Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hårfjerning – hvem, hva, hvor

Hårfjerning er absolutt ikke et nytt fenomen. Det har vært praktisert i årtusener – av både menn og kvinner verden rundt. Og det skyldes selvfølgelig den enkle årsaken at noen av oss er utstyrte med hår på steder hvor vi helst vil være fri for hårvekst.

Har du bestemt deg for gå i gang med hårfjerningen, gjelder det å finne en metode som virker, og som passer for deg. De mest alminnelige metodene til hårfjerning er barbering, hårfjerning med voks, bruk av hårfjerningskrem, laserbehandling og napping.

Det er både fordeler og ulemper med de forskjellige metodene og store prisforskjeller. Noen av metodene kan du selv utføre hjemme, mens andre krever besøk på en klinikk. Noe virker best et bestemt sted på kroppen eller i ansiktet, mens noe annet vil virke bedre andre steder. Det er også forskjellig hva som virker best for den enkelte. Det er altså mye du må ta stilling til.

Derfor kan det helt klart anbefales å undersøke hva de forskjellige metodene går ut på før du bestemmer deg. På den måten kan du kanskje også unngå å bruke en masse penger på noe som allikevel ikke er noe for deg.


Metoder til hårfjerning – fordeler og ulemper

De fleste mennesker som fjerner uønsket hårvekst gjør det av estetiske årsaker. Det er primært profesjonelle idrettsutøvere som svømmere og sykkelryttere som fjerner hårene av andre årsaker. Ellers er årsaken til hårfjerning simpelthen at man ikke synes at det ser pent ut med hår på bestemte steder. Hvis du er en av dem som gjerne vil være hårfrie på utvalgte steder av kroppen, er det ikke annet å gjøre enn å finne en god metode til hårfjerning. En metode som virker for deg.

Barbering

Barbering er nok den mest utbredte metoden for hårfjerning. Ikke minst hvis vi også medregner menns daglige barbering i ansiktet for å fjerne uønsket skjeggvekst. I denne artikkelen er det imidlertid ikke mennenes daglige ansiktsbarbering det vil være fokus på.

For langt de fleste mennesker er barbering den første hårfjerningsmetode de stifter bekjentskap med, ettersom det er lett og liketil. Det krever bare en høvel, så er du i gang. Og en høvel kan du bruke overalt.

Det kan dog absolutt anbefales å bruke mer enn bare en høvel. Den er hard kost for huden hvis den ikke bløtgjøres før barberingen. Det anbefales å fukte huden med et varmt bad før barbering. Dette får også hårene til å reise seg på huden, hvilket hjelper til en god barbering. Dessuten er det viktig å holde huden fri for bakterier i forbindelse med barberingen. Den får lett smårifter hvor bakteriene kan boltre seg. Det kan derfor anbefales å vaske seg med en body wash som motvirker bakterier. Dessuten er det viktig å pleie huden godt etter en barbering for å unngå irritert hud og evt. skjeggpest, som er en betennelsestilstand som oppstår i huden etter barbering. Avslutt derfor barberingen med en god antibakteriell krem, gjerne en spesiell aftershave balm eller en spesiell aftershave mot skjeggpest, som inneholder lindrende, avkjølende og pleiende ingredienser.

I stedet for en høvel kan du bruke en særlig barbermaskin for kvinner, en ladyshaver, som er beregnet til tynnere hår enn et manneskjegg.

Fordeler med barbering:

 • Det er en billig metode.
 • Det er lett og hurtig.
 • Du kan selv gjøre det hjemme.
 • Det er smertefritt – med mindre du kommer til å skjære deg selv.
 • Du har et godt resultat med en bløt og hårfri hud med det samme.

Ulemper med barbering:

 • Hårene vokser fort ut, så du må barbere veldig ofte, hvis du helt vil unngå synlige hår.
 • Hårene føles tykke og stikkende når de vokser ut.
 • Du risikerer at få røde nupper og inngrodde hår – ikke minst på den tynne huden ved bikinilinjen.
 • Du risikerer å spre bakterier til andre steder på kroppen hvis høvelen ikke holdes ren.

> Finn en god aftershave til barbering 

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Bruk av hårfjerningskrem

Hvis du foretrekker å ordne hårfjerningen selv hjemme, kan du bruke en hårfjerningskrem, som du kan kjøpe overalt på store supermarkeder. Du kan få forskjellige kremer til ansiktet, bena, bikinilinjen osv.

En hårfjerningskrem er en krem med kjemikalier som trenger inn og oppløser hårene på hudoverflaten. Kremen må sitte på huden et stykke tid, hvoretter du fjerner den (og hårene) med en medfølgende spatel. Det er viktig å følge veiledningen veldig nøye. Hvis du har vasket huden i varmt vann på forhånd, er huden meget åpen. Du kan da risikere kraftig irritasjon. Mens noen sverger til denne metoden, er det andre som absolutt ikke får noe tilfredsstillende resultat ut av det. Så det er ikke annet å gjøre enn å prøve deg frem, inntil du finner den metoden som virker for deg.

Fordeler ved hårfjerningskrem:

 • Det er en relativt billig metode.
 • Det er lett og hurtig.
 • Du kan selv gjøre det hjemme.
 • Det er smertefritt.
 • Det er en god metode på følsomme områder som for eksempel bikinilinjen.

Ulemper ved hårfjerningskrem:

 • Det er langt fra alle kremer som virker – og det er langt fra alle som metoden virker på.
 • Hårene vokser fort ut igjen.
 • Kremen lukter ikke så godt, og det er kjemikalier i den.

Hårfjerning med voks

Hårfjerning med voks kan du gjøre hjemme, eller du kan få det gjort på en klinikk av en kosmetolog. Det er selvfølgelig dyrere å få det gjort på en klinikk, men da er det en erfaren kosmetolog som gjør det, og du slipper bryderiet hjemme. Det krever en spesiell teknikk for å gjøre det riktig, og det kan være vanskelig å mestre selv – i hvert fall de første gangene.

Når man fjerner hårene med voks, smører man varm voks på det området man vil behandle. Deretter legger man et lite stykke stoff eller papir, som er spesielt beregnet på formålet, på huden og trekker det fort av. Hårene følger da med. Hvert hår blir revet opp med rota, og derfor er du hårfri vesentlig lenger tid enn ved barbering og bruk av hårfjerningskrem. Men det gjør vondt å få revet hårene opp med rota. Det kan ikke benektes.

Mange velger en voksbehandling til intim hårfjerning, da det er enklere og mer behagelig enn for eksempel barbering. Ved en Hollywood hårfjerning fjerner man for eksempel all kjønnsbehåring. Ved en brasiliansk hårfjerning fjerner man det meste av kjønsnbehåringen, men etterlater fortsatt en liten stripe eller trekant av hår. Ved en tanga hårfjerning eller en Californian hårfjerning fjerner man ikke fullt så mye, men nok til at man kan gå med en tanga bikini.

Fordeler ved hårfjerning med voks:

 • Det holder lenge – opptil flere uker.
 • Det er en forholdsvis rask metode.
 • Du unngår harde stubber, da hårene er bløte når de vokser ut igjen.
 • Du kan fjerne hår med voks overalt på kroppen og i ansiktet.

Ulemper ved hårfjerning med voks:

 • Det gjør vondt.
 • Det er ikke så billig – spesielt hvis du skal gjøre det på en klinikk.
 • Det er vanskelig å gjøre det selv hjemme.
 • Du risikerer å få røde nupper og inngrodde hår i noen dager etter behandlingen.
 • Hårene skal have en vis lengde (cirka en halv centimeter), ellers kan det ikke la seg gjøre å rive dem opp. Det betyr at du må gå rundt med uønsket hårvekst i flere dager før du kan få en ny behandling.

Hårfjerning med laser

Hårfjerning ved bruk av laser krever besøk på en klinikk som kan utføre det. Det er en veldig effektiv hårfjerningsmetode, men også en metode som tar tid. Selve behandlingen tar ikke så lang tid, men det krever flere laserbehandlinger før du er helt hårfri.

Hårfjerning med laser kalles også IPL (intenst pulsert lys) eller ellipse hårfjerning. Behandlingen foregår nettopp ved at en lysstråle rammer hårstrået, hvorved håret, rota og hårsekken blir brent og dermed ødelagt. Det er ikke på noen måter farlig, men gjør imidlertid en smule vondt.

Fordeler ved hårfjerning med laser:

 • Etter flere behandlinger kan du bli mer eller mindre helt hårfri.
 • Hele kroppen kan behandles, også ansiktet.

Ulemper ved hårfjerning med laser:

 • Det er veldig dyrt.
 • Det er kun mørke hår laseren virker på. Røde, lyse og grå kan ikke behandles.
 • Hårfjerningen er ikke 100 % permanent.

Andre metoder til hårfjerning

De mest alminnelige metodene for hårfjerning er de allerede nevnte: barbering, bruk av hårfjerningskrem, hårfjerning med voks og med laser. Men det finnes også andre metoder.

Sugaring er en eldgammel metode fra Mellomøsten. Den minner mye om en voksbehandling, men i stedet for voks bruker man en varm sukkermasse. Metoden er langt mindre smertefull, mer blid med huden, og så skal hårene ikke ha en viss lengde før du kan behandle igjen.

Det er imidlertid ikke alle klinikker som tilbyr sugaring, og akkurat som med en voksbehandling er det heller ikke så billig å få det gjort.

Napping er nok en metode de fleste har prøvd. Med en pinset fjerner man raskt et enkelt uønsket hår her og der. Det er en veldig effektiv metode, men det er ikke helt smertefritt, og det tar lang tid med mindre det bare dreier seg om enkelte hår. Derfor er det nok primært en metode som er velegnet til øyenbryn og små områder rundt omkring på kroppen og i ansiktet.

Det er en billig metode som kun krever en pinset. Men pass på når du napper øyenbrynene. De vokser ikke ut akkurat med det samme. Så ta et enkelt hår ad gangen, og sørg for godt lys og god tid.

Hårfjerning med epilator minner en del om barbering. Men her bruker du en spesiell barbermaskin som river hårene opp med rota. Det gjør selvsagt temmelig vondt, og det er også en metode som tar lang tid, spesielt hvis det er bena du vil behandle. Men du kan gjøre det hjemme når det passer deg.

Det er ikke alle som har like stor suksess med bruk av epilator – og mange gir også opp fordi det simpelthen er for smertefullt. Men lykkes det, holder det i flere uker inntil du trenger ny behandling. Epilering er dog hardt for huden, så du risikerer å få små røde prikker på huden, røde nupper og inngrodde hår – slik som du også gjør ved en voksbehandling.

Hårfjerning med snor er en eldgammel mellomøstlig hårfjerningsmetode. Det er en metode som krever en helt spesiell teknikk og god erfaring for å lykkes. Det foregår ved at man med begge hender kjører en tynn bomullstråd over hårene og fjerner dem med et rykk. Det er en veldig effektiv metode hvis man kan teknikken. Den er ikke så smertefull som for eksempel en voksbehandling. Det vil ta lang tid å behandle et større område, så derfor er hårfjerning med snor, eller threading som det også kalles, mest velegnet i ansiktet.

Viktig å huske før og etter hårfjerning

Hårfjerning kan være sterk kost for huden. Det kommer vi ikke utenom. Derfor kan det gjerne lønne seg å behandle huden godt både før og etter hårfjerningen.

Før du går i gang med å fjerne hårene, er det en god idé å vaske huden med en god antibakteriell såpe. Den både renser og bløtgjør huden. Skal du barbere vekk hårene kan det være godt med et varmt bad. Det bløtgjør hårene og huden, og gjør det lettere å fjerne hårene. Men også når du bruker andre hårfjerningsmetoder som for eksempel bruk av hårfjerningskrem eller voks, er det viktig å rense huden for bakterier før du går i gang.

Når du er ferdig med å fjerne hårene, vil huden ha godt av kjærlig pleie. Smør huden inn i en god bodylotion eller, enda bedre, en spesiell aftershave-balsam, som er spesielt beregnet til bruk etter barbering. Det virker pleiende og kjølende på en irritert hud. Og det kan også medvirke til å forebygge røde nupper, inngrodde hår og irritert hud, som er hudens reaksjon på en hard behandling.

Inngrodde hår oppstår ved infeksjon i hårsekkene, hvilket får hårene til å gro baklengs. Uansett hvilken metode man velger til hårfjerning, etterlater man hårsekkene ganske åpne etter hårene er trukket ut eller barbert vekk. Hvis der er bakterier på huden kan disse trenge inn i hårsekkene og en infeksjon oppstår. Derfor er det veldig viktig å holde huden ren med en antibakteriell såpe, og pleie den med en antiseptisk lotion som lukker huden og motvirker veksten av bakterier i tiden etter hårfjerningen.

SE MER: Bodylotion uten parabener

Aftershave Balm til barbering
Aftershave lotion ved, kløe, utslett og røde nupper etter barbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 169,00 kr
Salgspris 169,00 kr Vanlig pris
Aftershave Balm til barbering - Aftershave lotion ved, kløe, utslett og røde nupper etter barbering

Kan hårfjerning være permanent?

Når man snakker om permanent hårfjerning, handler det om hårfjerning med laser, også kalt IPL (intenst pulsert lys) eller ellipse hårfjerning.

Hårfjerning med laser foregår ved at lysenergi blir omdannet til varmeenergi. Når lysstrålen rammer hårstrået, blir håret, rota og hårsekken varmet opp, brent og dermed ødelagt. Lyset kan imidlertid kun fange de mørke stripene i huden, og derfor virker laserbehandlingen kun på mørke hår, og ikke på lyse, grå eller røde hår.

Det høres kanskje voldsomt ut med laser, men det er ikke farlig når det utføres korrekt. Det handler kun om lys som blir omdannet til varme. Det kan imidlertid gjøre en smule vondt under behandlingen, særlig på følsomme områder. Det føles litt som et smell med en strikk mot huden, og man merker en kortvarig varme eller brennende fornemmelse. Men det er ingen smerter etter behandlingen.

Det krever en del behandlinger før du er helt fri for hår, da de enkelte hårsekkene er i forskjellige vekstfaser. Antallet med nødvendige behandlinger avhenger av faktorer som hormonelt nivå, alder, hårtype mv. Ofte må du regne med 5-10 behandlinger. Og selv når du er blitt fri for hår på det behandlede området, må du ikke regne med at du forblir 100 % fri for hår for alltid. Den enkelte behandlede hårsekken er ødelagt, men det kan komme nye hårsekker Med tida kan det vokse fram nye hår, og derfor må du regne med oppfølgende laserbehandlinger etter litt tid.

En laserbehandling krever et besøk på en klinikk. Det er en temmelig dyr metode. Hver behandling koster en del, og det skal mange behandlinger til. Man kan kjøpe apparater til laserbehandling som man kan bruke hjemme. Men de er ganske dyre, og eksperter har frarådet å bruke dem.


Problemer som kan oppstå ved hårfjerning

Hårfjerning er en belastning for huden. Det skal jo litt til for å fjerne hårene. Noen har mer følsom hud enn andre, og derfor vil det selvfølgelig være forskjellig hvordan huden reagerer på hårfjerning.

Noen av de typiske problemene som kan oppstå i forbindelse med hårfjerning, er hudirritasjon, røde nupper, inngrodde hår og, særlig ved barbering; smårifter på huden.

Dette kan det være vanskelig helt å unngå, særlig hvis du har en sart hud. Men du kan gjøre mye for å unngå de forskjellige plagene. Før du går i gang med hårfjerningen, kan du rense og bløtgjøre huden med en god kroppssåpe som fjerner bakterier. Når du er ferdig med hårfjerningen, kan du sørge for å pleie og berolige huden med en aftershave-balsam eller en bodylotion.

Body Wash & dusjsåpe
Dusjsåpe med 100 % naturlig tetreolje
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 129,00 kr
Salgspris Fra 129,00 kr Vanlig pris
Body Wash & dusjsåpe - Dusjsåpe med 100 % naturlig tetreolje

7 myter: Ting du ikke visste om hårfjerning

Myte 1: Hårene blir tykkere ved barbering

Det er en gammel myte som ikke har hold i virkeligheten. Den er nok oppstått fordi kortere hår virker tykkere og stivere enn hår med en viss lengde.

Myte 2: Hårene blir ikke så tykke når man bruker hårfjerningskrem

Når du bruker hårfjerningskrem fjerner du hårene litt lenger ned enn ved barbering, men hårene er nøyaktig like tykke og stive når de vokser ut igjen.

Myte 3: Laserbehandling er farlig

Hårfjerning med laser virker ved at lysenergi blir omdannet til varmeenergi, som brenner og ødelegger hårsekken. Det er ikke på noen måte farlig, og laseren ødelegger ikke annet enn selve hårsekken.

Myte 4: Hårfjerning med voks gir færre hår

Når man fjerner hår med voks, river man det ut. Dermed fjerner man håret dypere nede enn ved for eksempel barbering. Det tar derfor lenger tid før håret vokser ut igjen, men det vil komme igjen. For hårsekken er ikke ødelagt.

Myte 5: Man kan bli forbrent ved en voksbehandling

Det er viktig å utføre voksbehandlingen korrekt. Voksen skal være varm for å virke, men ikke så varm at man brenner seg. Er den for varm, kan man brenne seg. Derfor er det viktig å velge en behandler som har erfaring med voksbehandlinger.

Myte 6: Man får kraftigere behåring hvis man fjerner hårene

Man får ikke flere hår av å fjerne hårene. Men det enkelte hår kan virke tykkere og stivere når det akkurat har vokst ut igjen.

Myte 7: Hårene vokser raskere når man fjerner dem

Hår gror verken raskere eller langsommere fordi man fjerner dem. Og man får ikke flere hår eller tykkere hår på grunn av hårfjerning.


FAQ om hårfjerning

Hvor lenge holder hårfjerning?

Det avhenger av hvilken metode du bruker. Barbering er den metoden som holder kortest tid, mens laserbehandling er den metoden som holder lengst.

Hvor lenge holder hårfjerningskrem?

Når man fjerner hår med en hårfjerningskrem, kommer man litt dypere ned enn ved barbering. Derfor tar det litt lenger tid før du må fjerne hårene på ny.

Kan man få tilskudd til hårfjerning?

Du kan ikke få tilskudd til alminnelig kosmetisk hårfjerning. Men i særlige tilfeller, hvor hårveksten skyldes sykdom og sitter i ansiktet (på kvinner) og/eller er veldig kraftig, vil du kunne få tilskudd til å få fjernet hårene med laser.

Er permanent hårfjerning med laser farlig?

Det er ikke farlig å få fjernet hår med laser. Ved en laserbehandling omdannes lysenergi til varmeenergi, som brenner og ødelegger hårsekken. Men det er kun hårsekken som rammes, og ikke huden omkring eller organer.

Er hårfjerning med laser permanent?

Hårfjerning med laser krever flere behandlinger før hårene blir borte. Den enkelte hårsekken er ødelagt, men over tid kan det komme nye hårsekker. Du kan derfor trenge etterfølgende behandlinger. Og derfor gjør en laserbehandling deg ikke 100 % hårfri for all tid fremover.

Hvor mange behandlinger krever permanent hårfjerning med laser?

Det er veldig individuelt fra person til person, og avhenger blant annet av hormonnivå, alder og hårtype. Du skal regne med kanskje 5-10 behandlinger.

Hva koster permanent hårfjerning med laser?

Det er den dyreste hårfjerningsmetoden, men også den meste effektive. Prisene varierer mye fra klinikk til klinikk, så undersøk markedet før du bestiller time. Det samlede beløp vil også avhenge av hvor mange behandlinger du har bruk for, og det er veldig individuelt.

Hvor kan man kjøpe voks til hårfjerning?

Du kan kjøpe i større supermarkeder hvis du vil foreta din egen voksbehandling hjemme. Og ellers kan du få tatt en voksbehandling hos en kosmetolog.

Intimbarberingspakken
3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris 399,00 kr
Salgspris 399,00 kr Vanlig pris 439,00 kr
Intimbarberingspakken - 3 produkter mot røde nupper og inngrodde hår etter intimbarbering

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram