ideell etter hårfjerning eller barbering.
  • Beskytter også den ømfintlige huden under armene, der lukt og svette er vanlig og der deodorant brukes.

Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet
Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet - Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.

Deodorant til kvinner

Hvis du er på utkikk etter en deodorant for kvinner som samtidig er skånsom mot huden, er en deodorant uten aluminium et godt alternativ. Det finnes mange duftfrie deodoranter som holder deg luktfri hele dagen.

Hvis du ønsker en feminin duft, kan det være litt vanskelig å velge en parfymefri deodorant. I så fall er det bare å være klar over at parfymerte antiperspiranter kan inneholde skadelige stoffer som kan irritere huden og i verste fall føre til allergi eller andre lidelser.

Så hvis du vil være på den sikre siden og redusere svette og lukt, bør du velge en deodorant uten aluminium og parfyme.

Deodorant til menn

Hvis du derimot er ute etter en deodorant som menn kan bruke for å bli kvitt lukt- og svetteproblemer, bør du også vurdere en deodorant uten aluminium.

Igjen, en deodorant uten aluminium sikrer at du ikke risikerer skader på sentralnervesystemet på grunn av for høyt aluminiumsopptak i kroppen.

Hvis du trenger en deodorant for menn som holder svette og lukt borte hele dagen, kan du prøve en deodorant uten aluminium. Velg en roll-on som er enkel å påføre etter både barbering og dusjing, og som virker beroligende på den nybarberte og sarte huden under armene.

En deodorant for menn kan enkelt holde svette og lukt borte og samtidig gi en frisk pust hele dagen, uten behov for parfyme.

Deo uten aluminium

Det er mange gode grunner til å velge en deodorant uten aluminium, og den største og viktigste fordelen er helt klart at du reduserer risikoen for at kroppen din tar opp for mye aluminium. Siden for mye aluminium kan risikere å skade sentralnervesystemet, bør du gjøre det du kan for å redusere inntaket.

En aluminiumfri deodorant er et godt skritt i denne retningen, ettersom du allerede får i deg aluminium gjennom det daglige kostholdet fordi aluminium finnes i jordsmonnet.

Aluminiumssaltene i antiperspiranter med aluminium virker svettehemmende og luktbekjempende. En deodorant uten aluminium kan enkelt holde deg luktfri, samtidig som du unngår risikoen for å skade sentralnervesystemet.

Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet
Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet - Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.

Roll on uten aluminium

Det er en god idé å velge en roll-on-deodorant uten aluminium fremfor en spray. Spraydeodoranter inneholder nemlig unødvendige og skadelige stoffer som du like gjerne kan unngå.

Med en roll-on uten aluminium eller en deostick unngår du disse unødvendige stoffene og oppnår samme effektive resultat. En god roll-on uten aluminium holder deg luktfri hele dagen.

En god roll-on uten aluminium egner seg også for idrettsutøvere og folk som trener mye generelt. Selv etter en time på treningssenteret eller en hektisk fotballkamp holder deodoranten lukt og svette under kontroll.

Deo uten aluminium og parfyme

De fleste aluminiumsfrie deodoranter inneholder parfyme. Du bør imidlertid velge en deodorant uten aluminium og parfyme.

Hvis du lider av allergi, bør du selvfølgelig velge en deodorant uten aluminium og parfyme fra starten av. Men selv om du ikke har opplevd allergiske reaksjoner ennå, kan du like gjerne vurdere en deodorant uten parfyme for å unngå risikoen for å utvikle allergi senere.

Etter hvert som fokuset på aluminiumsfrie deodoranter har økt, har også utvalget av produkter blitt større. Det betyr at du enkelt kan få tak i en deodorant uten aluminium og parfyme som likevel sikrer deg en frisk og velduftende hverdag.

Deodorant test

Mange forskere og forbrukerstudier har vist at deodoranter som inneholder aluminium kan være skadelige for sentralnervesystemet hvis vi absorberer for mye av det i kroppen over en lang tidsperiode.

Som et resultat av denne deodoranttesten har etterspørselen etter aluminiumsfrie alternativer jevnt økt i løpet av de siste årene, og trenden fortsetter i samme retning.

Derfor, med respekt for forbrukernes behov og helse, tilbyr nå flere produsenter varianter som oppfyller kravene. Dette sikrer at deodoranter uten aluminium, parfyme og parabener er lett og tilgjengelig for forbrukere, og sikrer en sunnere kropp og unngår allergiske reaksjoner.


Beste deodorant

Det finnes mange deodoranter på markedet, og mange av de store merkene konkurrerer daglig om forbrukernes gunst.

