Anne Thestrup Meimbresse

Lest av Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmasøyt, Varde Apotek

Her kan du se Annes profil »
Innholdsfortegnelse

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer kalles også essensielle oljer og duftoljer. De er konsentrerte, aromatiske planteekstrakter som har blitt brukt i århundrer til forskjellige formål, inkludert kosmetikk.

Oljen oppnås ved dampdestillasjon av blomster, stilker, blader, bark, frukt og røtter.

Etter destillasjon er resultatet en svært konsentrert eterisk olje som har den karakteristiske lukten og egenskapene til planten den er utvunnet fra.

Hva bruker man eteriske oljer til?

Eteriske oljer kan brukes til mange formål innen kosmetikk, velvære og hjemmebruk.

Les videre nedenfor for konkrete eksempler.

Aromaterapi

En eterisk olje inneholder den sanne essensen av planten den kommer fra. Dette inkluderer ikke bare aromaen, men også plantens helbredende og terapeutiske egenskaper.

Et godt eksempel er aromaterapi, en eldgammel praksis der eteriske oljer brukes enten ved å påføre oljen på huden eller ved å inhalere den. Målet med aromaterapi er å bruke de høykonsentrerte, flytende ekstraktene fra planter for å fremme fysisk og psykisk velvære - og for å motvirke tilstander som stress, angst og depresjon, blant annet.

Vanligvis utføres aromaterapi av en aromaterapeut, men hvis du kjenner oljene godt nok, kan du også prøve det selv hjemme.

Hvis du for eksempel trenger en avslappende og beroligende kveld, kan du prøve Australian Bodycares Tea Tree Oil med lavendel - lavendel er blant annet kjent for å lindre stress, angst og irritabilitet.

Duft i hjemmet

Eteriske oljer kan tilføre en herlig duft til hjemmet ditt, for eksempel i form av duftpinner eller duftlys. Akkurat som aromaterapi kan du bruke oljen til å spre en mild og behagelig duft i hjemmet ditt.

Kosmetikk

Eteriske oljer absorberes gjennom luftveiene og gjennom huden og slimhinnene, der de vekker sansene. Derfor finner du dem ofte i kremer og andre hår- og hudpleieprodukter, som utnytter deres velduftende og energigivende egenskaper.

Et godt tips: Tilsett 2-3 dråper eterisk olje i badekaret eller dusjen din og opplev de helbredende egenskapene. Bruk for eksempel oljen sammen med lavendel for en avslappende og beroligende effekt i badekaret.

Du kan også oppdatere din daglige hudpleierutine og tilsette noen dråper Tea Tree Oil with Lemon Myrtle i hudkremen din for en kløestillende og helende effekt.

Duftende klesvask

Du kan bruke eteriske oljer i klesvasken ved å tilsette noen dråper i for eksempel sengetøyet eller treningstøyet. Dette er et godt alternativ til tøymykner hvis du vil unngå de mange stoffene som tøymykner inneholder.

Hvis du ikke tåler parfyme, må du selvfølgelig ikke bruke det, fordi eteriske oljer fortsatt kan forårsake allergiske reaksjoner selv om de er naturlige.

Hvordan bruker man eteriske oljer?

Den viktigste regelen når du bruker eteriske oljer er at du aldri skal bruke dem konsentrert.

Oljen bør blandes med andre oljer som f.eks. vegetabilsk olje (f.eks. mandelolje) før du smører den på huden eller inhalerer den. Dette gir en mer passende konsentrasjon og reduserer risikoen for irritasjon og allergi.

Trenger du tips om hvordan du bruker oljen? Nedenfor finner du tre gode eksempler.

1. Fotbad, karbad eller boblebad

Trenger du et avslappende bad? Eller kanskje vil du skjemme bort føttene dine med et fotbad? Tilsett da noen dråper av den rene oljen i badekaret for å friske opp vannet og rense huden dypere.

Du kan også bruke Tea Tree Oil for hudproblemer, som er antibakteriell og effektiv mot kviser, urenheter og hudproblemer.

2. Lindring av hudproblemer

Lider du av uren hud og kviser? Da kan du ha nytte av eterisk sitronolje. I tillegg til å styrke sansene med en herlig, syrlig og forfriskende duft, er oljen også egnet for uren hud.

For eksempel er Tea Tree Oil med Lemon Myrtle effektiv mot kviser og urenheter. Den har også en kløestillende effekt, med Tea Tree Oil's antibakterielle egenskaper som gjør den egnet for insektbitt, kutt og andre hudproblemer.

Tea Tree Oil / Tea tree olje
Bekjemp urenhetene med 100% naturlig Tea Tree Olje fra Australia
+15.000 anmeldelser
Vanlig pris Fra 99,00 kr
Salgspris Fra 99,00 kr Vanlig pris
Tea Tree Oil / Tea tree olje - Bekjemp urenhetene med 100% naturlig Tea Tree Olje fra Australia

3. Aromaterapi i forskjellige former 

Aromaterapi har som mål å stimulere luktesansen og den delen av hjernen som styrer følelser, hukommelse og stressnivå for å forbedre humøret, fremme helbredelse og redusere stress og betennelse. Og du kan gjøre dette på mange måter.

For eksempel kan du inhalere oljen direkte fra flasken eller gjennom neseborene gjennom en klut for å rense bihulene og fremme pusten. Eller du kan blande noen dråper med en massasjeolje for en terapeutisk behandling for kropp og sinn.

Du kan også blande noen dråper med en baseolje etter eget valg (for eksempel kokos- eller mandelolje) og påføre direkte på huden. For eksempel, dab Tea Tree Oil essensiell olje direkte på en kvise eller insektbitt for å lindre kløe og irritasjon.

Hvilke formåler har de ulike eteriske oljene?

Hver olje har sin egen unike aroma og terapeutiske egenskaper for kropp og sinn. Nedenfor kan du finne ut mer om de populære eteriske oljene og deres virkninger.

Lavendel

Lavendel er en av de mest populære eteriske oljene. Den nydelige duften kan bidra til å lindre stress, angst og mental utmattelse. Det hjelper også med panikkanfall og depresjon, i tillegg til å fremme bedre søvn.

Prøv for eksempel Tea Tree Oil with Lavender fra Australian Bodycare for en avslappende og beroligende effekt.

Eucalyptus

Eukalyptus har en forfriskende duft som kan bidra til å løfte humøret.

Det er også bra for å åpne luftveiene hvis du har en tett nese på grunn av forkjølelse eller influensa. Kok opp vann i en stor gryte med noen dråper og ta gryten av varmen etter noen minutter. Du kan deretter legge et håndkle over hodet og puste inn dampen fra gryten i 5 til 10 minutter.

Eukalyptusdampen vil lindre nesetetthet, slik at du kan puste normalt igjen. Eukalyptusolje fra Australian Bodycare med Tea Tree Oil hjelper også med å holde insekter i sjakk og er bra for desinfisering av sår.

Lemon Myrtle

Sitronmyrte har antiseptiske egenskaper og er bra for å rense luften i rommet. Den australske kroppspleieoljen med Tea Tree Oil har en forfriskende effekt, så du kan bruke den i hjemmet ditt for forfriskende og energigivende aromaterapi.

Rose geranium

Rose geranium har en nydelig beroligende duft som kan bidra til å redusere stress. Hvis du lider av kviser forårsaket av hormonell ubalanse, kan du dra nytte av å bruke Tea Tree Oil med Rose geranium, da Tea Tree Oil er effektiv mot kviser og kviser.

Mint

Mynte har en avkjølende, energigivende og stimulerende duft. Det kan bidra til å lindre hodepine og fremmemental klarhet.

Hvis du har hatt en dårlig dag, tilsett noen dråper Tea Tree Oil med mynte i badet ditt og få revitaliserende energi fra oljens terapeutiske egenskaper som vil roe tankene dine og klarne tankene dine.

FAQ

Er eteriske oljer farlige?

Eteriske oljer er ikke farlige hvis du fortynner dem med mandelolje eller andre baseoljer. Hvis du gjør det, kommer du ned til den anbefalte dosen, noe som fjerner faremerket. Samtidig unngår du allergiske reaksjoner - for selv om det er et naturlig produkt, kan det fortsatt utløse allergier hvis det ikke fortynnes.

Hva gjør de forskjellige eteriske oljene?

Effektene av essensielle oljer er forskjellige. De kan brukes til alt fra avslapning og avspenning til å rense luften i rommet. fortynnet.

Hvad er forskjellen på eteriske oljer og essensielle olier?

Eteriske oljer og essensielle oljer er to forskjellige navn på samme produkt. Eteriske oljer kalles "essential oils" på engelsk, og derfor er det oversatt til det norske navnet "essensielle olier".

Hvilken eterisk olje bør jeg velge?

Valget av eterisk olje avhenger av formålet ditt, fordi det finnes forskjellige typer. For eksempel kan du lindre stress med lavendelolje eller åpne luftveiene og løfte humøret med eukalyptus. 

Er eteriske oljer sunne?

Eteriske oljer har mange helsemessige fordeler, men det er viktig å være forsiktig og bruke dem med omhu. Bruk dem aldri i ren form på kroppen.

Kan man putte eteriske oljer i vaskemaskinen?

Eteriske oljer kan brukes sammen med vaskepulveret i vaskemaskinen som et alternativ til tøymykner. Det anbefales at du vasker på minst 40 grader celsius, da oljene ikke oppløses ordentlig ved lavere temperaturer.

Gjør som 50.000 andre – følg oss på Instagram