Men hva kjennetegner en god deodorant? Det kommer helt an på hvilke deodorantbehov du har. Hos Australian Bodycare fokuserer vi på produkter med naturlige ingredienser som ikke er skadelige for kroppen, men som likevel utfører de ønskede oppgavene for den enkelte.

Derfor anbefaler vi at du velger en deodorant uten aluminium, parabener eller parfyme.

En deodorant uten parfyme, parabener og aluminium holder svette og lukt borte uten bruk av skadelige kjemikalier og andre stoffer.

Du unngår aluminium og risikoen for å skade sentralnervesystemet. En deodorant som inneholder melkesyreestere i stedet for aluminiumsalter, bekjemper effektivt uønsket svettelukt. Den aluminiumsfrie deodoranten fortsetter å bekjempe bakteriene som forårsaker lukt.

I tillegg bør du være oppmerksom på at huden er ekstra følsom og absorberende for aluminium og andre skadelige stoffer når du nettopp har barbert deg under armene eller har kutt og skrubbsår. Den beste deodoranten er derfor også en deodorant som ikke skaper disse risikoene, og som kan påføres direkte etter barbering eller skraping av armhulene.

Du kan også velge en deodorant som inneholder irritasjonsdempende ingredienser, for eksempel tasmansk pepper. En slik deodorant kan være direkte behagelig og nyttig etter barbering av armhulene. Det er også en god deodorant for tørr hud.

Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet
Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet - Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.

Svettlukt under armene

Svettelukt fra armhulene er et stort problem for både tenåringer og voksne. Vi har alle kjent på den irriterende følelsen av at vi har vasket oss og brukt deodorant ofte - kanskje til og med nesten daglig - og likevel får svettelukt under armene.

Det er veldig irriterende og plagsomt, og det kan være til stor ulempe for mange av oss. Hvis du også lider av svettelukt i armhulene til tross for at du vasker deg grundig eller til og med bruker deodorant ofte, kan det faktisk skyldes selve deodoranten.

Ifølge en studie utført av forskere fra Ghent University i Belgia viser det seg nemlig at de aller fleste antiperspirante deodoranter kan forverre problemene med armhulelukt.

Årsaken er at deodorantene inneholder aluminium, som i seg selv bekjemper svetten effektivt ved å hindre den i å slippe ut. Problemet oppstår da fordi de dårlige bakteriene vi alle har under armene, vokser mer fordi de ikke løses opp og forsvinner sammen med svetten.

Og det er disse bakteriene som kan gjøre lukten verre og føre til mer svettelukt under armene. Så alt i alt bør du unngå antiperspirantdeodoranter som inneholder aluminium, fordi de faktisk kan forverre problemet med svette og lukt - i tillegg til den økte risikoen for skader på sentralnervesystemet på grunn av for høyt aluminiumsopptak.

Hvis du virkelig ønsker å få bukt med armsvette, bør du vurdere å bytte til en deodorant uten aluminium. Du kan begynne med å bruke den nye deodoranten i en periode for å se hvordan den påvirker lukt- og svetteproduksjonen.

Velg en roll-on-deodorant som inneholder melkesyreester i stedet for aluminium, som ikke blokkerer svetten, men reduserer bakteriene i armhulene. Da får du en luktfri hverdag uten å skade kroppen unødvendig med tvilsomme stoffer.

Uønsket lukt under armene

Hvis du lukter under armene uten at du nødvendigvis lider av overdreven svetteproduksjon, kan det skyldes at antiperspirantene du bruker, ikke har den ønskede effekten, men faktisk gjør problemet verre.

Som vi nevnte ovenfor, kan dette skyldes at antiperspirantene trenger inn i huden og blokkerer svetten, men ikke lukten. Derfor lukter du fortsatt under armene fordi bakteriene og sopp under armene begynner å vokse til, noe som fører til enda mer ubehagelig lukt.

Hvis du har lukt under armene, bør du derfor sørge for å bruke en deodorant som i stedet gir en frisk duft og samtidig bekjemper bakteriene som forårsaker lukten.


Aluminiumsallergi

I sjeldne tilfeller kan aluminiumallergi oppstå som følge av økt inntak av aluminium. Det finnes imidlertid ingen empiriske bevis for at det naturlige aluminiumet vi får i oss gjennom det daglige matinntaket, kan gi symptomer.

Dessverre er det en risiko for å utvikle aluminiumallergi som følge av aluminiumholdige vaksiner. Dette rammer oftest barn, men voksne kan også være i faresonen - så hvis du er bekymret for dette, bør du snakke med legen din før du vaksinerer deg eller lar barnet ditt vaksinere seg.

Aluminium brukes i noen vaksiner fordi det bidrar til at vaksinen virker mer effektivt ved å stimulere immunforsvaret. Som nevnt kan det imidlertid føre til en allergisk reaksjon, som oftest i form av en klump i underhuden på vaksinasjonsstedet.

Hvis du lider av aluminiumallergi, bør du unngå deodoranter som inneholder aluminium. Og dessverre finnes dette stoffet i de aller fleste antiperspiranter, ettersom aluminiumsalter bidrar til å blokkere svette effektivt. Men siden det også er skadelig, er det utviklet en rekke produkter som er aluminiumsfrie.

Hvis du har aluminiumsallergi eller rett og slett vil unngå at aluminium tas opp i kroppen gjennom deodoranter, kan du i stedet bruke en deodorant uten aluminium.

Farlige stoffer

Hvis du er bekymret for at deodoranten din inneholder farlige stoffer som skader huden eller kroppen din, er du absolutt ikke alene.

Etter hvert som flere og flere undersøkelser har avdekket at en relativt stor del av kosmetikk- og deodorantmarkedet inneholder produkter med skadelige og helsefarlige stoffer. Det har ført til at mange flere av oss dansker og folk i andre deler av verden er blitt mye mer oppmerksomme på de farlige stoffene, noe som har gitt produsentene mulighet og insentiv til å utvikle og tilby trygge alternativer.

I 2015 publiserte Forbrukerrådet Tænk en stor undersøkelse av 115 av de mest populære deodorantene på markedet. Og det viste seg at ikke mindre enn hvert fjerde produkt inneholdt skadelige stoffer.

Med andre ord inneholdt 25 % av markedet farlige stoffer som enten var allergifremkallende, hormonforstyrrende eller på annen måte skadelige for kroppen.

Det er særlig aluminium og triklosan som er blant de store synderne, fordi de kan påvirke kroppens naturlige balanse negativt. Triklosan kan være hormonforstyrrende, og aluminium utgjør en risiko for skader på sentralnervesystemet.

Hormonforstyrrende stoffer i deodoranter kan bidra til redusert sædkvalitet hos menn og for tidlig pubertet hos kvinner.

Sørg derfor alltid for å lese etiketten på deodoranten du velger før du kjøper den - på den måten kan du forsikre deg om at ingrediensene og stoffene i deodoranten verken er farlige eller skadelige.

Hvis du er usikker på hva de enkelte ingrediensene og stoffene inneholder og om de er farlige, kan du søke etter mer detaljert informasjon om de enkelte stoffene for å finne ut hva de inneholder.


FAQ


Er aluminiumklorid farlig?

Aluminiumklorid er også kjent som aluminium, aluminiumklorid og aluminiumsalter. Aluminiumklorid er det stoffet som hemmer svetteproduksjonen under armhulene når du bruker en antiperspirant som inneholder aluminium.

Du har kanskje lurt på om aluminiumklorid er farlig, og det korte svaret på dette spørsmålet er: Det kan være farlig hvis det tas opp i for store mengder i kroppen.

Aluminium, og dermed aluminiumklorid, finnes i jordsmonnet, og vi tar det daglig opp i kroppen gjennom mat og drikke. Dette er helt naturlig og ganske uunngåelig.

Vi bør imidlertid ikke få i oss for mye aluminium, da det kan være farlig og ifølge studier kan forårsake skader på sentralnervesystemet. Du bør derfor passe på at du ikke får i deg for mye aluminiumklorid, og en av de største synderne når det gjelder økt opptak av stoffet, er bruk av deodorant med aluminium på åpen hud.

Åpen hud er betegnelsen på huden under armene når du for eksempel nettopp har barbert deg. Her er opptaket av aluminium og andre stoffer høyere og dermed farligere for kroppen.

Så alt i alt: Aluminiumklorid er farlig hvis du tar opp for mye i kroppen - vurder å bytte til en deodorant uten aluminium og dermed uten aluminiumklorid.


Hvilken deodorant uten aluminium bør man velge?

Hvilke deodoranter er aluminiumfrie, og hvordan kan du forsikre deg om at de er det? Kort fortalt kan du alltid se på produktetiketten for å sjekke hvilke ingredienser og stoffer deodoranten inneholder.

Hvis du vil ha en deodorant uten aluminium, må du sjekke at det ikke står noe om aluminium eller aluminiumklorid på etiketten.

Se i stedet etter en deodorant med melkesyreestere, som også bekjemper svette og lukt effektivt.

Vi anbefaler at du går til Matas eller apoteket for å få råd og veiledning om hvilken aluminiumsfri deodorant du bør velge.


Hvorfor er det aluminium i deodoranter?

Svaret på spørsmålet "Hvorfor er det aluminium i deodoranter?" er ganske enkelt. Det er rett og slett fordi stoffet aluminiumklorid trenger inn i huden og lukker de kjertlene og porene som ellers slipper ut svette.

Resultatet er at du svetter mindre i løpet av dagen - den såkalte antiperspiranteffekten som de fleste av oss ønsker å oppnå.

Aluminium er et velkjent stoff og brukes derfor i mange deodoranter. De siste årene har det imidlertid oppstått tvil om mulige bivirkninger av et for høyt inntak av aluminium.

Hvis du er bekymret for å få for mye aluminium i kroppen og risikere å skade sentralnervesystemet, kan du begynne å bruke en deodorant uten aluminium.

Er aluminium i deodoranter farlig?

Som vi var inne på i avsnittene ovenfor, er aluminium i deodoranter farlig hvis du tar opp for mye av stoffet i kroppen.

Siden maten vår også naturlig inneholder aluminiumklorid fra jordsmonnet, tar vi allerede opp mye aluminium den veien.

Og selv om det skal mye til før vi tar opp for mye aluminium - i hvert fall ifølge de fleste undersøkelser - er risikoen likevel til stede. Vurder derfor å ikke bruke deodorant i det hele tatt, eller bytt til en deodorant uten aluminium.


Hvilken deodorant er best?

Som vi var inne på i avsnittene ovenfor, er aluminium i deodoranter farlig hvis du tar opp for mye av stoffet i kroppen.

Siden maten vår også naturlig inneholder aluminiumklorid fra jordsmonnet, tar vi allerede opp mye aluminium den veien.

Hvilken deodorant er best og hvorfor? Svaret på dette spørsmålet ligger i betraktningens øye. Det avhenger i stor grad av din situasjon, dine behov og dine ønsker for en deodorant.

Hvis du vil være på den sikre siden når det gjelder potensielt skadelige stoffer i deodoranten, bør du bruke en deodorant uten aluminium, parabener og parfyme.

Det finnes ganske mange slike deodoranter på markedet i dag, og du kan enkelt finne en deodorant som ikke nødvendigvis får deg til å lukte som en rose hele dagen, men som gir deg en frisk og nøytral duft hele dagen.


Når bør man bruke deodorant?

Når du bør begynne å bruke deodorant, avhenger av dine behov. Siden de fleste først får problemer med svette og lukt i puberteten, er det ingen grunn til å begynne å bruke deodorant før dette stadiet.

Du bør bruke deodoranten på tørr hud, ikke når du nettopp har gått ut av dusjen. Noen deodoranter bør heller ikke brukes på hud som nettopp er barbert. Huden er nemlig mye mer mottakelig for de skadelige stoffene i deodoranten på dette tidspunktet.

Men hvis du bruker en ufarlig deodorant uten aluminium og parfyme, kan du bruke den rett etter hårfjerning og barbering. Noen deodoranter inneholder for eksempel beroligende og irritasjonsdempende stoffer som faktisk er bra for nybarbert hud.


Hvilke deodoranter er aluminiumsfri?

Hvilke deodoranter er aluminiumfrie og hvorfor bør jeg velge dem? Det er ganske enkelt å finne ut hvilke deodoranter som er aluminiumsfrie - det er bare å se på produktetiketten eller den tekniske produktbeskrivelsen (hvis den finnes på nettet) før du kjøper.

Hvis produktet inneholder aluminium, skal det fremgå av beskrivelsen eller deklarasjonen, slik at du enkelt kan vurdere om deodoranten inneholder aluminium eller ikke.

Aluminium kan gå under flere ulike navn på produktetikettene, blant annet aluminiumklorid, aluminiumklorid, alun og aluminiumsalter. Hvis du fortsatt er usikker etter å ha sett på etiketten eller lest produktbeskrivelsen, kan du kontakte forhandleren og spørre om innholdet av aluminium.

Det er alltid en god idé å velge en deodorant uten aluminium, slik at du ikke risikerer å ta opp for mye aluminium i kroppen - i hvert fall ikke gjennom deodoranten. Hvis du i tillegg er bekymret for å utvikle allergier, kan du også velge en deodorant uten parfyme, da parfyme i verste fall kan fremkalle allergier og allergiske reaksjoner.

Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet
Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 139,00 kr
Salgspris 139,00 kr Vanlig pris
Intimdeodorant mot vond lukt i underlivet - Intim deo spray motvirker uønsket lukt og holder intimområdet fresht hele dagen.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram